zobacz film Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C.

Krok 1: BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK

Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.

Krok 3: PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ

Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.

Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ

Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.

Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru.

Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Kasia Kasia
    136 dni temu
    Czy gęsty jogurt grecki zamiast serka śmietankowego to dobry pomysł w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    134 dni temu
    Raczej odradzamy taką zmianę, masa będzie wtedy mimo wszystko za luźna.
  • Gość Gość
    583 dni temu
    Ilość kcal podana na porcje, a 1 porcja to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    582 dni temu
    Jedna porcja to dwa kawałki rolady.
  • Gość Gość
    1301 dni temu
    nie wiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1316 dni temu
    Jaki ma być wymiar blaszki? Czy podajemy to zarówno na zimno jak i na ciepło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1316 dni temu
    Zgadza się, roladę możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy od indywidualnego uznania ;) Blaszka o wymiarach 34x24 cm sprawdzi się idealnie.
  • Gość Gość
    1667 dni temu
    Ojciec Mateusz też będzie kupował w Lidlu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1706 dni temu
    dlaczego lidla nie ma w Sandomierzu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1700 dni temu
    Może dlatego że jest ojciec Mateusz.
  • Gocha40 Gocha40
    1832 dni temu
    Proponuję zamiast serka śmietankowego , serek chrzanowy. Smacznego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1832 dni temu
    Chrzanowy również świetnie będzie się komponował! :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!