
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy koszyczki z ciasta filo
3 arkusze ciasta układamy równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do dołu. Kroimy pionowo na 4 równe części. Każdy z pasków kroimy na 3 kwadratowe części.
Roztopione masło łączymy z wodą i mieszamy. Wgłębienia formy do muffinów smarujemy mieszanką. Każdy kawałek ciasta smarujemy mieszanką i układamy ukośnie jeden na drugim 3 kwadraty. Następnie przekładamy ciasto filo w zagłębienia formy do muffinów, czynność powtarzamy 12 razy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka. Dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru – mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy.
Zagotowane mleko wlewamy do miski – całość łączymy, następnie znów przelewamy do garnka i na małym ogniu mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem ściągamy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy koszyczki
Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.
Krok 4: Dekorujemy koszyczki owocami
Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Komentarze (6)
1311 dni temu
Właśnie robimy z córką koszyczki. Krem nam zbytnio zgęstniał, ale dodatek wody załatwił sprawę. KOszyczki za chwilę wędrują do piekarnika. Fajna zabawa w koronawirusowe popołudnie. Pozdrawiamy i dziękujemy
odpowiedz
1311 dni temu
Bardzo się cieszymy :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
1637 dni temu
Popełniłam dziś owe koszyczki na deser i z pewnością na stałe zagoszczą w moim repertuarze. Jednak robiąc pod swój smak, zmniejszyłam ilość cukru do 60g (to był strzał w przysłowiową 10!) i następnym razem zdecydowanie zmniejszę ilość masła - do kremu nie dodam wcale, a do smarowania arkuszy ciasta zmniejszę co najmniej o połowę (niestety, dla moich kubków smakowych deser był wyczuwalnie za tłusty). U mnie dziś w wersji z dżemem truskawkowym oraz borówkami i czerwonymi porzeczkami. Mniam! :-)
odpowiedz
1635 dni temu
Brzmi doskonale!
1663 dni temu
Super :) Wiecej przepisow z ciastem filo poprosze.
odpowiedz
1663 dni temu
Zobaczymy, co da się zrobić :)
zobacz wszystkie