zobacz film Czekoladowy sen
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Torownicę o średnicy ok. 22 cm.

Biszkopt czekoladowy

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie pokruszonymi biszkoptami (lub biszkoptem pozostałym z poprzedniego pieczenia).

Do ubitych jaj przesiewamy mąke, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopione masło i amaretto. Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy.

Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Poncz do nasączenia

Wode zagotowujemy z cukrem (od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund). Po wystudzeniu syropu dodajemy amaretto.

Błyszcząca polewa

Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy, dodajemy miód. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do polewy. Polewę mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Całość na końcu miksujemy i przecedzamy przez sitko.

Ciepłą polewę przelewamy do miseczki, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Chrupiąca warstwa czekoladowa

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do niej oliwę z oliwek i miękkie masło. Z wystudzonego biszkoptu ścinamy górę (wyrównujemy), następnie przecinamy wzdłuż na pół. Dolną warstwę umieszczamy w rancie tortowym. Nakrapiamy ponczem i na tak przygotowany biszkopt wykładamy chrupiacą warstwę czekoladową.

Wyrównujemy całość i kładziemy drugi biszkopt, który również nakrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

Mus czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce. Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy.

Gotującym się syropem stopniowo zalewamy ubijające się żółtka (ubijamy na puszystą masę).

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy.

Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy ubitą śmietankę na przemian z ubitymi żółtkami, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i amaretto i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mus wlewamy na schłodzony tort.

Tort wkładamy na godzinę do lodówki, następnie na kilka godzin do zamrażarki.

Rant tortowy zdejmujemy przy użyciu palnika lub suszarki do włosów. Wstawiamy na kilka chwil do zamrażarki. Po wyjęciu tort oblewamy błyszczącą polewą, którą rozpuszczamy w mikrofalówce partiami i przecedzamy przez sitko (musimy wyczuć temperaturę polewy, polewa ma być chłodna i powinna zaczać żelować). Do dekoracji tortu używamy rurek waflowych i patyczków czekoladowych.

Tort jest gotowy do spożycia po 2-3 godzinach od momentu wyjęcia go z zamrażalnika.

* Jeżeli jest taka potrzeba, przygotowujemy krem czekoladowy do uzupełnienia ubytków w torcie przed oblaniem go błyszczacą polewą (2 łyżki miękkiego masła i 3 łyżki polewy czekoladowej, dokładnie mieszamy). Tak przygotowanym kremem delikatnie obsmarowujemy boki. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na kilka minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (70)

