Czekoladowe ciasteczka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko oraz rozpuszczoną w 40°C czekoladę. W drugim naczyniu łączymy mąkę, kakao, sodę, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Suche składniki dodajemy do utartej masy i starannie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy 5-6 cm.

Ciasteczka układamy na uprzednio przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w większych odstępach tak, aby podczas wypieku nie posklejały się. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika, pieczemy około 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (56)

Avatar
  • jane jane
    505 dni temu
    Ciastka wyszły okropne próbowaliśmy je zjeść ale ostatecznie wszystkie zostały wyrzucone. W przepisie jest za dużo sody oczyszczonej i czasu pieczenia, może jakby zmniejszyć oba te rzeczy to byłby lepsze, ja już się tego nie dowiem bo się do nich zraziłam.

    odpowiedz

    Avatar
  • Martyna Martyna
    1175 dni temu
    Ciasteczka są okropne w smaku, za dużo sody i za mało mąki. Skoro jest tyle negatywnych komentarzy to czemu przepis nie zostanie usunięty? Ja żałuję że przed nie zerknelam w komentarze. Na pewno nie skorzystałabym z tego przepisu.

    odpowiedz

    Avatar
  • Martyna Martyna
    1408 dni temu
    Hm............Po prostu nie dobre, więcej nie powiem. Cisto luźne, gorzkie za dużo SODY!!! Mimo że po przeczytaniu komentarzy dodałam jej 5 gram mniej! Zazwyczaj przepisy z kuchni Lidla wychodzą - nie tym razem. Chociaż muszę przyznać że itak szybko zeszły :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    1858 dni temu
    O wiele za duzo sody!! Nie polecam rego przepisu!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    1806 dni temu
    Zgadzam się!
  • Gość Gość
    2195 dni temu
    Ten kto wymyślił ten przepis nawet nie zrobił tych ciastek. Za luźne ciasto za słone za gorzkie pomimo że dodałem mlecznej czekolady i więcej cukru Za mało mąki i za dużo sody Nie wiem czy je wogule zjem jestem zawiedziony

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2245 dni temu
    CIASTO ZA "LUŹNE" za malo mąki, i przede wszystkim ZA DUZO SODY wyszły strasznie słone!

    odpowiedz

    Avatar
  • Lol Lol
    2344 dni temu
    Te ciastka są niedobre,już więcej ich nie zrobie

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2344 dni temu
    Te cistka są za gorzkie

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2344 dni temu
    Bardzo gorzkie co dodać by były slodsze?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2343 dni temu
    Możesz użyć słodszej, mlecznej czekolady lub dodać do masy nieco więcej cukru - według własnego smaku.
  • Tata teraz dieta na zdrowie Tata teraz dieta na zdrowie
    2531 dni temu
    Łał

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2629 dni temu
    U mnie ciasto wyszło ok jeśli chodzi o konsystencję natomiast niestety ciasteczka się spaliły chociaż piekłam w 160 st 20 min. :'(

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2825 dni temu
    Nam ciasteczka nie wyszły. Nie zjedliśmy ich nawet - były gorzkie. Czy w przepisie nie ma pomyłki?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2822 dni temu
    Przepis jest prawidłowy. Można wymienić czekoladę gorzką na mleczną :)
  • Dasza Dasza
    2937 dni temu
    Ciasta wyszlo mi na dwie tury, druga mniejsza. Przy samej masie byl problem, bo byla bardzo lepka i dosypywalam jeszcze mąki po trochu ( chociaz to moze byc wina mąki tez). Potem wystawilam ja na dwor, zeby sie ochlodzila, bo nie dalo sie wycinac i ukladac. Nastawilam podana w przepisie temp. i czas. Efekt to przerosniete, bardzo kruche, popekane, bezksztaltne i po 20 minutach bardzo delikatnie przypalone ciasteczka (dla mnie smakiem jak oreo, ale chyba dalam za duzo czekolady/kakao bo maja mega ciemny brazowy kolor). Dalam tez za male odstepy i te giganty sie posklejały. Przy drugiej turze zmniejszylam troszeczke temp., czas i dalam wieksze odstepy oraz rozwalkowalam ciasto cieniej. Tym razem wyszly juz ladnie, urosly mniejsze, juz nie przypalone i nie popekane, dalej kruche ale smaczne. Jak dla mnie przepis zapowiada sie dobrze, trzeba poprostu poeksperymentowac :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3110 dni temu
    Zgadza się, kiepskie. Miały być jak te w Lidlu... ale to tylko reklama :P Za dużo sody i za mało mąki. Po zmodyfikowaniu oraz dodaniu łyżki miodu oraz posiekanych bakalii i orzechów wyszły ok.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3161 dni temu
    Właśnie zrobiłam ciastka, ale nie smakują za dobrze ....robiłam jak w przepisie a mimo to są niedobre...przynajmniej dobrze wyglądają....

