Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko oraz rozpuszczoną w 40°C czekoladę. W drugim naczyniu łączymy mąkę, kakao, sodę, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Suche składniki dodajemy do utartej masy i starannie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy 5-6 cm.
Ciasteczka układamy na uprzednio przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w większych odstępach tak, aby podczas wypieku nie posklejały się. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika, pieczemy około 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!
Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (56)
365 dni temu
Ciastka wyszły okropne próbowaliśmy je zjeść ale ostatecznie wszystkie zostały wyrzucone. W przepisie jest za dużo sody oczyszczonej i czasu pieczenia, może jakby zmniejszyć oba te rzeczy to byłby lepsze, ja już się tego nie dowiem bo się do nich zraziłam.
odpowiedz
1035 dni temu
Ciasteczka są okropne w smaku, za dużo sody i za mało mąki. Skoro jest tyle negatywnych komentarzy to czemu przepis nie zostanie usunięty? Ja żałuję że przed nie zerknelam w komentarze. Na pewno nie skorzystałabym z tego przepisu.
odpowiedz
1268 dni temu
Hm............Po prostu nie dobre, więcej nie powiem. Cisto luźne, gorzkie za dużo SODY!!! Mimo że po przeczytaniu komentarzy dodałam jej 5 gram mniej! Zazwyczaj przepisy z kuchni Lidla wychodzą - nie tym razem. Chociaż muszę przyznać że itak szybko zeszły :)
odpowiedz
1718 dni temu
O wiele za duzo sody!! Nie polecam rego przepisu!
odpowiedz
1666 dni temu
Zgadzam się!
2055 dni temu
Ten kto wymyślił ten przepis nawet nie zrobił tych ciastek. Za luźne ciasto za słone za gorzkie pomimo że dodałem mlecznej czekolady i więcej cukru Za mało mąki i za dużo sody Nie wiem czy je wogule zjem jestem zawiedziony
odpowiedz
2106 dni temu
CIASTO ZA "LUŹNE" za malo mąki, i przede wszystkim ZA DUZO SODY wyszły strasznie słone!
odpowiedz
2204 dni temu
Te ciastka są niedobre,już więcej ich nie zrobie
odpowiedz
2204 dni temu
Te cistka są za gorzkie
odpowiedz
2204 dni temu
Bardzo gorzkie co dodać by były slodsze?
2204 dni temu
Możesz użyć słodszej, mlecznej czekolady lub dodać do masy nieco więcej cukru - według własnego smaku.
2391 dni temu
Łał
odpowiedz
2489 dni temu
U mnie ciasto wyszło ok jeśli chodzi o konsystencję natomiast niestety ciasteczka się spaliły chociaż piekłam w 160 st 20 min. :'(
odpowiedz
2685 dni temu
Nam ciasteczka nie wyszły. Nie zjedliśmy ich nawet - były gorzkie. Czy w przepisie nie ma pomyłki?
odpowiedz
2683 dni temu
Przepis jest prawidłowy. Można wymienić czekoladę gorzką na mleczną :)
2797 dni temu
Ciasta wyszlo mi na dwie tury, druga mniejsza. Przy samej masie byl problem, bo byla bardzo lepka i dosypywalam jeszcze mąki po trochu ( chociaz to moze byc wina mąki tez). Potem wystawilam ja na dwor, zeby sie ochlodzila, bo nie dalo sie wycinac i ukladac. Nastawilam podana w przepisie temp. i czas. Efekt to przerosniete, bardzo kruche, popekane, bezksztaltne i po 20 minutach bardzo delikatnie przypalone ciasteczka (dla mnie smakiem jak oreo, ale chyba dalam za duzo czekolady/kakao bo maja mega ciemny brazowy kolor). Dalam tez za male odstepy i te giganty sie posklejały. Przy drugiej turze zmniejszylam troszeczke temp., czas i dalam wieksze odstepy oraz rozwalkowalam ciasto cieniej. Tym razem wyszly juz ladnie, urosly mniejsze, juz nie przypalone i nie popekane, dalej kruche ale smaczne. Jak dla mnie przepis zapowiada sie dobrze, trzeba poprostu poeksperymentowac :)
odpowiedz
2971 dni temu
Zgadza się, kiepskie. Miały być jak te w Lidlu... ale to tylko reklama :P Za dużo sody i za mało mąki. Po zmodyfikowaniu oraz dodaniu łyżki miodu oraz posiekanych bakalii i orzechów wyszły ok.
odpowiedz
3021 dni temu
Właśnie zrobiłam ciastka, ale nie smakują za dobrze ....robiłam jak w przepisie a mimo to są niedobre...przynajmniej dobrze wyglądają....
odpowiedz
3157 dni temu
Ciastka są super! Ja niestety muszę dodać większą ilość mąki, ponieważ cisto nie nadaje się do wałkowania. Dodaję na oko 😆 Pozdrawiam 👋
odpowiedz
3166 dni temu
Rozlazły się !!! Niesmakują Dobrze
odpowiedz
3172 dni temu
Rozlały sie ... :(
odpowiedz
3172 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie zaznaczyliśmy, by układać ciastka w odstępach, ponieważ ciastka rozleją się :) Taka ich natura :)
3193 dni temu
Jak dla mnie za dużo kakao
odpowiedz
3193 dni temu
Ja piekłam równo 20min i mi sie spaliły
odpowiedz
3210 dni temu
A ja proszę o podpowiedź. Jaki jest najlepszy sposób na rozpuszczenie czekolady?
odpowiedz
3208 dni temu
Kaśka, najlepiej czekoladę rozpuszczać w łaźni parowej. Do garnka nalej wody, ustaw go na palniku. Na garnku umieść, najlepiej metalową, miskę z czekoladą. czekolada wówczas ładnie się rozpuści :)
3207 dni temu
Kąpiel wodna.
3279 dni temu
ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU
odpowiedz
3278 dni temu
Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Po tygodniu nadal będą smaczne :)
3402 dni temu
Natalio, chodzi o 150 g mąki pszennej tortowej.
odpowiedz
3402 dni temu
witam ;) zamierzam zrobic dzis te ciasteczka .. mam pytanie co do maki 150 g maki pszennej i 150 tortowej czy poprostu ma byc 150 g pszennej lub tortowej
odpowiedz
3551 dni temu
Smakoszu, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasteczka nie będą zbyt słodkie. Avatar możesz zmienić po zalogowaniu, klikając w prawym górnym rogu 'moja kuchnia', a następnie w profilu 'zmień avatar' :)
odpowiedz
3552 dni temu
a czy musi być gorzka?:( a do tego jak mieć w komentarzu tort a nie czapkę kucharską???????????????????????
odpowiedz
3556 dni temu
Dziękujemy za słowa uznania i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów naszego Mistrza :)
odpowiedz
2055 dni temu
Nie powiedziałbym niestety że to mistrz
3556 dni temu
hej przepyszne ciastka wczoraj mialam urodziny wszystkim smakowaly nawet mi chociarz nie przepadam za slodkosciami . NIEWIEDZIALAM ze to bedzie tak pyszne . JEDEN WNIOSEK TYLKO KUCHNIA LIDLA.
odpowiedz
3567 dni temu
bardzo dobre wręcz pyszne ;)
odpowiedz
3578 dni temu
Dziękujemy i pozdrawiamy :) Powodzenia w wypiekach!
odpowiedz
3578 dni temu
kuchnia Lidla jesteście super! A Wasze komentarze są rzeczowe i na temat :) idę piec...
odpowiedz
3579 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, przy wszystkich ciastach sami musimy decydować czy dodać trochę więcej mąki, czy mniej. Zależy to głównie od wilgotności mąki, na którą wpływa sposób przechowywania i magazynowania. Dlatego, jeśli zauważyliście, że ciasto jest zbyt klejące, dobrym posunięciem było dosypanie mąki. W tym przepisie ma również duże znaczenie temperatura rozpuszczonej czekolady. Czekoladę najlepiej rozpuszczać w temperaturze 40 stopni. Wysoka temperatura czekolady roztapia i upłynnia masło. Jeżeli się tak stanie, włóżmy ciasto do lodówki do wystudzenia - wówczas będzie się dobrze wałkowało.
odpowiedz
3579 dni temu
Ja zrobiłam dokladnie z takich proporcji jak w przepisie.Ciasto było dość luźne,wiec dałam do lodówki.po jakiejś godzinie dało się rozwałkować i nawet wyciąć foremką :) Ciastka znikneły błyskawicznie :) Pyszne :)
odpowiedz
3579 dni temu
Całe szczęście przeczytałam wasze komentarze przed pieczeniem, bo inaczej ciastka byłyby do wyrzucenia. Chciałabym zobaczyć filmik autora z podanymi przez niego proporcjami. Nie wiem, ile mąki musiałabym dodać, żeby ciasto dało się rozwałkować.
