Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C.
Krok 1: BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK
Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 3: PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ
Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ
Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.
Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru.
Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.
Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.
Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.
Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Marzy Ci się danie jednocześnie lekkie i pożywne, a przy tym zaskakujące złożonością drzemiących w nim smaków i aromatów? Od potraw mięsnych wolisz rybne, a ponadto lubisz czerpać inspiracje z zielonej kuchni? W takim razie nasza rolada szpinakowa z łososiem może okazać się jednym z Twoich najciekawszych odkryć kulinarnych w ostatnim czasie!
Poza doskonałym smakiem nasza rolada z łososiem ma też wiele innych zalet. Chociażby czas przygotowania – według naszych wskazówek danie wyczarujesz już w pół godziny! Mało tego. To przepis bezapelacyjnie łatwy do zrealizowania, a więc doskonały również dla tych, którzy znajdują się początku drogi do kulinarnego mistrzostwa. Cała przygotowana rolada szpinakowa z łososiem będzie liczyć około 1952 kalorii. To porcja przekąsek dla aż ośmiu smakoszek i smakoszy. Jedna porcja rolady z łososiem dostarcza energii równej 244 kcal. To zatem idealny pomysł na niezobowiązującą, ale nieprzyzwoicie dobrą przekąskę.
Czy chcesz poznać szczegóły naszego przepisu na roladę z łososia? Niżej omówimy każdą kwestię, która może Cię zainteresować.
Rolada szpinakowa – sprawdzony przepis. Od czego zacząć?
Czy czujesz się gotowy lub gotowa do przeistoczenia w pyszne danie rolady szpinakowej z łososiem z przepisu Kuchni Lidla? Upewnij się, że masz wszystko, co niezbędne do przyrządzenia potrawy. Po pierwsze składniki, które widzisz wypisane z lewej strony ekranu. Po drugie – niezbędne akcesoria kuchenne. Należą do nich papier do pieczenia, praska do czosnku, robot wielofunkcyjny i rózga kuchenna. Nie obędzie się oczywiście bez piekarnika i blachy do pieczenia. Obowiązkowo musisz też mieć pod ręką patelnię oraz miskę. Ale o tym na pewno wiesz!
Od czego więc zacząć realizację przepisu na roladę szpinakową z łososiem? Od rozgrzania na patelni oliwy z oliwek. Na niej musisz umieścić szpinak baby. Gdy część wody już odparuje, dodaj czosnek, któremu rolada szpinakowa z naszego przepisu zawdzięcza sporo ze swojego wyrazistego smaku. Czosnek oczywiście musisz przecisnąć przez praskę (jeśli jej nie masz, zetrzyj go na tarce lub po prostu posiekaj na bardzo drobne kawałeczki). Czosnek to jednak nie wszystko. Szpinak do rolady z łososiem zasługuje na odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zgodnie z zaleceniem wszystko to masz przez chwilę blanszować na małym ogniu, a następnie zdjąć z palnika. Pierwszy etap przygotowania rolady szpinakowej masz już za sobą!
Co teraz? Umieść w misce żółtka, a białka z jajek ubij na pianę w drugiej misce za pomocą robota lub trzepaczki ręcznej. Pamiętaj, że miska musi być idealnie czysta. Oddziel też dokładnie żółtka od jajek. Do miski z żółtkami dodaj teraz posiekany szpinak. Wymieszaj i wzbogać mieszankę pianą z białek. Wszystko delikatnie, ale sumiennie, wymieszaj.
Jak zrobić roladę szpinakową? Pieczenie w odpowiedniej temperaturze
Opisując, jak zrobić roladę szpinakową z łososiem, doszliśmy do etapu pieczenia. Sięgnij po blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Teraz równomiernie pokryj powierzchnię przygotowaną wcześniej masą. Jak długo powinna piec się rolada z łososiem i szpinakiem? Kwadrans w temperaturze 180°C wystarczy. Trzymaj się tej zasady z naszego sprawdzonego przepisu na roladę łososiową ze szpinakiem, żeby nie przypalić dania!
Rolada ze szpinakiem i łososiem – zwijanie
Po wyjęciu z piekarnika rolady szpinakowo-łososiowej posmaruj jej wierzch serkiem śmietankowym (warto wyjąć go wcześniej z lodówki, żeby nie okazał się zbyt twardy). Na serku ułóż natomiast plastry łososia. Teraz możesz przejść do arcyważnego etapu przygotowywania rolady łososiowej ze szpinakiem, a więc jej zwijania. Ciasto udekorowane serkiem i rybą przenieś na blat. Oczywiście razem z papierem do pieczenia! Teraz rozpocznij staranne zwijanie rolady szpinakowej z wędzonym łososiem. Zacznij od dłuższego boku. Bardzo starannie zwijaj roladę, delikatnie odklejając ją od papieru. Rolada powinna być zwinięta naprawdę ciasno!
Szpinakowa rolada — krojenie
Jak z pewnością się domyślasz, teraz czeka Cię krojenie roladki ze szpinakiem i łososiem. Do tego celu najlepiej nadaje się długi, ostry nóż kuchenny. Zdecydowanymi ruchami potnij roladę na równe kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Oczywiście to tylko nasza sugestia – roladki z łososiem i szpinakiem możesz kroić, jak tylko chcesz. W temacie roladki ze szpinakiem i łososiem pozostała już tylko jednak kwestia do omówienia. Jak podawać roladki z łososiem i szpinakiem?
Szpinakowa rolada z łososiem – podawanie
W przepisie na roladę ze szpinakiem i łososiem znajdziesz sugestię, aby potrawę, po pokrojeniu na plastry, podawać z wybranymi ziołami. To niejedyna opcja. Zapewniamy, że roladki z wędzonego łososia wyśmienicie komponują się ze świeżym pieczywem (białym lub razowym), dietetycznym pieczywem chrupkim czy waflami ryżowymi. A także z rozmaitymi grzankami. Roladka szpinakowa z łososiem wędzonym lubi też towarzystwo warzyw i sałatek. Śmiało możesz połączyć ją z sałatką z rukolą i ulubionymi dodatkami, klasyczną włoską sałatką z bazylią pomidorem i mozzarellą, czy sałatką z awokado i ogórkiem. Dobrze smakuje chyba za wszystkimi grillowanymi warzywami. A co, jeśli interesuje Cię sos do rolady z łososia i szpinakiem? Także i w tym przypadku masz kilka ciekawych opcji. Co powiesz na łagodny sos koperkowy? A może raczej musztardowo-miodowy? Wybierz swój idealny dodatek zgodnie z własnym gustem.
A co, jeśli chodzi o temperaturę serwowania rolady ze szpinakiem i łososiem? Potrawę tę możesz podawać na dwa sposoby. Podgrzaną w piekarniku lub na zimno, dopiero co wyjętą z lodówki. Ze względu na to, że rolada ze szpinakiem i łososiem kcal ma niewiele, bo tylko około 244 w jednej porcji, świetnie sprawdza się w roli przekąski serwowanej przy okazji imprez czy innego rodzaju spotkań ze znajomymi. Smak rolady ze szpinakiem i łososiem dobrze podkreśli bezalkoholowe wino białe, choćby Chardonnay.
Roladka ze szpinakiem i łososiem… i co dalej?
Wydaje nam się, że wiesz już wszystko, co potrzeba w temacie rolady szpinakowej z łososiem wędzonym. Co jednak, jeśli po zapoznaniu się z tą potrawą będziesz miał ochotę nieco pobawić się przepisem? Po pierwsze możesz rozbudować kompozycję suszonymi pomidorami. Po drugie – zastąpić łososia inną rybą lub np. szynką parmeńską. Jeśli poszukujesz wyszukanych alternatyw dla roladki wędzonej z łososia, zerknij też na inne przepisy Kuchni Lidla. Sprawdź np. wykwintne roladki rybne, w których dorsz i łosoś współgrają z żurawiną. Fani łososia pokochają też roladki z wędzonego łososia z jabłkiem miodem i orzeszkami. To nietuzinkowe, łatwe do przygotowania przekąski, które przygotujesz w swojej kuchni już w pół godziny! Jeśli z kolei pociągają Cię inspiracje z zielonej kuchni, sprawdź przepis na roladki z bakłażana. Masa twarogowa, szynka serrano, mozzarella oraz starannie dobrane dodatki – wszystko to czeka na Ciebie w tej świetnej kompozycji kulinarnej, którą nawet amator wyczaruje w jakieś 45 minut.
Gdybyś jednak szukała lub szukał czegoś nieco bardziej egzotycznego, daj szansę propozycji takiej jak pilaw z roladkami z cukinii. To delikatne danie, które przypadnie do gustu każdej osobie pragnącej poznać najbardziej oryginalne zastosowania dla ryżu. O nietuzinkowy charakter tego skarbu kulinarnego dbają m.in. cynamon, bazylia, cebula, pomidor czerwony, półtłusty twaróg oraz oczywiście najlepszy ryż długoziarnisty. Jeśli natomiast obstajesz przy łososiu, dajemy głowę, że pokochasz przepis na faszerowane cygaretki z łososia. To klasyka imprezowych przekąsek, za którą pokochają Cię goście na imprezie karnawałowej czy sylwestrowej.
Poznaj nasz sprawdzony przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem, w której jest naprawdę niewiele kalorii, za to smaków i zapachów pełne bogactwo! A potem kontynuuj smakowitą przygodę wraz z mistrzami i mistrzyniami Kuchni Lidla, którzy przygotowali dla Ciebie mnóstwo inspiracji z całego świata – również z łososiem wędzonym czy szpinakiem w rolach głównych. Roladka niejedno ma imię!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka łososie są w sosie
- Dżem z włoskich śliwek
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Klopsiki sojowe
- Roladki z tortilli
- Ramen
- Warzywa w tempurze
- Tortille z łososiem wędzonym
- Guacamole z pomidorami
- Kanapka z pastrami
- Paella z owocami morza
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Meze – grecki talerz przystawek
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Zielone szparagi z burratą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- GOFRY TRADYCYJNE
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
256 dni temu
Czy gęsty jogurt grecki zamiast serka śmietankowego to dobry pomysł w tym przepisie?
odpowiedz
255 dni temu
Raczej odradzamy taką zmianę, masa będzie wtedy mimo wszystko za luźna.
704 dni temu
Ilość kcal podana na porcje, a 1 porcja to ile?
odpowiedz
703 dni temu
Jedna porcja to dwa kawałki rolady.
1421 dni temu
nie wiem
odpowiedz
1437 dni temu
Jaki ma być wymiar blaszki? Czy podajemy to zarówno na zimno jak i na ciepło?
odpowiedz
1437 dni temu
Zgadza się, roladę możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy od indywidualnego uznania ;) Blaszka o wymiarach 34x24 cm sprawdzi się idealnie.
1787 dni temu
Ojciec Mateusz też będzie kupował w Lidlu
odpowiedz
1827 dni temu
dlaczego lidla nie ma w Sandomierzu
odpowiedz
1821 dni temu
Może dlatego że jest ojciec Mateusz.
1953 dni temu
Proponuję zamiast serka śmietankowego , serek chrzanowy. Smacznego.
odpowiedz
1953 dni temu
Chrzanowy również świetnie będzie się komponował! :)
zobacz wszystkie