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3296 dni temu
    Ciastka są super! Ja niestety muszę dodać większą ilość mąki, ponieważ cisto nie nadaje się do wałkowania. Dodaję na oko 😆 Pozdrawiam 👋

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3306 dni temu
    Rozlazły się !!! Niesmakują Dobrze

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3312 dni temu
    Rozlały sie ... :(

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3311 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie zaznaczyliśmy, by układać ciastka w odstępach, ponieważ ciastka rozleją się :) Taka ich natura :)
  • Karolaa Karolaa
    3333 dni temu
    Jak dla mnie za dużo kakao

    odpowiedz

    Avatar
  • Sara Sara
    3333 dni temu
    Ja piekłam równo 20min i mi sie spaliły

    odpowiedz

    Avatar
  • Kaśka Kaśka
    3349 dni temu
    A ja proszę o podpowiedź. Jaki jest najlepszy sposób na rozpuszczenie czekolady?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3347 dni temu
    Kaśka, najlepiej czekoladę rozpuszczać w łaźni parowej. Do garnka nalej wody, ustaw go na palniku. Na garnku umieść, najlepiej metalową, miskę z czekoladą. czekolada wówczas ładnie się rozpuści :)
  • Zuza Zuza
    3347 dni temu
    Kąpiel wodna.
  • IZKA IZKA
    3419 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3417 dni temu
    Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Po tygodniu nadal będą smaczne :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3541 dni temu
    Natalio, chodzi o 150 g mąki pszennej tortowej.

    odpowiedz

    Avatar
  • Natalia Natalia
    3542 dni temu
    witam ;) zamierzam zrobic dzis te ciasteczka .. mam pytanie co do maki 150 g maki pszennej i 150 tortowej czy poprostu ma byc 150 g pszennej lub tortowej

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3690 dni temu
    Smakoszu, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasteczka nie będą zbyt słodkie. Avatar możesz zmienić po zalogowaniu, klikając w prawym górnym rogu 'moja kuchnia', a następnie w profilu 'zmień avatar' :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Smakosz Smakosz
    3692 dni temu
    a czy musi być gorzka?:( a do tego jak mieć w komentarzu tort a nie czapkę kucharską???????????????????????

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3696 dni temu
    Dziękujemy za słowa uznania i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów naszego Mistrza :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2195 dni temu
    Nie powiedziałbym niestety że to mistrz
  • Gość Gość
    3696 dni temu
    hej przepyszne ciastka wczoraj mialam urodziny wszystkim smakowaly nawet mi chociarz nie przepadam za slodkosciami . NIEWIEDZIALAM ze to bedzie tak pyszne . JEDEN WNIOSEK TYLKO KUCHNIA LIDLA.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3707 dni temu
    bardzo dobre wręcz pyszne ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3717 dni temu
    Dziękujemy i pozdrawiamy :) Powodzenia w wypiekach!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3718 dni temu
    kuchnia Lidla jesteście super! A Wasze komentarze są rzeczowe i na temat :) idę piec...

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3718 dni temu
    Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, przy wszystkich ciastach sami musimy decydować czy dodać trochę więcej mąki, czy mniej. Zależy to głównie od wilgotności mąki, na którą wpływa sposób przechowywania i magazynowania. Dlatego, jeśli zauważyliście, że ciasto jest zbyt klejące, dobrym posunięciem było dosypanie mąki. W tym przepisie ma również duże znaczenie temperatura rozpuszczonej czekolady. Czekoladę najlepiej rozpuszczać w temperaturze 40 stopni. Wysoka temperatura czekolady roztapia i upłynnia masło. Jeżeli się tak stanie, włóżmy ciasto do lodówki do wystudzenia - wówczas będzie się dobrze wałkowało.

    odpowiedz

    Avatar
  • Ania Ania
    3719 dni temu
    Ja zrobiłam dokladnie z takich proporcji jak w przepisie.Ciasto było dość luźne,wiec dałam do lodówki.po jakiejś godzinie dało się rozwałkować i nawet wyciąć foremką :) Ciastka znikneły błyskawicznie :) Pyszne :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3719 dni temu
    Całe szczęście przeczytałam wasze komentarze przed pieczeniem, bo inaczej ciastka byłyby do wyrzucenia. Chciałabym zobaczyć filmik autora z podanymi przez niego proporcjami. Nie wiem, ile mąki musiałabym dodać, żeby ciasto dało się rozwałkować.

    odpowiedz

    Avatar
  • Aga Aga
    3719 dni temu
    Właśnie upiekły się; oczywiście był problem z mąką (za mało wg przepisu)...dodałam jej drugie tyle chyba i włożyłam ciasto do zamrażarki na 10 min i wówczas można już było z niego cokolwiek formować (ja zrobiłam wałek i kroiłam na plastry). Monika ma rację- SODA jest tak wyczuwalna, że zabija smak czekolady...szkoda bo ciastka są dobre. Może zamiast sody lepiej proszek do pieczenia?

    odpowiedz

    Avatar
  • Kasia Kasia
    3719 dni temu
    Ja również musiałam dodać o wiele więcej mąki gdyż ciasto wyszło rzadkie, w żadnym razie nie nadawało się do wałkowania...

    odpowiedz

    Avatar
  • Monika Monika
    3721 dni temu
    Dodałam o wiele więcej mąki, niż podane jest to w przepisie. Ciasto ciężkie do wyrobienia no i przede wszystkim SODA! W żadnym wypadku nie dodawać 15g! Dodałam 3/4 łyżeczki (w przepisie jedna ŁYŻKA) i... ciastka do wyrzucenia. Smak sody w ciastkach jest tak intensywny, że nie da się tego niczym złagodzić.

    odpowiedz

    Avatar
  • Ania Ania
    3721 dni temu
    Zbyt mała ilość mąki w przepisie, musiałam sporo dosypać, żeby ciasto dało się rozwałkować za to po upieczeniu strasznie się kruszą. W smaku dobre ale na pewno więcej już ich nie zrobię.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3722 dni temu
    Ciasteczka dobre rzeczwiscie ciasto w tych proporcjach nienadaje sie do walkowania wiec dodalam jeszcze 50g maki i ciasto bylo lepszej konsystencji ale nadal nie nadawalo sie do rozwalkowania jedna osoba pokroila walek z ciasta i ja tez tak zrobilam idealne rorwazanie

    odpowiedz

    Avatar
  • kuchareczka kuchareczka
    3722 dni temu
    Tak Teresa ma racje,wlasnie robie ,uzylam maki tyle ile w przepisie i mi wyszla klucha

    odpowiedz

    Avatar
  • teresa teresa
    3722 dni temu
    trzeba dodać trochę więcej mąki - ja dodałam "na oko", ale najważniejsza sprawa: żeby się ciasto nie kleiło - dużo mąki na stolnicę i na wałek. wtedy nie ma problemu z wałkowaniem i odklejaniem kółeczek ze stolnicy :) ciasteczka pyszne!

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3722 dni temu
    Agato, czekolada może być mleczna. Dodaj wtedy trochę mniej cukru, żeby ciasteczka nie były zbyt słodkie. Drogi Gościu, łopatką kuchenną :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Sylwia Sylwia
    3723 dni temu
    Hej.a ja mam sposób na takie ciasteczka.jak już zagniotę ciasto to robię z niego taki wałek wielkości wałka do ciasta,może trochę cieńszy i dość długi.taki daje do lodówki.później wyciągam i kroję na plasterki,które od razu układam na blachę i do pieczenia.bez wałkowania i obaw o nie do końca chcące rozwałkować się ciasto.Ps.kocham Pana Małeckiego za wszystkie przepyszne przepisy:-)

    odpowiedz

    Avatar
  • Kamila Kamila
    3723 dni temu
    Ciasta są pyszne! Faktycznie trudno rozwałkować ciasto mimo dosypania mąki. ale udało się :) Moje ciasta troszkę się przypiekły ale to za pewnie wina piekarnika. Nawet tak proste pieczenie ciastek, dobrze gdyby było pokazane na filmiku :) Nie wszyscy są tak zdolni :P

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3723 dni temu
    Czym najlepiej wyciąć ciasto?

    odpowiedz

    Avatar
  • Agata Agata
    3723 dni temu
    A czy czekolada może być mleczna...?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3724 dni temu
    Gosiu, jeśli masz trudności z rozwałkowaniem ciasta przez jego konsystencję, dosyp mąki, ona zagęści ciasto. Ciastka w pieczeniu zawsze się rozpływają, dlatego w przepisie jest wzmianka o ułożeniu ich na blaszce w większych odstępach.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gosia Gosia
    3725 dni temu
    Zrobiłam dziś ciasteczka trzymając się dokładnie przepisu. Niestety wg podanych proporcji poszczególnych składników ciasto wychodzi za rzadkie aby je rozwałkować. Nałożyłam więc je na blache łyżka i upiekłam. Ciastka sie upiekły, ale bardzo rozpłynęły. W smaku mogą być, ale spodziewałam się czegoś innego.

    odpowiedz

    Avatar

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!