Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Fasolkę oczyszczamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w krążki, czosnek w plasterki. Oba składniki podsmażamy na patelni, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż do zeszklenia, a następnie wyjmujemy.

Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy ziemniaki ok. 7 minut, od czasu do czasu obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami oregano, a następnie wyjmujemy. Fasolkę podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, dolewamy 350 ml bulionu i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

Pomidory koktajlowe oczyszczamy. Dodajemy do warzyw i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut, doprawiamy do smaku. Fetę kruszymy i podajemy z warzywami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Bifteki z fetą

Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.

Bifteki z fetą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Prawdziwe souvlaki po grecku

Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Prawdziwe souvlaki po grecku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Roladki z bakłażana z fetą

Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Roladki z bakłażana z fetą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2861 dni temu
    Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu! Do tego przez dużą ilość warzyw - niskokaloryczne i pełne witamin :) Ziemniaki jak zawsze podane w ciekawej i smacznej postaci.

    odpowiedz

  • Daria Ushanova Daria Ushanova
    2863 dni temu
    1 kg ziemniaków, 500 g zielonej fasolki, 500 g pomidorów koktajlowych, 350-500 ml bulionu warzywnego, 200 g sera feta - na 4 (!!!) porcje?? Minimalnie 0,5 kg dania na osobę?

    odpowiedz

  • Mariusz MW Mariusz MW
    2127 dni temu
    w obrobce masa dania sie zmniejsza ;-]
  • pivkoo pivkoo
    3398 dni temu
    Warto byłoby do przepisów podawać wartość kaloryczną. Dla osób liczących kalorie było by to mega ułatwienie. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3396 dni temu
    pivkoo, dziękujemy za sugestię :)
  • Lady L Lady L
    3695 dni temu
    Bardzo, bardzo smaczne! Nietypowy dobór składników. Danie świeże i sycące zarazem. Połączyłam je z daniem: https://kuchnialidla.pl/smazone-ziemniaki-ze-szpinakiem-i-feta i wyszło świetnie :)

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3698 dni temu
    Bardzo dobre! polecam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!