Spaghetti bolognese
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I MIĘSO MIELONE

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso mielone. Smażymy, mieszając.

KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy pomidory w puszce lub passatę pomidorową, przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem, solą, szczypta cukru i dusimy co najmniej 30 minut (jeśli używamy wołowiny, wydłużamy czas do 1,5 godziny). Jeśli płyn odparuje, dodajemy więcej passaty lub wody.

KROK 3: PODAJEMY SPAGHETTI

Na talerze wykładamy ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Na makaron wykładamy zawartość patelni.

Wskazówka: Idealnym daniem dla zabieganej rodzinki jest sos mięsny do makaronu, zwany popularnie sosem bolognese. Ugotuj go od razu więcej! Proporcje z przepisu pomnóż przez dwa, a nawet – trzy!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Yellowneck Yellowneck
    55 dni temu
    Po dodaniu bazylii i na koniec startego sera wyszło naprawdę dobre. Bez sensu jest jedynie dodawanie łyżeczki przecieru. Nie robi to żadnej różnicy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    189 dni temu
    "PRZYGOTUJ: robot wielofunkcyjny tarkę o drobnych oczkach papier do pieczenia okrągłą formę do pieczenia ciasta o średnicy 18 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C silikonową łopatkę paterę do ciasta" a po co?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    188 dni temu
    Ta część przepisu musiała omyłkowo przywędrować tutaj z innego. Dziękujemy za czujność, już usunęliśmy zbędne elementy z sekcji "Przygotuj".
  • Gość Gość
    613 dni temu
    najs dzienki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    856 dni temu
    Fajne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1279 dni temu
    We włoskiej kuchni sosu bolognese NIE podaje się z makaronem typu spaghetti, tylko tagliatelle (po prostu na spaghetti się słabo trzyma). Spaghetti bolognese to wymysł kuchni amerykańskiej.

    odpowiedz

  • jera0202 jera0202
    1346 dni temu
    krutkie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2044 dni temu
    Bez sera?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2043 dni temu
    Drogi Gościu, danie możesz wykończyć według własnych upodobań :)
  • Hej Hej
    2030 dni temu
    NO
  • Gość Gość
    2121 dni temu
    a gdzie bazylia czy oregano , toż to będzie bez smaku !!!

    odpowiedz

  • gościu gościu
    1885 dni temu
    Drogi Gościu, danie możesz wykończyć według własnych upodobań :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!