
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- sitko o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Umieszczamy w nim drożdże, sól, wodę i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby delikatnie wyrosło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Papryki i pomidory kroimy w średnią kostkę, a cebulę w piórka. Tak przygotowane warzywa przekładamy do sitka, które umieszczamy w misce, polewamy oliwą, doprawiamy solą i wędzoną papryką. Następnie odstawiamy je na kilka minut i odciskamy z soków.
KROK 3: WYKŁADAMY DODATKI I PIECZEMY PIZZĘ
Ciasto wałkujemy tak, aby miało wymiary ok. 30 x 35 cm. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystkie warzywa, grillowane papryczki piquillo i anchois wykładamy na ciasto.
Pizzę hiszpańską pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż ciasto delikatnie zarumieni się na brzegach. Na gotową, gorącą pizzę wykładamy porwane na mniejsze kawałki plastry szynki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)