Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia pizzy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Drożdże mieszamy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie łączymy mąkę z solą, resztą ciepłej wody i płynnymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, możemy je przechowywać w lodówce pod wilgotną ściereczką.
Krok 2: Podsmażamy warzywa do sosu pomidorowego
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy listki bazylii i pomidory pelati. Dolewamy około 100 ml wody i gotujemy przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodajemy oregano roztarte w dłoniach, oliwę i wszystko dokładnie miksujemy.
Krok 3: Doprawiamy mięso mielone
Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy posiekanym anchois i czosnkiem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na nie sos, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ciasto posypujemy porwaną na kawałki lub startą mozzarellą. Dodajemy ostudzone mięso, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory posiekane na paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Przed pieczeniem można podgrzać blachę dla lepszego efektu. Gotową pizzę dekorujemy rukolą i polewamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2738 dni temu
Czy mozna dodac suszone drozdze? Zamiast swiezych? I w jakich proporcjach?
odpowiedz
2734 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany, tylko wtedy zmieni się również przygotowanie ciasta - z drożdży suszonych nie przygotowujemy rozczynu, a dodajemy bezpośrednio do mąki. 10 g drożdży świeżych, to około 4 g drożdży suszonych :)
2841 dni temu
mięso mielone ale z czego ? z wołowiny, wieprzowiny ? to trzeba zawsze doprecyzować
odpowiedz
2839 dni temu
W tym przepisie, możesz użyć swojego ulubionego rodzaju mięsa :)
2842 dni temu
a ja mam automat do pieczenia chleba z programem wyrabiania ciasta i nie musze sie meczyc
odpowiedz
2844 dni temu
Tak ciekawe kto ma siłe 20 minut wyrabiać ciasto. 5 min to max. Wystarczy przesiać dobrze mąkę i stopniowo dolewać ciepłej wody i ciasto będzie ok. Pytanie tylko jak połączyć świeże drożdże z cukrem aby powstała płynna masa.
odpowiedz
2843 dni temu
Wystarczy, że połączysz drożdże z cukrem i wymieszasz. Płynna masa powstanie sama ;)
2842 dni temu
Jeśli zasypie sie drożdże cukrem to one sie rozpuszczają same i powstaje płynna masa :)
2842 dni temu
Przy łączeniu drożdży z odrobiną cukru zawsze powstaje płynna masa :)