zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C.

Krok 1: BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK

Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.

Krok 3: PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ

Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.

Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ

Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.

Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru.

Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gocha40 Gocha40
    65 dni temu
    Proponuję zamiast serka śmietankowego , serek chrzanowy. Smacznego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Chrzanowy również świetnie będzie się komponował! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram