
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- rękaw cukierniczy
- mikser
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Maliny rozmrażamy na sitku i dobrze odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody. Powoli dosypujemy 200 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszczeć. Dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut na jasnobrązowy kolor. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.
Krok 2: Gotujemy budyń
Budyń waniliowy i 100 g cukru mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Dodajemy do niego rozrobiony budyń i ponownie gotujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3: Dekorujemy tort
Rozmrożone maliny mieszamy z konfiturą. Smarujemy nimi jeden blat biszkoptu i przykrywamy go drugim blatem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy łyżką zimny budyń i mieszamy. ⅓ maślanego kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. ⅓ kremu rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy dookoła pozostałym kremem. Kremem przełożonym do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch tortu, ozdabiamy listkami z czekolady i malinami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Zobacz podobne
przepisy
Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Komentarze (8)
336 dni temu
czy można wykorzystać budyń malinowy?
odpowiedz
335 dni temu
Droga Maju, tak, możesz użyć budyniu malinowego :)
336 dni temu
Czy można wykorzystać budyń waniliowy?
odpowiedz
335 dni temu
Droga Maju, w przepisie jest użyty budyń waniliowy ;)
423 dni temu
Tort wyszedł idealny. Przepyszny.
odpowiedz
991 dni temu
Mi niestety też nie wyszedł krem budyniowy... Wyszedł grudkowy i mączny :-(
odpowiedz
966 dni temu
Okazało się że nie zauwazyłam że budynie były przeznaczone na 750ml mleka.... Pewnie jakby były w standardowej ilości na 500 ml mleka, to by mi wyszedł krem.
1009 dni temu
Masa nie jest maślana tylko to zwykły budyń. Nie polecam zmarnowałam czas i musiałam do 2 w nocy wymyślać inny maślany krem
odpowiedz
zobacz wszystkie