Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Torownicę o średnicy ok. 22 cm.
Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania chrupiącej warstwy czekoladowej wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Biszkopt czekoladowy
Masło roztapiamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie pokruszonymi biszkoptami.
Do ubitych jaj przesiewamy mąke, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopione masło i amaretto. Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy.
Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Poncz do nasączenia
Wode zagotowujemy z cukrem (od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund). Po wystudzeniu syropu dodajemy amaretto.
Błyszcząca polewa
Cukier, 225 ml wody, śmietankę i kakao zagotowujemy, dodajemy miód. Żelatynę rozpuszczamy w pozostałych 40 ml wody, dodajemy do polewy. Polewę mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Całość na końcu miksujemy i przecedzamy przez sitko.
Ciepłą polewę przelewamy do miseczki, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Chrupiąca warstwa czekoladowa
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do niej oliwę z oliwek i miękkie masło. Z wystudzonego biszkoptu ścinamy górę (wyrównujemy), następnie przecinamy wzdłuż na pół. Dolną warstwę umieszczamy w rancie tortowym. Nakrapiamy ponczem i na tak przygotowany biszkopt wykładamy chrupiacą warstwę czekoladową.
Wyrównujemy całość i kładziemy drugi biszkopt, który również nakrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Mus czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce. 50 ml wody, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy.
Gotującym się syropem stopniowo zalewamy ubijające się żółtka (ubijamy na puszystą masę).
Żelatynę rozpuszczamy w pozostałych 20 ml wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy ubitą śmietankę na przemian z ubitymi żółtkami, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i amaretto i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mus wlewamy na schłodzony tort.
Tort wkładamy na godzinę do lodówki, następnie na kilka godzin do zamrażarki.
Rant tortowy zdejmujemy przy użyciu palnika lub suszarki do włosów. Wstawiamy na kilka chwil do zamrażarki. Po wyjęciu tort oblewamy błyszczącą polewą, którą rozpuszczamy w mikrofalówce partiami i przecedzamy przez sitko (musimy wyczuć temperaturę polewy, polewa ma być chłodna i powinna zaczać żelować). Do dekoracji tortu używamy rurek waflowych i patyczków czekoladowych.
Tort jest gotowy do spożycia po 2-3 godzinach od momentu wyjęcia go z zamrażalnika.
* Jeżeli jest taka potrzeba, przygotowujemy krem czekoladowy do uzupełnienia ubytków w torcie przed oblaniem go błyszczacą polewą (2 łyżki miękkiego masła i 3 łyżki polewy czekoladowej, dokładnie mieszamy). Tak przygotowanym kremem delikatnie obsmarowujemy boki. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na kilka minut.
Zobacz podobne
przepisy
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Gwiazdki Czar
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Ciasto herbaciane
- Tort cynamonowy
- Rolada pomarańczowa
- Tort naleśnikowy XXL
- Tort chałwowo-orzechowy
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Mus truskawkowy
- Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Risotto z szynką i grzybami
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- CIASTO MILIONERA
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Jajka faszerowane z szynką
- Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
- Tajskie szaszłyki z indyka
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (98)
602 dni temu
Dzień dobry, nawiązując do poniższego komentarza mam pytanie, czy składniki "wróciły na swoje miejsce" . Pozdrawiam
odpowiedz
602 dni temu
Tak, jak najbardziej! W przepisie wszystko już się zgadza :)
613 dni temu
Dlaczego w przepisie na polewe w składnikach jest 60 mil. wody a w sposobie przygotowania 225 mil. wody....?
odpowiedz
612 dni temu
Ten i kilka innych składników faktycznie zostało zamienionych miejscami. Pracujemy nad tym, aby wróciły na swoje miejsce. W międzyczasie zachęcamy do przygotowania innego tortu czekoladowego według przepisu Pawła: https://kuchnialidla.pl/tort-czekoladowy-z-kremem-maslanym-i-konfitura
693 dni temu
Jeszcze jedno pytanie kochani, Czym zastąpić alkohol w musie czekoladowym? Pozdrawiam
odpowiedz
693 dni temu
Możesz po prostu nie dodawać alkoholu. Natomiast jeśli chcesz, aby mus nadal miał delikatny, migdałowy posmak możesz dodać ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego.
693 dni temu
Kochani, czy aby zmiękczyć chrupiącą warstwę czekoladową dodać100 ml śmietanki 30% zamiast oliwy, czy jej nie pomijać? Będę wdzięczna za poradę (: Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowe Roku życzę !
odpowiedz
693 dni temu
Ewo, możesz dodać 100 ml śmietanki i nie pomijać oliwy, chrupiąca warstwa czekoladowa będzie wtedy zdecydowanie mniej twarda. Również życzymy szczęśliwego Nowego Roku! :)
1167 dni temu
Czy jeśli krócej będzie tort w zamrażarce np tylko 1 godz. ?A drugie pytanie czy jeśli polewa nie jest w formie galaretki to czy płynną mogę polać i ona zastygnie?
odpowiedz
1167 dni temu
Rekomendujemy dłuższe pozostawienie tortu w lodówce. Minimum 2 godziny to czas, który tort powinien spędzić w lodówce. Polewa powinna zostać odstawiona co całkowitego wystygnięcia i nabrania stężonej konsystencji. Nie musi mieć formy całkowitej galaretki jednak jej również dajmy trochę czasu ;)
1192 dni temu
pianka nie wyszła, nie wiem co poszło nie tak. mimo wszystko dobry w smaku, ale średnio polecam. za bardzo się zdenerwowałam. jest o wiele lepszych tortów do zrobienia
odpowiedz
1192 dni temu
Co konkretnie stało się z pianką? Jeśli poznamy więcej szczegółów, będziemy mogli coś podpowiedzieć :)
1421 dni temu
Nie chodzi mi o pęcherzyki powietrza, tylko krople wody, które pojawiły się po tym, jak oblałam polewą zamrożony tort i włożyłam do lodówki. Po godzinie wyjęłam go i zauważyłam, że na polewie pojawiła się woda. Myślał że tort powinien być porządnie zmrożony. Ale może jednak za duża różnica temperatur polewy i zamrożonego tortu.
odpowiedz
1421 dni temu
Moniko, powodów może być oczywiście wiele. Być może tort został wstawiony zbyt wcześnie do lodówki lub składniki nie zostały dobrze połączone.
1428 dni temu
Dlaczego po oblaniu zamarzniętego tortu polewą po włożeniu do lodówki na torcie pojawiaja się kropelki wody, tak jakby tort się pocił? Proszę o pomoc.
odpowiedz
1423 dni temu
Moniko, podczas miksowania czekolady z wodą i innymi składnikami trzeba zanurzyć ostrza miksera całkowicie w czekoladzie, aby nie wtłaczać pęcherzyków powietrza. W przeciwnym wypadku będą one pojawiać się na cieście.
2221 dni temu
Juz kiedys robilam ten tort i wiem, ze jest pyszny. Teraz jednak nie mam wystarczajaco duzo czasu by go zrobic, stad moje pytanie. Czy moge go przygotowac tydzien wczesniej i zamiast do zamrazarki na kilka godzin, zostawic go tam kilka dni? Wowczas dzien przed planowanym podaniem pozostaloby mi tylko przygotowac polewe. Czy to bedzie zbyt dlugi czas dla tortu?
