Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA

Mąkę przesypujemy na głęboki talerz, dodajemy pieprz, mieszamy. Jajko lekko roztrzepujemy za pomocą widelca na drugim głębokim talerzu. Bułkę tartą również przesypujemy na trzeci głęboki talerz.

KROK 2: PANIERUJEMY CAMEMBERT

Sery camembert kroimy w trójkąty i obtaczamy kolejno: w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej.

KROK 3: SMAŻYMY CAMEMBERT

Sery w panierce smażymy na gorącym maśle, na powlekanej patelni, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Brzoskwinie odsączamy z syropu na sitku, kroimy w cienkie plasterki i układamy na 4 talerzach. Umieszczamy na nich usmażone sery camembert i żurawiny. Dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • A. A.
    2085 dni temu
    Próbowałam nie raz z serami pleśniowymi - jednak najlepiej udają mi się smażone w całości :/ Mają tak rzadki środek, że nie ma szans, by panierka dała radę go powstrzymać :/ Jest na to jakiś sposób?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2085 dni temu
    A., trzeba dokładnie zapanierować ser i smażyć go na dobrze rozgrzanej patelni jak najkrócej :)
  • Kriss z Szamotuł Kriss z Szamotuł
    1968 dni temu
    Jednynym sposobem jest dwa razy panierować i smażyc na tzw głebokim tluszczu czyli we rytkownicy ,aby cały dokładnie zasmażył sie. 100 % wyjdzie.
  • Kucharz z knajpki Kucharz z knajpki
    1968 dni temu
    Akurat zajrzałem tu przypadkowo i kolega Kriss dokładnie pisze to co robimy w pracy. Smazymy dokladnie opanierowany n\we frytkownicy i jak spuchnie wyciagamy potem lekko opadnie ,ale jest ok.
  • Gość Gość
    602 dni temu
    Prosze sprobowac dwa razy w panierce. Jajko, bulka, jakjo, bulka. I smazyc na duzym ogniu. Z mozzarellą sie udaje :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2301 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. rzeczywiście sery kroimy w cząstki. Aby ser się nie wypłynął trzeba go dokładnie obtoczyć w panierce i pamiętać, że smażymy go na bardzo małym ogniu. Należy również doglądać sera w trakcie smażenia. Jeśli nasza panierka zarumieni się szybciej niż w ciągu 10 minut, sery ściągamy wcześniej z patelni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2301 dni temu
    "Ser camembert kroimy na pół, obtaczamy w panierce i smażymy". Na zdjęciu widzimy "8" - panierka znajduje się również na bokach, więc nie został pokrojony po usmażeniu. Jak więc smażyć? Połówki czy "8"? Zbyt drobne kawałki nie rozpuszczą się?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!