zobacz film Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • rant do ciast i tortów o średnicy 20 cm
  • rękaw cukierniczy
  • tylkę z ząbkami
  • nóż cukierniczy
  • papier do pieczenia
  • sitko o drobnych oczkach
  • robota kuchennego
  • piec z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 170°C

Przygotuj wcześniej:

Masło do przygotowania kremu czekoladowego wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.

Masło do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Sposób przygotowania:

BISZKOPT KAKAOWY

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA JAJ Z CUKREM

Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Żółtka zachowujemy na później.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI I ŻÓŁTKA Z UBITYMI BIAŁKAMI

Do ubitej na sztywno piany dodajemy żółtka i krótko ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej i wodę i ponownie delikatnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT

Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut, kontrolując za pomocą patyczka, czy biszkopt się upiekł. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt studzimy do temperatury pokojowej.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzewamy piekarnik z funkcją góra-dół do temperatury 180°C i pieczemy również ok. 35 minut, kontrolując, czy biszkopt się upiekł.

KROK 5: KROIMY BISZKOPT

Za pomocą ostrego noża wystudzony biszkopt kroimy na 5 równych blatów.

WSKAZÓWKA! Jeśli biszkopt po wyjęciu z piekarnika będzie zbyt suchy, warto każdy z blatów nasączyć. W tym celu można wykorzystać słodzoną herbatę, kawę, ulubiony sok lub alkohol.

KREM CZEKOLADOWO-MAŚLANY

KROK 1: UBIJAMY MASŁO

Masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie miksera i ubijamy, aż zwiększy objętość, stanie się bardzo puszyste, a kolor z lekko żółtego stanie się prawie biały.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę i olej umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Do ciepłej czekolady dodajemy kakao i mieszamy, aż kakao się rozpuści. Masę czekoladową odkładamy, aby przestygła.

WSKAZÓWKA! W momencie użycia masa czekoladowa powinna być letnia, tzn. mieć ok. 32-34°C.

KROK 3: ZAPARZAMY I UBIJAMY ŻÓŁTKA

W małym rondelku przygotowujemy syrop cukrowy, czyli zagotowujemy wodę z cukrem. W misie miksera umieszczamy żółtka i ciągle je ubijając, dodajemy gorący syrop cukrowy, aby się zaparzyły. Całość ubijamy, aż masa stanie się jasna, prawie biała, i puszysta.

KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI KREMU

Masło przekładamy z powrotem do misy miksera i zaczynamy ubijać, stopniowo dodajemy ubite żółtka – aż do połączenia składników. Do tak przygotowanego kremu, który cały czas ubijamy, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki kremu się połączą, przekładamy go do osobnej miski.

WSKAZÓWKA! Jeśli tort będzie podawany jedynie osobom dorosłym, można do kremu dodać 50 ml alkoholu, np. whisky, likieru lub wódki.

DEKORACJA

KROK 1: PRZEKŁADAMY BLATY BISZKOPTU KREMEM

Na pierwszy blat wykładamy konfiturę z owoców leśnych i umieszczamy go w rancie. Następnie krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę. Krem wyciskamy na konfiturę i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Na biszkopt wykładamy sam krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Ponownie na środek blatu wykładamy konfiturę, przykrywamy ją kremem czekoladowym i biszkoptem.

KROK 2: POKRYWAMY ZŁOŻONY TORT KREMEM

Na ostatni biszkopt nakładamy porcję kremu i równamy z wysokością rantu formy. Następnie zdejmujemy formę, obkładamy boki tortu kremem i równamy za pomocą noża cukierniczego. Odkładamy tort do lodówki na ok. 1 godzinę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku i zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

KROK 4: OZDABIAMY TORT POLEWĄ

Wystudzoną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego i delikatnie nakładamy ją na brzegi tortu, stosując technikę dripowania. Wierzch tortu także uzupełniamy polewą czekoladową. Odstawiamy tort na kilka minut, aż polewa się zetnie.

KROK 5: DEKORUJEMY TORT ROZETKAMI Z KREMU CZEKOLADOWEGO

Z pozostałego kremu czekoladowego na wierzchu tortu, dookoła zewnętrznej części, za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką z ząbkami wykonujemy rozetki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    14 dni temu
    Uwielbiam czekoladę, więc upiekłam. Pomijając fakt, że nie jest to ciasto na obecne czasy. Jeżeli ma z tego być 8 porcji, to w każdej jest pół kostki masła i pół tabliczki czekolady. Biszkopt jest ciężki, aż gorzki, krem tak samo. Dobrze, że nie doszłam do polewy i dekoracji. Dzieci nie chcą jeść, ja sama zjadłam tylko kawałeczek. Co za dużo, to niezdrowo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    21 dni temu
    Czy można zamienić olej na oliwę? Zarówno w biszkopcie jak i masie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Niestety musimy odradzić taką zamianę. Olej słonecznikowy, którego Paweł użył w przepisie ma neutralny smak, czego nie można powiedzieć o oliwie.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!