
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: Gotujemy sos
Czosnek obieramy, siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.
Krok 3: Pieczemy pizzę
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Odgazowujemy je, uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części. Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i dodajemy szynkę, mozzarellę lub inne ulubione produkty. Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.

Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!

Zobacz przepisy
na święta
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
1841 dni temu
A skąd drożdże wziąć
odpowiedz
1840 dni temu
Ze sklepu 😳
1839 dni temu
Z Lidla z Lodzi wlokniarzy przy manu,.
1839 dni temu
Ze sklepu ;)
1839 dni temu
Ze sklepu 😂 ja znalazłam w Żabce, cała pòłka była. Powodzenia
1839 dni temu
Dokładnie, żarty jakieś Firmy przestały produkować czy co????
1745 dni temu
Ze sklepu kochany ze sklepu
2225 dni temu
Nigdy nie zrobiłam lepszej pizzy sama niż z tego właśnie przepisu. Ciasto bardzo plastyczne, można uformować pizzę i na grubym i na cienkim cieście. Pycha!
odpowiedz
2642 dni temu
Super pizza
odpowiedz
2678 dni temu
Ciasto super:) nam bardzo smakowało :)
odpowiedz
2724 dni temu
źle podana ilość drożdży.. 7g suchych drożdży daje się na 0,5 kg mąki. 14g świeżych na 1kg mąki stanowczo za mało.
odpowiedz
2723 dni temu
Drogi Gościu, to przepis na ekspresową pizze, do której nie przygotowujemy rozczynu, stąd mniejsza ilość drożdży :)
2723 dni temu
A 7 g drożdży razy 2 to przypadkiem nie daje 14 g z przepisu? 0,5 kg mąki i pół daje kilogram
2678 dni temu
Robiłam pizzę wg tego przepisu i wyszła świetna, więc ilość drożdży też jest w porządku:)
2843 dni temu
Przepis porażka, ciasto bez smaku a do tego wyszło mi twarde że jeść się odechciewa, miejscami jeszcze wyszedł zakalec.
odpowiedz
2839 dni temu
Do ciasta wystarczy dodać zwykłą mąkę pszenną a po rozwałkowaniu ciasta polecam podziurkować ciasto widelcem wtedy uniknie Pani zakalca :)
2868 dni temu
Nie polecam. Ciasto mdłe, bez smaku i bez wyrazu. Testowałem wiele przepisów, ten jest zdecydowanie najgorszy.
odpowiedz
2891 dni temu
Ciasto jest absolutnie beznadziejne. Strasznie jałowe. Nawet dodanie rozmarynu do ciasta nie uratowało go :(
odpowiedz
2908 dni temu
Te drożdże 14g na 1kg mąki, to chyba suszone, a nie świeże?
odpowiedz
2907 dni temu
Napisane rozetrzec dopuki nie beda plynne - mysle ze chodzi o swieze..
2907 dni temu
w skladnikach tez napisane swieze
2906 dni temu
Używamy świeżych drożdży :)
zobacz wszystkie