zobacz film Deser śliwkowo-czekoladowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Biszkopt czekoladowy bez mąki

Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Sztywną pianę z białek łączymy z żółtkami.

Kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.

Do piany z jajek dodajemy płynną kuwerturą z masłem, mieszamy na jednolitą masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę na grubość 5-6 mm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.

Śliwki w syropie

Śliwki pestkujemy i kroimy w kawałki. Z wody, cukru, goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy śliwki, gotujemy przez około 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).

Z syropu wyjmujemy 2/3 śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz do wystudzenia.

Pozostałe śliwki gotujemy do momentu, aż bardzo zmiękną. Wyjmujemy z syropu i blendujemy do uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito. Sos pozostawiamy do ostygnięcia.

Mus czekoladowy

35 g śmietanki zagotowujemy i wlewamy do rozpuszczonej w mikrofali kuwertury. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jeśli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).

Masę czekoladową studzimy do temperatury około 40°C. Dodajemy do niej stopniowo (łyżka po łyżce) ubitą wcześniej śmietankę (150g), dokładnie mieszając.

Gotowy mus wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

Dekoracja

* W celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika.

Z papieru do pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu (aby zobaczyć, jak zawijamy kornet wejdź na kuchnialidla.pl), następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę. Na wyjętą z zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznie kuwerturę. Za pomocą noża szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy do lodówki na mniej 5-10 minut.

Jak podawać

Z ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm. Na wierzch szprycujemy mus czekoladowy, na nim układamy wystudzone cząstki śliwek. Deser dekorujemy i podajemy z sosem śliwkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • Gość Gość
    1793 dni temu
    Czy zamiast kamienia można użyć ciekłego azotu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1793 dni temu
    Drogi Gościu, nie zalecamy takiej zamiany. Ciekły azot bardzo szybko zamraża produkty i prawdopodobnie kuwertura się pokruszy podczas zwijania.
  • Gość Gość
    2696 dni temu
    Czy mozna uzyc gorzka czekolade po prostu? ewentualnie czy cooking chocolate bedzie ok? czy to jest kuwertura?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2696 dni temu
    Cooking chocolate to właśnie jest kuwertura i ten rodzaj czekolady zalecamy :)
  • Gość Gość
    2696 dni temu
    dziekuje pieknie :)
  • Gość Gość
    2696 dni temu
    Witam, czy znajde gdzies wiecej szczegolow jak zrobic te czekoladowe ozdoby? tutaj tylko mignelo i tyle, chodzi mi glownie o to jak to zwinac? dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3453 dni temu
    Gościu możesz użyć mocno schłodzonej blaszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3454 dni temu
    Czy tą czekoladową dekoracje można zrobić na czymś innym? Np jakimś metalu blaszce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3522 dni temu
    Emilio, cały zespół Kuchni Lidla pozdrawia Hanię! Może Hania pójdzie w ślady, któregoś z naszych kulinarnych Mistrzów? Życzymy Wam wielu pysznych przygód!

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    3522 dni temu
    Witam, jestem dumną mamą niespełna 3 letniej Hani. Hania mimo młodego wieku już podziela zainteresowania mamy kuchnią, gotowaniem i pieczeniem. Jedną z jej ulubionych "bajek" są wasze filmiki z przepisami (głównie cukiernia lidla). Siedzi, ogląda a potem powtarza jew swojej dziecięcej kuchni :) Dziś oglądała swój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane, przepis się skończył a Hania do mnie: " Mamo, teraz chce filmik z Karolem!!!" Więc Hania pozdrawia Karola i Pawła :)

    odpowiedz

  • Ela Ela
    3633 dni temu
    Ciasteczka przepyszne, ja zamiast śliwek serwuję gościom wiśnie z wiśniówki - palce lizać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3656 dni temu
    Barbaro, brzmi pysznie! :)

    odpowiedz

  • Barbara Barbara
    3656 dni temu
    Zrobiłam ten krem do urodzinowego tortu - goście byli zachwyceni! P.S. Z kieliszkiem orzechówki ;)

    odpowiedz

  • Stix Stix
    3668 dni temu
    Deser świetny. Ja zrobiłem tą dekorację na zwykłej płytce ceramicznej, takiej jaką przykleja się do ścian i wyszło zawodowo.

    odpowiedz

  • Jadwiga Jadwiga
    3699 dni temu
    Deser jest wspaniały i baaaaaardzo elegancki. Super przepis

    odpowiedz

  • martynedżga martynedżga
    3841 dni temu
    No to nie był łatwy przepis. Ale deser był przepyszny, spędziłam przy tym trochę czasu, bardzo mi smakowało. dzięki za ten przepis. POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4006 dni temu
    Zrobiłam czekoladowe ozdoby tą metodą i wreszcie wyglądają tak, jak powinny! :) Bo poprzednie metody folia/balonik/papier do pieczenia coś nie wychodziły :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4009 dni temu
    Czego można użyć zamiast płyty granitowej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4021 dni temu
    Wyszło pysznie. Może nie tak ładnie podane jak u Pana Pawła, ale w smaku rewelacja.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    4054 dni temu
    Rewelacja Polecam !!!

    odpowiedz

  • Milena Milena
    4056 dni temu
    Ale smaczny !!!ciasto czekoladowe mus i śliwki zrobiłam bez dekoracji a i tak zabłysnełam przed gośćmi Dzięki

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    4066 dni temu
    Ślinka mi ciekła gdy patrzyłam na ten filmik. Postaram się go zrealizować.

    odpowiedz

  • Viola ;d Viola ;d
    4067 dni temu
    Zrobiłam ten deser i wyszedł mi przepyszny! Mój mąż uwielbia śliwki, więc zjadł go z wielkim apetytem ;d. PS. Pozdrowienia dla Pascala Brodnickiego, Karola Okrasy, Pawła Małeckiego i całej kuchni lidla! <33

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    Mogł dodać jeszcze świeże polskie truskawki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    Niezdrowe, za dużo cukru. Najzdrowiej było by bez cukru. Śliwki mogły by być świeżo podane na surowo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    Piękna kuchnia! Zakochałam się w niej <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4069 dni temu
    Ekstra, nareszcie filmik dokładnie pokazujący co i jak!!! Dzięki

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4069 dni temu
    Super filmik! Połączenie tych dwóch Panów rewelacyjne :) Przepis dołączony do listy to do :)

    odpowiedz

  • Gość13 Gość13
    4070 dni temu
    Czy zamiast płyty granitowej można użyć czegoś innego ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4071 dni temu
    Gośćkaro, najlepiej jest ustawić mikrofalówkę na średnią moc.

    odpowiedz

  • Gośćkaro Gośćkaro
    4071 dni temu
    Jak nastawiac moc kuchenki mikrofalowej do rozpuszczenia czekolady

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4071 dni temu
    Woow, wygląda super! i ta dekoracja <3 Panie Pawle, i wszystkie objaśnienia świetne. Na pewno się przydadzą i ułatwią pracę :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4071 dni temu
    Wyglada przesmacznie ! Napewno go zrobię

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!