Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebule siekamy.
Mięso mielone podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek, aż stanie się kruche i nabierze brązowego koloru, doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy. W rondlu podgrzewamy pozostałą oliwę, podsmażamy na niej cebule i włoszczyznę. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sok i przecier pomidorowy, czerwone wino i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i 2 łyżeczkami cukru. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Następnie przez kolejnych 10 minut gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej soku pomidorowego. Doprawiamy solą i cukrem do smaku i podajemy z makaronem.
Aby przygotować zapiekankę z makaronu, makaron na przemian z sosem bolognese i sosem beszamelowym układamy warstwami w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym ementalerem lub mozzarellą, a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.
Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!
Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.
Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.
Jak zrobić sos bolognese?
Jak samodzielnie zrobić sos do spaghetti bolognese? Przygotowanie sosu bolońskiego nie jest trudne ani wymagające, ale nieco czasochłonne. Naturalnie przepis na sos do spaghetti bolognese, który zamieściliśmy powyżej nie jest jedynym słusznym, a każda włoska gospodyni przygotowuje go nieco inaczej. Jest jednak kilka zasad, których należy się trzymać, jeśli chce się zrobić sos bliski oryginałowi.
Jak zrobić sos boloński, którego nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni? To, jak zrobić sos bolognese, należy zacząć od zebrania wysokiej jakości składników. Najlepsze sosy pomidorowe powstają ze świeżych, samodzielnie obrobionych pomidorów, które zyskują wyjątkowy smak w trakcie gotowania. Jeśli chcesz zrobić bolognese z pomidorów z puszki, wybierz dobrej jakości pelati w całości — te krojone mają w sobie mniej smaku. Kwestia jakości tyczy się nie tylko pomidorów, ale również mięsa, makaronu, warzyw, a nawet wina. Pamiętaj także o tym, żeby do gotowania używać tylko wina wytrawnego lub półwytrawnego, które nie mają w sobie dużej koncentracji cukrów.
Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas przygotowywania sosu bolognese? Niezwykle istotny jest tu czas gotowania — ten sos powstaje przez długie, powolne gotowanie i nie da się tego przyspieszyć. Mówi się, że sos ten zyskuje na smaku po kilkukrotnym przegotowaniu, a najlepiej jest jeść go na drugi dzień. Jeśli chcesz dodać do sosu jeszcze więcej smaku, możesz doprawić go odrobiną domowego bulionu.
Oryginalny sos bolognese
Prawdziwy, tradycyjny sos bolognese znany także pod nazwą ragu alla bolognese jest jednym z reprezentacyjnych elementów włoskiej kuchni, który swoją historię zawdzięcza kucharzom dworskim z XVIII wieku gotującym w Bolonii. Oryginalny przepis na sos bolognese to połączenie długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, marchewki oraz selera, które w trakcie gotowania wzbogacane jest o pomidory w formie przecieru lub kawałków. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także wino, bulion, a czasem i mleko!
Warto, żebyś wiedział, że makaron znany w Polsce pod nazwą spaghetti bolognese nie istnieje. We Włoszech sos boloński jada się z makaronem tagliatelle i taką też wersję znajdziemy w wielu restauracjach w regionie Emilia-Romania. Wersja serwowana z makaronem spaghetti najprawdopodobniej przywędrowała do nas z USA i po drodze uległa delikatnym, smacznym modyfikacjom. Tamtejsi włoscy imigranci serwują bowiem makaron spaghetti z dodatkiem pulpecików z mięsa mielonego, a nie ragu.
Szybki i prosty sos do spaghetti
Wspomnieliśmy wcześniej o tym, że sos boloński powstaje przez długie gotowanie, a jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Czy istnieje jakiś przepis pozwalający zrobić prosty i szybki sos boloński? Możesz spróbować przygotować sos a'la boloński, który gotuje się nieco szybciej od oryginalnej wersji.
Włoszczyznę należy podsmażyć wraz z mięsem oraz cebulą na patelni i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Następnie zalewa się wszystko odrobiną bulionu, do którego dodaje się passatę pomidorową. Całość należy wymieszać i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym przepisie pomijamy wino i skracamy znacznie czas gotowania. Ten sos to wybawienie dla wszystkich zapracowanych osób, które naszła ochota na makaron w sosie bolońskim. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Kanapka ciabattella
- Kurczak po marokańsku
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Spaghetti bolognese
- Babeczki z polewą
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
- Bułeczki bolońskie
- Tajine z wołowiną
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Puszyste dyniowe placuszki
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Kotlet schabowy z miodową kapustą
- Bułki maślane
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3248 dni temu
Witam, Ja do oryginału dodałem dwie posiekane papryczki chili podduszone na masełku z ząbkiem czosnku i po prostu petarda ;)
odpowiedz
1948 dni temu
A ja dodałem szczyptę awokado- genialne...
1948 dni temu
Brzmi dobrze!
870 dni temu
Zamiast cukru proponuje dodać troche cynamonu i z ta papryczka chili petarda
3334 dni temu
Zrobiłam i powiem, że przepis dobry, sos wyszedł łagodny. Gotowałam go na dwa razy za pierwszym razem według przepisu ale postanowiłam go doprawić po swojemu bo był zbyt delikatny na mój gust ( ale to tylko kwestia podniebienia ) rzuciłam na patelnię 2-3 drobno posiekane zielone łodygi naci selera, plus 10 dag wędzonego boczku. Podsmażyłam chwilę i podlałam to szklanką mleka, poddusiłam wszystko chwilę, trochę mleko odparowałam, wlałam na patelnie trochę sosu i wymieszałam, całość wrzuciłam do gotującego się sosu, pykał jeszcze około 2 godz na wolnym ogniu. Wyszła pychota, palce lizać :)
odpowiedz
3334 dni temu
Gosiu, brzmi doskonale! Dziękujemy za podzielenie się swoim sposobem na bolognese! :)