Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę do pizzy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Wałkujemy ciasto
Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Krok 4: Pieczemy pizzę
Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1083 dni temu
muszę spróbować tego przepisu :) ostatnio robiłam krokiety z Pana przepisu, a dawno temu leczo, teraz mam ochotę na własną pizze
Odpowiedz
2079 dni temu
Ciasta na pizzę się nie walkuje...all'inferno
Odpowiedz
1083 dni temu
przecież nie wałkuje tylko wspomniał że jak ktoś wprawy nie ma, nie każdy jest od razu mistrzem w wyrabianiu ciasta na pizze