Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- rękaw cukierniczy
- mikser
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Maliny rozmrażamy na sitku i dobrze odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody. Powoli dosypujemy 200 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszczeć. Dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut na jasnobrązowy kolor. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.
Krok 2: Gotujemy budyń
Budyń waniliowy i 100 g cukru mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Dodajemy do niego rozrobiony budyń i ponownie gotujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3: Dekorujemy tort
Rozmrożone maliny mieszamy z konfiturą. Smarujemy nimi jeden blat biszkoptu i przykrywamy go drugim blatem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy łyżką zimny budyń i mieszamy. ⅓ maślanego kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. ⅓ kremu rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy dookoła pozostałym kremem. Kremem przełożonym do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch tortu, ozdabiamy listkami z czekolady i malinami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Domek z piernika
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
900 dni temu
budyn ma byc z cukrem czy bez?
Odpowiedz
900 dni temu
Krem dosładzamy, także najlepiej wykorzystać budyń bez cukru.
1286 dni temu
czy można wykorzystać budyń malinowy?
Odpowiedz
1285 dni temu
Droga Maju, tak, możesz użyć budyniu malinowego :)
1286 dni temu
Czy można wykorzystać budyń waniliowy?
Odpowiedz
1285 dni temu
Droga Maju, w przepisie jest użyty budyń waniliowy ;)
1373 dni temu
Tort wyszedł idealny. Przepyszny.
Odpowiedz
1941 dni temu
Mi niestety też nie wyszedł krem budyniowy... Wyszedł grudkowy i mączny :-(
Odpowiedz
1917 dni temu
Okazało się że nie zauwazyłam że budynie były przeznaczone na 750ml mleka.... Pewnie jakby były w standardowej ilości na 500 ml mleka, to by mi wyszedł krem.
1959 dni temu
Masa nie jest maślana tylko to zwykły budyń. Nie polecam zmarnowałam czas i musiałam do 2 w nocy wymyślać inny maślany krem
Odpowiedz