Avatar
  • Gość Gość
    30 dni temu
    czy ten tort musi być mrożony czy wystarczy go bardzo dobrze schłodzić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    30 dni temu
    Mrożenie pomaga w ładnym rozprowadzeniu i zestaleniu polewy. Może być dobrze schłodzony :)
  • Kate Kate
    38 dni temu
    Czy amaretto ma być w postaci likieru czy syropu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    38 dni temu
    W formie likieru :)
  • Kate Kate
    27 dni temu
    Dziękuję :)
  • Ewa Ewa
    292 dni temu
    Tort piekłam w sobotę, bardzo dobry wyszedł. Jednak jak dla mnie chrupiąca warstwa czekoladowa jest zbyt twarda. Co mogę do niej dodać by była bardziej miękka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    291 dni temu
    Ewo, możesz dodać ok. 100 ml śmietanki 30%, wtedy masa będzie delikatniejsza i będzie przypominała ganache :)
  • Mikołaj Mikołaj
    280 dni temu
    Piekłem go już kiedyś i też dla mnie była za twarda. Piękę go jutro jeszcze raz i spróbuje do niej dodać ze 150g ubitej kremówki, powinno być ok.
  • Monika Monika
    383 dni temu
    Tort pyszny. Musialam go troszke zmodyfikowac bo niestety nie mam w poblizu lidla zeby kupic czekolade z chrupkami. Lubie torty w polaczeniu z kwaskowatymi dzemami i tez taki dodalam. Moj trot byl czekoladowo wisniowy. Uzylam dzemu wisniowego a zamiast amaretto nalewki wisniowej. Bylo pycha!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    565 dni temu
    Zrobiłam tort na rocznicę ślubu mojego brata i bratowej :) Fakt lekko zmieniłam przepis. Zmiany dotyczą chrupkiej warstwy w środku, mianowicie rozpusciłam czekoladę i dodałam do niej ryż preparowany i do tego dopiero oliwe z oliwek i masło. Więc koncepcja była taka sama. Pomijając ten fakt, wszyscy goście byli pod wielkim podziwem, że taki ktoś jak ja, zrobił coś takiego jak to. Sama z siebie jestem dumna :) Moja praca nie poszła na marne a tortu nie było w przeciągu nastepnej godziny ;) Co tylko dowodzi mojej racji o mojej udanej pracy! To nie pierwszy i na pewno nie ostatni przepis kuchni lidla. Paweł Małecki dla mnie jesteś mistrzem! Dziękuje za cenna lekcje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    792 dni temu
    Przepyszny tort, zrobiłem go już 3 razy i wciąż zachwyca, jednakże za każdym razem biszkopt mi nie wyrósł, mimo że był robiony zgodnie z przepisem. Czy mógłbym uzyskać jakieś wskazówki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    790 dni temu
    Przygotowując biszkopt warto pamiętać, by składniki miały temperaturę pokojową. Jajka muszą być dobrze ubite, a mąka przesiana. Aby pozbyć się nadmiaru powietrza z ciasta warto przed pieczeniem kilkakrotnie uderzyć tortownicą o blat. Po pieczeniu również zaleca się spuszczenie blaszki z biszkoptem z wysokości ok. 30 cm - wówczas skumulowane powietrze i para ulecą z biszkoptu.
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Tort zrobiony i muszę przyznać, że to najlepszy deser jaki w życiu jadłam a nie należę do osób, które lubią tego typu słodkości. Zmieniłam trochę przepis po przeczytaniu komentarzy i mogę się podzielić swoimi uwagami. Tort zrobiłam z trzech warstw, obawiając się, że może być za słodki. Środkowa warstwa była zrobiona z serka mascarpone + cukier + serek philadelphia, dla przełamania smaku. W domu nie miałam czekolady z chrupkami, jednak posiadałam mleczne mikołajki, czekoladę z kawałkami karmelu z lidla, gorzką i mleczną. Wszystkie je rozpuściłam i dodałam chrupki corn flakes z cukrem, okazjonalnie kupione również w lidlu i zbyt słodkie by dzieci chciały je jeść z mlekiem. Do tego dorzuciłam uprażone na patelni płatki migdałów. Warstwa przepyszna, jednak tak jak większość forumowiczów pisała niesamowicie twarda. Moja uwaga: następnym razem dodam do niej śmietanę 30 % i powinno być dobrze. Olej, który użyłam to najzwyklejszy rzepakowy, obawiałam się oliwy z oliwek, gdyż ma charakterystyczny smak. Reszta zgodnie z przepisem. Mam już zamówienia na kolejne torty :) Chociaż czasochłonny, to wart każdej sekundy. Dziękuję za przepis i film instruktażowy. Jesteście wielcy. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    910 dni temu
    Dziękuję za świetny przepis. Oto efekt mojej pracy: http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/10/czekoladowy-sen-lustro.html . Pozdrawiam Pana Pawła :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    909 dni temu
    Olu, pięknie wyszedł Ci ten tort! Dziękujemy za podzielenie się z nami efektem Twojej pracy :) Pozdrawiamy!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1016 dni temu
    Kasiu, mrożenie wiąże warstwy i ciasto zyskuje odpowiednią konsystencję. Możesz spróbować porządnie (dłużej niż w zamrażarce) schłodzić tort w lodówce.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1016 dni temu
    Czy muszę mrozić tort? nie mam miejsca w zamrażalniku :( mogę jakoś inaczej to zrobić? Proszę o pomoc, ponieważ bardzo chętnie bym go zrobiła

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1041 dni temu
    Ciasto bardzo przeciętne. Niewarte zachodu i tyle czasu spędzonego w kuchni. Na pewno nie powtórzę. Środkowa warstwa naprawdę twarda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1091 dni temu
    Czy do biszkoptu dodawane są całe jajka? I czy amaretto można zastąpić malibu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1097 dni temu
    MisiaGości, dzięki mrożeniu poszczególne warstwy czekolady (mus, chrupiąca warstwa i polewa) osiągnęły właściwą konsystencję i żeby związały się poszczególne warstwy.

    odpowiedz

  • misiaGość misiaGość
    1099 dni temu
    Po co się mrozi tort?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1116 dni temu
    Ankaszak, tak, tutaj masz przepis na polewę tego typu: http://kuchnialidla.pl/product/tort-cynamonowy :)

    odpowiedz

  • ankaszak ankaszak
    1116 dni temu
    Czy żelatyny można dodać do polewy z czekolady i śmietanki 30%, czy wyjdzie podobny efekt błyszczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1140 dni temu
    Emmo, na innych tortach polewa również się sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Emma Emma
    1141 dni temu
    Witam, mam pytanie odnośnie błyszczącej polewy a mianowicie czy można nią polać również " zwykły tort " czy tylko taki przymrożony ? ^_^

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1145 dni temu
    Gosiu, lukier plastyczny rozpuszcza się pod wpływem wody, jednak w tej polewie jest ona związana przez żelatynę i nie powinna rozpuścić ozdób. Ozdoby przyklejaj na np. tradycyjny lukier z białek.

    odpowiedz

  • gosia gosia
    1145 dni temu
    Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tej polewy czy można przykleic do tej polewy ozdoby z lukru plastycznego, czy nie beda się rozpuszczały ? i czym przykleic

    odpowiedz

  • gosia gosia
    1146 dni temu
    Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1146 dni temu
    Gosiu, skorzystaj z tego przepisu na polewę: http://kuchnialidla.pl/product/tort-cynamonowy. Czekoladę mleczną zastąp czekoladą białą.

    odpowiedz

  • gosia gosia
    1146 dni temu
    Bardzo chcialabym zrobic taka polewe tylko biala co powinnam dodac zamiast kakao ? Bardzo prosze o szybka odpowiedz

    odpowiedz

  • MagdaGość MagdaGość
    1242 dni temu
    ja warstwę czekoladową zastąpiłam mascarpone z czekoladą. cały tort smakował jeszcze lepiej niż wyglądał!:)

    odpowiedz

  • Julka *.* Julka *.*
    1361 dni temu
    Boże, jakie pyszne *.* Dzięki Paweł, będę gruba! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1399 dni temu
    Julciu oliwę z oliwek możesz zastąpić dowolnym innym olejem.

    odpowiedz

  • Julcia Julcia
    1400 dni temu
    Dzień dobry, chciałabym się zapytać czy oliwę z oliwek można zastąpić czymś innym ponieważ mąż ma na nią uczulenie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1417 dni temu
    Magdo, spokojnie możesz przygotować tort dzień wcześniej. Koniecznie napisz nam, jak smakował :)

    odpowiedz

  • GośćMagda GośćMagda
    1418 dni temu
    Czy moge ten tort zrobić w piątek a podac w sobotę wieczorem? czy nie straci walorów smakowych?

    odpowiedz

  • Sorssttka Sorssttka
    1444 dni temu
    lakla lakla

    odpowiedz

  • Dotka Dotka
    1493 dni temu
    A u mnie mus trochę się rozpływał, natomiast chrupiąca część była tak chrupiąca, że aż twarda, był spory problem z jej pokrojeniem i pogryzieniem, ale ogólnie wszyscy uznali, że tort przepyszny:))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1495 dni temu
    Ciasto zrobiłam . Z polewą nie miałam problemu, ale za to chrupiące cząsteczki z czekolady następnego dnia już nie chrupały. Były miękkie i raczej nieapetyczne. Wyczuwało się je nieprzyjemnie na języku .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1521 dni temu
    jeden z lepszych tortów jakie w życiu jadłam jestem zachwycona takim połączeniem smaków warstwa chrupiąca rzeczywiście twardsza od całości ale ja myślę ze tak ma być SUUUUPER

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1524 dni temu
    Tort bardzo dobry ale niestety warstwa czekoladowa nie do pokrojenia. Zrobiłam wg przepisu i bardzo namęczyłam się żeby tort przekroić. Może tort trzeba wyjąć z lodówki dużo wcześniej albo jeść od razu po zrobieniu, mój był jedzony po nocy spędzonej w lodówce. Najgorsze że drugi taki sam wiozłam na prezent i był taki sam problem przy krojeniu, było mi głupio...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1533 dni temu
    A czy można mus czekoladowy zastąpić kremem orzechowym z przepisu na tort czekoladowo-orzechowy? I do ponczu zamiast amaretto dodać orzechówkę? Taka mała zmiana, aby nie było aż tak mocno czekoladowo :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1537 dni temu
    Ogólnie torcik smaczny, choć ciasto nieco oporne dla tak delikatnego kremu i zdecydowanie nie jest ono biszkoptem. Myślę, że jakby wyeliminować z niego masło i połowę mąki byłoby bardziej puszyste i byłoby biszkoptem. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1562 dni temu
    Ciasto WYŚMIENITE a biszkopt dawno nie wyszedł mi taki smaczny. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Gość Małg... Gość Małg...
    1576 dni temu
    Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobry? Już go zamówiłam a zauważyłam że ma tylko 300W mocy i mam pytanie czy warto kupic ten mikser prosze o odpowiedz. \

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1603 dni temu
    tort .górna warstwa bardzo dobra ale warstwa chrupiąca bardzo twarda i bardzo słotka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1608 dni temu
    tort rzeczywiście rewelacyjny . mi nawet nie przeszkadzało że masa chrupiąca jest trochę twarda bo tak fajnie chrupie a to uwielbiam w tortach. może więcej oliwy ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1609 dni temu
    tort efektowny smakuje wybornie mega słodki tylko ta warstwa chrupiąca za bardzo twarda -co zrobić aby choc trochę ją zmiększyć kuchnio lidla podpowiedz?

    odpowiedz

  • CookieMonster92 CookieMonster92
    1617 dni temu
    Obłędne !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1617 dni temu
    Robiłam to ciasto... jest przepyszne, ale jak dla mnie zbyt słodkie. Dziś robię po raz drugi i zmniejszam porcje cukru o 1/3. obaczymy czy wszystko wyjdzie... Ciasto jak najbardziej polecam, choć jest dość drogie w wykonaniu. Ale efekt niesamowity :)

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    1618 dni temu
    zgadzam się z gościem jednak też białka ubija się osobno !!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1618 dni temu
    Przepis fajny, tort super. Tylko ciewawe, czy przepis na biszkopt jest celowo zepsuty czy przez przypadek. Zeby dorze wyszedl biszkopt, nie dodaje sie doniego tluszczu!!!

    odpowiedz

  • ZZZ ZZZ
    1621 dni temu
    Upiekłam na urodziny dziecka. Zrobiłam tylko bez amaretto. i ozdobiłam m&m'sami Jest to chyba jeden najbardziej udanych tortów. Tylko przy krojeniu się nieco zmęczyłam, gdy sie musiałam przebić przez chrupiąca mase czekoladowa :) POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1622 dni temu
    Muszę ten przepis koniecznie wypróbować, bardzo smakowicie wygląda

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    1624 dni temu
    Niebooo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Również miałam problem z biszkoptem. było go mniej więcej na 1,5 a nie na 2 warstwy. Uważam również, że przy przepisach z taką ilością składników, warto by było, aby lista składników na zakupy, którą dostajemy na maila, była zsumowana. Ta która jest obecnie, okazała się bardzo niepraktyczna na zakupach, za to przy pieczeniu była niezbędna. Zamiast 3 razy pisać o amaretto wystarczyło by raz z dokładną ilością. Przez te liczne pozycje, nie zauważyłam powtórzonego kakao i musiałam jechać dokupić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Mi niestety biszkopt wyrósł nierówno i masa jest płynna. Efekt końcowy słaby, ale to dlatego że dopiero zaczynam bawic się w pieczenie, Przepis super.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1625 dni temu
    Boski torcik, idealny na urodziny męża, ja do deserów zawsze kupuję śmietankę Pilos i czekoladę Fin Carre na polewę, mniam :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1628 dni temu
    Dziś zrobiłam tort. Wygląda równie pięknie jak na filmie. Smakuje bosko. Jak tort z mojej ulubionej cukierni. Niesamowite, że można poczynić taki tort samodzielnie w domu. Bardzo polecam.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1629 dni temu
    Bardzo sfektowne ciasto,idealne na urodzin,często używam czekolad z Lidla do ciast i wychodzą pyszne.Chyba się skusze na ten torcik.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1629 dni temu
    Sorki,już widzę. P.S. Wygląda bajecznie ten torcik:)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1629 dni temu
    Przepraszam,a gdzie znajdę proporcje składników? Pozdrawiam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    Jak "renomowany" cukiernik może ciasto z zawartością masła nazywać biszkoptem? Trzymajmy się prawidłowego nazewnictwa, wystarczy zajrzeć choćby do niezastąpionej "Kuchni polskiej" z, bodajże, 1970 r. To jest zwykłe ciasto ucierane.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1629 dni temu
    Kasiu tort powinien odtajać w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie zjemy go od razu, należy przechowywać go w lodówce.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1629 dni temu
    Po wyjęciu z zamrażalnika, ciasto ma odtajać w pokojowej temperaturze czy w lodówce?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    mam nadzieję że uda mi się zrobić to cudo trzymajcie kciuki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1629 dni temu
    Anno, już poprawiliśmy, dziękujemy za czujność!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1629 dni temu
    Trzeba było podać w przepisie jaka to czekolada jest, żeby chrupała a nie mamy sie domyślać. Poprawcie to ok.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1630 dni temu
    Kasiu, dlatego właśnie spód przyjemnie chrupie :)

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1631 dni temu
    Po pierwsze chyba mąa była w biszkopcie źle wymieszana, po drugie, czekolada użyta na filmie do chrupiącego spodu ma chyba dodatek prażonego ryżu

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram