Ciasto czekoladowa chmura

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę o średnicy 22 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser lub robot wielofunkcyjny
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki (poza śmietanką i serkiem mascarpone) wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Krok 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki łączymy w szklanej misce z miękkim masłem. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą – w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej.

Dodajemy kakao, kardamon i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Żółtka jaj oddzielamy od białek i odkładamy do późniejszego wykorzystania.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera lub w naczyniu robota, stopniowo (mniej więcej co minutę) dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i ubijamy jeszcze 1 minutę. Białka powinny być białe, puszyste i lśniące, a cukier całkowicie rozpuszczony.

Krok 3: ROZMĄCAMY ŻÓŁTKA JAJ

Żółtka rozmącamy za pomocą rózgi kuchennej wraz z ekstraktem waniliowym.

Krok 4: ŁĄCZYMY MASY

Dodajemy ⅓ ubitych białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Mieszamy.

Pozostałą część ubitych białek dodajemy w dwóch turach i ponownie delikatnie mieszamy całość, by połączyć wszystkie składniki.

Krok 5: PIECZEMY CIASTO

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowaną wcześniej masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mocno schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem ubijamy za pomocą miksera lub w naczyniu robota ok. 2 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z cytryny.

Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO

Przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto. Ciasto dekorujemy z wierzchu czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej mięty.

 
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!