Pilaw z roladkami z cukinii
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy wraz z ryżem na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem – doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż ryż będzie miękki, a następnie trzymamy w cieple.

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Oba składniki łączymy z serem, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Odkładamy kilka liści bazylii, resztę siekamy, dodajemy i mieszamy.

Cukinię oczyszczamy, kroimy wzdłuż na 16 plastrów (o grubości około 0,5 cm). Plastry cukinii podsmażamy porcjami na powlekanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Osączamy na papierze kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry cukinii smarujemy masą marchewkowo-pomidorową, zwijamy w roladki i układamy na pilawie (ugotowanym ryżu z dodatkami), posypując listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    659 dni temu
    Wg mnie danie jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Ja polecam :)

    odpowiedz

  • Lusik Lusik
    1168 dni temu
    Danie wyglada ladnie, ale jesli chodzi o smak - bez rewelacji. Nie polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram