Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręczniki papierowe
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYPRAWIAMY SER FETA
Ser osuszamy i przekrawamy na pół po przekątnej. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyprawiamy nią fetę. Ser oprószamy też pieprzem według uznania.
KROK 2: PANIERUJEMY SER FETA
Jajka bełtamy w misce. Do dwóch innych misek wsypujemy osobno mąkę i ziarna sezamu. Każdy z trójkątów fety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w sezamie.
KROK 3: SMAŻYMY SER FETA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fetę, aż ziarna sezamu nabiorą złotego koloru. Gotowe kawałki sera odsączamy na kawałkach ręcznika papierowego.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki o boku ok. 2 cm. Listki oregano obrywamy z gałązek i dość grubo siekamy. Pomidory doprawiamy oregano, octem, oliwą, solą i pieprzem i mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Fetę, jeszcze ciepłą, podajemy z pomidorami, cebulką i listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.
Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.
Panierowana mozzarella
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)