zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • wałek
  • okrągły wycinak do ciasteczek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche

Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

Krok 2: Wycinamy i pieczemy ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: Przygotowujemy masę czekoladowo-bakaliową

Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.

Czekoladę temperujemy. Przygotowane wcześniej składniki masy dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy.

Krok 4: Oblewamy ciasteczka masą czekoladowo-bakaliową

Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.

Tak przygotowane ciastka wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    65 dni temu
    wow super pomysł na te jeżyki ogólnie to uwielbiam kuchnie lidla <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    64 dni temu
    Dziękujemy! <3
  • Gość Gość
    64 dni temu
    czy ktoś wogóle to czyta?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    64 dni temu
    Możemy jakoś pomóc?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram