
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C.
Krok 1: BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK
Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 3: PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ
Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ
Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.
Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru.
Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.


Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Komentarze (8)
553 dni temu
nie wiem
odpowiedz
568 dni temu
Jaki ma być wymiar blaszki? Czy podajemy to zarówno na zimno jak i na ciepło?
odpowiedz
568 dni temu
Zgadza się, roladę możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy od indywidualnego uznania ;) Blaszka o wymiarach 34x24 cm sprawdzi się idealnie.
919 dni temu
Ojciec Mateusz też będzie kupował w Lidlu
odpowiedz
958 dni temu
dlaczego lidla nie ma w Sandomierzu
odpowiedz
952 dni temu
Może dlatego że jest ojciec Mateusz.
1084 dni temu
Proponuję zamiast serka śmietankowego , serek chrzanowy. Smacznego.
odpowiedz
1084 dni temu
Chrzanowy również świetnie będzie się komponował! :)
zobacz wszystkie