
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Forma do tarty o średnicy 28-30 cm.
Przygotowanie
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy do temperatury około 60°C. Przekładamy do miski, studzimy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.
Formę do tarty o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypujemy kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Komentarze (58)
2001 dni temu
Postanowiłam, że moim pierwszym ciastem w życiu będzie wypiek oparty na tym przepisie. Modyfikacja polegała na tym żeby upiec samo ciasto bez bananów, a dopiero później ułożyć na nim ten owoc + zalać galaretką cytrynową. Faktycznie kiedy ukroiłam kawałek wyglądało to jak zakalec, jednak nic bardziej mylnego! Ciasto jest pyszne, mokre i bardzo czekoladowe. Jedną więcej zmiana jakiej dokonałam to użycie dwóch mlecznych czekolad zamiast gorzkich i przez to nie wysyłałam też ani odrobiny cukru. Pozdrawiam :)
odpowiedz
2673 dni temu
Bardzo fajne ciasto i co ważne można je przygotować naprawdę szybko. U mnie w domu ostatnio piekę je co tydzień a czasami nawet dwa razy w tygodniu. Zmieniłam tylko trochę dwie rzeczy - banany daję też do środka i mąki daję w sumie o 100g więcej, żeby nie wychodziło za mokre. Udaje się za każdym razem i jest pyszne.
odpowiedz
2721 dni temu
Ciasto bardzo delikatne i niezbyt słodkie. Jest tak dobre, że nawet jeśli w kuchni bananów brak, to samo w sobie jest idealne. Polecam :-)
odpowiedz
2742 dni temu
Czy banany można dać do środka a nie tylko na wierzch?
odpowiedz
2742 dni temu
można :)
2751 dni temu
Ciasto smaczne, mocno czekoladowe, zbite i trochę mokre - przynajmniej u mnie, gdyż mimo chłodzenia w piekarniku bardzo upadło. Może z tego powodu nie podałabym go całej rodzinie na imieninach, ale mi przy niedzielnej kawie nie przeszkadza :) Dałam niecałe 2 banany, gdyż bałam się, że pod większym ciężarem upadnie jeszcze bardziej, ale następnym razem dałabym więcej, dla mocniejszego bananowego smaku.
odpowiedz
2831 dni temu
czy zamiast bananów można dać jabłka?
odpowiedz
2831 dni temu
Drogi Gościu, możesz zamienić banany na jabłka bądź inny owoc.
3006 dni temu
Ciasto przepyszne w swojej prostocie! ;) Szybkie, proste i niesamowicie czekoladowe. Kolejny świetny przepis. Panie Pawle, dziękuję za Pana pracę. Dzięki Panu przekonałam się do pieczenia i powoli, obok gotowania, staje się ono moją ogromną pasją ;) Ku uciesze najbliższych testujemy z Mamą masę Pańskich przepisów!
odpowiedz
3032 dni temu
piekłem pierwsze ciasto w zyciu wyszło super szybko i sprawnie sie przygotowuje a degustatorzy zaskoczeni że potrafiłem takie pyszne ciasto zrobic, każdemu bardzo smakowało , wyrazisty smak czekolady polecam!!!
odpowiedz
3038 dni temu
U mnie ta sama sytuacja, ciasto to jeden wielki zakalec.
odpowiedz
3044 dni temu
Nie polecam za nic. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, tymczasem po wystudzeniu (przy otwartym piekarniku) ciasto osiadło i zrobił sie mega zakalec. Za nic nie przypominało ciasta ze zdjęcia. Jestem kompletnie rozczarowana i na pewno nie skorzystam juz z Waszych przepisów....
odpowiedz
3060 dni temu
Pycha!!!
odpowiedz
3099 dni temu
Bułeczko, nie rekomendujemy takie zamiany. Suszone banany są twarde i pod wpływem pieczenia nie zrobią się bardziej miękkie.
odpowiedz
3100 dni temu
A nie wiecie czy można użyć do tego ciasta banany suszone? Może wtedy tak nie rozmokną? Ale czy aby nie są do tego za twarde?
odpowiedz
3115 dni temu
chodziło za mną od dłuższego czasu ciasto czekoladowe.....i upiekłam wczoraj to ciacho :)))) wyszło super...pięknie wyrosło,wilgotne w środku i bez tego "zakalca" o którym pisali internauci wcześniej :)))) ale muszę się przyznać ,że ciut zmodyfikowałam przepis ;P pierwszą część (mokre składniki) zrobiłam jak Paweł,tylko użyłam cukru trzcinowego i kiedy masa czekoladowa się studziła doczytałam się w komentarzach o wszechobecnym zakalcu....był jeszcze czas by zadziałać ;P do przestudzonej masy dałam 100g mąki tortowej plus łyżeczka proszku do pieczenie i pół łyżeczki sody....i voila ciacho czekoladowe jak się patrzy :))))
odpowiedz
3122 dni temu
Mi rowniez wyszlo "zakalcowate" jednak tak jak napisane w komentarzach ponizej, ten typ tak ma :-) Ciasto badzo dobre, jedynie banany na wierzchu troche sie przypiekly i wyszly twardawo gumowate. Ale ogolnie pyszny intensywnie czekoladowy smak!
odpowiedz
3131 dni temu
Drodzy użytkownicy, ciasta czekoladowe tego typu zawsze są lekko zbite w środku, a dodatek bananów dodaje im jeszcze więcej wilgoci. Jednak są naprawdę pyszne :)
odpowiedz
3131 dni temu
dzisiaj tez pieklam to ciasto tez wyszlo mi w srodku cos na ksztalt zakalca ale co s mi sie wydaje ze to ma tak byc
odpowiedz
3134 dni temu
Mi wyszedł lekki zakalec w środku :( Zrobiłam chyba błąd gdyż miałam małe jajka i dałam ich 5szt. i dodałam trochę więcej mąki w związku z tym. Ale reszta tak samo jak w przepisie. Ale i tak jest przepyszny zakalec. Prosiłabym o umieszczenie w przepisie zdjęcia przekroju kawałka ciasta bo zawsze mam wątpliwość czy dobrze wyszło, tak samo jak u Pana Pawła ;)
odpowiedz
3135 dni temu
Ciasto urzekło mnie od pierwszego wejrzenia <3 Właśnie jest w piekarniku. Urosło pięknie, ale na pewno trochę opadnie - taki urok :) Czekam na degustację !!
odpowiedz
3140 dni temu
Początkująca, oczywiście, możesz upiec ciasto bez bananów. Jednak jest ono cięższe, bardziej zbite i wilgotne niż typowy, czekoladowy biszkopt. Jeśli szukasz idealnego biszkoptu do tortu, wypróbuj ten przepis: http://kuchnialidla.pl/product/czekoladowy-sen
odpowiedz
3141 dni temu
Czy można piec to ciasto bez bananów? Np. jako spód do tortu? :)
odpowiedz
3142 dni temu
Mi ciasto wyszło super. Urosło na początku bardzo natomiast potem trochę opadło. Ja akurat lubię jak ciasto jest mokre także przepis ląduje w ulubionych :)
odpowiedz
3143 dni temu
Wygląda jak na zdjęciu. Do czasu gdy ukroisz kawałek. W środku coś jak zakalec. Może tak powinno być. Ale nie dowiemy się tego bo nigdzie nie ma zdjęcia środka. Ani opisu. Kit nie przepis. Dlatego wolę blogi ciastowe. Tam pieką z pasją i rzetelnie opisują i pokazuję efekty. Trochę wstyd dla takiej cukierni jak ta.
odpowiedz
3145 dni temu
Adelino, sam termoobieg :)
odpowiedz
3146 dni temu
ten termoobieg ma być z górą i dołem?
odpowiedz
3148 dni temu
Jarku, następnym razem pokrój banany w mniejsze kawałki. Możesz też delikatnie je oprószyć mąką - wtedy nie opadną. W zależności od piekarnika ciasto może potrzebować dłuższej chwili pieczenia. Jednak pamiętaj, że ciasta czekoladowe tego typu zawsze delikatnie opadają i są wilgotne w środku.
odpowiedz
3148 dni temu
pychota :) następnym razem dam maliny zamiast bananów :)
odpowiedz
3148 dni temu
Upiekłem dzisiaj i tak jak poprzednicy dostałem pół zakalec. ciasto pięknie wyrosło w piekarniku, ale zaraz po uchyleniu piekarnika (lekkim uchyleniu) opadło. Banany również opadły na samo dno. Co mogło być źle? Za wysoka temperatura?
odpowiedz
3152 dni temu
Gościu, tego typu ciasto czekoladowe powinno być delikatnie wilgotne, taki jego urok :)
odpowiedz
3152 dni temu
Piekłam w mniejszej formie i dłużej, bo ponad godzinę i mimo to jest mokre i ma zakalec. Co zrobiłam źle?
odpowiedz
3152 dni temu
Zuzanka, w przepisie nie używamy mąki kukurydzianej :)
odpowiedz
3153 dni temu
Właśnie robię ciacho:) Ale ile dodać mąki kukurydzianej. nie ma napisane?:(
odpowiedz
3153 dni temu
wyszło pysznie, polecam :);)
odpowiedz
3154 dni temu
Paulin, tak. Jednak niech to będzie tylko gęsta część mleczka (śmietanka kokosowa), którą ostrożnie odcedzisz od wody kokosowej. Drogi Gościu, jeśli użyłaś mniejszej blaszki, ciasto faktycznie powinno piec się chwilę dłużej. Radzimy skorzystać z metody suchego patyczka :) Jednak należy pamiętać, że tego typu ciasta czekoladowe nie są całkowicie suche, powinny być delikatnie wilgotne. Op, łącznie 75 g: 40 g mąki pszennej tortowej i 35 g mąki ziemniaczanej.
odpowiedz
3154 dni temu
zalec
odpowiedz
3155 dni temu
ile ma być tej mąki
odpowiedz
3156 dni temu
Zrobiłam ciasto, niestety wyszło strasznie mokre... Włożyłam je ponownie do piekarnika ale wyszedł sam zakalec 😔 piekłam w formie 24 cm. Może powinnam piec je dłużej ze względu na mniejsza formę?
odpowiedz
3157 dni temu
Czy zamiast smietany można dodac mleko kokosowe??
odpowiedz
3157 dni temu
właśnie zrobiłam, przepyszne! polecam jeść ochłodzone, bardziej wyczuwalna jest czekolada, mąż zachwycony :))))
odpowiedz
3158 dni temu
Zjedliśmy lekko ciepłe i jesteśmy zachwyceni:-) !! Ciasto mocno czekoladowe i lekkie jak piórko, cudne:-) .moze tylko następnym razem dam więcej cukru, niestety jesteśmy cukrozależni!!!
odpowiedz
3158 dni temu
Właśnie się piecze. Zobaczymy co wyjdzie bo wygląda super :)
odpowiedz
3159 dni temu
Ciasto przepyszne :) Uwielbiam czekoladę, szczególnie gorzką, więc ją dodałam zamiast deserowej i bananany.... mniam, tworzą smakowitą całość.
odpowiedz
3159 dni temu
póki co piszę, że postanowiłam zaryzykować ;) no risk - no fun ;) ciacho siedzi w piekarniku, w 27cm niskiej foremce do tarty - rośnie pięknie, wyrosło chyba z 1.5cm ponad formę ale nie wyleciało ! :)
odpowiedz
3159 dni temu
Życzymy powodzenia! Koniecznie napisz, jak wyszło!
odpowiedz
3159 dni temu
no pewnie, że się boję ;) nie mam jeszcze takiego doświadczenie, aby przewidzieć takie zdarzenia :P
odpowiedz
3159 dni temu
Izabelo, jak wlejesz ciasto do formy, musi pozostać nieco wolnego miejsca do krawędzi. jeśli boisz się, że ciasto się wyleje - użyj tortownicy :)
odpowiedz
3159 dni temu
a jeśli mam foremkę do tarty 27 cm i wydaje mi się, że jest niższa niż ta Pana Pawła, to nie wyleci mi to ciasto z niej? może lepiej użyć wyższej tortownicy? Proszę o szybką odpowiedź !! :)
odpowiedz
3160 dni temu
Drogi Gościu, owoce w ciastach bywają kapryśne i czasami nie chcą się trzymać na powierzchni. Jedną z metod radzenia sobie z tym problemem jest wcześniejsze obsypanie owoców odrobiną mąki lub mąki ziemniaczanej, jednak i ten sposób nie jest w stu procentach skuteczny.
odpowiedz
3160 dni temu
Ja mam prośbę,zeby pan Paweł mówił bardziej starannie. Wystrzegal się mowienia: mąkom ziemniaczanom, bulkom tartom, itp.
odpowiedz
3160 dni temu
ciasto wyszło pyszne ale z jednym minusem banany opadły mi na samo dno foremki (nie wiem czemu ?)
odpowiedz
3160 dni temu
Ciasto właśnie ostygło i po przekrojeniu wyszedł sam zakalec:(
odpowiedz
3161 dni temu
Drogi Gościu, przy wyrobie czekolady ważny jest nie tylko skład, ale też cały proces jej powstawania. A cena niestety nie zawsze idzie w parze z jakością. Niestety tu, w Kuchni Lidla nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie produkcji oraz procesów chemicznych wykorzystywanych przy tworzeniu czekolady dlatego nie potrafimy odpowiedzieć na to pytanie wyczerpująco. Polecamy jednak czekolady ze sklepów Lidl - one w kuchni sprawdzają się doskonale, co niejednokrotnie sprawdziliśmy w naszych przepisach! :)
odpowiedz
3161 dni temu
To ja się dołączam do tego pytania o roztapianie czekolady... Co to Kuchnio Lidla znaczy jakości? Co macie na myśli - bo samo sformułowanie '"jakości" nie wyjaśnia wiele. "Zepsuć" się przy roztapianiu potrafią też czekolady z tzw. wyższej półki cenowej, które z założenia powinny być dobrej jakości. Jeśli zaś chodzi o skład, jest on w większości produktów zbliżony.
odpowiedz
3162 dni temu
Matyldo, opisany problem może wynikać po prostu z jakości czekolady.
odpowiedz
3162 dni temu
Moje pytanie na dziś brzmi... Dlaczego czekolady gorzkie, przyjmijmy 70% kakao roztapiane jednakowo w kąpieli wodnej (bo mikrofalówki nie posiadam) firmy X i Y wychodzą ładne i błyszczące, zaś firmy Z przypala się, rozwarstwia i praktycznie nie nadaje się do użycia?? Czy winne temu jest "coś" w liście składników? Czego mam szukać i unikać?
odpowiedz
3163 dni temu
Dlaczego pan Paweł nie dostał nowej kuchni, jak Pascal i Karol?
odpowiedz
zobacz wszystkie