zobacz film Czekoladowy torcik z malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło potrzebne do przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowjej.

Biszkopt czekoladowy

Jaja ubijamy stopniowo dodając cukier. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę łączymy z ubitymi jajami. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko do masy jajeczno-czekoladowej. Całość delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i oprószamy okruszkami biszkoptów. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 30 minut. Gotowy biszkopt studzimy, ścinamy górną warstwę i dzielimy na dwie równe części.

Poncz do nasączania

Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą pędzelka zwilżamy ponczem obie części biszkoptu.

Ganasz czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Łamiemy czekoladę na drobne kawałki, zalewamy gorąca śmietanką z miodem, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do przestygnięcia. Spód biszkoptu wkładamy do formy (tortownicy), na wierzch wylewamy ganasz i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, do stężenia.

Galaretka malinowa

Do garnka przekładamy maliny, rozgotowujemy, dodajemy wino i cukier puder. Gotujemy 2-3 minuty do odparowania wina. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodajemy do malin. Całość miksujemy i schładzamy do 35°C. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do formy z ciastem na czekoladowy ganasz, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu. Całość wstawiamy ponownie do lodówki na około godzinę, do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Polewa czekoladowa

Żelatynę namaczamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę, wodę i miód zagotowujemy. Dodajemy kakao, cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając. Studzimy do temperatury 30°C. Polewę wylewamy na torcik, który ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji). Torcik dekorujemy pozostawioną do dekoracji polewą i kostkami czekolady.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (85)

Avatar
  • Gość Gość
    984 dni temu
    Jakiej wielkosci tortownicy użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    982 dni temu
    Tortownica z przepisu ma 26 cm średnicy
  • Gość Gość
    1391 dni temu
    Termoobiegu użyć tylko do nagrzania, czy również do pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Również do pieczenia ;)
  • Asia Asia
    1462 dni temu
    Czy można zamienić żelatynę na agar? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1462 dni temu
    Asiu, jak najbardziej możesz zamienić żelatynę agarem ;) Żeluje on mocniej, dlatego użyj połowę podanej w przepisie porcji.
  • Ania Ania
    1558 dni temu
    Jaką średnicę ma tortownica użyta w filmie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1556 dni temu
    Aniu, to klasyczna tortownica 26 cm :)
  • Kaja Kaja
    1665 dni temu
    Czy biszkopt znajdujący się na górnej warstwie też należy nasączyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1665 dni temu
    Kaju, obie części biszkoptu nasączamy. Wspominamy o tym w treści przepisu w sekcji PONCZ DO NASĄCZANIA.
  • Asia Asia
    1915 dni temu
    nie wiem dlaczego ale dwa razy zrobiłam biszkopt i dwa razy wyszedł oklapnięty, niewyrośnięty :|

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    2461 dni temu
    Właśnie dziś robiłam tort z przepisu Pana Pawla, wyszedł identyczny i pyszny 😁jedyne z czym miałam problem to wyjęcie z tortownicy ale może trzeba było go dłużej potrzymać w lodowce, pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2473 dni temu
    Dlaczego polewa wsiaknela w biszkopt???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2473 dni temu
    Na biszkopt nakładamy ganasz, który powinien być schłodzony i mieć gęstą konsystencję.
  • Ania Ania
    2473 dni temu
    Kuchnia lidla - Chodzi mi o polewę na wierzch biszkoptu
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2473 dni temu
    Aniu, upieczony biszkopt skrapiamy ponczem, następnie nakładamy ganasz, na ganasz galaretkę malinową, a na galaretkę dopiero polewę czekoladową. Wcześniej jej nie używamy.
  • Gość Gość
    2469 dni temu
    droga Kuchnio Lidla. Biszkopt dzielimy na dwie części, z czego jedna ląduje na spodzie tortu a druga na wierzchu, na malinowej galaretce i dopiero wylewamy polewę. Dokładnie tak jak na załączonym filmie!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2466 dni temu
    Jeśli polewa jest wchłaniana przez biszkopt, polewa może być zbyt gorąca, bądź biszkopt jeszcze dobrze nie wystygł. Przestudzoną polewę wylewamy na przestudzony biszkopt :)
  • Gość Gość
    2807 dni temu
    Czy na pewno powinniśmy zagotowywać polewę już z żelatyną? Z reguły unika się gotowania żelatyny, bo traci swoje właściwości...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2806 dni temu
    Doprowadzamy do momentu zagotowania się i ściągamy z ognia.
  • Gość Gość
    3018 dni temu
    Jak duża forma powinna być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3018 dni temu
    Polecamy formę o średnicy 24-26 cm :)
  • Gość Gość
    3053 dni temu
    kompletna klapa... mój biszkopt wyszedł o połowę mniejszy niż Pana Pawła :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3094 dni temu
    Czy można pominąć wino lub czymś je zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3094 dni temu
    Użyj 50 ml wody! :)
  • sara sara
    3103 dni temu
    czy mozna zrezygnowac z miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3103 dni temu
    Saro, można :)
  • Patrycja Patrycja
    3195 dni temu
    Witam, jeśli chodzi o ubijanie białek - zawsze myślałam, że do biszkoptu należy najpierw ubić białka, a dopiero potem dodawać żółtka i cukier. Czy to jest specyfika tego przepisu, że jajka są ubijane w całości, czy może ma Pan tak dobry mikser, któremu jest to obojętne? Mam tylko blender ręczny i zastanawiam się, jak powinnam ubić jajka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3194 dni temu
    Patrycjo, wszystko zależy od przepisu. Tutaj akurat jajka ubijamy w całości :)
  • Paweł z Lotniska Paweł z Lotniska
    3165 dni temu
    Ubijać jaja oznacza to, że najpierw trzeba ubić białka a potem dodawać żółtka. Często w różnych przepisach tak jest.
  • Gość Gość
    3279 dni temu
    witam, czy zamiast malin mozna dodac wisnie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3278 dni temu
    Oczywiście. Jednak pamiętaj, że wiśnie są zazwyczaj bardziej kwaśne niż maliny, dlatego w razie potrzeby dodaj więcej cukru :)
  • Gość 23 Gość 23
    3310 dni temu
    Czy można dać śmietankę 36% zamiast 30% ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3310 dni temu
    Gościu 23, można :)
  • Iza Iza
    3326 dni temu
    Witam, a u mnie ganasz czekoladowy pod tą malinową galaretka rozpuścił się, robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Mimo tego defektu smakowo jest wyśmienite.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2358 dni temu
    Mnie też cały gansz czekoladowy spłynął ...cały tort zjechał przez ten gansz...A robiłam jak w przepisie...
  • Anita Anita
    3353 dni temu
    Witam mam pytanie odnośnie mąki, czy można użyć jakiejkolwiek innej mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub po prostu bezglutenowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3353 dni temu
    Anito, każda mąka ma swoją specyfikę. Jeśli koniecznie musisz zmienić pszenną, użyj bezglutenowej.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3452 dni temu
    Magdaleno, torcik ten nie znosi zbyt dobrze podróży, najlepiej trzymać go w lodówce. Jeśli chodzi o polewę, powinna ona dość szybko stężeć, dzięki obecności żelatyny.

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3452 dni temu
    Panie Pawle, właśnie tort, który wykonałam wg Pana przepisu studzi się w lodówce. Czekam już długo, ok. 4 godzin, żeby polewa stężała, niestety bezskutecznie. Wsadziłam ciasto do zamrażalnika. Boję się, że nawet jeśli polewa stężeje, to wszystko mi się rozpłynie, zanim dowiozę tort do pewniej osoby. Proszę o szybką pomoc, co robić i czy w ogóle jest szansa na to że tort wyjdzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3489 dni temu
    Bardzo smaczne ale polewa czekoladowa zbyt gumowa-:(, naturalna z dodatkiem czekolady byłaby lepsza.

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    3505 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź, ciasto wyszło "petarda". Mam swoją sugestię odnośnie wykonania. Jeśli nie chcemy wyrzucać odciętej góry biszkoptu można go po prostu zwyczajnie przeciąć w połowie, a potem odwrócić płaską stroną do góry, efekt ten sam, a jedzenia więcej. tylko trzeba mieć wysoką tortownicę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3506 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście przyczyną niewyrośnięcia biszkoptu może być pieczenie w prodiżu. Niestety nie dysponujemy przepisem, który w 100% sprawdzałby się w prodiżu. Wszystkie układane są pod pieczenie w piekarniku. Natomiast przepisy Pawła na serniki znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=sernik&sortType=New&Cat=dessert

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3506 dni temu
    Witam serdecznie :) ostatnio jestem fanką pańskich przepisów, z niecierpliwością czekam co tydzień na nowy :) uciekam ten torcik na maturę syna, ciasto zrobiło furorę i jest nadal wspominane. Tylko biszkopt mi nie wyszedł był ciężki i plackowaty (musiałam upiec dwa) , w moim piekarniku nie działa prawidłowo termoobieg wiec piekłam w prodizu czy to może być powód? Jak go zrobić aby był taki puszysty jak w Pana wykonaniu? A tak na marginesie, moze trochę przepisów na sernik ;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • magda_apolska magda_apolska
    3510 dni temu
    jest wyśmienite , robiłam te ciasto na święta Wielkanocne. Zachwyciło wszystkich gości i pod względem smaku i pod względem wizualnym

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3519 dni temu
    Grzegorzu, tortownica o średnicy 24 cm świetnie się tu sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    3520 dni temu
    Gdyby w przepisie był podany rozmiar tortownicy, to byłoby idealnie.

    odpowiedz

  • Gość. Gość.
    3525 dni temu
    Zakochałam się w tym torciku. Intensywny smak czekolady i orzeźwiające maliny to idealne połączenie. Mimo, że trochę się bałam zabrać za niego, udał się znakomicie. Wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie i choć pracy przy nim dużo, to naprawdę warto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3534 dni temu
    Pyszny torcik i wszyscy się zachwycali. Nie mam żadnych uwag do przepisu. Polecam:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3551 dni temu
    Herbaciana Damo, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, jeśli uważasz, że w Twoim należy trochę obniżyć temperaturę, zrób to. Biszkopt pęka, taki jest przepis, dlatego Paweł odcina jego wierzch i wyrównuje ciasto :)

    odpowiedz

  • Herbaciana Dama Herbaciana Dama
    3551 dni temu
    Torcik jest genialny, intensywnie czekoladowy smak przełamują delikatnie kwaskowate maliny :) Faktem faktem, troszkę się trzeba nabiegać - ale efekt rekompensuje cały trud :) Mam jednak sugestie - może temp. ok. 180 st. C jest troszkę za wysoka? Biszkopt dość szybko rośnie i pęka... Jak temu zapobiec??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3551 dni temu
    Gośka, krój torcik ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie - zminimalizujesz rozdzielanie się warstw :)

    odpowiedz

  • Gośka Gośka
    3552 dni temu
    Jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to idealny.Pracochłonny ale łatwy.Co zrobić żeby galaretka nie oddzielała się od ganaszu.Przy krojeniu ciasto rozwala się na dwie części.

    odpowiedz

  • katka katka
    3554 dni temu
    Wlasnie go spalaszowalam... kolezanka go zrobila i rozplynelam sie 😉 ...jest genialny!!! Juz zapisuje go do ulubionych!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3554 dni temu
    Gość123, możesz np. podwoić proporcje wszystkich składników. Bądź zrobić ganasz z 1,5 porcji.

    odpowiedz

  • Gość123 Gość123
    3555 dni temu
    Jakie byłyby proporcje do ganasz żeby było go więcej ale tak samo gęsty

    odpowiedz

  • jOLA TARNAWA jOLA TARNAWA
    3555 dni temu
    ZROBIŁAM TORT Z PROPOZYCJI pANA mAŁECKIEGO WYSZEDŁ GENIALNIE IDENTYCZNIE JAK TO ZROBIŁ NASZ MISTRZ. RÓWNIEŻ WYPRÓBOWAŁAM PRZEPISY WSZYSTKICH ZAPROPONOWANYCH SERNIKÓW I ROLAD GENIALNIE SMAKUJĄ I WYGLĄDAJĄ . RÓWNIEŻ DEKORACJE BYŁY MOJĄ INSPIRACJĄ

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3558 dni temu
    Drogi Gościu, dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i elastyczna. Zaś ganasz po chłodzeniu w lodówce delikatnie tężeje i jest odpowiedniej konsystencji.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3558 dni temu
    Niestety tort okazał się totalną klapą. Słodki, słodki i jeszcze raz słodki. bez wyraznego smaku, galaretka nie stezała odpowiednio mimo iz trzymałam sie proporcji, polewa nie dobra, słodka bez wyraznego smaku kakaa. ogolnie nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3560 dni temu
    Panie Pawle, nie rozumiem dlaczego taka utalentowana osoba jak Pan dodaje żelatytnę do polewy, natomiast ganasz bez niej staje się budyniową breją choć bardzo smaczną. Mam nadzieję że reszta przepisów jest podana tak, aby nie trzeba było robić dwa razy i dochodzić samemu do prawidłowych proporcji. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

    odpowiedz

  • Gość5 Gość5
    3567 dni temu
    Mi zawsze wychodzi zbyt rzadki ganasz więc dodaje żelatynę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3568 dni temu
    Doroto, możesz przygotować tort dzień wcześniej :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3569 dni temu
    Potrzebuję zrobić taki torcik na niedzielę. Kiedy powinnam się za niego zabrać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3571 dni temu
    Drogi Gościu, boki górnego biszkoptu zostały przykryte galaretkę malinową ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3571 dni temu
    Tort wyglada bardzo smakowicie,tylko gdzie zniknela druga warstwa biszkoptu po wyjeciu z lodowki?! ;) ja widze tylko biszkopt,ganache,galaretke i polewe :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3572 dni temu
    Cieszymy się, że tak bardzo Wam posmakował torcik Pawła :)

    odpowiedz

  • Jola Jola
    3572 dni temu
    Genialny przepis. Zrobiłam wszystko tak dokładnie jak jest podane. To mój pierwszy tort i był pyszny. Obawiałam się, że będzie za słodki, ale smaki są bardzo zrównoważone i harmonijne. Jedyna uwaga to taka, że następnym razem dodam mniej śmietanki do gnaszu, żeby był bardziej stabilny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3573 dni temu
    Zrobiłam...bardzo pyszny czekoladowy ganasz rewelacja, zamiast malin uzylam truskawek :) Polecam serdecznie !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3575 dni temu
    M, użyj np. wielokwiatowego :)

    odpowiedz

  • gosc M gosc M
    3575 dni temu
    Jakiego miodu trzeba użyć?? czy to bez znaczenia ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3576 dni temu
    Gościu12, tak jak napisaliśmy w przepisie, około pół godziny.

    odpowiedz

  • Gość12 Gość12
    3576 dni temu
    Ile ganasz potrzebuje czasu żeby stężał?

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    3577 dni temu
    Zrobiłam tort według przepisu i wyszedł jak z cukierni. Zawsze jestem wobec siebie ostra, ale rozpłynęłam się nad nim i nad sobą i zaraz robię jeszcze raz. Mam uwagę - zdecydowanie za dużo jest proporcji na poncz, zostaje go sporo, a nie oszczędzałam go biszkoptowi. (Biszkopt jest smaczny i nie za słodki, idealny.) A poncz - szczerze polecam zrobić max z 70ml wody na 70ml cukru. Galaretka malinowa - dać ciut mniej żelatyny, 12 gram, bo staje dęba. Nadmienię, że co do grama ważyłam, żelatynę i wszystko inne kupiłam w Lidlu. Acha, na drugi raz nie zrobię polewy, bo za dużo z tym zachodu, zrobię więcej ganaszu (3 tabliczki na 2 kremówki po 200ml) bo ganasz jest pycha. Super przepis. I na pewno możn spróbować z mrożonymi owocami lesnymi lub truskawkami, pozdrawiam!!

    odpowiedz

  • cukierek cukierek
    3579 dni temu
    No zrobiłem i wyszło niebiańsko pyszne. Co prawda robi się dość długo i kuchnia jest mocno brudna, ale efekt cudowny, goście rozpływali się nad tym torcikiem, dzieki KuchniaLidla ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    Aga, wybierz tortownicę o średnicy 24 cm. Kacper, do tego tortu pasują owoce, my wybraliśmy formę galaretki, jednak jeśli chcesz możesz je zastąpić np. owocami świeżymi.

    odpowiedz

  • Króliczek32 Króliczek32
    3580 dni temu
    Ja je zrobiłam. Jest REWELACYJNE. Jednak mam kilka spostrzeżeń. Starałam trzymać się przepisu od a do z, ale podczas robienia ganaszu stwierdziłam, że jest on zbyt rzadki i dodałam jeszcze 50g gorzkiej czekolady. Poncz zrobiłam z alkoholem, bo wydał mi się zbyt słodki z tego przepisu. Jeśli chodzi o układanie warstw, no cóż.... galaretka malinowa nie trzyma się ganaszu mimo długiego trzymania w lodówce :( Proponuję układać jak zwykły tort, tzn. ciasto- galaretka- ciasto- ganasz- polewa. Co do galaretki malinowej, na średnicę tortownicy równą 24cm wychodzi jej ok 5mm, jak dla mnie ciut za mało. Poza tym nie mam więcej zastrzeżeń i z czystym sumieniem polecam, bo jest przepyszny :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3581 dni temu
    Jaka powinna być średnica tortownicy do tego ciasta?

    odpowiedz

  • Kacper Kacper
    3581 dni temu
    Czym można zastąpić galaretkę malinową i w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3583 dni temu
    Czy ktoś zrobił to ciasto? Moze mógłby się podzielić czy mu wyszło?? i jakie w smaku?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3586 dni temu
    Matyldo, proporcje składników dobierasz sobie do efektu, jaki chcesz uzyskać. W zależności od tego czy Twój ganasz ma mieć konstystencję bardziej zwartą czy płynną dodajesz mniej lub więcej śmietanki :) Trzymaj się naszych przepisów, a wszystko będzie dobrze ;) Jeśli chodzi o galaretkę z pomarańczy, oczywiście możesz spróbować i tej wersji. Mik, ciasto może stać chwilę na stole, jednak jego najlepszym środowiskiem będzie lodówka ;) Gościu, wybierz tortownicę o średnicy 24 cm. Im mniejszą tortownicę wybierzesz, tym torcik będzie wyższy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3586 dni temu
    Jaka średnica tortownicy??

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3587 dni temu
    O właśnie taki tort mi chodziło!!!!! Mam tylko pytanie, czy ganasz będzie na tyle stabilny by ciasto postrało na trochę stole. Matyldo na oba Twoje pytania odpowiedź brzmi - tak. :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3587 dni temu
    Jeszcze jedno - a czy taki torcik będzie równie dobry jeśli zamiast mail użyjemy np. pomarańczy, świeżo wyciskanego soku i filetów?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3587 dni temu
    Czy do ganaszu - takiego najbardziej klasycznego - czekolada i śmietanka powinna być w proporcji 1:1 ? Czy może z przewagą któregoś ze składników?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!