Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2: Gotujemy sos

Czosnek obieramy, siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.

Krok 3: Pieczemy pizzę

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Odgazowujemy je, uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części. Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i dodajemy szynkę, mozzarellę lub inne ulubione produkty. Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    152 dni temu
    Super pizza

    odpowiedz

  • Gość Gość
    188 dni temu
    Ciasto super:) nam bardzo smakowało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    234 dni temu
    źle podana ilość drożdży.. 7g suchych drożdży daje się na 0,5 kg mąki. 14g świeżych na 1kg mąki stanowczo za mało.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    233 dni temu
    Drogi Gościu, to przepis na ekspresową pizze, do której nie przygotowujemy rozczynu, stąd mniejsza ilość drożdży :)
  • Gość Gość
    233 dni temu
    A 7 g drożdży razy 2 to przypadkiem nie daje 14 g z przepisu? 0,5 kg mąki i pół daje kilogram
  • Gość Gość
    188 dni temu
    Robiłam pizzę wg tego przepisu i wyszła świetna, więc ilość drożdży też jest w porządku:)
  • GosiaTomek GosiaTomek
    353 dni temu
    Przepis porażka, ciasto bez smaku a do tego wyszło mi twarde że jeść się odechciewa, miejscami jeszcze wyszedł zakalec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    349 dni temu
    Do ciasta wystarczy dodać zwykłą mąkę pszenną a po rozwałkowaniu ciasta polecam podziurkować ciasto widelcem wtedy uniknie Pani zakalca :)
  • Gość Gość
    378 dni temu
    Nie polecam. Ciasto mdłe, bez smaku i bez wyrazu. Testowałem wiele przepisów, ten jest zdecydowanie najgorszy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    401 dni temu
    Ciasto jest absolutnie beznadziejne. Strasznie jałowe. Nawet dodanie rozmarynu do ciasta nie uratowało go :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    418 dni temu
    Te drożdże 14g na 1kg mąki, to chyba suszone, a nie świeże?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    416 dni temu
    Napisane rozetrzec dopuki nie beda plynne - mysle ze chodzi o swieze..
  • Gość Gość
    416 dni temu
    w skladnikach tez napisane swieze
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    416 dni temu
    Używamy świeżych drożdży :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram