
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso mielone. Smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory w puszce lub passatę pomidorową, przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem, solą, szczypta cukru i dusimy co najmniej 30 minut (jeśli używamy wołowiny, wydłużamy czas do 1,5 godziny). Jeśli płyn odparuje, dodajemy więcej passaty lub wody.
Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti.
Wskazówka: Idealnym daniem dla zabieganej rodzinki jest sos mięsny do makaronu, zwany popularnie sosem bolognese. Ugotuj go od razu więcej! Proporcje z przepisu pomnóż przez dwa, a nawet – trzy!
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z klopsikami
Tradycyjny, włoski makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny włoski makaron z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Esencja Włoch na talerzu!

Komentarze (9)
37 dni temu
najs dzienki
odpowiedz
280 dni temu
Fajne
odpowiedz
704 dni temu
We włoskiej kuchni sosu bolognese NIE podaje się z makaronem typu spaghetti, tylko tagliatelle (po prostu na spaghetti się słabo trzyma). Spaghetti bolognese to wymysł kuchni amerykańskiej.
odpowiedz
770 dni temu
krutkie
odpowiedz
1468 dni temu
Bez sera?
odpowiedz
1467 dni temu
Drogi Gościu, danie możesz wykończyć według własnych upodobań :)
1454 dni temu
NO
1545 dni temu
a gdzie bazylia czy oregano , toż to będzie bez smaku !!!
odpowiedz
1309 dni temu
Drogi Gościu, danie możesz wykończyć według własnych upodobań :)
zobacz wszystkie