Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- okrągły wycinak do ciasteczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche
Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 2: Wycinamy i pieczemy ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: Przygotowujemy masę czekoladowo-bakaliową
Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.
Czekoladę temperujemy. Przygotowane wcześniej składniki masy dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy.
Krok 4: Oblewamy ciasteczka masą czekoladowo-bakaliową
Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Kruche miodowe ciasteczka
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
- Ciasteczka żurawinowe
- Ciasto z marcepanem
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Włoski deser „Fragola”
- Wegańskie sernikobrownie
- Kotleciki z soczewicy
- Flan Valencia
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Pizza cztery pory roku
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Kurczak w winie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1392 dni temu
cześć
odpowiedz
1634 dni temu
Jest jakaś książka z przepisami pana Pawła z chęcią bym taką kupiła:)
odpowiedz
2149 dni temu
wow super pomysł na te jeżyki ogólnie to uwielbiam kuchnie lidla <3
odpowiedz
2149 dni temu
Dziękujemy! <3
2149 dni temu
czy ktoś wogóle to czyta?
2149 dni temu
Możemy jakoś pomóc?