zobacz film Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy koszyczki z ciasta filo

3 arkusze ciasta układamy równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do dołu. Kroimy pionowo na 4 równe części. Każdy z pasków kroimy na 3 kwadratowe części.

Roztopione masło łączymy z wodą i mieszamy. Wgłębienia formy do muffinów smarujemy mieszanką. Każdy kawałek ciasta smarujemy mieszanką i układamy ukośnie jeden na drugim 3 kwadraty. Następnie przekładamy ciasto filo w zagłębienia formy do muffinów, czynność powtarzamy 12 razy.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka. Dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru – mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy.

Zagotowane mleko wlewamy do miski – całość łączymy, następnie znów przelewamy do garnka i na małym ogniu mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem ściągamy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy koszyczki

Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.

Krok 4: Dekorujemy koszyczki owocami

Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • jane jane
    367 dni temu
    Jeden z lepszych przepisów na ciasto filo, prosty i pyszny. Radzę do kremu dać połowę mniej cukru.

    odpowiedz

  • Tata i Tereska Tata i Tereska
    1689 dni temu
    Właśnie robimy z córką koszyczki. Krem nam zbytnio zgęstniał, ale dodatek wody załatwił sprawę. KOszyczki za chwilę wędrują do piekarnika. Fajna zabawa w koronawirusowe popołudnie. Pozdrawiamy i dziękujemy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1689 dni temu
    Bardzo się cieszymy :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
  • Agnieszka Agnieszka
    2015 dni temu
    Popełniłam dziś owe koszyczki na deser i z pewnością na stałe zagoszczą w moim repertuarze. Jednak robiąc pod swój smak, zmniejszyłam ilość cukru do 60g (to był strzał w przysłowiową 10!) i następnym razem zdecydowanie zmniejszę ilość masła - do kremu nie dodam wcale, a do smarowania arkuszy ciasta zmniejszę co najmniej o połowę (niestety, dla moich kubków smakowych deser był wyczuwalnie za tłusty). U mnie dziś w wersji z dżemem truskawkowym oraz borówkami i czerwonymi porzeczkami. Mniam! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2013 dni temu
    Brzmi doskonale!
  • Gość Gość
    2040 dni temu
    Super :) Wiecej przepisow z ciastem filo poprosze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2040 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!