Oregano - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Ser feta w sezamowej panierce
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.


Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Co to jest oregano?
Oregano to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych, wywodząca się z Eurazji oraz z regionu Morza Śródziemnego. Rośnie również w Polsce, ale w naszym kraju występuje pod nazwą lebiodki pospolitej, która uznawana jest za jedną z blisko 40 odmian oregano na świecie. Jej liście, w postaci świeżej lub suszonej, są wykorzystywane jako przyprawa. Dawniej oregano ceniono głównie za jego liczne właściwości prozdrowotne.
Jak wygląda oregano?
Oregano to zioło osiągające wysokość ok. 80 cm. Można je poznać po długiej i sztywnej łodydze, gęsto porośniętej owalnymi liśćmi, które mają gładki lub lekko ząbkowany brzeg. Oregano zakwita w lipcu i wydaje ostatnie kwiaty, przybierające różowy i fioletowy odcień, we wrześniu. Szczególną cechą rozpoznawczą tej rośliny jest unoszący się w jej pobliżu aromatyczny zapach.
Jaki smak ma oregano?
Oregano, zwane również dzikim majerankiem, charakteryzuje się intensywnym smakiem, który nadają mu głównie liście. To właśnie w tej części rośliny zlokalizowane są gruczoły zapachowe wydzielające olejki eteryczne. Dzięki nim oregano posiada delikatnie gorzki i korzenny aromat, pozostając jednocześnie orzeźwiające. Mimo porównań do majeranku oregano nie jest jednak aż tak ostre i wyraźne w smaku. W jego woni wyczuwalna jest jedynie niewielka gorycz. Tylko niektóre odmiany tej rośliny, w szczególności te rosnące w ciepłym klimacie, potrafią zaskoczyć ostrym posmakiem.
Na co jest dobre oregano?
Oregano oprócz niekwestionowanych walorów smakowych posiada także inne cenne właściwości. Już w starożytności stosowano oregano na bóle zębów, a nawet jako antidotum na ugryzienia jadowitych zwierząt. Dziś to popularne w kuchni zioło bywa wykorzystywane w medycynie naturalnej jako środek uspokajający oraz zapobiegający odleżynom i świądowi skóry. Co ciekawe, równie chętnie po oregano sięga się w kosmetyce, a to ze względu na jego zdolność opóźniania starzenia się skóry. Wielu ucieszy również fakt, że olejek z tego zioła jest często stosowany w diecie odchudzającej.
Na co pomaga oregano?
Oregano pomaga jednak przede wszystkim zwalczyć niestrawność i wzdęcia, działając dobroczynnie na układ trawienny i wspomagając przyswajanie pokarmów. Jako bogate źródło przeciwutleniaczy chroni organizm przed nowotworami, wzmacniając jednocześnie jego odporność. A wszystko to za sprawą związku zwanego karwakrolem, który stanowi naturalną broń w walce z wirusami i bakteriami. Z kolei dzięki zawartości tymolu oregano jest skuteczne w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak kaszel czy katar.
Do czego dodawać oregano?
Oregano najlepiej komponuje się z potrawami kuchni włoskiej. Warto zatem dodawać tę przyprawę do pizzy czy do lasagne, ale również do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Z powodzeniem odnajdzie się także w roli dodatku do sosów serwowanych z makaronami, szczególnie tych powstających na bazie pomidorów, a zatem w szczególności spaghetti bolognese. Ciekawą propozycją jest również doprawianie oregano wszelkiego rodzaju warzyw, np. duszonych w wersji greckiej z serem feta lub grillowanych na kanapce.
Wszechstronność oregano sprawia, że zioło to znalazło zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Grunt to umiejętnie się nim posługiwać, wykorzystując jego największe atuty, którymi są z pewnością nieprzeciętny aromat i dobroczynny wpływ na zdrowie.