zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Pizza na spodzie z kalafiora

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Trzemy kalafiora na tarce

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.

Krok 2: Przygotowujemy warzywa

Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.

Krok 3: Na upieczonym spodzie układamy warzywa

Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem

Przygotuj

  • malakser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Miksujemy brokuł

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.

Krok 2: Mieszamy składniki spodu

W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.

Krok 3: Przygotowujemy dressing

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    203 dni temu
    rzadko pisze komentarze, ale teraz musze! To niesamowite polaczenie smakow. Niesamowite! Brakuje mi tylko zdjecia badz filmu z momentem krojenia pizzy. Moglabym wtedy zobaczyc, czy moja jest prawidlowo upieczona. Brakuje mi tez ilosci napisanych w gramach. Poniewaz u nas 4 glodomory, wszystkie ilosci musze potroic. Bylabym wdzieczna za podanie ilosci w gramach przynajmniej juz startego brokula, kalafiora i sera mozarella. Dziekuje! Bylo przepyszne. Nie zdazylam zrobic zdjec!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    203 dni temu
    Bardzo dziękujemy za tak pochlebny komentarz! :) Jeśli Twoja pizza dała się pokroić, na pewno została właściwie wypieczona. Oczywiście taki spód będzie nieco różnił się od klasycznego, przygotowanego na mące i drożdżach, ale również jesteśmy zdania, że warto go wypróbować. Jeśli chodzi o gramaturę: kalafior (gdy pozbawiamy go liści i usuniemy głąb) powinien ważyć ok. 800 g, brokuł ok. 500 g, a ser mozzarella light 125 g.
  • Gość Gość
    672 dni temu
    0,5 główki kalafiora to ile mniej więcej gramów? W sklepach można trafić kalafiora, który waży 0,5 kg lub ponad 1 kg.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    672 dni temu
    0,5 główki czyli około 500 g :)
  • Gość Gość
    1124 dni temu
    czy można zmiksować razem brokuł i kalafior (bo mam 2xbrokuł i 0,5dużego kalafiora) i zrobić z nich 4 takie same pizze wg sposobu nr 1?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1124 dni temu
    Jeżeli brokuły przeważają, to zdecydowanie rekomendujemy wykorzystanie sposobu drugiego - czyli przepisu na pizzę na spodzie z brokuła. :)
  • Gość Gość
    1350 dni temu
    Fajny pomysł na pizzę bez mąki ! Koniecznie muszę spróbować ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1498 dni temu
    Świetny pomysł z nową formułą. Bardzo ciekawa! No i najlepsze, można będzie cieszyć się nowymi przepisami nie tylko raz w tygodniu!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram