zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy koszyczki z ciasta filo

3 arkusze ciasta układamy równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do dołu. Kroimy pionowo na 4 równe części. Każdy z pasków kroimy na 3 kwadratowe części.

Roztopione masło łączymy z wodą i mieszamy. Wgłębienia formy do muffinów smarujemy mieszanką. Każdy kawałek ciasta smarujemy mieszanką i układamy ukośnie jeden na drugim 3 kwadraty. Następnie przekładamy ciasto filo w zagłębienia formy do muffinów, czynność powtarzamy 12 razy.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka. Dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru – mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy.

Zagotowane mleko wlewamy do miski – całość łączymy, następnie znów przelewamy do garnka i na małym ogniu mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem ściągamy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy koszyczki

Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.

Krok 4: Dekorujemy koszyczki owocami

Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Agnieszka Agnieszka
    44 dni temu
    Popełniłam dziś owe koszyczki na deser i z pewnością na stałe zagoszczą w moim repertuarze. Jednak robiąc pod swój smak, zmniejszyłam ilość cukru do 60g (to był strzał w przysłowiową 10!) i następnym razem zdecydowanie zmniejszę ilość masła - do kremu nie dodam wcale, a do smarowania arkuszy ciasta zmniejszę co najmniej o połowę (niestety, dla moich kubków smakowych deser był wyczuwalnie za tłusty). U mnie dziś w wersji z dżemem truskawkowym oraz borówkami i czerwonymi porzeczkami. Mniam! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    42 dni temu
    Brzmi doskonale!
  • Gość Gość
    69 dni temu
    Super :) Wiecej przepisow z ciastem filo poprosze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    69 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram