Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowy bez mąki
Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Sztywną pianę z białek łączymy z żółtkami.
Kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.
Do piany z jajek dodajemy płynną kuwerturą z masłem, mieszamy na jednolitą masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę na grubość 5-6 mm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
Śliwki w syropie
Śliwki pestkujemy i kroimy w kawałki. Z wody, cukru, goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy śliwki, gotujemy przez około 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).
Z syropu wyjmujemy 2/3 śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz do wystudzenia.
Pozostałe śliwki gotujemy do momentu, aż bardzo zmiękną. Wyjmujemy z syropu i blendujemy do uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito. Sos pozostawiamy do ostygnięcia.
Mus czekoladowy
35 g śmietanki zagotowujemy i wlewamy do rozpuszczonej w mikrofali kuwertury. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jeśli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).
Masę czekoladową studzimy do temperatury około 40°C. Dodajemy do niej stopniowo (łyżka po łyżce) ubitą wcześniej śmietankę (150g), dokładnie mieszając.
Gotowy mus wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
Dekoracja
* W celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika.
Z papieru do pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu (aby zobaczyć, jak zawijamy kornet wejdź na kuchnialidla.pl), następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę. Na wyjętą z zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznie kuwerturę. Za pomocą noża szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy do lodówki na mniej 5-10 minut.
Jak podawać
Z ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm. Na wierzch szprycujemy mus czekoladowy, na nim układamy wystudzone cząstki śliwek. Deser dekorujemy i podajemy z sosem śliwkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!
Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.
Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zielona przystawka
- Makaron z buraczanym pesto
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Kawa po kozacku
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Ciasto poduszkowiec
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- Podlaskie całuski z jabłkami
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Łososiowe fajitas
- Śledzie w śmietanie
- Kołacz z białym serem
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Owocowe szaszłyki
- Domowe lody szparagowe
- Ciasto z profiterolkami
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
1793 dni temu
Czy zamiast kamienia można użyć ciekłego azotu?
odpowiedz
1793 dni temu
Drogi Gościu, nie zalecamy takiej zamiany. Ciekły azot bardzo szybko zamraża produkty i prawdopodobnie kuwertura się pokruszy podczas zwijania.
2696 dni temu
Czy mozna uzyc gorzka czekolade po prostu? ewentualnie czy cooking chocolate bedzie ok? czy to jest kuwertura?
odpowiedz
2696 dni temu
Cooking chocolate to właśnie jest kuwertura i ten rodzaj czekolady zalecamy :)
2696 dni temu
dziekuje pieknie :)
2696 dni temu
Witam, czy znajde gdzies wiecej szczegolow jak zrobic te czekoladowe ozdoby? tutaj tylko mignelo i tyle, chodzi mi glownie o to jak to zwinac? dziekuje
odpowiedz
3453 dni temu
Gościu możesz użyć mocno schłodzonej blaszki.
odpowiedz
3454 dni temu
Czy tą czekoladową dekoracje można zrobić na czymś innym? Np jakimś metalu blaszce?
odpowiedz
3522 dni temu
Emilio, cały zespół Kuchni Lidla pozdrawia Hanię! Może Hania pójdzie w ślady, któregoś z naszych kulinarnych Mistrzów? Życzymy Wam wielu pysznych przygód!
odpowiedz
3522 dni temu
Witam, jestem dumną mamą niespełna 3 letniej Hani. Hania mimo młodego wieku już podziela zainteresowania mamy kuchnią, gotowaniem i pieczeniem. Jedną z jej ulubionych "bajek" są wasze filmiki z przepisami (głównie cukiernia lidla). Siedzi, ogląda a potem powtarza jew swojej dziecięcej kuchni :) Dziś oglądała swój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane, przepis się skończył a Hania do mnie: " Mamo, teraz chce filmik z Karolem!!!" Więc Hania pozdrawia Karola i Pawła :)
odpowiedz
3633 dni temu
Ciasteczka przepyszne, ja zamiast śliwek serwuję gościom wiśnie z wiśniówki - palce lizać :)
odpowiedz
3656 dni temu
Barbaro, brzmi pysznie! :)
odpowiedz
3656 dni temu
Zrobiłam ten krem do urodzinowego tortu - goście byli zachwyceni! P.S. Z kieliszkiem orzechówki ;)
odpowiedz
3668 dni temu
Deser świetny. Ja zrobiłem tą dekorację na zwykłej płytce ceramicznej, takiej jaką przykleja się do ścian i wyszło zawodowo.
odpowiedz
3699 dni temu
Deser jest wspaniały i baaaaaardzo elegancki. Super przepis
odpowiedz
3841 dni temu
No to nie był łatwy przepis. Ale deser był przepyszny, spędziłam przy tym trochę czasu, bardzo mi smakowało. dzięki za ten przepis. POLECAM!!!
odpowiedz
4006 dni temu
Zrobiłam czekoladowe ozdoby tą metodą i wreszcie wyglądają tak, jak powinny! :) Bo poprzednie metody folia/balonik/papier do pieczenia coś nie wychodziły :/
odpowiedz
4009 dni temu
Czego można użyć zamiast płyty granitowej?
odpowiedz
4021 dni temu
Wyszło pysznie. Może nie tak ładnie podane jak u Pana Pawła, ale w smaku rewelacja.
odpowiedz
4054 dni temu
Rewelacja Polecam !!!
odpowiedz
4056 dni temu
Ale smaczny !!!ciasto czekoladowe mus i śliwki zrobiłam bez dekoracji a i tak zabłysnełam przed gośćmi Dzięki
odpowiedz
4066 dni temu
Ślinka mi ciekła gdy patrzyłam na ten filmik. Postaram się go zrealizować.
odpowiedz
4067 dni temu
Zrobiłam ten deser i wyszedł mi przepyszny! Mój mąż uwielbia śliwki, więc zjadł go z wielkim apetytem ;d. PS. Pozdrowienia dla Pascala Brodnickiego, Karola Okrasy, Pawła Małeckiego i całej kuchni lidla! <33
odpowiedz
4068 dni temu
Mogł dodać jeszcze świeże polskie truskawki
odpowiedz
4068 dni temu
Niezdrowe, za dużo cukru. Najzdrowiej było by bez cukru. Śliwki mogły by być świeżo podane na surowo.
odpowiedz
4068 dni temu
Piękna kuchnia! Zakochałam się w niej <3
odpowiedz
4069 dni temu
Ekstra, nareszcie filmik dokładnie pokazujący co i jak!!! Dzięki
odpowiedz
4069 dni temu
Super filmik! Połączenie tych dwóch Panów rewelacyjne :) Przepis dołączony do listy to do :)
odpowiedz
4070 dni temu
Czy zamiast płyty granitowej można użyć czegoś innego ?
odpowiedz
4071 dni temu
Gośćkaro, najlepiej jest ustawić mikrofalówkę na średnią moc.
odpowiedz
4071 dni temu
Jak nastawiac moc kuchenki mikrofalowej do rozpuszczenia czekolady
odpowiedz
4071 dni temu
Woow, wygląda super! i ta dekoracja <3 Panie Pawle, i wszystkie objaśnienia świetne. Na pewno się przydadzą i ułatwią pracę :)
odpowiedz
4071 dni temu
Wyglada przesmacznie ! Napewno go zrobię
odpowiedz
zobacz wszystkie