Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę do pizzy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Wałkujemy ciasto
Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Krok 4: Pieczemy pizzę
Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.
Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowany makaron lumaconi
- Makaron z pesto ze szpinaku
- Minipizza z kabanosami
- Bułki maślane
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Baba ghanoush
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pizzo-burger
- Jak przygotować sos holenderski?
- Cronuty
- Pizza bianca z kurkami
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Tort malinowy
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Ciasto na pierogi
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Pizza 4 sery
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
736 dni temu
muszę spróbować tego przepisu :) ostatnio robiłam krokiety z Pana przepisu, a dawno temu leczo, teraz mam ochotę na własną pizze
odpowiedz
1733 dni temu
Ciasta na pizzę się nie walkuje...all'inferno
odpowiedz
736 dni temu
przecież nie wałkuje tylko wspomniał że jak ktoś wprawy nie ma, nie każdy jest od razu mistrzem w wyrabianiu ciasta na pizze