Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Nogi kaczki

Nogi kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka. Nogi kaczki z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz). Gdy olej jest już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Nadmiar tłuszczu z garnka przelewamy do miseczki. Nogi kaczki podsmażamy jeszcze przez chwilę. Śliwki namaczamy w czerwonym winie, a następnie dodajemy do garnka. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. Mieszamy. Dodajemy 2 liście laurowe i świeżo zmielony pieprz. Ponownie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.

Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.

Purée z zielonego groszku

Szalotkę kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Sałatę kroimy, dodajemy do garnka. Mieszamy. Następnie dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i rozdrobnioną kostkę bulionową. Mieszamy całość i gotujemy bez przykrycia. Po mniej więcej 5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. Dodajemy sól i pieprz. Znów miksujemy całość.

Jak podawać

Wykładamy kaczkę. Purée przekładamy do miseczki. Śliwki układamy na talerzu. Dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    504 dni temu
    Witam! A jakie byłyby proporcje składników na cala kaczkę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    737 dni temu
    niestety ta kostka rosołowa zdyskwalifikowała ten przepis :(

    odpowiedz

  • ?? ??
    908 dni temu
    Witam, używa Pan kostki rosołowej hm, czytał Pan skład...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1058 dni temu
    Zuzio, możesz dodać ziemniaka do groszku :)

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    1058 dni temu
    A czy do puree z groszku można dodać również ugotowanego ziemniaka?

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    1135 dni temu
    Joanna, gdyby napisał, żeby użyć bulionu, połowa ludzi nie zrobiłaby tego przepisu, ponieważ musiałaby bawić się w kolejne składniki użyte na raz.. Co by nie było kaczka wychodzi wyśmienita

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1154 dni temu
    Taki dobry kucharz a używa do swoich dań chemicznych kostek rosołowych...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Małgorzato, bardzo dziękujemy :)

    odpowiedz

  • Małgorzata Gancarz Małgorzata Gancarz
    1391 dni temu
    Moja kaczka wyszła mięciutka i pyszna, polecam kupić kaczkę w LIDLU, bo robiłam też kaczke z mięsnego i w porównaniu lepiej wychodzi kaczka z lidla ! Puree wyszło mi tak jak na zdjęciu i bardzo gęste, lepiej nie dodawać zbyt dużo wody do gotowania, a kostke rosołową można zastąpić rosołem :) PYCHOTKA ! ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1683 dni temu
    Robilam juz kilka razy to danie , nie jestem mistrzem kucharskimale wychodzi rewelacja. Zeby nogi nie byly twarde po prostu poddusic je dluzej . Najlepiej kupuj kaczke czarna . Nigdy nie pekinska ta samzy sie 4 godziny i goscie z glodu padna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1788 dni temu
    Smaczne, ale dlaczego uda są twarde?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1821 dni temu
    Jest też i prosty sposób co znalazłam w sieci http://www.opinet.vot.pl/?p=663 mniej ciekawy ale za to bardzo szybki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1833 dni temu
    Nie wiedziałam że nogi z kaczki jemy z włosami i nie oczyszczamy nogi to chyba żeby kilało w gardle nie wyobrażam sobie tak nie oczyszczonej nogi

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1904 dni temu
    kolor kaczki Pascala raczej piękny nie jest i nijak ma się do zdjęcia :) Dobrze że Gesslerowej nie zatrudnili jednak bo by chyba zawału dostała jakby jej kazali kostki rosołowej używać a słowa na k, h i d poleciałyby przy zagęszczaniu mąką.... dodawanie sałaty do pure to również dyskusyjna nowość ale... Pascal jak zwykle przeuroczy - jest mega sympatyczny

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1910 dni temu
    Marcinie, gęstość pure można dowolnie dopasować do swoich preferencji odparowując je bardziej lub mniej. Smacznego!

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1911 dni temu
    Pascal znowu zrobił puree, które na zdjęciu wygląda spoko, ale już na filmie trzeba je podawać w miseczce, a je się to chyba przez słomkę:)

    odpowiedz

  • Miki Miki
    1911 dni temu
    Fenomenalne polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram