Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia pizzy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Łączymy składniki ciasta

Drożdże mieszamy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie łączymy mąkę z solą, resztą ciepłej wody i płynnymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, możemy je przechowywać w lodówce pod wilgotną ściereczką.

 

Krok 2: Podsmażamy warzywa do sosu pomidorowego

Podsmażamy warzywa do sosu pomidorowego

Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy listki bazylii i pomidory pelati. Dolewamy około 100 ml wody i gotujemy przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodajemy oregano roztarte w dłoniach, oliwę i wszystko dokładnie miksujemy.

 

 

Krok 3: Doprawiamy mięso mielone

Doprawiamy mięso mielone

Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy posiekanym anchois i czosnkiem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na nie sos, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ciasto posypujemy porwaną na kawałki lub startą mozzarellą. Dodajemy ostudzone mięso, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory posiekane na paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Przed pieczeniem można podgrzać blachę dla lepszego efektu. Gotową pizzę dekorujemy rukolą i polewamy oliwą.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Czy mozna dodac suszone drozdze? Zamiast swiezych? I w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2734 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany, tylko wtedy zmieni się również przygotowanie ciasta - z drożdży suszonych nie przygotowujemy rozczynu, a dodajemy bezpośrednio do mąki. 10 g drożdży świeżych, to około 4 g drożdży suszonych :)
  • Gość Gość
    2841 dni temu
    mięso mielone ale z czego ? z wołowiny, wieprzowiny ? to trzeba zawsze doprecyzować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2839 dni temu
    W tym przepisie, możesz użyć swojego ulubionego rodzaju mięsa :)
  • krysia krysia
    2842 dni temu
    a ja mam automat do pieczenia chleba z programem wyrabiania ciasta i nie musze sie meczyc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2844 dni temu
    Tak ciekawe kto ma siłe 20 minut wyrabiać ciasto. 5 min to max. Wystarczy przesiać dobrze mąkę i stopniowo dolewać ciepłej wody i ciasto będzie ok. Pytanie tylko jak połączyć świeże drożdże z cukrem aby powstała płynna masa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2843 dni temu
    Wystarczy, że połączysz drożdże z cukrem i wymieszasz. Płynna masa powstanie sama ;)
  • Gość Gość
    2842 dni temu
    Jeśli zasypie sie drożdże cukrem to one sie rozpuszczają same i powstaje płynna masa :)
  • Gość Gość
    2842 dni temu
    Przy łączeniu drożdży z odrobiną cukru zawsze powstaje płynna masa :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!