odpowiedz
3580 dni temu
Właśnie upiekły się; oczywiście był problem z mąką (za mało wg przepisu)...dodałam jej drugie tyle chyba i włożyłam ciasto do zamrażarki na 10 min i wówczas można już było z niego cokolwiek formować (ja zrobiłam wałek i kroiłam na plastry). Monika ma rację- SODA jest tak wyczuwalna, że zabija smak czekolady...szkoda bo ciastka są dobre. Może zamiast sody lepiej proszek do pieczenia?
odpowiedz
3580 dni temu
Ja również musiałam dodać o wiele więcej mąki gdyż ciasto wyszło rzadkie, w żadnym razie nie nadawało się do wałkowania...
odpowiedz
3581 dni temu
Dodałam o wiele więcej mąki, niż podane jest to w przepisie. Ciasto ciężkie do wyrobienia no i przede wszystkim SODA! W żadnym wypadku nie dodawać 15g! Dodałam 3/4 łyżeczki (w przepisie jedna ŁYŻKA) i... ciastka do wyrzucenia. Smak sody w ciastkach jest tak intensywny, że nie da się tego niczym złagodzić.
odpowiedz
3582 dni temu
Zbyt mała ilość mąki w przepisie, musiałam sporo dosypać, żeby ciasto dało się rozwałkować za to po upieczeniu strasznie się kruszą. W smaku dobre ale na pewno więcej już ich nie zrobię.
odpowiedz
3582 dni temu
Ciasteczka dobre rzeczwiscie ciasto w tych proporcjach nienadaje sie do walkowania wiec dodalam jeszcze 50g maki i ciasto bylo lepszej konsystencji ale nadal nie nadawalo sie do rozwalkowania jedna osoba pokroila walek z ciasta i ja tez tak zrobilam idealne rorwazanie
odpowiedz
3582 dni temu
Tak Teresa ma racje,wlasnie robie ,uzylam maki tyle ile w przepisie i mi wyszla klucha
odpowiedz
3583 dni temu
trzeba dodać trochę więcej mąki - ja dodałam "na oko", ale najważniejsza sprawa: żeby się ciasto nie kleiło - dużo mąki na stolnicę i na wałek. wtedy nie ma problemu z wałkowaniem i odklejaniem kółeczek ze stolnicy :) ciasteczka pyszne!
odpowiedz
3583 dni temu
Agato, czekolada może być mleczna. Dodaj wtedy trochę mniej cukru, żeby ciasteczka nie były zbyt słodkie. Drogi Gościu, łopatką kuchenną :)
odpowiedz
3583 dni temu
Hej.a ja mam sposób na takie ciasteczka.jak już zagniotę ciasto to robię z niego taki wałek wielkości wałka do ciasta,może trochę cieńszy i dość długi.taki daje do lodówki.później wyciągam i kroję na plasterki,które od razu układam na blachę i do pieczenia.bez wałkowania i obaw o nie do końca chcące rozwałkować się ciasto.Ps.kocham Pana Małeckiego za wszystkie przepyszne przepisy:-)
odpowiedz
3583 dni temu
Ciasta są pyszne! Faktycznie trudno rozwałkować ciasto mimo dosypania mąki. ale udało się :) Moje ciasta troszkę się przypiekły ale to za pewnie wina piekarnika. Nawet tak proste pieczenie ciastek, dobrze gdyby było pokazane na filmiku :) Nie wszyscy są tak zdolni :P
odpowiedz
3583 dni temu
Czym najlepiej wyciąć ciasto?
odpowiedz
3583 dni temu
A czy czekolada może być mleczna...?
odpowiedz
3585 dni temu
Gosiu, jeśli masz trudności z rozwałkowaniem ciasta przez jego konsystencję, dosyp mąki, ona zagęści ciasto. Ciastka w pieczeniu zawsze się rozpływają, dlatego w przepisie jest wzmianka o ułożeniu ich na blaszce w większych odstępach.
odpowiedz
3585 dni temu
Zrobiłam dziś ciasteczka trzymając się dokładnie przepisu. Niestety wg podanych proporcji poszczególnych składników ciasto wychodzi za rzadkie aby je rozwałkować. Nałożyłam więc je na blache łyżka i upiekłam. Ciastka sie upiekły, ale bardzo rozpłynęły. W smaku mogą być, ale spodziewałam się czegoś innego.
odpowiedz
zobacz wszystkie