Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: Gotujemy sos
Czosnek obieramy, siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.
Krok 3: Pieczemy pizzę
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Odgazowujemy je, uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części. Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i dodajemy szynkę, mozzarellę lub inne ulubione produkty. Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.
Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
1706 dni temu
A skąd drożdże wziąć
odpowiedz
1705 dni temu
Ze sklepu 😳
1704 dni temu
Z Lidla z Lodzi wlokniarzy przy manu,.
1704 dni temu
Ze sklepu ;)
1704 dni temu
Ze sklepu 😂 ja znalazłam w Żabce, cała pòłka była. Powodzenia
1703 dni temu
Dokładnie, żarty jakieś Firmy przestały produkować czy co????
1610 dni temu
Ze sklepu kochany ze sklepu
2090 dni temu
Nigdy nie zrobiłam lepszej pizzy sama niż z tego właśnie przepisu. Ciasto bardzo plastyczne, można uformować pizzę i na grubym i na cienkim cieście. Pycha!
odpowiedz
2506 dni temu
Super pizza
odpowiedz
2543 dni temu
Ciasto super:) nam bardzo smakowało :)
odpowiedz
2589 dni temu
źle podana ilość drożdży.. 7g suchych drożdży daje się na 0,5 kg mąki. 14g świeżych na 1kg mąki stanowczo za mało.
odpowiedz
2588 dni temu
Drogi Gościu, to przepis na ekspresową pizze, do której nie przygotowujemy rozczynu, stąd mniejsza ilość drożdży :)
2588 dni temu
A 7 g drożdży razy 2 to przypadkiem nie daje 14 g z przepisu? 0,5 kg mąki i pół daje kilogram
2543 dni temu
Robiłam pizzę wg tego przepisu i wyszła świetna, więc ilość drożdży też jest w porządku:)
2708 dni temu
Przepis porażka, ciasto bez smaku a do tego wyszło mi twarde że jeść się odechciewa, miejscami jeszcze wyszedł zakalec.
odpowiedz
2704 dni temu
Do ciasta wystarczy dodać zwykłą mąkę pszenną a po rozwałkowaniu ciasta polecam podziurkować ciasto widelcem wtedy uniknie Pani zakalca :)
2733 dni temu
Nie polecam. Ciasto mdłe, bez smaku i bez wyrazu. Testowałem wiele przepisów, ten jest zdecydowanie najgorszy.
odpowiedz
2756 dni temu
Ciasto jest absolutnie beznadziejne. Strasznie jałowe. Nawet dodanie rozmarynu do ciasta nie uratowało go :(
odpowiedz
2773 dni temu
Te drożdże 14g na 1kg mąki, to chyba suszone, a nie świeże?
odpowiedz
2771 dni temu
Napisane rozetrzec dopuki nie beda plynne - mysle ze chodzi o swieze..
2771 dni temu
w skladnikach tez napisane swieze
2771 dni temu
Używamy świeżych drożdży :)
zobacz wszystkie