
Nogi kaczki
Nogi kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka. Nogi kaczki z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz). Gdy olej jest już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Nadmiar tłuszczu z garnka przelewamy do miseczki. Nogi kaczki podsmażamy jeszcze przez chwilę. Śliwki namaczamy w czerwonym winie, a następnie dodajemy do garnka. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. Mieszamy. Dodajemy 2 liście laurowe i świeżo zmielony pieprz. Ponownie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.
Purée z zielonego groszku
Szalotkę kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Sałatę kroimy, dodajemy do garnka. Mieszamy. Następnie dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i rozdrobnioną kostkę bulionową. Mieszamy całość i gotujemy bez przykrycia. Po mniej więcej 5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. Dodajemy sól i pieprz. Znów miksujemy całość.
Jak podawać
Wykładamy kaczkę. Purée przekładamy do miseczki. Śliwki układamy na talerzu. Dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Komentarze (17)
1167 dni temu
Witam! A jakie byłyby proporcje składników na cala kaczkę?
odpowiedz
1400 dni temu
niestety ta kostka rosołowa zdyskwalifikowała ten przepis :(
odpowiedz
1570 dni temu
Witam, używa Pan kostki rosołowej hm, czytał Pan skład...
odpowiedz
1720 dni temu
Zuzio, możesz dodać ziemniaka do groszku :)
odpowiedz
1721 dni temu
A czy do puree z groszku można dodać również ugotowanego ziemniaka?
odpowiedz
1798 dni temu
Joanna, gdyby napisał, żeby użyć bulionu, połowa ludzi nie zrobiłaby tego przepisu, ponieważ musiałaby bawić się w kolejne składniki użyte na raz.. Co by nie było kaczka wychodzi wyśmienita
odpowiedz
1817 dni temu
Taki dobry kucharz a używa do swoich dań chemicznych kostek rosołowych...
odpowiedz
2054 dni temu
Małgorzato, bardzo dziękujemy :)
odpowiedz
2054 dni temu
Moja kaczka wyszła mięciutka i pyszna, polecam kupić kaczkę w LIDLU, bo robiłam też kaczke z mięsnego i w porównaniu lepiej wychodzi kaczka z lidla ! Puree wyszło mi tak jak na zdjęciu i bardzo gęste, lepiej nie dodawać zbyt dużo wody do gotowania, a kostke rosołową można zastąpić rosołem :) PYCHOTKA ! ;D
odpowiedz
2346 dni temu
Robilam juz kilka razy to danie , nie jestem mistrzem kucharskimale wychodzi rewelacja. Zeby nogi nie byly twarde po prostu poddusic je dluzej . Najlepiej kupuj kaczke czarna . Nigdy nie pekinska ta samzy sie 4 godziny i goscie z glodu padna.
odpowiedz
2451 dni temu
Smaczne, ale dlaczego uda są twarde?
odpowiedz
2484 dni temu
Jest też i prosty sposób co znalazłam w sieci http://www.opinet.vot.pl/?p=663 mniej ciekawy ale za to bardzo szybki
odpowiedz
2496 dni temu
Nie wiedziałam że nogi z kaczki jemy z włosami i nie oczyszczamy nogi to chyba żeby kilało w gardle nie wyobrażam sobie tak nie oczyszczonej nogi
odpowiedz
2567 dni temu
kolor kaczki Pascala raczej piękny nie jest i nijak ma się do zdjęcia :) Dobrze że Gesslerowej nie zatrudnili jednak bo by chyba zawału dostała jakby jej kazali kostki rosołowej używać a słowa na k, h i d poleciałyby przy zagęszczaniu mąką.... dodawanie sałaty do pure to również dyskusyjna nowość ale... Pascal jak zwykle przeuroczy - jest mega sympatyczny
odpowiedz
2573 dni temu
Marcinie, gęstość pure można dowolnie dopasować do swoich preferencji odparowując je bardziej lub mniej. Smacznego!
odpowiedz
2574 dni temu
Pascal znowu zrobił puree, które na zdjęciu wygląda spoko, ale już na filmie trzeba je podawać w miseczce, a je się to chyba przez słomkę:)
odpowiedz
2574 dni temu
Fenomenalne polecam.
odpowiedz
zobacz wszystkie