zobacz film Ciasto czekoladowe z bananami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Forma do tarty o średnicy 28-30 cm.

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy do temperatury około 60°C. Przekładamy do miski, studzimy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.

Formę do tarty o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypujemy kakao.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (58)

Avatar
  • Gość Gość
    2001 dni temu
    Postanowiłam, że moim pierwszym ciastem w życiu będzie wypiek oparty na tym przepisie. Modyfikacja polegała na tym żeby upiec samo ciasto bez bananów, a dopiero później ułożyć na nim ten owoc + zalać galaretką cytrynową. Faktycznie kiedy ukroiłam kawałek wyglądało to jak zakalec, jednak nic bardziej mylnego! Ciasto jest pyszne, mokre i bardzo czekoladowe. Jedną więcej zmiana jakiej dokonałam to użycie dwóch mlecznych czekolad zamiast gorzkich i przez to nie wysyłałam też ani odrobiny cukru. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2673 dni temu
    Bardzo fajne ciasto i co ważne można je przygotować naprawdę szybko. U mnie w domu ostatnio piekę je co tydzień a czasami nawet dwa razy w tygodniu. Zmieniłam tylko trochę dwie rzeczy - banany daję też do środka i mąki daję w sumie o 100g więcej, żeby nie wychodziło za mokre. Udaje się za każdym razem i jest pyszne.

    odpowiedz

  • Kacha Kacha
    2721 dni temu
    Ciasto bardzo delikatne i niezbyt słodkie. Jest tak dobre, że nawet jeśli w kuchni bananów brak, to samo w sobie jest idealne. Polecam :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2742 dni temu
    Czy banany można dać do środka a nie tylko na wierzch?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2742 dni temu
    można :)
  • Gość Gość
    2751 dni temu
    Ciasto smaczne, mocno czekoladowe, zbite i trochę mokre - przynajmniej u mnie, gdyż mimo chłodzenia w piekarniku bardzo upadło. Może z tego powodu nie podałabym go całej rodzinie na imieninach, ale mi przy niedzielnej kawie nie przeszkadza :) Dałam niecałe 2 banany, gdyż bałam się, że pod większym ciężarem upadnie jeszcze bardziej, ale następnym razem dałabym więcej, dla mocniejszego bananowego smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2831 dni temu
    czy zamiast bananów można dać jabłka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2831 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zamienić banany na jabłka bądź inny owoc.
  • thatsberry thatsberry
    3006 dni temu
    Ciasto przepyszne w swojej prostocie! ;) Szybkie, proste i niesamowicie czekoladowe. Kolejny świetny przepis. Panie Pawle, dziękuję za Pana pracę. Dzięki Panu przekonałam się do pieczenia i powoli, obok gotowania, staje się ono moją ogromną pasją ;) Ku uciesze najbliższych testujemy z Mamą masę Pańskich przepisów!

    odpowiedz

  • Pablo Pablo
    3032 dni temu
    piekłem pierwsze ciasto w zyciu wyszło super szybko i sprawnie sie przygotowuje a degustatorzy zaskoczeni że potrafiłem takie pyszne ciasto zrobic, każdemu bardzo smakowało , wyrazisty smak czekolady polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3038 dni temu
    U mnie ta sama sytuacja, ciasto to jeden wielki zakalec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3044 dni temu
    Nie polecam za nic. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, tymczasem po wystudzeniu (przy otwartym piekarniku) ciasto osiadło i zrobił sie mega zakalec. Za nic nie przypominało ciasta ze zdjęcia. Jestem kompletnie rozczarowana i na pewno nie skorzystam juz z Waszych przepisów....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3060 dni temu
    Pycha!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3099 dni temu
    Bułeczko, nie rekomendujemy takie zamiany. Suszone banany są twarde i pod wpływem pieczenia nie zrobią się bardziej miękkie.

    odpowiedz

  • Bułeczka Bułeczka
    3100 dni temu
    A nie wiecie czy można użyć do tego ciasta banany suszone? Może wtedy tak nie rozmokną? Ale czy aby nie są do tego za twarde?

    odpowiedz

  • norka norka
    3115 dni temu
    chodziło za mną od dłuższego czasu ciasto czekoladowe.....i upiekłam wczoraj to ciacho :)))) wyszło super...pięknie wyrosło,wilgotne w środku i bez tego "zakalca" o którym pisali internauci wcześniej :)))) ale muszę się przyznać ,że ciut zmodyfikowałam przepis ;P pierwszą część (mokre składniki) zrobiłam jak Paweł,tylko użyłam cukru trzcinowego i kiedy masa czekoladowa się studziła doczytałam się w komentarzach o wszechobecnym zakalcu....był jeszcze czas by zadziałać ;P do przestudzonej masy dałam 100g mąki tortowej plus łyżeczka proszku do pieczenie i pół łyżeczki sody....i voila ciacho czekoladowe jak się patrzy :))))

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3122 dni temu
    Mi rowniez wyszlo "zakalcowate" jednak tak jak napisane w komentarzach ponizej, ten typ tak ma :-) Ciasto badzo dobre, jedynie banany na wierzchu troche sie przypiekly i wyszly twardawo gumowate. Ale ogolnie pyszny intensywnie czekoladowy smak!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3131 dni temu
    Drodzy użytkownicy, ciasta czekoladowe tego typu zawsze są lekko zbite w środku, a dodatek bananów dodaje im jeszcze więcej wilgoci. Jednak są naprawdę pyszne :)

    odpowiedz

  • basia basia
    3131 dni temu
    dzisiaj tez pieklam to ciasto tez wyszlo mi w srodku cos na ksztalt zakalca ale co s mi sie wydaje ze to ma tak byc

    odpowiedz

  • Anja Anja
    3134 dni temu
    Mi wyszedł lekki zakalec w środku :( Zrobiłam chyba błąd gdyż miałam małe jajka i dałam ich 5szt. i dodałam trochę więcej mąki w związku z tym. Ale reszta tak samo jak w przepisie. Ale i tak jest przepyszny zakalec. Prosiłabym o umieszczenie w przepisie zdjęcia przekroju kawałka ciasta bo zawsze mam wątpliwość czy dobrze wyszło, tak samo jak u Pana Pawła ;)

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    3135 dni temu
    Ciasto urzekło mnie od pierwszego wejrzenia <3 Właśnie jest w piekarniku. Urosło pięknie, ale na pewno trochę opadnie - taki urok :) Czekam na degustację !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3140 dni temu
    Początkująca, oczywiście, możesz upiec ciasto bez bananów. Jednak jest ono cięższe, bardziej zbite i wilgotne niż typowy, czekoladowy biszkopt. Jeśli szukasz idealnego biszkoptu do tortu, wypróbuj ten przepis: http://kuchnialidla.pl/product/czekoladowy-sen

    odpowiedz

  • Początkująca Początkująca
    3141 dni temu
    Czy można piec to ciasto bez bananów? Np. jako spód do tortu? :)

    odpowiedz

  • Dzast Dzast
    3142 dni temu
    Mi ciasto wyszło super. Urosło na początku bardzo natomiast potem trochę opadło. Ja akurat lubię jak ciasto jest mokre także przepis ląduje w ulubionych :)

    odpowiedz

  • Ann Ann
    3143 dni temu
    Wygląda jak na zdjęciu. Do czasu gdy ukroisz kawałek. W środku coś jak zakalec. Może tak powinno być. Ale nie dowiemy się tego bo nigdzie nie ma zdjęcia środka. Ani opisu. Kit nie przepis. Dlatego wolę blogi ciastowe. Tam pieką z pasją i rzetelnie opisują i pokazuję efekty. Trochę wstyd dla takiej cukierni jak ta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3145 dni temu
    Adelino, sam termoobieg :)

    odpowiedz

  • Adelina Dyczko Adelina Dyczko
    3146 dni temu
    ten termoobieg ma być z górą i dołem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3148 dni temu
    Jarku, następnym razem pokrój banany w mniejsze kawałki. Możesz też delikatnie je oprószyć mąką - wtedy nie opadną. W zależności od piekarnika ciasto może potrzebować dłuższej chwili pieczenia. Jednak pamiętaj, że ciasta czekoladowe tego typu zawsze delikatnie opadają i są wilgotne w środku.

    odpowiedz

  • aga aga
    3148 dni temu
    pychota :) następnym razem dam maliny zamiast bananów :)

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    3148 dni temu
    Upiekłem dzisiaj i tak jak poprzednicy dostałem pół zakalec. ciasto pięknie wyrosło w piekarniku, ale zaraz po uchyleniu piekarnika (lekkim uchyleniu) opadło. Banany również opadły na samo dno. Co mogło być źle? Za wysoka temperatura?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3152 dni temu
    Gościu, tego typu ciasto czekoladowe powinno być delikatnie wilgotne, taki jego urok :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3152 dni temu
    Piekłam w mniejszej formie i dłużej, bo ponad godzinę i mimo to jest mokre i ma zakalec. Co zrobiłam źle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3152 dni temu
    Zuzanka, w przepisie nie używamy mąki kukurydzianej :)

    odpowiedz

  • Zuzanka Zuzanka
    3153 dni temu
    Właśnie robię ciacho:) Ale ile dodać mąki kukurydzianej. nie ma napisane?:(

    odpowiedz

  • natalyc natalyc
    3153 dni temu
    wyszło pysznie, polecam :);)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3154 dni temu
    Paulin, tak. Jednak niech to będzie tylko gęsta część mleczka (śmietanka kokosowa), którą ostrożnie odcedzisz od wody kokosowej. Drogi Gościu, jeśli użyłaś mniejszej blaszki, ciasto faktycznie powinno piec się chwilę dłużej. Radzimy skorzystać z metody suchego patyczka :) Jednak należy pamiętać, że tego typu ciasta czekoladowe nie są całkowicie suche, powinny być delikatnie wilgotne. Op, łącznie 75 g: 40 g mąki pszennej tortowej i 35 g mąki ziemniaczanej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3154 dni temu
    zalec

    odpowiedz

  • op op
    3155 dni temu
    ile ma być tej mąki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3156 dni temu
    Zrobiłam ciasto, niestety wyszło strasznie mokre... Włożyłam je ponownie do piekarnika ale wyszedł sam zakalec 😔 piekłam w formie 24 cm. Może powinnam piec je dłużej ze względu na mniejsza formę?

    odpowiedz

  • Paulin Paulin
    3157 dni temu
    Czy zamiast smietany można dodac mleko kokosowe??

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3157 dni temu
    właśnie zrobiłam, przepyszne! polecam jeść ochłodzone, bardziej wyczuwalna jest czekolada, mąż zachwycony :))))

    odpowiedz

  • małgosia małgosia
    3158 dni temu
    Zjedliśmy lekko ciepłe i jesteśmy zachwyceni:-) !! Ciasto mocno czekoladowe i lekkie jak piórko, cudne:-) .moze tylko następnym razem dam więcej cukru, niestety jesteśmy cukrozależni!!!

    odpowiedz

  • ania ania
    3158 dni temu
    Właśnie się piecze. Zobaczymy co wyjdzie bo wygląda super :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3159 dni temu
    Ciasto przepyszne :) Uwielbiam czekoladę, szczególnie gorzką, więc ją dodałam zamiast deserowej i bananany.... mniam, tworzą smakowitą całość.

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3159 dni temu
    póki co piszę, że postanowiłam zaryzykować ;) no risk - no fun ;) ciacho siedzi w piekarniku, w 27cm niskiej foremce do tarty - rośnie pięknie, wyrosło chyba z 1.5cm ponad formę ale nie wyleciało ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3159 dni temu
    Życzymy powodzenia! Koniecznie napisz, jak wyszło!

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3159 dni temu
    no pewnie, że się boję ;) nie mam jeszcze takiego doświadczenie, aby przewidzieć takie zdarzenia :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3159 dni temu
    Izabelo, jak wlejesz ciasto do formy, musi pozostać nieco wolnego miejsca do krawędzi. jeśli boisz się, że ciasto się wyleje - użyj tortownicy :)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3159 dni temu
    a jeśli mam foremkę do tarty 27 cm i wydaje mi się, że jest niższa niż ta Pana Pawła, to nie wyleci mi to ciasto z niej? może lepiej użyć wyższej tortownicy? Proszę o szybką odpowiedź !! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3160 dni temu
    Drogi Gościu, owoce w ciastach bywają kapryśne i czasami nie chcą się trzymać na powierzchni. Jedną z metod radzenia sobie z tym problemem jest wcześniejsze obsypanie owoców odrobiną mąki lub mąki ziemniaczanej, jednak i ten sposób nie jest w stu procentach skuteczny.

    odpowiedz

  • Spa Spa
    3160 dni temu
    Ja mam prośbę,zeby pan Paweł mówił bardziej starannie. Wystrzegal się mowienia: mąkom ziemniaczanom, bulkom tartom, itp.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3160 dni temu
    ciasto wyszło pyszne ale z jednym minusem banany opadły mi na samo dno foremki (nie wiem czemu ?)

    odpowiedz

  • gość gość
    3160 dni temu
    Ciasto właśnie ostygło i po przekrojeniu wyszedł sam zakalec:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3161 dni temu
    Drogi Gościu, przy wyrobie czekolady ważny jest nie tylko skład, ale też cały proces jej powstawania. A cena niestety nie zawsze idzie w parze z jakością. Niestety tu, w Kuchni Lidla nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie produkcji oraz procesów chemicznych wykorzystywanych przy tworzeniu czekolady dlatego nie potrafimy odpowiedzieć na to pytanie wyczerpująco. Polecamy jednak czekolady ze sklepów Lidl - one w kuchni sprawdzają się doskonale, co niejednokrotnie sprawdziliśmy w naszych przepisach! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3161 dni temu
    To ja się dołączam do tego pytania o roztapianie czekolady... Co to Kuchnio Lidla znaczy jakości? Co macie na myśli - bo samo sformułowanie '"jakości" nie wyjaśnia wiele. "Zepsuć" się przy roztapianiu potrafią też czekolady z tzw. wyższej półki cenowej, które z założenia powinny być dobrej jakości. Jeśli zaś chodzi o skład, jest on w większości produktów zbliżony.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3162 dni temu
    Matyldo, opisany problem może wynikać po prostu z jakości czekolady.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3162 dni temu
    Moje pytanie na dziś brzmi... Dlaczego czekolady gorzkie, przyjmijmy 70% kakao roztapiane jednakowo w kąpieli wodnej (bo mikrofalówki nie posiadam) firmy X i Y wychodzą ładne i błyszczące, zaś firmy Z przypala się, rozwarstwia i praktycznie nie nadaje się do użycia?? Czy winne temu jest "coś" w liście składników? Czego mam szukać i unikać?

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3163 dni temu
    Dlaczego pan Paweł nie dostał nowej kuchni, jak Pascal i Karol?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!