Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 20 cm
- rant do ciast i tortów o średnicy 20 cm
- rękaw cukierniczy
- tylkę z ząbkami
- nóż cukierniczy
- papier do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- robota kuchennego
- piec z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 170°C
Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania kremu czekoladowego wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Masło do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
BISZKOPT KAKAOWY
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA JAJ Z CUKREM
Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Żółtka zachowujemy na później.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI I ŻÓŁTKA Z UBITYMI BIAŁKAMI
Do ubitej na sztywno piany dodajemy żółtka i krótko ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej i wodę i ponownie delikatnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut, kontrolując za pomocą patyczka, czy biszkopt się upiekł. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt studzimy do temperatury pokojowej.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzewamy piekarnik z funkcją góra-dół do temperatury 180°C i pieczemy również ok. 35 minut, kontrolując, czy biszkopt się upiekł.
KROK 5: KROIMY BISZKOPT
Za pomocą ostrego noża wystudzony biszkopt kroimy na 5 równych blatów.
WSKAZÓWKA! Jeśli biszkopt po wyjęciu z piekarnika będzie zbyt suchy, warto każdy z blatów nasączyć. W tym celu można wykorzystać słodzoną herbatę, kawę, ulubiony sok lub alkohol.
KREM CZEKOLADOWO-MAŚLANY
KROK 1: UBIJAMY MASŁO
Masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie miksera i ubijamy, aż zwiększy objętość, stanie się bardzo puszyste, a kolor z lekko żółtego stanie się prawie biały.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę i olej umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Do ciepłej czekolady dodajemy kakao i mieszamy, aż kakao się rozpuści. Masę czekoladową odkładamy, aby przestygła.
WSKAZÓWKA! W momencie użycia masa czekoladowa powinna być letnia, tzn. mieć ok. 32-34°C.
KROK 3: ZAPARZAMY I UBIJAMY ŻÓŁTKA
W małym rondelku przygotowujemy syrop cukrowy, czyli zagotowujemy wodę z cukrem. W misie miksera umieszczamy żółtka i ciągle je ubijając, dodajemy gorący syrop cukrowy, aby się zaparzyły. Całość ubijamy, aż masa stanie się jasna, prawie biała, i puszysta.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI KREMU
Masło przekładamy z powrotem do misy miksera i zaczynamy ubijać, stopniowo dodajemy ubite żółtka – aż do połączenia składników. Do tak przygotowanego kremu, który cały czas ubijamy, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki kremu się połączą, przekładamy go do osobnej miski.
WSKAZÓWKA! Jeśli tort będzie podawany jedynie osobom dorosłym, można do kremu dodać 50 ml alkoholu, np. whisky, likieru lub wódki.
DEKORACJA
KROK 1: PRZEKŁADAMY BLATY BISZKOPTU KREMEM
Na pierwszy blat wykładamy konfiturę z owoców leśnych i umieszczamy go w rancie. Następnie krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę. Krem wyciskamy na konfiturę i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Na biszkopt wykładamy sam krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Ponownie na środek blatu wykładamy konfiturę, przykrywamy ją kremem czekoladowym i biszkoptem.
KROK 2: POKRYWAMY ZŁOŻONY TORT KREMEM
Na ostatni biszkopt nakładamy porcję kremu i równamy z wysokością rantu formy. Następnie zdejmujemy formę, obkładamy boki tortu kremem i równamy za pomocą noża cukierniczego. Odkładamy tort do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku i zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
KROK 4: OZDABIAMY TORT POLEWĄ
Wystudzoną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego i delikatnie nakładamy ją na brzegi tortu, stosując technikę dripowania. Wierzch tortu także uzupełniamy polewą czekoladową. Odstawiamy tort na kilka minut, aż polewa się zetnie.
KROK 5: DEKORUJEMY TORT ROZETKAMI Z KREMU CZEKOLADOWEGO
Z pozostałego kremu czekoladowego na wierzchu tortu, dookoła zewnętrznej części, za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką z ząbkami wykonujemy rozetki.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
649 dni temu
Ja tort robię już trzeci raz przy czym robię biszkopt czekoladowy biszkopt zwykły i kokos a krem jest bombowy bardzo fajny do dekoracji i szybki do zrobienia daję dżem porzeczkowy zrobiony przez siebie ja chwalę sobie wszystkie przepisy dzięki Panu Pawłowi polubiłam serniki i ciasta drożdżowe to już nie czarna magia dla mnie.
odpowiedz
704 dni temu
Z ciekawości obejrzałam filmik jak Pan Małecki robi ten tort, i powiem tak. Gdyby każda gospodyni tak się motała przy gotowaniu, przekładała z miski do miski i z powrotem, to domownicy chodziliby głodni, a kuchnia byłaby pełna brudnych garów. Ja mam zwykły ręczny mikser znanej polskiej marki z obrotową misą, do tego kupiłam sobie dodatkowe mieszadła i nie mam problemu. A co do samego tortu, to patrząc na same składniki zgadzam się z poprzednim komentarzem
odpowiedz
753 dni temu
Uwielbiam czekoladę, więc upiekłam. Pomijając fakt, że nie jest to ciasto na obecne czasy. Jeżeli ma z tego być 8 porcji, to w każdej jest pół kostki masła i pół tabliczki czekolady. Biszkopt jest ciężki, aż gorzki, krem tak samo. Dobrze, że nie doszłam do polewy i dekoracji. Dzieci nie chcą jeść, ja sama zjadłam tylko kawałeczek. Co za dużo, to niezdrowo.
odpowiedz
760 dni temu
Czy można zamienić olej na oliwę? Zarówno w biszkopcie jak i masie?
odpowiedz
759 dni temu
Niestety musimy odradzić taką zamianę. Olej słonecznikowy, którego Paweł użył w przepisie ma neutralny smak, czego nie można powiedzieć o oliwie.