Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I MIĘSO MIELONE
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso mielone. Smażymy, mieszając.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy pomidory w puszce lub passatę pomidorową, przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem, solą, szczypta cukru i dusimy co najmniej 30 minut (jeśli używamy wołowiny, wydłużamy czas do 1,5 godziny). Jeśli płyn odparuje, dodajemy więcej passaty lub wody.
KROK 3: PODAJEMY SPAGHETTI
Na talerze wykładamy ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Na makaron wykładamy zawartość patelni.
Wskazówka: Idealnym daniem dla zabieganej rodzinki jest sos mięsny do makaronu, zwany popularnie sosem bolognese. Ugotuj go od razu więcej! Proporcje z przepisu pomnóż przez dwa, a nawet – trzy!
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
864 dni temu
Po dodaniu bazylii i na koniec startego sera wyszło naprawdę dobre. Bez sensu jest jedynie dodawanie łyżeczki przecieru. Nie robi to żadnej różnicy.
odpowiedz
998 dni temu
"PRZYGOTUJ: robot wielofunkcyjny tarkę o drobnych oczkach papier do pieczenia okrągłą formę do pieczenia ciasta o średnicy 18 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C silikonową łopatkę paterę do ciasta" a po co?
odpowiedz
997 dni temu
Ta część przepisu musiała omyłkowo przywędrować tutaj z innego. Dziękujemy za czujność, już usunęliśmy zbędne elementy z sekcji "Przygotuj".
1422 dni temu
najs dzienki
odpowiedz
1665 dni temu
Fajne
odpowiedz
2089 dni temu
We włoskiej kuchni sosu bolognese NIE podaje się z makaronem typu spaghetti, tylko tagliatelle (po prostu na spaghetti się słabo trzyma). Spaghetti bolognese to wymysł kuchni amerykańskiej.
odpowiedz
2155 dni temu
krutkie
odpowiedz
2853 dni temu
Bez sera?
odpowiedz
2852 dni temu
Drogi Gościu, danie możesz wykończyć według własnych upodobań :)
2839 dni temu
NO
136 dni temu
Takie buty.
2930 dni temu
a gdzie bazylia czy oregano , toż to będzie bez smaku !!!
odpowiedz
2694 dni temu
Drogi Gościu, danie możesz wykończyć według własnych upodobań :)
zobacz wszystkie