Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło potrzebne do przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowjej.
Biszkopt czekoladowy
Jaja ubijamy stopniowo dodając cukier. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę łączymy z ubitymi jajami. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko do masy jajeczno-czekoladowej. Całość delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i oprószamy okruszkami biszkoptów. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 30 minut. Gotowy biszkopt studzimy, ścinamy górną warstwę i dzielimy na dwie równe części.
Poncz do nasączania
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą pędzelka zwilżamy ponczem obie części biszkoptu.
Ganasz czekoladowy
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Łamiemy czekoladę na drobne kawałki, zalewamy gorąca śmietanką z miodem, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do przestygnięcia. Spód biszkoptu wkładamy do formy (tortownicy), na wierzch wylewamy ganasz i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, do stężenia.
Galaretka malinowa
Do garnka przekładamy maliny, rozgotowujemy, dodajemy wino i cukier puder. Gotujemy 2-3 minuty do odparowania wina. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodajemy do malin. Całość miksujemy i schładzamy do 35°C. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do formy z ciastem na czekoladowy ganasz, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu. Całość wstawiamy ponownie do lodówki na około godzinę, do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Polewa czekoladowa
Żelatynę namaczamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę, wodę i miód zagotowujemy. Dodajemy kakao, cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając. Studzimy do temperatury 30°C. Polewę wylewamy na torcik, który ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji). Torcik dekorujemy pozostawioną do dekoracji polewą i kostkami czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (85)
984 dni temu
Jakiej wielkosci tortownicy użyć?
odpowiedz
982 dni temu
Tortownica z przepisu ma 26 cm średnicy
1391 dni temu
Termoobiegu użyć tylko do nagrzania, czy również do pieczenia?
odpowiedz
1391 dni temu
Również do pieczenia ;)
1462 dni temu
Czy można zamienić żelatynę na agar? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
odpowiedz
1462 dni temu
Asiu, jak najbardziej możesz zamienić żelatynę agarem ;) Żeluje on mocniej, dlatego użyj połowę podanej w przepisie porcji.
1558 dni temu
Jaką średnicę ma tortownica użyta w filmie?
odpowiedz
1556 dni temu
Aniu, to klasyczna tortownica 26 cm :)
1665 dni temu
Czy biszkopt znajdujący się na górnej warstwie też należy nasączyć?
odpowiedz
1665 dni temu
Kaju, obie części biszkoptu nasączamy. Wspominamy o tym w treści przepisu w sekcji PONCZ DO NASĄCZANIA.
1915 dni temu
nie wiem dlaczego ale dwa razy zrobiłam biszkopt i dwa razy wyszedł oklapnięty, niewyrośnięty :|
odpowiedz
2461 dni temu
Właśnie dziś robiłam tort z przepisu Pana Pawla, wyszedł identyczny i pyszny 😁jedyne z czym miałam problem to wyjęcie z tortownicy ale może trzeba było go dłużej potrzymać w lodowce, pozdrawiam
odpowiedz
2473 dni temu
Dlaczego polewa wsiaknela w biszkopt???
odpowiedz
2473 dni temu
Na biszkopt nakładamy ganasz, który powinien być schłodzony i mieć gęstą konsystencję.
2473 dni temu
Kuchnia lidla - Chodzi mi o polewę na wierzch biszkoptu
2473 dni temu
Aniu, upieczony biszkopt skrapiamy ponczem, następnie nakładamy ganasz, na ganasz galaretkę malinową, a na galaretkę dopiero polewę czekoladową. Wcześniej jej nie używamy.
2469 dni temu
droga Kuchnio Lidla. Biszkopt dzielimy na dwie części, z czego jedna ląduje na spodzie tortu a druga na wierzchu, na malinowej galaretce i dopiero wylewamy polewę. Dokładnie tak jak na załączonym filmie!!!
2466 dni temu
Jeśli polewa jest wchłaniana przez biszkopt, polewa może być zbyt gorąca, bądź biszkopt jeszcze dobrze nie wystygł. Przestudzoną polewę wylewamy na przestudzony biszkopt :)
2807 dni temu
Czy na pewno powinniśmy zagotowywać polewę już z żelatyną? Z reguły unika się gotowania żelatyny, bo traci swoje właściwości...
odpowiedz
2806 dni temu
Doprowadzamy do momentu zagotowania się i ściągamy z ognia.
3018 dni temu
Jak duża forma powinna być?
odpowiedz
3018 dni temu
Polecamy formę o średnicy 24-26 cm :)
3053 dni temu
kompletna klapa... mój biszkopt wyszedł o połowę mniejszy niż Pana Pawła :(
odpowiedz
3094 dni temu
Czy można pominąć wino lub czymś je zastąpić?
odpowiedz
3094 dni temu
Użyj 50 ml wody! :)
3103 dni temu
czy mozna zrezygnowac z miodu?
odpowiedz
3103 dni temu
Saro, można :)
3195 dni temu
Witam, jeśli chodzi o ubijanie białek - zawsze myślałam, że do biszkoptu należy najpierw ubić białka, a dopiero potem dodawać żółtka i cukier. Czy to jest specyfika tego przepisu, że jajka są ubijane w całości, czy może ma Pan tak dobry mikser, któremu jest to obojętne? Mam tylko blender ręczny i zastanawiam się, jak powinnam ubić jajka :)
odpowiedz
3194 dni temu
Patrycjo, wszystko zależy od przepisu. Tutaj akurat jajka ubijamy w całości :)
3165 dni temu
Ubijać jaja oznacza to, że najpierw trzeba ubić białka a potem dodawać żółtka. Często w różnych przepisach tak jest.
3279 dni temu
witam, czy zamiast malin mozna dodac wisnie?
odpowiedz
3278 dni temu
Oczywiście. Jednak pamiętaj, że wiśnie są zazwyczaj bardziej kwaśne niż maliny, dlatego w razie potrzeby dodaj więcej cukru :)
3310 dni temu
Czy można dać śmietankę 36% zamiast 30% ??
odpowiedz
3310 dni temu
Gościu 23, można :)
3326 dni temu
Witam, a u mnie ganasz czekoladowy pod tą malinową galaretka rozpuścił się, robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Mimo tego defektu smakowo jest wyśmienite.
odpowiedz
2358 dni temu
Mnie też cały gansz czekoladowy spłynął ...cały tort zjechał przez ten gansz...A robiłam jak w przepisie...
3353 dni temu
Witam mam pytanie odnośnie mąki, czy można użyć jakiejkolwiek innej mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub po prostu bezglutenowej?
odpowiedz
3353 dni temu
Anito, każda mąka ma swoją specyfikę. Jeśli koniecznie musisz zmienić pszenną, użyj bezglutenowej.
3452 dni temu
Magdaleno, torcik ten nie znosi zbyt dobrze podróży, najlepiej trzymać go w lodówce. Jeśli chodzi o polewę, powinna ona dość szybko stężeć, dzięki obecności żelatyny.
odpowiedz
3452 dni temu
Panie Pawle, właśnie tort, który wykonałam wg Pana przepisu studzi się w lodówce. Czekam już długo, ok. 4 godzin, żeby polewa stężała, niestety bezskutecznie. Wsadziłam ciasto do zamrażalnika. Boję się, że nawet jeśli polewa stężeje, to wszystko mi się rozpłynie, zanim dowiozę tort do pewniej osoby. Proszę o szybką pomoc, co robić i czy w ogóle jest szansa na to że tort wyjdzie.
odpowiedz
3489 dni temu
Bardzo smaczne ale polewa czekoladowa zbyt gumowa-:(, naturalna z dodatkiem czekolady byłaby lepsza.
odpowiedz
3505 dni temu
Dziękuję za odpowiedź, ciasto wyszło "petarda". Mam swoją sugestię odnośnie wykonania. Jeśli nie chcemy wyrzucać odciętej góry biszkoptu można go po prostu zwyczajnie przeciąć w połowie, a potem odwrócić płaską stroną do góry, efekt ten sam, a jedzenia więcej. tylko trzeba mieć wysoką tortownicę.
odpowiedz
3506 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście przyczyną niewyrośnięcia biszkoptu może być pieczenie w prodiżu. Niestety nie dysponujemy przepisem, który w 100% sprawdzałby się w prodiżu. Wszystkie układane są pod pieczenie w piekarniku. Natomiast przepisy Pawła na serniki znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=sernik&sortType=New&Cat=dessert
odpowiedz
3506 dni temu
Witam serdecznie :) ostatnio jestem fanką pańskich przepisów, z niecierpliwością czekam co tydzień na nowy :) uciekam ten torcik na maturę syna, ciasto zrobiło furorę i jest nadal wspominane. Tylko biszkopt mi nie wyszedł był ciężki i plackowaty (musiałam upiec dwa) , w moim piekarniku nie działa prawidłowo termoobieg wiec piekłam w prodizu czy to może być powód? Jak go zrobić aby był taki puszysty jak w Pana wykonaniu? A tak na marginesie, moze trochę przepisów na sernik ;) pozdrawiam
odpowiedz
3510 dni temu
jest wyśmienite , robiłam te ciasto na święta Wielkanocne. Zachwyciło wszystkich gości i pod względem smaku i pod względem wizualnym
odpowiedz
3519 dni temu
Grzegorzu, tortownica o średnicy 24 cm świetnie się tu sprawdzi :)
odpowiedz
3520 dni temu
Gdyby w przepisie był podany rozmiar tortownicy, to byłoby idealnie.
odpowiedz
3525 dni temu
Zakochałam się w tym torciku. Intensywny smak czekolady i orzeźwiające maliny to idealne połączenie. Mimo, że trochę się bałam zabrać za niego, udał się znakomicie. Wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie i choć pracy przy nim dużo, to naprawdę warto.
odpowiedz
3534 dni temu
Pyszny torcik i wszyscy się zachwycali. Nie mam żadnych uwag do przepisu. Polecam:)
odpowiedz
3551 dni temu
Herbaciana Damo, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, jeśli uważasz, że w Twoim należy trochę obniżyć temperaturę, zrób to. Biszkopt pęka, taki jest przepis, dlatego Paweł odcina jego wierzch i wyrównuje ciasto :)
odpowiedz
3551 dni temu
Torcik jest genialny, intensywnie czekoladowy smak przełamują delikatnie kwaskowate maliny :) Faktem faktem, troszkę się trzeba nabiegać - ale efekt rekompensuje cały trud :) Mam jednak sugestie - może temp. ok. 180 st. C jest troszkę za wysoka? Biszkopt dość szybko rośnie i pęka... Jak temu zapobiec??
odpowiedz
3551 dni temu
Gośka, krój torcik ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie - zminimalizujesz rozdzielanie się warstw :)
odpowiedz
3552 dni temu
Jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to idealny.Pracochłonny ale łatwy.Co zrobić żeby galaretka nie oddzielała się od ganaszu.Przy krojeniu ciasto rozwala się na dwie części.
odpowiedz
3554 dni temu
Wlasnie go spalaszowalam... kolezanka go zrobila i rozplynelam sie 😉 ...jest genialny!!! Juz zapisuje go do ulubionych!!
odpowiedz
3554 dni temu
Gość123, możesz np. podwoić proporcje wszystkich składników. Bądź zrobić ganasz z 1,5 porcji.
odpowiedz
3555 dni temu
Jakie byłyby proporcje do ganasz żeby było go więcej ale tak samo gęsty
odpowiedz
3555 dni temu
ZROBIŁAM TORT Z PROPOZYCJI pANA mAŁECKIEGO WYSZEDŁ GENIALNIE IDENTYCZNIE JAK TO ZROBIŁ NASZ MISTRZ. RÓWNIEŻ WYPRÓBOWAŁAM PRZEPISY WSZYSTKICH ZAPROPONOWANYCH SERNIKÓW I ROLAD GENIALNIE SMAKUJĄ I WYGLĄDAJĄ . RÓWNIEŻ DEKORACJE BYŁY MOJĄ INSPIRACJĄ
odpowiedz
3558 dni temu
Drogi Gościu, dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i elastyczna. Zaś ganasz po chłodzeniu w lodówce delikatnie tężeje i jest odpowiedniej konsystencji.
odpowiedz
3558 dni temu
Niestety tort okazał się totalną klapą. Słodki, słodki i jeszcze raz słodki. bez wyraznego smaku, galaretka nie stezała odpowiednio mimo iz trzymałam sie proporcji, polewa nie dobra, słodka bez wyraznego smaku kakaa. ogolnie nie polecam
odpowiedz
3560 dni temu
Panie Pawle, nie rozumiem dlaczego taka utalentowana osoba jak Pan dodaje żelatytnę do polewy, natomiast ganasz bez niej staje się budyniową breją choć bardzo smaczną. Mam nadzieję że reszta przepisów jest podana tak, aby nie trzeba było robić dwa razy i dochodzić samemu do prawidłowych proporcji. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
odpowiedz
3567 dni temu
Mi zawsze wychodzi zbyt rzadki ganasz więc dodaje żelatynę.
odpowiedz
3568 dni temu
Doroto, możesz przygotować tort dzień wcześniej :)
odpowiedz
3569 dni temu
Potrzebuję zrobić taki torcik na niedzielę. Kiedy powinnam się za niego zabrać?
odpowiedz
3571 dni temu
Drogi Gościu, boki górnego biszkoptu zostały przykryte galaretkę malinową ;)
odpowiedz
3571 dni temu
Tort wyglada bardzo smakowicie,tylko gdzie zniknela druga warstwa biszkoptu po wyjeciu z lodowki?! ;) ja widze tylko biszkopt,ganache,galaretke i polewe :)
odpowiedz
3572 dni temu
Cieszymy się, że tak bardzo Wam posmakował torcik Pawła :)
odpowiedz
3572 dni temu
Genialny przepis. Zrobiłam wszystko tak dokładnie jak jest podane. To mój pierwszy tort i był pyszny. Obawiałam się, że będzie za słodki, ale smaki są bardzo zrównoważone i harmonijne. Jedyna uwaga to taka, że następnym razem dodam mniej śmietanki do gnaszu, żeby był bardziej stabilny.
odpowiedz
3573 dni temu
Zrobiłam...bardzo pyszny czekoladowy ganasz rewelacja, zamiast malin uzylam truskawek :) Polecam serdecznie !
odpowiedz
3575 dni temu
M, użyj np. wielokwiatowego :)
odpowiedz
3575 dni temu
Jakiego miodu trzeba użyć?? czy to bez znaczenia ?
odpowiedz
3576 dni temu
Gościu12, tak jak napisaliśmy w przepisie, około pół godziny.
odpowiedz
3576 dni temu
Ile ganasz potrzebuje czasu żeby stężał?
odpowiedz
3577 dni temu
Zrobiłam tort według przepisu i wyszedł jak z cukierni. Zawsze jestem wobec siebie ostra, ale rozpłynęłam się nad nim i nad sobą i zaraz robię jeszcze raz. Mam uwagę - zdecydowanie za dużo jest proporcji na poncz, zostaje go sporo, a nie oszczędzałam go biszkoptowi. (Biszkopt jest smaczny i nie za słodki, idealny.) A poncz - szczerze polecam zrobić max z 70ml wody na 70ml cukru. Galaretka malinowa - dać ciut mniej żelatyny, 12 gram, bo staje dęba. Nadmienię, że co do grama ważyłam, żelatynę i wszystko inne kupiłam w Lidlu. Acha, na drugi raz nie zrobię polewy, bo za dużo z tym zachodu, zrobię więcej ganaszu (3 tabliczki na 2 kremówki po 200ml) bo ganasz jest pycha. Super przepis. I na pewno możn spróbować z mrożonymi owocami lesnymi lub truskawkami, pozdrawiam!!
odpowiedz
3579 dni temu
No zrobiłem i wyszło niebiańsko pyszne. Co prawda robi się dość długo i kuchnia jest mocno brudna, ale efekt cudowny, goście rozpływali się nad tym torcikiem, dzieki KuchniaLidla ;)
odpowiedz
3579 dni temu
Aga, wybierz tortownicę o średnicy 24 cm. Kacper, do tego tortu pasują owoce, my wybraliśmy formę galaretki, jednak jeśli chcesz możesz je zastąpić np. owocami świeżymi.
odpowiedz
3580 dni temu
Ja je zrobiłam. Jest REWELACYJNE. Jednak mam kilka spostrzeżeń. Starałam trzymać się przepisu od a do z, ale podczas robienia ganaszu stwierdziłam, że jest on zbyt rzadki i dodałam jeszcze 50g gorzkiej czekolady. Poncz zrobiłam z alkoholem, bo wydał mi się zbyt słodki z tego przepisu. Jeśli chodzi o układanie warstw, no cóż.... galaretka malinowa nie trzyma się ganaszu mimo długiego trzymania w lodówce :( Proponuję układać jak zwykły tort, tzn. ciasto- galaretka- ciasto- ganasz- polewa. Co do galaretki malinowej, na średnicę tortownicy równą 24cm wychodzi jej ok 5mm, jak dla mnie ciut za mało. Poza tym nie mam więcej zastrzeżeń i z czystym sumieniem polecam, bo jest przepyszny :)
odpowiedz
3581 dni temu
Jaka powinna być średnica tortownicy do tego ciasta?
odpowiedz
3581 dni temu
Czym można zastąpić galaretkę malinową i w jakich proporcjach?
odpowiedz
3583 dni temu
Czy ktoś zrobił to ciasto? Moze mógłby się podzielić czy mu wyszło?? i jakie w smaku?:)
odpowiedz
3586 dni temu
Matyldo, proporcje składników dobierasz sobie do efektu, jaki chcesz uzyskać. W zależności od tego czy Twój ganasz ma mieć konstystencję bardziej zwartą czy płynną dodajesz mniej lub więcej śmietanki :) Trzymaj się naszych przepisów, a wszystko będzie dobrze ;) Jeśli chodzi o galaretkę z pomarańczy, oczywiście możesz spróbować i tej wersji. Mik, ciasto może stać chwilę na stole, jednak jego najlepszym środowiskiem będzie lodówka ;) Gościu, wybierz tortownicę o średnicy 24 cm. Im mniejszą tortownicę wybierzesz, tym torcik będzie wyższy.
odpowiedz
3586 dni temu
Jaka średnica tortownicy??
odpowiedz
3587 dni temu
O właśnie taki tort mi chodziło!!!!! Mam tylko pytanie, czy ganasz będzie na tyle stabilny by ciasto postrało na trochę stole. Matyldo na oba Twoje pytania odpowiedź brzmi - tak. :)
odpowiedz
3587 dni temu
Jeszcze jedno - a czy taki torcik będzie równie dobry jeśli zamiast mail użyjemy np. pomarańczy, świeżo wyciskanego soku i filetów?
odpowiedz
3587 dni temu
Czy do ganaszu - takiego najbardziej klasycznego - czekolada i śmietanka powinna być w proporcji 1:1 ? Czy może z przewagą któregoś ze składników?
odpowiedz
zobacz wszystkie