Tort z kremem maślanym i malinami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • rękaw cukierniczy
  • mikser

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Maliny rozmrażamy na sitku i dobrze odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody. Powoli dosypujemy 200 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszczeć. Dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut na jasnobrązowy kolor. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.

Krok 2: Gotujemy budyń

Budyń waniliowy i 100 g cukru mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Dodajemy do niego rozrobiony budyń i ponownie gotujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krok 3: Dekorujemy tort

Rozmrożone maliny mieszamy z konfiturą. Smarujemy nimi jeden blat biszkoptu i przykrywamy go drugim blatem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy łyżką zimny budyń i mieszamy. ⅓ maślanego kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. ⅓ kremu rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy dookoła pozostałym kremem. Kremem przełożonym do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch tortu, ozdabiamy listkami z czekolady i malinami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    576 dni temu
    budyn ma byc z cukrem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    576 dni temu
    Krem dosładzamy, także najlepiej wykorzystać budyń bez cukru.
  • Maja Maja
    962 dni temu
    czy można wykorzystać budyń malinowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    961 dni temu
    Droga Maju, tak, możesz użyć budyniu malinowego :)
  • Maja Maja
    962 dni temu
    Czy można wykorzystać budyń waniliowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    961 dni temu
    Droga Maju, w przepisie jest użyty budyń waniliowy ;)
  • Gość Gość
    1049 dni temu
    Tort wyszedł idealny. Przepyszny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1617 dni temu
    Mi niestety też nie wyszedł krem budyniowy... Wyszedł grudkowy i mączny :-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1593 dni temu
    Okazało się że nie zauwazyłam że budynie były przeznaczone na 750ml mleka.... Pewnie jakby były w standardowej ilości na 500 ml mleka, to by mi wyszedł krem.
  • Gość Gość
    1635 dni temu
    Masa nie jest maślana tylko to zwykły budyń. Nie polecam zmarnowałam czas i musiałam do 2 w nocy wymyślać inny maślany krem

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!