 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- okrągły wycinak do ciasteczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche
Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 2: Wycinamy i pieczemy ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: Przygotowujemy masę czekoladowo-bakaliową
Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.
Czekoladę temperujemy. Przygotowane wcześniej składniki masy dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy.
Krok 4: Oblewamy ciasteczka masą czekoladowo-bakaliową
Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (6)
1781 dni temu
cześć
Odpowiedz
2024 dni temu
Jest jakaś książka z przepisami pana Pawła z chęcią bym taką kupiła:)
Odpowiedz
2539 dni temu
wow super pomysł na te jeżyki ogólnie to uwielbiam kuchnie lidla <3
Odpowiedz
2538 dni temu
Dziękujemy! <3
2538 dni temu
czy ktoś wogóle to czyta?
2538 dni temu
Możemy jakoś pomóc?