Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: Gotujemy sos
Czosnek obieramy, siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.
Krok 3: Pieczemy pizzę
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Odgazowujemy je, uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części. Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i dodajemy szynkę, mozzarellę lub inne ulubione produkty. Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.
Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik na zimno
- Makaron z szynką i sosem pomidorowym
- Schab w sosie paprykowym
- Szybkie lasagne
- Pizza 4 sery
- Minipizza z kabanosami
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Wegański sernik z owoców lasu
- Sernik z marakują
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Pizza na spodzie z kalafiora
Komentarze (22)
1445 dni temu
A skąd drożdże wziąć
odpowiedz
1444 dni temu
Ze sklepu 😳
1444 dni temu
Z Lidla z Lodzi wlokniarzy przy manu,.
1443 dni temu
Ze sklepu ;)
1443 dni temu
Ze sklepu 😂 ja znalazłam w Żabce, cała pòłka była. Powodzenia
1443 dni temu
Dokładnie, żarty jakieś Firmy przestały produkować czy co????
1349 dni temu
Ze sklepu kochany ze sklepu
1829 dni temu
Nigdy nie zrobiłam lepszej pizzy sama niż z tego właśnie przepisu. Ciasto bardzo plastyczne, można uformować pizzę i na grubym i na cienkim cieście. Pycha!
odpowiedz
2246 dni temu
Super pizza
odpowiedz
2282 dni temu
Ciasto super:) nam bardzo smakowało :)
odpowiedz
2328 dni temu
źle podana ilość drożdży.. 7g suchych drożdży daje się na 0,5 kg mąki. 14g świeżych na 1kg mąki stanowczo za mało.
odpowiedz
2327 dni temu
Drogi Gościu, to przepis na ekspresową pizze, do której nie przygotowujemy rozczynu, stąd mniejsza ilość drożdży :)
2327 dni temu
A 7 g drożdży razy 2 to przypadkiem nie daje 14 g z przepisu? 0,5 kg mąki i pół daje kilogram
2282 dni temu
Robiłam pizzę wg tego przepisu i wyszła świetna, więc ilość drożdży też jest w porządku:)
2447 dni temu
Przepis porażka, ciasto bez smaku a do tego wyszło mi twarde że jeść się odechciewa, miejscami jeszcze wyszedł zakalec.
odpowiedz
2444 dni temu
Do ciasta wystarczy dodać zwykłą mąkę pszenną a po rozwałkowaniu ciasta polecam podziurkować ciasto widelcem wtedy uniknie Pani zakalca :)
2473 dni temu
Nie polecam. Ciasto mdłe, bez smaku i bez wyrazu. Testowałem wiele przepisów, ten jest zdecydowanie najgorszy.
odpowiedz
2496 dni temu
Ciasto jest absolutnie beznadziejne. Strasznie jałowe. Nawet dodanie rozmarynu do ciasta nie uratowało go :(
odpowiedz
2512 dni temu
Te drożdże 14g na 1kg mąki, to chyba suszone, a nie świeże?
odpowiedz
2511 dni temu
Napisane rozetrzec dopuki nie beda plynne - mysle ze chodzi o swieze..
2511 dni temu
w skladnikach tez napisane swieze
2510 dni temu
Używamy świeżych drożdży :)
zobacz wszystkie