Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Mąkę przesypujemy na głęboki talerz, dodajemy trochę pieprzu. Jajko lekko roztrzepujemy na drugim głębokim talerzu. Bułkę tartą również przesypujemy na głęboki talerz. Sery camembert w trójkąty, obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na gorącym maśle, na powlekanej patelni, pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut z obu stron.

Brzoskwinie osączamy, połówki kroimy w cienkie plasterki i układamy na 4 talerzach. Umieszczamy na nich sery camembert i żurawiny i dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • A. A.
    921 dni temu
    Próbowałam nie raz z serami pleśniowymi - jednak najlepiej udają mi się smażone w całości :/ Mają tak rzadki środek, że nie ma szans, by panierka dała radę go powstrzymać :/ Jest na to jakiś sposób?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    A., trzeba dokładnie zapanierować ser i smażyć go na dobrze rozgrzanej patelni jak najkrócej :)
  • Kriss z Szamotuł Kriss z Szamotuł
    803 dni temu
    Jednynym sposobem jest dwa razy panierować i smażyc na tzw głebokim tluszczu czyli we rytkownicy ,aby cały dokładnie zasmażył sie. 100 % wyjdzie.
  • Kucharz z knajpki Kucharz z knajpki
    803 dni temu
    Akurat zajrzałem tu przypadkowo i kolega Kriss dokładnie pisze to co robimy w pracy. Smazymy dokladnie opanierowany n\we frytkownicy i jak spuchnie wyciagamy potem lekko opadnie ,ale jest ok.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1137 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. rzeczywiście sery kroimy w cząstki. Aby ser się nie wypłynął trzeba go dokładnie obtoczyć w panierce i pamiętać, że smażymy go na bardzo małym ogniu. Należy również doglądać sera w trakcie smażenia. Jeśli nasza panierka zarumieni się szybciej niż w ciągu 10 minut, sery ściągamy wcześniej z patelni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1137 dni temu
    "Ser camembert kroimy na pół, obtaczamy w panierce i smażymy". Na zdjęciu widzimy "8" - panierka znajduje się również na bokach, więc nie został pokrojony po usmażeniu. Jak więc smażyć? Połówki czy "8"? Zbyt drobne kawałki nie rozpuszczą się?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram