Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Forma do tarty o średnicy 28-30 cm.
Przygotowanie
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy do temperatury około 60°C. Przekładamy do miski, studzimy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.
Formę do tarty o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypujemy kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
Ciasto czekoladowe z bananami dla początkujących
Trudno o lepiej dobrany duet – czekolada i banany nigdy nie zawodzą! Pojawiają się w deserach w niemal niezliczonych odsłonach, zarówno tych prostych, jak i najbardziej wykwintnych. Czekoladowe ciasto z bananami to prawdziwa uczta dla zmysłów, która łączy w sobie delikatność oraz słodycz dojrzałych bananów z intensywnym smakiem czekolady. To ciasto roztapia się w ustach i doskonale nadaje się na każdą okazję. Ciasto z bananami i czekoladą wedle receptury Pawła Małeckiego zdecydowanie zalicza się do kategorii przysmaków łatwych do wykonania. Co ważne, nie potrzebujesz wiele czasu, aby stworzyć zapierające dech w piersiach ciasto bananowe z czekoladą. Choć całość zajmie Ci godzinę, weź pod uwagę, że 35 minut spędza ono w piekarniku. Przekonaj się, na co zwrócić uwagę, przygotowując zaskakująco szybkie ciasto czekoladowe z bananami!
Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami?
Przedstawiony wyżej przepis na bananowe ciasto czekoladowe skomponowano z najwyższą starannością. Warto przyjrzeć się poszczególnym składnikom tej pełnej smaku kompozycji! Jednym z istotnych składników jest bez wątpienia mąka ziemniaczana, która wpływa na teksturę i konsystencję ciasta. Uczyni ona ciasto bananowo-czekoladowe delikatniejszym oraz puszystym. Może też pomóc w wiązaniu składników w cieście. Nie ma smaku, dlatego nie musisz się jej obawiać!
Żeby szybkie ciasto czekoladowo-bananowe kusiło nie tylko idealnym smakiem, ale i strukturą, nie zapomnij o wcześniejszym przesianiu mąki. To niepozorny szczegół, który często bywa pomijany, lecz dajemy słowo, że sporo zmienia! Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się grudek czy sklejonych cząsteczek mąki, a samo ciasto stanie się gładkie i jednolite. Co więcej, ten banalnie prosty zabieg pozwala na równomierne rozprowadzenie mąki w cieście, co pozwala uniknąć nadmiernego wyrabiania ciasta. Musisz wiedzieć, że zbyt długo wyrabiane ciasto bywa nieprzyjemnie gumowe.
Ciasto z czekoladą i bananami zakłada dodanie do receptury gorzkiej czekolady. Zdajemy sobie sprawę, że wiele osób za nią nie przepada, jednak spokojnie! W tym wypadku to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Otóż za słodycz kompozycji odpowiadają banany (im dojrzalsze, tym słodsze) oraz dodatek cukru. Z kolei strukturę oraz łagodny, mleczny smak ciasto czekoladowo-bananowe zawdzięcza śmietance z 30% tłuszczu. Co więcej, taki dobór składników gwarantuje, że upieczesz perfekcyjnie wilgotne ciasto czekoladowe z bananami. Jednocześnie wypiek zachwyca intensywnym smakiem czekolady, która wprost rozpływa się w ustach.
Ciasto czekoladowe z bananami – przepis Kuchni Lidla
Radzimy Ci posypać ciasto bananowe mocno czekoladowe kakao. Ale to oczywiście tylko propozycja podania. Do dekoracji możesz również użyć startej czekolady czy cukru pudru. Największe łasuchy mogą pokusić się o dodatek w postaci bitej śmietany – czy to na całości, czy pojedynczych kawałkach ciasta z bananami i czekoladą. Zawsze dobry pomysł to również klasyczna polewa czekoladowa (polecamy gorzką, ale jeśli kochasz czekoladę mleczną, nie odmawiaj sobie tej przyjemności). Ponadto dobrze smakuje posypane posiekanych orzechami, takich jak orzechy włoskie, laskowe lub migdały, dzięki którym zyskuje przyjemną chrupkość. Chcesz stworzyć ekstra deser na ważną okazję? Każdy kawałek ciast podawaj z kulką ulubionych lodów. Wszystko zależy od Twojej fantazji oraz tego, co akurat masz w kuchni. Możesz eksperymentować z różnymi opcjami, aby znaleźć połączenie smaków, które przypadnie Ci do gustu.
Nasze wilgotne ciasto bananowe z czekoladą to wspaniały deser po posiłku. Bezbłędnie wypada w towarzystwie kawy lub herbaty. Zaparzenie ulubionego naparu i podanie go z ciastem jest świetnym pomysłem na coś słodkiego po wytrawnym obiedzie. Ale to nie jedyna okazja, aby cieszyć się smakiem mocno czekoladowego ciasta z bananami! To fantastyczny pomysł na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Pokochają je również dzieci. Nawet największe niejadki będą zajadać się tym przepysznym specjałem od Kuchni Lidla.
Oczywiście ciasto czekoladowe z bananami to tylko jeden z pomysłów na smakowite wypieki. W naszej bogatej kolekcji fantastycznych przepisów znajdziesz m.in. ciasto czekoladowo-owsiane, tartę czekoladową z konfiturą z czarnej porzeczki czy fantastyczny, czekoladowy tort „Nicolas”. Zacznij jednak od prostego przepisu na ciasto z bananami, a zapewniamy, że nie pożałujesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Kutia
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (58)
2450 dni temu
Postanowiłam, że moim pierwszym ciastem w życiu będzie wypiek oparty na tym przepisie. Modyfikacja polegała na tym żeby upiec samo ciasto bez bananów, a dopiero później ułożyć na nim ten owoc + zalać galaretką cytrynową. Faktycznie kiedy ukroiłam kawałek wyglądało to jak zakalec, jednak nic bardziej mylnego! Ciasto jest pyszne, mokre i bardzo czekoladowe. Jedną więcej zmiana jakiej dokonałam to użycie dwóch mlecznych czekolad zamiast gorzkich i przez to nie wysyłałam też ani odrobiny cukru. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3122 dni temu
Bardzo fajne ciasto i co ważne można je przygotować naprawdę szybko. U mnie w domu ostatnio piekę je co tydzień a czasami nawet dwa razy w tygodniu. Zmieniłam tylko trochę dwie rzeczy - banany daję też do środka i mąki daję w sumie o 100g więcej, żeby nie wychodziło za mokre. Udaje się za każdym razem i jest pyszne.
odpowiedz
3170 dni temu
Ciasto bardzo delikatne i niezbyt słodkie. Jest tak dobre, że nawet jeśli w kuchni bananów brak, to samo w sobie jest idealne. Polecam :-)
odpowiedz
3191 dni temu
Czy banany można dać do środka a nie tylko na wierzch?
odpowiedz
3191 dni temu
można :)
3199 dni temu
Ciasto smaczne, mocno czekoladowe, zbite i trochę mokre - przynajmniej u mnie, gdyż mimo chłodzenia w piekarniku bardzo upadło. Może z tego powodu nie podałabym go całej rodzinie na imieninach, ale mi przy niedzielnej kawie nie przeszkadza :) Dałam niecałe 2 banany, gdyż bałam się, że pod większym ciężarem upadnie jeszcze bardziej, ale następnym razem dałabym więcej, dla mocniejszego bananowego smaku.
odpowiedz
3280 dni temu
czy zamiast bananów można dać jabłka?
odpowiedz
3279 dni temu
Drogi Gościu, możesz zamienić banany na jabłka bądź inny owoc.
3455 dni temu
Ciasto przepyszne w swojej prostocie! ;) Szybkie, proste i niesamowicie czekoladowe. Kolejny świetny przepis. Panie Pawle, dziękuję za Pana pracę. Dzięki Panu przekonałam się do pieczenia i powoli, obok gotowania, staje się ono moją ogromną pasją ;) Ku uciesze najbliższych testujemy z Mamą masę Pańskich przepisów!
odpowiedz
3481 dni temu
piekłem pierwsze ciasto w zyciu wyszło super szybko i sprawnie sie przygotowuje a degustatorzy zaskoczeni że potrafiłem takie pyszne ciasto zrobic, każdemu bardzo smakowało , wyrazisty smak czekolady polecam!!!
odpowiedz
3487 dni temu
U mnie ta sama sytuacja, ciasto to jeden wielki zakalec.
odpowiedz
3493 dni temu
Nie polecam za nic. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, tymczasem po wystudzeniu (przy otwartym piekarniku) ciasto osiadło i zrobił sie mega zakalec. Za nic nie przypominało ciasta ze zdjęcia. Jestem kompletnie rozczarowana i na pewno nie skorzystam juz z Waszych przepisów....
odpowiedz
3509 dni temu
Pycha!!!
odpowiedz
3548 dni temu
Bułeczko, nie rekomendujemy takie zamiany. Suszone banany są twarde i pod wpływem pieczenia nie zrobią się bardziej miękkie.
odpowiedz
3549 dni temu
A nie wiecie czy można użyć do tego ciasta banany suszone? Może wtedy tak nie rozmokną? Ale czy aby nie są do tego za twarde?
odpowiedz
3564 dni temu
chodziło za mną od dłuższego czasu ciasto czekoladowe.....i upiekłam wczoraj to ciacho :)))) wyszło super...pięknie wyrosło,wilgotne w środku i bez tego "zakalca" o którym pisali internauci wcześniej :)))) ale muszę się przyznać ,że ciut zmodyfikowałam przepis ;P pierwszą część (mokre składniki) zrobiłam jak Paweł,tylko użyłam cukru trzcinowego i kiedy masa czekoladowa się studziła doczytałam się w komentarzach o wszechobecnym zakalcu....był jeszcze czas by zadziałać ;P do przestudzonej masy dałam 100g mąki tortowej plus łyżeczka proszku do pieczenie i pół łyżeczki sody....i voila ciacho czekoladowe jak się patrzy :))))
odpowiedz
3571 dni temu
Mi rowniez wyszlo "zakalcowate" jednak tak jak napisane w komentarzach ponizej, ten typ tak ma :-) Ciasto badzo dobre, jedynie banany na wierzchu troche sie przypiekly i wyszly twardawo gumowate. Ale ogolnie pyszny intensywnie czekoladowy smak!
odpowiedz
3580 dni temu
Drodzy użytkownicy, ciasta czekoladowe tego typu zawsze są lekko zbite w środku, a dodatek bananów dodaje im jeszcze więcej wilgoci. Jednak są naprawdę pyszne :)
odpowiedz
3580 dni temu
dzisiaj tez pieklam to ciasto tez wyszlo mi w srodku cos na ksztalt zakalca ale co s mi sie wydaje ze to ma tak byc
odpowiedz
3583 dni temu
Mi wyszedł lekki zakalec w środku :( Zrobiłam chyba błąd gdyż miałam małe jajka i dałam ich 5szt. i dodałam trochę więcej mąki w związku z tym. Ale reszta tak samo jak w przepisie. Ale i tak jest przepyszny zakalec. Prosiłabym o umieszczenie w przepisie zdjęcia przekroju kawałka ciasta bo zawsze mam wątpliwość czy dobrze wyszło, tak samo jak u Pana Pawła ;)
odpowiedz
3584 dni temu
Ciasto urzekło mnie od pierwszego wejrzenia <3 Właśnie jest w piekarniku. Urosło pięknie, ale na pewno trochę opadnie - taki urok :) Czekam na degustację !!
odpowiedz
3589 dni temu
Początkująca, oczywiście, możesz upiec ciasto bez bananów. Jednak jest ono cięższe, bardziej zbite i wilgotne niż typowy, czekoladowy biszkopt. Jeśli szukasz idealnego biszkoptu do tortu, wypróbuj ten przepis: https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-sen
odpowiedz
3589 dni temu
Czy można piec to ciasto bez bananów? Np. jako spód do tortu? :)
odpowiedz
3591 dni temu
Mi ciasto wyszło super. Urosło na początku bardzo natomiast potem trochę opadło. Ja akurat lubię jak ciasto jest mokre także przepis ląduje w ulubionych :)
odpowiedz
3592 dni temu
Wygląda jak na zdjęciu. Do czasu gdy ukroisz kawałek. W środku coś jak zakalec. Może tak powinno być. Ale nie dowiemy się tego bo nigdzie nie ma zdjęcia środka. Ani opisu. Kit nie przepis. Dlatego wolę blogi ciastowe. Tam pieką z pasją i rzetelnie opisują i pokazuję efekty. Trochę wstyd dla takiej cukierni jak ta.
odpowiedz
3594 dni temu
Adelino, sam termoobieg :)
odpowiedz
3594 dni temu
ten termoobieg ma być z górą i dołem?
odpowiedz
3596 dni temu
Jarku, następnym razem pokrój banany w mniejsze kawałki. Możesz też delikatnie je oprószyć mąką - wtedy nie opadną. W zależności od piekarnika ciasto może potrzebować dłuższej chwili pieczenia. Jednak pamiętaj, że ciasta czekoladowe tego typu zawsze delikatnie opadają i są wilgotne w środku.
odpowiedz
3597 dni temu
pychota :) następnym razem dam maliny zamiast bananów :)
odpowiedz
3597 dni temu
Upiekłem dzisiaj i tak jak poprzednicy dostałem pół zakalec. ciasto pięknie wyrosło w piekarniku, ale zaraz po uchyleniu piekarnika (lekkim uchyleniu) opadło. Banany również opadły na samo dno. Co mogło być źle? Za wysoka temperatura?
odpowiedz
3601 dni temu
Gościu, tego typu ciasto czekoladowe powinno być delikatnie wilgotne, taki jego urok :)
odpowiedz
3601 dni temu
Piekłam w mniejszej formie i dłużej, bo ponad godzinę i mimo to jest mokre i ma zakalec. Co zrobiłam źle?
odpowiedz
3601 dni temu
Zuzanka, w przepisie nie używamy mąki kukurydzianej :)
odpowiedz
3602 dni temu
Właśnie robię ciacho:) Ale ile dodać mąki kukurydzianej. nie ma napisane?:(
odpowiedz
3602 dni temu
wyszło pysznie, polecam :);)
odpowiedz
3603 dni temu
Paulin, tak. Jednak niech to będzie tylko gęsta część mleczka (śmietanka kokosowa), którą ostrożnie odcedzisz od wody kokosowej. Drogi Gościu, jeśli użyłaś mniejszej blaszki, ciasto faktycznie powinno piec się chwilę dłużej. Radzimy skorzystać z metody suchego patyczka :) Jednak należy pamiętać, że tego typu ciasta czekoladowe nie są całkowicie suche, powinny być delikatnie wilgotne. Op, łącznie 75 g: 40 g mąki pszennej tortowej i 35 g mąki ziemniaczanej.
odpowiedz
3603 dni temu
zalec
odpowiedz
3604 dni temu
ile ma być tej mąki
odpowiedz
3605 dni temu
Zrobiłam ciasto, niestety wyszło strasznie mokre... Włożyłam je ponownie do piekarnika ale wyszedł sam zakalec 😔 piekłam w formie 24 cm. Może powinnam piec je dłużej ze względu na mniejsza formę?
odpowiedz
3606 dni temu
Czy zamiast smietany można dodac mleko kokosowe??
odpowiedz
3606 dni temu
właśnie zrobiłam, przepyszne! polecam jeść ochłodzone, bardziej wyczuwalna jest czekolada, mąż zachwycony :))))
odpowiedz
3607 dni temu
Zjedliśmy lekko ciepłe i jesteśmy zachwyceni:-) !! Ciasto mocno czekoladowe i lekkie jak piórko, cudne:-) .moze tylko następnym razem dam więcej cukru, niestety jesteśmy cukrozależni!!!
odpowiedz
3607 dni temu
Właśnie się piecze. Zobaczymy co wyjdzie bo wygląda super :)
odpowiedz
3608 dni temu
Ciasto przepyszne :) Uwielbiam czekoladę, szczególnie gorzką, więc ją dodałam zamiast deserowej i bananany.... mniam, tworzą smakowitą całość.
odpowiedz
3608 dni temu
póki co piszę, że postanowiłam zaryzykować ;) no risk - no fun ;) ciacho siedzi w piekarniku, w 27cm niskiej foremce do tarty - rośnie pięknie, wyrosło chyba z 1.5cm ponad formę ale nie wyleciało ! :)
odpowiedz
3608 dni temu
Życzymy powodzenia! Koniecznie napisz, jak wyszło!
odpowiedz
3608 dni temu
no pewnie, że się boję ;) nie mam jeszcze takiego doświadczenie, aby przewidzieć takie zdarzenia :P
odpowiedz
3608 dni temu
Izabelo, jak wlejesz ciasto do formy, musi pozostać nieco wolnego miejsca do krawędzi. jeśli boisz się, że ciasto się wyleje - użyj tortownicy :)
odpowiedz
3608 dni temu
a jeśli mam foremkę do tarty 27 cm i wydaje mi się, że jest niższa niż ta Pana Pawła, to nie wyleci mi to ciasto z niej? może lepiej użyć wyższej tortownicy? Proszę o szybką odpowiedź !! :)
odpowiedz
3608 dni temu
Drogi Gościu, owoce w ciastach bywają kapryśne i czasami nie chcą się trzymać na powierzchni. Jedną z metod radzenia sobie z tym problemem jest wcześniejsze obsypanie owoców odrobiną mąki lub mąki ziemniaczanej, jednak i ten sposób nie jest w stu procentach skuteczny.
odpowiedz
3609 dni temu
Ja mam prośbę,zeby pan Paweł mówił bardziej starannie. Wystrzegal się mowienia: mąkom ziemniaczanom, bulkom tartom, itp.
odpowiedz
3609 dni temu
ciasto wyszło pyszne ale z jednym minusem banany opadły mi na samo dno foremki (nie wiem czemu ?)
odpowiedz
3609 dni temu
Ciasto właśnie ostygło i po przekrojeniu wyszedł sam zakalec:(
odpowiedz
3610 dni temu
Drogi Gościu, przy wyrobie czekolady ważny jest nie tylko skład, ale też cały proces jej powstawania. A cena niestety nie zawsze idzie w parze z jakością. Niestety tu, w Kuchni Lidla nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie produkcji oraz procesów chemicznych wykorzystywanych przy tworzeniu czekolady dlatego nie potrafimy odpowiedzieć na to pytanie wyczerpująco. Polecamy jednak czekolady ze sklepów Lidl - one w kuchni sprawdzają się doskonale, co niejednokrotnie sprawdziliśmy w naszych przepisach! :)
odpowiedz
3610 dni temu
To ja się dołączam do tego pytania o roztapianie czekolady... Co to Kuchnio Lidla znaczy jakości? Co macie na myśli - bo samo sformułowanie '"jakości" nie wyjaśnia wiele. "Zepsuć" się przy roztapianiu potrafią też czekolady z tzw. wyższej półki cenowej, które z założenia powinny być dobrej jakości. Jeśli zaś chodzi o skład, jest on w większości produktów zbliżony.
odpowiedz
3611 dni temu
Matyldo, opisany problem może wynikać po prostu z jakości czekolady.
odpowiedz
3611 dni temu
Moje pytanie na dziś brzmi... Dlaczego czekolady gorzkie, przyjmijmy 70% kakao roztapiane jednakowo w kąpieli wodnej (bo mikrofalówki nie posiadam) firmy X i Y wychodzą ładne i błyszczące, zaś firmy Z przypala się, rozwarstwia i praktycznie nie nadaje się do użycia?? Czy winne temu jest "coś" w liście składników? Czego mam szukać i unikać?
odpowiedz
3611 dni temu
Dlaczego pan Paweł nie dostał nowej kuchni, jak Pascal i Karol?
odpowiedz
zobacz wszystkie