zobacz film Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę do pizzy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Wałkujemy ciasto

Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Krok 4: Pieczemy pizzę

Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    718 dni temu
    muszę spróbować tego przepisu :) ostatnio robiłam krokiety z Pana przepisu, a dawno temu leczo, teraz mam ochotę na własną pizze

    odpowiedz

  • Mauricio Mauricio
    1714 dni temu
    Ciasta na pizzę się nie walkuje...all'inferno

    odpowiedz

  • Gość Gość
    718 dni temu
    przecież nie wałkuje tylko wspomniał że jak ktoś wprawy nie ma, nie każdy jest od razu mistrzem w wyrabianiu ciasta na pizze

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!