Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Na patelni podgrzewamy trochę oliwy, porcjami podsmażamy na niej bakłażana z obu stron, aż będzie miękki. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie osączamy na papierze kuchennym.
Upieczoną paprykę osączamy i miksujemy z twarożkiem. Dodajemy obrany czosnek, przeciskając przez praskę, doprawiamy obficie solą, pieprzem i oregano. Mozzarellę osączamy i kroimy na 12 cienkich plastrów. Bakłażana cienko smarujemy masą twarogową. Układamy na nim po połowie plastra szynki, plastrze mozzarelli, zwijamy, spinamy i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10 minut, aż ser lekko się stopi.
Pomidory czyścimy, myjemy i kroimy w plastry. Układamy na nich roladki z bakłażana, doprawiamy pieprzem i podajemy z chlebem.
Zobacz podobne
przepisy
Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2801 dni temu
O co chodzi z tą pieczona papryką? Pieczemy w piekarniku, na patelni? Ile minut?
odpowiedz
2798 dni temu
Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, najlepiej z włączoną funkcją grilla. Pieczemy tak długo, aż skórka zrobi się czarna - kiedy papryka ostygnie, obieramy ją ze skórki.
2590 dni temu
Pieczemy w piekarniku, cale papryki w workach do pieczena. Az beda przypieczone.
2983 dni temu
NIektóre produkty znajdują się w sklepie przez krótki okres np. gdy promonowane są chinskie produkty. Kiedyś szukałem jakiejs wyszukanej fasoli do przepisu z poledwiczkami. W lidlu była ta fasola na sprzedarz 2 tyg wczesniej. Niezmienia to faktu że też bym wolał aby całe te przepisy były oparte o produkty odstepne cały czas w sklepie. Pozdrawiam
odpowiedz
3031 dni temu
Nie wiem po co te przepisy, wybrałem sobie 4 przepisy (do przepisu z królikiem dla dzieci, zabrakło królika, do roladek z bakłażana, zabrakło bakłażana, do gulaszu z chorizo zabrakło...chorizo i sera itd...) więc gdzie sens tego zabiegu marketingowego?
odpowiedz
3030 dni temu
Romanie, niektóre z produktów, które wykorzystujemy w przepisach, to produkty związane z konkretnymi akcjami tematycznymi w Lidlu.
3012 dni temu
No właśnie o to chodzi. Marketing - idź i kup. Gdybyś miał wszystkie składniki do byłaby kuchnia typu "bogracz"- "czyli bóg raczy wiedzieć co tam jest"- czyli resztki z lodówki.
3377 dni temu
Jak to włoska szynka typu serrano ??? Serrano to szynka hiszpańska.
odpowiedz
3384 dni temu
Jak się zrobi to kicha nie wychodzi. Nie polecam.!
odpowiedz
3384 dni temu
Drogi Gościu, gdybyś nam napisał, co Ci konkretnie nie wychodzi, może moglibyśmy pomóc? :)
3491 dni temu
Polecam bez dwóch zdań! Wymagają chwili przygotowania ale naprawdę warto. Świetne na kolację lub do pudełeczka do pracy (wystarczy podgrzać w mikrofali). Podawałam je na grillowanym chlebie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie