Czekoladowe ciasteczka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko oraz rozpuszczoną w 40°C czekoladę. W drugim naczyniu łączymy mąkę, kakao, sodę, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Suche składniki dodajemy do utartej masy i starannie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy 5-6 cm.

Ciasteczka układamy na uprzednio przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w większych odstępach tak, aby podczas wypieku nie posklejały się. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika, pieczemy około 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Lol Lol
    13 dni temu
    Te ciastka są niedobre,już więcej ich nie zrobie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    13 dni temu
    Te cistka są za gorzkie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    13 dni temu
    Bardzo gorzkie co dodać by były slodsze?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    12 dni temu
    Możesz użyć słodszej, mlecznej czekolady lub dodać do masy nieco więcej cukru - według własnego smaku.
  • Tata teraz dieta na zdrowie Tata teraz dieta na zdrowie
    200 dni temu
    Łał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    298 dni temu
    U mnie ciasto wyszło ok jeśli chodzi o konsystencję natomiast niestety ciasteczka się spaliły chociaż piekłam w 160 st 20 min. :'(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    494 dni temu
    Nam ciasteczka nie wyszły. Nie zjedliśmy ich nawet - były gorzkie. Czy w przepisie nie ma pomyłki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    491 dni temu
    Przepis jest prawidłowy. Można wymienić czekoladę gorzką na mleczną :)
  • Dasza Dasza
    606 dni temu
    Ciasta wyszlo mi na dwie tury, druga mniejsza. Przy samej masie byl problem, bo byla bardzo lepka i dosypywalam jeszcze mąki po trochu ( chociaz to moze byc wina mąki tez). Potem wystawilam ja na dwor, zeby sie ochlodzila, bo nie dalo sie wycinac i ukladac. Nastawilam podana w przepisie temp. i czas. Efekt to przerosniete, bardzo kruche, popekane, bezksztaltne i po 20 minutach bardzo delikatnie przypalone ciasteczka (dla mnie smakiem jak oreo, ale chyba dalam za duzo czekolady/kakao bo maja mega ciemny brazowy kolor). Dalam tez za male odstepy i te giganty sie posklejały. Przy drugiej turze zmniejszylam troszeczke temp., czas i dalam wieksze odstepy oraz rozwalkowalam ciasto cieniej. Tym razem wyszly juz ladnie, urosly mniejsze, juz nie przypalone i nie popekane, dalej kruche ale smaczne. Jak dla mnie przepis zapowiada sie dobrze, trzeba poprostu poeksperymentowac :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    779 dni temu
    Zgadza się, kiepskie. Miały być jak te w Lidlu... ale to tylko reklama :P Za dużo sody i za mało mąki. Po zmodyfikowaniu oraz dodaniu łyżki miodu oraz posiekanych bakalii i orzechów wyszły ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    830 dni temu
    Właśnie zrobiłam ciastka, ale nie smakują za dobrze ....robiłam jak w przepisie a mimo to są niedobre...przynajmniej dobrze wyglądają....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    965 dni temu
    Ciastka są super! Ja niestety muszę dodać większą ilość mąki, ponieważ cisto nie nadaje się do wałkowania. Dodaję na oko 😆 Pozdrawiam 👋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    975 dni temu
    Rozlazły się !!! Niesmakują Dobrze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    981 dni temu
    Rozlały sie ... :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    980 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie zaznaczyliśmy, by układać ciastka w odstępach, ponieważ ciastka rozleją się :) Taka ich natura :)
  • Karolaa Karolaa
    1002 dni temu
    Jak dla mnie za dużo kakao

    odpowiedz

  • Sara Sara
    1002 dni temu
    Ja piekłam równo 20min i mi sie spaliły

    odpowiedz

  • Kaśka Kaśka
    1018 dni temu
    A ja proszę o podpowiedź. Jaki jest najlepszy sposób na rozpuszczenie czekolady?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1016 dni temu
    Kaśka, najlepiej czekoladę rozpuszczać w łaźni parowej. Do garnka nalej wody, ustaw go na palniku. Na garnku umieść, najlepiej metalową, miskę z czekoladą. czekolada wówczas ładnie się rozpuści :)
  • Zuza Zuza
    1016 dni temu
    Kąpiel wodna.
  • IZKA IZKA
    1088 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1086 dni temu
    Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Po tygodniu nadal będą smaczne :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1210 dni temu
    Natalio, chodzi o 150 g mąki pszennej tortowej.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1211 dni temu
    witam ;) zamierzam zrobic dzis te ciasteczka .. mam pytanie co do maki 150 g maki pszennej i 150 tortowej czy poprostu ma byc 150 g pszennej lub tortowej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1359 dni temu
    Smakoszu, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasteczka nie będą zbyt słodkie. Avatar możesz zmienić po zalogowaniu, klikając w prawym górnym rogu 'moja kuchnia', a następnie w profilu 'zmień avatar' :)

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    1361 dni temu
    a czy musi być gorzka?:( a do tego jak mieć w komentarzu tort a nie czapkę kucharską???????????????????????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1365 dni temu
    Dziękujemy za słowa uznania i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów naszego Mistrza :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1365 dni temu
    hej przepyszne ciastka wczoraj mialam urodziny wszystkim smakowaly nawet mi chociarz nie przepadam za slodkosciami . NIEWIEDZIALAM ze to bedzie tak pyszne . JEDEN WNIOSEK TYLKO KUCHNIA LIDLA.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1376 dni temu
    bardzo dobre wręcz pyszne ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1386 dni temu
    Dziękujemy i pozdrawiamy :) Powodzenia w wypiekach!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1387 dni temu
    kuchnia Lidla jesteście super! A Wasze komentarze są rzeczowe i na temat :) idę piec...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1387 dni temu
    Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, przy wszystkich ciastach sami musimy decydować czy dodać trochę więcej mąki, czy mniej. Zależy to głównie od wilgotności mąki, na którą wpływa sposób przechowywania i magazynowania. Dlatego, jeśli zauważyliście, że ciasto jest zbyt klejące, dobrym posunięciem było dosypanie mąki. W tym przepisie ma również duże znaczenie temperatura rozpuszczonej czekolady. Czekoladę najlepiej rozpuszczać w temperaturze 40 stopni. Wysoka temperatura czekolady roztapia i upłynnia masło. Jeżeli się tak stanie, włóżmy ciasto do lodówki do wystudzenia - wówczas będzie się dobrze wałkowało.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1388 dni temu
    Ja zrobiłam dokladnie z takich proporcji jak w przepisie.Ciasto było dość luźne,wiec dałam do lodówki.po jakiejś godzinie dało się rozwałkować i nawet wyciąć foremką :) Ciastka znikneły błyskawicznie :) Pyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1388 dni temu
    Całe szczęście przeczytałam wasze komentarze przed pieczeniem, bo inaczej ciastka byłyby do wyrzucenia. Chciałabym zobaczyć filmik autora z podanymi przez niego proporcjami. Nie wiem, ile mąki musiałabym dodać, żeby ciasto dało się rozwałkować.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1388 dni temu
    Właśnie upiekły się; oczywiście był problem z mąką (za mało wg przepisu)...dodałam jej drugie tyle chyba i włożyłam ciasto do zamrażarki na 10 min i wówczas można już było z niego cokolwiek formować (ja zrobiłam wałek i kroiłam na plastry). Monika ma rację- SODA jest tak wyczuwalna, że zabija smak czekolady...szkoda bo ciastka są dobre. Może zamiast sody lepiej proszek do pieczenia?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1388 dni temu
    Ja również musiałam dodać o wiele więcej mąki gdyż ciasto wyszło rzadkie, w żadnym razie nie nadawało się do wałkowania...

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1390 dni temu
    Dodałam o wiele więcej mąki, niż podane jest to w przepisie. Ciasto ciężkie do wyrobienia no i przede wszystkim SODA! W żadnym wypadku nie dodawać 15g! Dodałam 3/4 łyżeczki (w przepisie jedna ŁYŻKA) i... ciastka do wyrzucenia. Smak sody w ciastkach jest tak intensywny, że nie da się tego niczym złagodzić.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1390 dni temu
    Zbyt mała ilość mąki w przepisie, musiałam sporo dosypać, żeby ciasto dało się rozwałkować za to po upieczeniu strasznie się kruszą. W smaku dobre ale na pewno więcej już ich nie zrobię.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1391 dni temu
    Ciasteczka dobre rzeczwiscie ciasto w tych proporcjach nienadaje sie do walkowania wiec dodalam jeszcze 50g maki i ciasto bylo lepszej konsystencji ale nadal nie nadawalo sie do rozwalkowania jedna osoba pokroila walek z ciasta i ja tez tak zrobilam idealne rorwazanie

    odpowiedz

  • kuchareczka kuchareczka
    1391 dni temu
    Tak Teresa ma racje,wlasnie robie ,uzylam maki tyle ile w przepisie i mi wyszla klucha

    odpowiedz

  • teresa teresa
    1391 dni temu
    trzeba dodać trochę więcej mąki - ja dodałam "na oko", ale najważniejsza sprawa: żeby się ciasto nie kleiło - dużo mąki na stolnicę i na wałek. wtedy nie ma problemu z wałkowaniem i odklejaniem kółeczek ze stolnicy :) ciasteczka pyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Agato, czekolada może być mleczna. Dodaj wtedy trochę mniej cukru, żeby ciasteczka nie były zbyt słodkie. Drogi Gościu, łopatką kuchenną :)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    1392 dni temu
    Hej.a ja mam sposób na takie ciasteczka.jak już zagniotę ciasto to robię z niego taki wałek wielkości wałka do ciasta,może trochę cieńszy i dość długi.taki daje do lodówki.później wyciągam i kroję na plasterki,które od razu układam na blachę i do pieczenia.bez wałkowania i obaw o nie do końca chcące rozwałkować się ciasto.Ps.kocham Pana Małeckiego za wszystkie przepyszne przepisy:-)

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    1392 dni temu
    Ciasta są pyszne! Faktycznie trudno rozwałkować ciasto mimo dosypania mąki. ale udało się :) Moje ciasta troszkę się przypiekły ale to za pewnie wina piekarnika. Nawet tak proste pieczenie ciastek, dobrze gdyby było pokazane na filmiku :) Nie wszyscy są tak zdolni :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1392 dni temu
    Czym najlepiej wyciąć ciasto?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1392 dni temu
    A czy czekolada może być mleczna...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1393 dni temu
    Gosiu, jeśli masz trudności z rozwałkowaniem ciasta przez jego konsystencję, dosyp mąki, ona zagęści ciasto. Ciastka w pieczeniu zawsze się rozpływają, dlatego w przepisie jest wzmianka o ułożeniu ich na blaszce w większych odstępach.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1394 dni temu
    Zrobiłam dziś ciasteczka trzymając się dokładnie przepisu. Niestety wg podanych proporcji poszczególnych składników ciasto wychodzi za rzadkie aby je rozwałkować. Nałożyłam więc je na blache łyżka i upiekłam. Ciastka sie upiekły, ale bardzo rozpłynęły. W smaku mogą być, ale spodziewałam się czegoś innego.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram