
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- okrągły wycinak do ciasteczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche
Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 2: Wycinamy i pieczemy ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: Przygotowujemy masę czekoladowo-bakaliową
Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.
Czekoladę temperujemy. Przygotowane wcześniej składniki masy dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy.
Krok 4: Oblewamy ciasteczka masą czekoladowo-bakaliową
Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Szare kluski
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczone bataty z piekarnika
- Krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1705 dni temu
cześć
odpowiedz
1948 dni temu
Jest jakaś książka z przepisami pana Pawła z chęcią bym taką kupiła:)
odpowiedz
2463 dni temu
wow super pomysł na te jeżyki ogólnie to uwielbiam kuchnie lidla <3
odpowiedz
2462 dni temu
Dziękujemy! <3
2462 dni temu
czy ktoś wogóle to czyta?
2462 dni temu
Możemy jakoś pomóc?