odpowiedz
2221 dni temu
Możesz tak zrobić, tylko musisz pamiętać, że tak długo mrożony tort będzie potrzebował więcej czasu, zanim będzie gotowy do spożycia. Może to nie nastąpić w ciągu 2-3 godzin, jak sugeruje przepis :)
608 dni temu
Dzień dobry, na ile dni wcześniej wstawiała Pani tort do zamrażarki i ile godzin zajęło jego rozmrażanie? Byłabym wdzięczna za informację Pozdrawiam
2236 dni temu
Witam Kiedyś robiłem ten tort 2 razy i za każdym razem wyszedł świetnie. Pamiętam że za pierwszym razem warstwa chrupiącej czekolady wydawała mi się zbyt twarda dlatego za drugim razem dodałem do niej śmietanki co skutecznie ją zmiękczyło. Po dwóch latach ponownie chciałbym upiec czekoladowy sen i wróciłem do przepisu. Widzę, że w składnikach na chrupiącą warstwę pojawiła się oliwa. Nie wiem czy była zawsze ponieważ nie przypominam sobie żebym ją wcześniej dawał. Czy ta oliwa ma za zadanie zmiękczyć warstwę chrupiącą czy mimo wszystko dodać do niej śmietankę?
odpowiedz
2236 dni temu
Dla pewności, możesz dodać śmietankę :)
1670 dni temu
Oliwa nie zmiękczyła tej warstwy. Tez następnym razem zrobię ze śmietanką, bo choć cały tort MEGA pyszny to ta konkretna warstwa twarda jak tabliczka czekolady.
2274 dni temu
Pytanie mam. Jak patrzę na wszystkie przepisy P. Pawła w gruncie rzeczy są ciekawe. Denerwuje mnie tylko że prawie w każdym znajduje się żelatyna. Nie można tego czymś zastąpić? Nie dawać? Dać coś co nie zalatuje galaretką? A Tu wszędzie, w polewach, musach, kremach... Żeby te domowe rzeczy nie były takie jak kupne a tu na myśl mi przychodzi "róbmy tak jakby to że sklepu było"...
odpowiedz
2274 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie chcesz dodawać żelatyny możesz zastąpić ją produktem pochodzenia roślinnego. Najpopularniejszym z nich jest agar-agar, który doskonale sprawdzi się do przygotowania deserów :)
2341 dni temu
Ten tort to raczej czekoladowy koszmar. Był w lodówce cała noc z chrupiącą warstwą. Blisko 4h w zamrażarce z górna warstwą a wystarczyło go wyjąć na chwilę i zaczął płynąć. Brak podpowiedzi że lepiej zacząć polewać boki najpierw bo inaczej się zrobią nawisy które będąc ściągać wszystko na dół. Przepis do poprawy. Mnie zajął dwa dni pracy, a zajmuje się wypiekami od 4 lat.
odpowiedz
2435 dni temu
czy ten tort musi być mrożony czy wystarczy go bardzo dobrze schłodzić?
odpowiedz
2435 dni temu
Mrożenie pomaga w ładnym rozprowadzeniu i zestaleniu polewy. Może być dobrze schłodzony :)
2443 dni temu
Czy amaretto ma być w postaci likieru czy syropu ?
odpowiedz
2443 dni temu
W formie likieru :)
2432 dni temu
Dziękuję :)
2697 dni temu
Tort piekłam w sobotę, bardzo dobry wyszedł. Jednak jak dla mnie chrupiąca warstwa czekoladowa jest zbyt twarda. Co mogę do niej dodać by była bardziej miękka?
odpowiedz
2696 dni temu
Ewo, możesz dodać ok. 100 ml śmietanki 30%, wtedy masa będzie delikatniejsza i będzie przypominała ganache :)
2685 dni temu
Piekłem go już kiedyś i też dla mnie była za twarda. Piękę go jutro jeszcze raz i spróbuje do niej dodać ze 150g ubitej kremówki, powinno być ok.
2116 dni temu
Szkoda, że wcześniej tego nie przeczytałem bo tort wyszedł fanie ale ukrojenie wymaga siły kulturysty. Czekolada twardniej w lodówce. Może te podpowiedzi by pomogły. Biszkopt natomiast wyszedł niski. Zrobiłem drugi w tradycyjny sposób (najpierw białka potem dodając żółtak) i wyszedł ok.
590 dni temu
Czy śmietanka powinna być wtedy ubitą?
590 dni temu
Jeśli zdecydujesz się dodać śmietankę do chrupiącej warstwy czekoladowej, nie musisz jej ubijać.
2788 dni temu
Tort pyszny. Musialam go troszke zmodyfikowac bo niestety nie mam w poblizu lidla zeby kupic czekolade z chrupkami. Lubie torty w polaczeniu z kwaskowatymi dzemami i tez taki dodalam. Moj trot byl czekoladowo wisniowy. Uzylam dzemu wisniowego a zamiast amaretto nalewki wisniowej. Bylo pycha!!!
odpowiedz
2970 dni temu
Zrobiłam tort na rocznicę ślubu mojego brata i bratowej :) Fakt lekko zmieniłam przepis. Zmiany dotyczą chrupkiej warstwy w środku, mianowicie rozpusciłam czekoladę i dodałam do niej ryż preparowany i do tego dopiero oliwe z oliwek i masło. Więc koncepcja była taka sama. Pomijając ten fakt, wszyscy goście byli pod wielkim podziwem, że taki ktoś jak ja, zrobił coś takiego jak to. Sama z siebie jestem dumna :) Moja praca nie poszła na marne a tortu nie było w przeciągu nastepnej godziny ;) Co tylko dowodzi mojej racji o mojej udanej pracy! To nie pierwszy i na pewno nie ostatni przepis kuchni lidla. Paweł Małecki dla mnie jesteś mistrzem! Dziękuje za cenna lekcje :)
odpowiedz
3197 dni temu
Przepyszny tort, zrobiłem go już 3 razy i wciąż zachwyca, jednakże za każdym razem biszkopt mi nie wyrósł, mimo że był robiony zgodnie z przepisem. Czy mógłbym uzyskać jakieś wskazówki?
odpowiedz
3195 dni temu
Przygotowując biszkopt warto pamiętać, by składniki miały temperaturę pokojową. Jajka muszą być dobrze ubite, a mąka przesiana. Aby pozbyć się nadmiaru powietrza z ciasta warto przed pieczeniem kilkakrotnie uderzyć tortownicą o blat. Po pieczeniu również zaleca się spuszczenie blaszki z biszkoptem z wysokości ok. 30 cm - wówczas skumulowane powietrze i para ulecą z biszkoptu.
3227 dni temu
Tort zrobiony i muszę przyznać, że to najlepszy deser jaki w życiu jadłam a nie należę do osób, które lubią tego typu słodkości. Zmieniłam trochę przepis po przeczytaniu komentarzy i mogę się podzielić swoimi uwagami. Tort zrobiłam z trzech warstw, obawiając się, że może być za słodki. Środkowa warstwa była zrobiona z serka mascarpone + cukier + serek philadelphia, dla przełamania smaku. W domu nie miałam czekolady z chrupkami, jednak posiadałam mleczne mikołajki, czekoladę z kawałkami karmelu z lidla, gorzką i mleczną. Wszystkie je rozpuściłam i dodałam chrupki corn flakes z cukrem, okazjonalnie kupione również w lidlu i zbyt słodkie by dzieci chciały je jeść z mlekiem. Do tego dorzuciłam uprażone na patelni płatki migdałów. Warstwa przepyszna, jednak tak jak większość forumowiczów pisała niesamowicie twarda. Moja uwaga: następnym razem dodam do niej śmietanę 30 % i powinno być dobrze. Olej, który użyłam to najzwyklejszy rzepakowy, obawiałam się oliwy z oliwek, gdyż ma charakterystyczny smak. Reszta zgodnie z przepisem. Mam już zamówienia na kolejne torty :) Chociaż czasochłonny, to wart każdej sekundy. Dziękuję za przepis i film instruktażowy. Jesteście wielcy. Pozdrawiam
odpowiedz
3315 dni temu
Dziękuję za świetny przepis. Oto efekt mojej pracy: http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/10/czekoladowy-sen-lustro.html . Pozdrawiam Pana Pawła :-)
odpowiedz
3314 dni temu
Olu, pięknie wyszedł Ci ten tort! Dziękujemy za podzielenie się z nami efektem Twojej pracy :) Pozdrawiamy!
3421 dni temu
Kasiu, mrożenie wiąże warstwy i ciasto zyskuje odpowiednią konsystencję. Możesz spróbować porządnie (dłużej niż w zamrażarce) schłodzić tort w lodówce.
odpowiedz
3421 dni temu
Czy muszę mrozić tort? nie mam miejsca w zamrażalniku :( mogę jakoś inaczej to zrobić? Proszę o pomoc, ponieważ bardzo chętnie bym go zrobiła
odpowiedz
3446 dni temu
Ciasto bardzo przeciętne. Niewarte zachodu i tyle czasu spędzonego w kuchni. Na pewno nie powtórzę. Środkowa warstwa naprawdę twarda.
odpowiedz
3496 dni temu
Czy do biszkoptu dodawane są całe jajka? I czy amaretto można zastąpić malibu?
odpowiedz
3503 dni temu
MisiaGości, dzięki mrożeniu poszczególne warstwy czekolady (mus, chrupiąca warstwa i polewa) osiągnęły właściwą konsystencję i żeby związały się poszczególne warstwy.
odpowiedz
3504 dni temu
Po co się mrozi tort?
odpowiedz
3521 dni temu
Ankaszak, tak, tutaj masz przepis na polewę tego typu: https://kuchnialidla.pl/tort-cynamonowy :)
odpowiedz
3521 dni temu
Czy żelatyny można dodać do polewy z czekolady i śmietanki 30%, czy wyjdzie podobny efekt błyszczenia?
odpowiedz
3545 dni temu
Emmo, na innych tortach polewa również się sprawdzi :)
odpowiedz
3546 dni temu
Witam, mam pytanie odnośnie błyszczącej polewy a mianowicie czy można nią polać również " zwykły tort " czy tylko taki przymrożony ? ^_^
odpowiedz
3550 dni temu
Gosiu, lukier plastyczny rozpuszcza się pod wpływem wody, jednak w tej polewie jest ona związana przez żelatynę i nie powinna rozpuścić ozdób. Ozdoby przyklejaj na np. tradycyjny lukier z białek.
odpowiedz
3550 dni temu
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tej polewy czy można przykleic do tej polewy ozdoby z lukru plastycznego, czy nie beda się rozpuszczały ? i czym przykleic
odpowiedz
3551 dni temu
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz
odpowiedz
3551 dni temu
Gosiu, skorzystaj z tego przepisu na polewę: https://kuchnialidla.pl/tort-cynamonowy. Czekoladę mleczną zastąp czekoladą białą.
odpowiedz
3551 dni temu
Bardzo chcialabym zrobic taka polewe tylko biala co powinnam dodac zamiast kakao ? Bardzo prosze o szybka odpowiedz
odpowiedz
3647 dni temu
ja warstwę czekoladową zastąpiłam mascarpone z czekoladą. cały tort smakował jeszcze lepiej niż wyglądał!:)
odpowiedz
3766 dni temu
Boże, jakie pyszne *.* Dzięki Paweł, będę gruba! ;)
odpowiedz
3804 dni temu
Julciu oliwę z oliwek możesz zastąpić dowolnym innym olejem.
odpowiedz
3805 dni temu
Dzień dobry, chciałabym się zapytać czy oliwę z oliwek można zastąpić czymś innym ponieważ mąż ma na nią uczulenie?
odpowiedz
3823 dni temu
Magdo, spokojnie możesz przygotować tort dzień wcześniej. Koniecznie napisz nam, jak smakował :)
odpowiedz
3823 dni temu
Czy moge ten tort zrobić w piątek a podac w sobotę wieczorem? czy nie straci walorów smakowych?
odpowiedz
3849 dni temu
lakla lakla
odpowiedz
3899 dni temu
A u mnie mus trochę się rozpływał, natomiast chrupiąca część była tak chrupiąca, że aż twarda, był spory problem z jej pokrojeniem i pogryzieniem, ale ogólnie wszyscy uznali, że tort przepyszny:))
odpowiedz
3900 dni temu
Ciasto zrobiłam . Z polewą nie miałam problemu, ale za to chrupiące cząsteczki z czekolady następnego dnia już nie chrupały. Były miękkie i raczej nieapetyczne. Wyczuwało się je nieprzyjemnie na języku .
odpowiedz
3926 dni temu
jeden z lepszych tortów jakie w życiu jadłam jestem zachwycona takim połączeniem smaków warstwa chrupiąca rzeczywiście twardsza od całości ale ja myślę ze tak ma być SUUUUPER
odpowiedz
3929 dni temu
Tort bardzo dobry ale niestety warstwa czekoladowa nie do pokrojenia. Zrobiłam wg przepisu i bardzo namęczyłam się żeby tort przekroić. Może tort trzeba wyjąć z lodówki dużo wcześniej albo jeść od razu po zrobieniu, mój był jedzony po nocy spędzonej w lodówce. Najgorsze że drugi taki sam wiozłam na prezent i był taki sam problem przy krojeniu, było mi głupio...
odpowiedz
3938 dni temu
A czy można mus czekoladowy zastąpić kremem orzechowym z przepisu na tort czekoladowo-orzechowy? I do ponczu zamiast amaretto dodać orzechówkę? Taka mała zmiana, aby nie było aż tak mocno czekoladowo :P
odpowiedz
3942 dni temu
Ogólnie torcik smaczny, choć ciasto nieco oporne dla tak delikatnego kremu i zdecydowanie nie jest ono biszkoptem. Myślę, że jakby wyeliminować z niego masło i połowę mąki byłoby bardziej puszyste i byłoby biszkoptem. :)
odpowiedz
3967 dni temu
Ciasto WYŚMIENITE a biszkopt dawno nie wyszedł mi taki smaczny. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. POLECAM!!!
odpowiedz
3982 dni temu
Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobry? Już go zamówiłam a zauważyłam że ma tylko 300W mocy i mam pytanie czy warto kupic ten mikser prosze o odpowiedz. \
odpowiedz
4008 dni temu
tort .górna warstwa bardzo dobra ale warstwa chrupiąca bardzo twarda i bardzo słotka
odpowiedz
4013 dni temu
tort rzeczywiście rewelacyjny . mi nawet nie przeszkadzało że masa chrupiąca jest trochę twarda bo tak fajnie chrupie a to uwielbiam w tortach. może więcej oliwy ?
odpowiedz
4014 dni temu
tort efektowny smakuje wybornie mega słodki tylko ta warstwa chrupiąca za bardzo twarda -co zrobić aby choc trochę ją zmiększyć kuchnio lidla podpowiedz?
odpowiedz
4022 dni temu
Obłędne !!!
odpowiedz
4022 dni temu
Robiłam to ciasto... jest przepyszne, ale jak dla mnie zbyt słodkie. Dziś robię po raz drugi i zmniejszam porcje cukru o 1/3. obaczymy czy wszystko wyjdzie... Ciasto jak najbardziej polecam, choć jest dość drogie w wykonaniu. Ale efekt niesamowity :)
odpowiedz
4023 dni temu
zgadzam się z gościem jednak też białka ubija się osobno !!!!!
odpowiedz
4023 dni temu
Przepis fajny, tort super. Tylko ciewawe, czy przepis na biszkopt jest celowo zepsuty czy przez przypadek. Zeby dorze wyszedl biszkopt, nie dodaje sie doniego tluszczu!!!
odpowiedz
4026 dni temu
Upiekłam na urodziny dziecka. Zrobiłam tylko bez amaretto. i ozdobiłam m&m'sami Jest to chyba jeden najbardziej udanych tortów. Tylko przy krojeniu się nieco zmęczyłam, gdy sie musiałam przebić przez chrupiąca mase czekoladowa :) POLECAM!!!
odpowiedz
4028 dni temu
Muszę ten przepis koniecznie wypróbować, bardzo smakowicie wygląda
odpowiedz
4029 dni temu
Niebooo :)
odpowiedz
4029 dni temu
Również miałam problem z biszkoptem. było go mniej więcej na 1,5 a nie na 2 warstwy. Uważam również, że przy przepisach z taką ilością składników, warto by było, aby lista składników na zakupy, którą dostajemy na maila, była zsumowana. Ta która jest obecnie, okazała się bardzo niepraktyczna na zakupach, za to przy pieczeniu była niezbędna. Zamiast 3 razy pisać o amaretto wystarczyło by raz z dokładną ilością. Przez te liczne pozycje, nie zauważyłam powtórzonego kakao i musiałam jechać dokupić.
odpowiedz
4030 dni temu
Mi niestety biszkopt wyrósł nierówno i masa jest płynna. Efekt końcowy słaby, ale to dlatego że dopiero zaczynam bawic się w pieczenie, Przepis super.
odpowiedz
4030 dni temu
Boski torcik, idealny na urodziny męża, ja do deserów zawsze kupuję śmietankę Pilos i czekoladę Fin Carre na polewę, mniam :)
odpowiedz
4033 dni temu
Dziś zrobiłam tort. Wygląda równie pięknie jak na filmie. Smakuje bosko. Jak tort z mojej ulubionej cukierni. Niesamowite, że można poczynić taki tort samodzielnie w domu. Bardzo polecam.
odpowiedz
4034 dni temu
Bardzo sfektowne ciasto,idealne na urodzin,często używam czekolad z Lidla do ciast i wychodzą pyszne.Chyba się skusze na ten torcik.
odpowiedz
4034 dni temu
Sorki,już widzę. P.S. Wygląda bajecznie ten torcik:)
odpowiedz
4034 dni temu
Przepraszam,a gdzie znajdę proporcje składników? Pozdrawiam:)
odpowiedz
4034 dni temu
Jak "renomowany" cukiernik może ciasto z zawartością masła nazywać biszkoptem? Trzymajmy się prawidłowego nazewnictwa, wystarczy zajrzeć choćby do niezastąpionej "Kuchni polskiej" z, bodajże, 1970 r. To jest zwykłe ciasto ucierane.
odpowiedz
4034 dni temu
Kasiu tort powinien odtajać w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie zjemy go od razu, należy przechowywać go w lodówce.
odpowiedz
4034 dni temu
Po wyjęciu z zamrażalnika, ciasto ma odtajać w pokojowej temperaturze czy w lodówce?
odpowiedz
4034 dni temu
mam nadzieję że uda mi się zrobić to cudo trzymajcie kciuki
odpowiedz
4034 dni temu
Anno, już poprawiliśmy, dziękujemy za czujność!
odpowiedz
4035 dni temu
Trzeba było podać w przepisie jaka to czekolada jest, żeby chrupała a nie mamy sie domyślać. Poprawcie to ok.
odpowiedz
4035 dni temu
Kasiu, dlatego właśnie spód przyjemnie chrupie :)
odpowiedz
4036 dni temu
Po pierwsze chyba mąa była w biszkopcie źle wymieszana, po drugie, czekolada użyta na filmie do chrupiącego spodu ma chyba dodatek prażonego ryżu
odpowiedz
zobacz wszystkie