
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- okrągły wycinak do ciasteczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche
Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 2: Wycinamy i pieczemy ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: Przygotowujemy masę czekoladowo-bakaliową
Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.
Czekoladę temperujemy. Przygotowane wcześniej składniki masy dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy.
Krok 4: Oblewamy ciasteczka masą czekoladowo-bakaliową
Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1523 dni temu
cześć
odpowiedz
1765 dni temu
Jest jakaś książka z przepisami pana Pawła z chęcią bym taką kupiła:)
odpowiedz
2280 dni temu
wow super pomysł na te jeżyki ogólnie to uwielbiam kuchnie lidla <3
odpowiedz
2280 dni temu
Dziękujemy! <3
2279 dni temu
czy ktoś wogóle to czyta?
2279 dni temu
Możemy jakoś pomóc?