
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: Gotujemy sos
Czosnek obieramy, siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.
Krok 3: Pieczemy pizzę
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Odgazowujemy je, uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części. Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i dodajemy szynkę, mozzarellę lub inne ulubione produkty. Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Owsianka na mleku
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (22)
1993 dni temu
A skąd drożdże wziąć
Odpowiedz
1992 dni temu
Ze sklepu 😳
1992 dni temu
Z Lidla z Lodzi wlokniarzy przy manu,.
1991 dni temu
Ze sklepu ;)
1991 dni temu
Ze sklepu 😂 ja znalazłam w Żabce, cała pòłka była. Powodzenia
1991 dni temu
Dokładnie, żarty jakieś Firmy przestały produkować czy co????
1897 dni temu
Ze sklepu kochany ze sklepu
2377 dni temu
Nigdy nie zrobiłam lepszej pizzy sama niż z tego właśnie przepisu. Ciasto bardzo plastyczne, można uformować pizzę i na grubym i na cienkim cieście. Pycha!
Odpowiedz
2794 dni temu
Super pizza
Odpowiedz
2830 dni temu
Ciasto super:) nam bardzo smakowało :)
Odpowiedz
2876 dni temu
źle podana ilość drożdży.. 7g suchych drożdży daje się na 0,5 kg mąki. 14g świeżych na 1kg mąki stanowczo za mało.
Odpowiedz
2875 dni temu
Drogi Gościu, to przepis na ekspresową pizze, do której nie przygotowujemy rozczynu, stąd mniejsza ilość drożdży :)
2875 dni temu
A 7 g drożdży razy 2 to przypadkiem nie daje 14 g z przepisu? 0,5 kg mąki i pół daje kilogram
2830 dni temu
Robiłam pizzę wg tego przepisu i wyszła świetna, więc ilość drożdży też jest w porządku:)
2995 dni temu
Przepis porażka, ciasto bez smaku a do tego wyszło mi twarde że jeść się odechciewa, miejscami jeszcze wyszedł zakalec.
Odpowiedz
2992 dni temu
Do ciasta wystarczy dodać zwykłą mąkę pszenną a po rozwałkowaniu ciasta polecam podziurkować ciasto widelcem wtedy uniknie Pani zakalca :)
3021 dni temu
Nie polecam. Ciasto mdłe, bez smaku i bez wyrazu. Testowałem wiele przepisów, ten jest zdecydowanie najgorszy.
Odpowiedz
3044 dni temu
Ciasto jest absolutnie beznadziejne. Strasznie jałowe. Nawet dodanie rozmarynu do ciasta nie uratowało go :(
Odpowiedz
3060 dni temu
Te drożdże 14g na 1kg mąki, to chyba suszone, a nie świeże?
Odpowiedz
3059 dni temu
Napisane rozetrzec dopuki nie beda plynne - mysle ze chodzi o swieze..
3059 dni temu
w skladnikach tez napisane swieze
3059 dni temu
Używamy świeżych drożdży :)
zobacz wszystkie