Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pizza na spodzie z kalafiora
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Trzemy kalafiora na tarce
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.
Krok 2: Przygotowujemy warzywa
Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.
Krok 3: Na upieczonym spodzie układamy warzywa
Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.
Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
Przygotuj
- malakser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Miksujemy brokuł
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.
Krok 2: Mieszamy składniki spodu
W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegetariańskie maki sushi
- Minipizza z kabanosami
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Pizza arabska z sałatką
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Ciasto z brzoskwiniami
- Crostini z burratą à la caprese
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- 3 sposoby na kalafior
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Grzyby marynowane
- Babeczki leśny mech
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- PASTA Z KALAFIORA
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Mielony serek twarogowy z tortillą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
578 dni temu
Mniam!
odpowiedz
1329 dni temu
Czym zastąpić ser w pizzy na spodzie kalafiarowym?Córka ma alergie
odpowiedz
1327 dni temu
Mozzarellę dość trudno będzie zastąpić w tym przepisie. Możesz wykorzystać roślinny zamiennik sera: wegańską mozzarellę lub starte na tarce tofu.
1613 dni temu
rzadko pisze komentarze, ale teraz musze! To niesamowite polaczenie smakow. Niesamowite! Brakuje mi tylko zdjecia badz filmu z momentem krojenia pizzy. Moglabym wtedy zobaczyc, czy moja jest prawidlowo upieczona. Brakuje mi tez ilosci napisanych w gramach. Poniewaz u nas 4 glodomory, wszystkie ilosci musze potroic. Bylabym wdzieczna za podanie ilosci w gramach przynajmniej juz startego brokula, kalafiora i sera mozarella. Dziekuje! Bylo przepyszne. Nie zdazylam zrobic zdjec!
odpowiedz
1613 dni temu
Bardzo dziękujemy za tak pochlebny komentarz! :) Jeśli Twoja pizza dała się pokroić, na pewno została właściwie wypieczona. Oczywiście taki spód będzie nieco różnił się od klasycznego, przygotowanego na mące i drożdżach, ale również jesteśmy zdania, że warto go wypróbować. Jeśli chodzi o gramaturę: kalafior (gdy pozbawiamy go liści i usuniemy głąb) powinien ważyć ok. 800 g, brokuł ok. 500 g, a ser mozzarella light 125 g.
2082 dni temu
0,5 główki kalafiora to ile mniej więcej gramów? W sklepach można trafić kalafiora, który waży 0,5 kg lub ponad 1 kg.
odpowiedz
2082 dni temu
0,5 główki czyli około 500 g :)
2534 dni temu
czy można zmiksować razem brokuł i kalafior (bo mam 2xbrokuł i 0,5dużego kalafiora) i zrobić z nich 4 takie same pizze wg sposobu nr 1?
odpowiedz
2534 dni temu
Jeżeli brokuły przeważają, to zdecydowanie rekomendujemy wykorzystanie sposobu drugiego - czyli przepisu na pizzę na spodzie z brokuła. :)
2760 dni temu
Fajny pomysł na pizzę bez mąki ! Koniecznie muszę spróbować ;)
odpowiedz
2908 dni temu
Świetny pomysł z nową formułą. Bardzo ciekawa! No i najlepsze, można będzie cieszyć się nowymi przepisami nie tylko raz w tygodniu!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie