zobacz film Mega muffinki czekoladowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Foremkę do dużych muffi nów wysmarowujemy masłem. Do posypania foremki używamy pokruszonych biszkoptów, mąki lub cukru.

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę. Dodajemy roztopione masło. Kakao mieszamy z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia (składniki te przesiewamy przez sitko) i łączymy z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.

Za pomocą worka cukierniczego lub łyżki wypełniamy foremki przygotowaną masą. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 185°C (z termoobiegiem), 195-200°C (bez termoobiegu).

Ostudzone muffiny wykładamy z formy. Za pomocą końcówki do szprycowania wypełniamy muffiny kremem czekoladowym od środka oraz dekorujemy z zewnątrz.

Jak podawać

Muffiny dekorujemy patyczkami czekoladowymi i orzechami laskowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    2507 dni temu
    Czy można je też upiec w mniejszej formie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2507 dni temu
    Oczywiście :) Tylko wówczas najprawdopodobniej szybciej się upieką. Obserwuj muffinki i sprawdzaj ich stopień wypieczenia wykałaczką :)
  • Ola Ola
    3041 dni temu
    Kolejny wspaniały przepis, który zamieściłam u siebie! Wszystkim gorąco polecam i pozdrawiam :-) http://smallhomebakery.blogspot.com/2016/06/babeczki-czekoladowe-z-kremem-nugatowym.html

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3040 dni temu
    Olu, pięknie Ci wyszły! Pozdrawiamy! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3467 dni temu
    Aneczko, możesz użyć margaryny zamiast masła.

    odpowiedz

  • Tajny Gość Tajny Gość
    3470 dni temu
    Nie nie można bo bedzie za piaskowe i mokre

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    3471 dni temu
    Czy zamisat masła można użyć margaryny?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3536 dni temu
    Dziękuję i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Drogi Gościu, wszędzie, gdzie są akcesoria kuchenne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3536 dni temu
    Przepraszam, gdzie można kupić rękaw cukierniczy?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3562 dni temu
    Skąd pochodzi foremka na muffiny z wideo przepisu?

    odpowiedz

  • gość gość
    3885 dni temu
    nie wiem ale może jeszcze lukru pod krem :D

    odpowiedz

  • pola pola
    3887 dni temu
    Ja do swoich dodałam jeszcze suszonej żurawiny, właśnie są w piecu ciekawa jestem jak wyjdą ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3952 dni temu
    ciasteczko, tutaj jest przepis na bezę - https://kuchnialidla.pl/bezowa-niespodzianka-z-kremem-czekoladowo-orzechowym Dodatkowo Paweł w filmiku wyjaśnia, jak należy je wykonać :)

    odpowiedz

  • ciasteczko12 ciasteczko12
    3952 dni temu
    mam proźbę czy moglibyście dać mi przepis na zupełnie proste i dobre bezy byłabym wdzięczna :)

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3967 dni temu
    Mógłbyś dodać przepis na ciastka czekoladowe z dodatkiem marihuany :) ja takie robilem i wyszly pyszne i... wesole :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3992 dni temu
    Maju, każdy z nas z czułością wspomina czasy dzieciństwa :) Fajnie, że udało nam się przywołać miłe wspomnienia!

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    4001 dni temu
    Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    4003 dni temu
    Świetne jest to wasze kakao, zarówno do picia, jak i pieczenia. Przypomina mi smakiem to, które piłam w dzieciństwie. Nie mogłam takiego nigdzie znaleźć ... A muffiny czekoladowe zrobiłam już parę tygodni temu, zanim pojawił się ten przepis na stronie. Oczywiście z wykorzystaniem tej czekolady i tego kakao. Wyszły przepyszne i na pewno zrobię je jeszcze nie raz !

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    4004 dni temu
    Uwielbiam muffiny! Moje dzieci również. Od dzisiaj będę je przyrządzać co niedzielę :D. Pozdrawiam Pana Pawła i dziękuję za ten przepis! Długo czekałam aż pojawią się muffiny <33

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    dla mnie to babeczka- muffiny są bez kremów

    odpowiedz

  • OLA OLA
    4008 dni temu
    Ja zrobię z pewnością te muffiny,zamiast kremu śmietana Pilos 30 % i czekolada :) będzie pysznie .

    odpowiedz

  • Mm Mm
    4008 dni temu
    Miałam nadzieję na jakiś fajny przepis na krem czekoladowy, a tu krem czekoladowy z pojemniczka :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Muffinki czekoladowe – proste i pyszne smakołyki

Muffinki czekoladowe to wdzięczny deser, któremu mało kto potrafi się oprzeć! A babeczki z naszego przepisu nie tylko dobrze smakują, ale i fantastycznie się prezentują. Wszystko to sprawia, że doskonale sprawdzają się podczas rozmaitych przyjęć i świąt, kiedy zależy Ci na wypiekach, które pięknie wyglądają na stole. Możesz je upiec na przyjęcie urodzinowe, imieninowe czy nawet na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je bez okazji. Zwłaszcza że nasze wilgotne muffinki czekoladowe sprawdzają się o każdej porze roku! Tak naprawdę wszystko zależy od tego, kiedy przyjdzie Ci ochotę na ich skosztowanie. Za głęboki smak wilgotnych muffinków czekoladowych odpowiada czekolada deserowa, kakao oraz dodatek kremu czekoladowo-orzechowego. To babeczki potrójnie czekoladowe, dlatego osoby, które naprawdę lubią czekoladowe przysmaki, na pewno będą usatysfakcjonowane.

Warto też krótko wspomnieć o niezwykle bogatej historii muffinek. Ta sięga wieków wstecz i zahacza o różne tradycje kulinarne. Po raz pierwszy muffinki pojawiły się w Anglii już w XVIII wieku – określano je mianem "English muffins". Były one wypiekane przez służbę domową i przeznaczone na sprzedaż. Wówczas bardziej przypominały płaskie bułeczki, a na dodatek zwykle pieczono/smażono je na patelni. Te szybkie muffinki powstawały z resztek ciasta chlebowego, czego rezultatem był pyszny, niedrogi smakołyk. Sprzedawcy muffinek, znani jako "muffin men", chodzili ulicami miast i sprzedawali te smakołyki prosto z koszyków.

W XIX wieku babeczki trafiły do Stanów Zjednoczonych, gdzie ewoluowały w muffinki bliższe formą oraz smakiem tym znanym obecnie. Przede wszystkim amerykańskie muffinki wypiekano w piekarniku i miały one znany dziś, charakterystyczny kształt. Przyrządzano je z dodatkiem proszku do pieczenia zamiast drożdży dodawanych do angielskich muffinów. Amerykańskie babeczki występowały zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji – tak jest zresztą do teraz. Następnie, już w XX wieku muffiny cieszyły się coraz większą sławą, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie były łatwo dostępne w piekarniach, kawiarniach i supermarketach. Jednocześnie nadal wypiekano je w domach. Nic dziwnego, proste przepisy na muffinki są przyjazne nawet osobom dopiero zaczynającym swoją przygodę z cukiernictwem! Ponadto można je łatwo dostosować do własnych potrzeb. Obecnie pyszne babeczki w wielu wariantach znane są na całym świecie. Czekoladowe muffinki, kukurydziane, owsiane, bezglutenowe, z jagodami czy bananami, wegańskie i fit to tylko niektóre z niezliczonej liczby opcji.

Nasze muffiny z czekoladą określamy średnim poziomem trudności. Zapewniamy jednak, że poradzisz sobie z nimi, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy odrobina zaangażowania oraz ścisłe przestrzeganie naszych wskazówek, a wszystko pójdzie jak po maśle! Sprawdź, o czym pamiętać, przygotowując nasze muffinki z czekoladą!

Sprawdzony przepis na muffinki czekoladowe

Na liście składników w przepisie na muffinki czekoladowe znajdziesz mąkę pszenną. Najlepiej sprawdzi się tu uznawana za uniwersalną mąka typu 500. Zawiera ona umiarkowaną ilość białka (glutenu), dzięki czemu zawierające ją muffiny są lekkie i puszyste. Zresztą nadaje się ona do w większości przepisów zarówno na słodkie, jak i wytrawne muffiny. Możesz też użyć mąki tortowej typu 450, która uczyni wypiek delikatniejszym. Niezależnie od tego, który typ wybierzesz, nie zapomnij o jej przesianiu za pomocą sitka o małych oczkach. W ten sposób pozbędziesz się niepożądanych grudek, zanieczyszczeń (takich jak małe kamyczki, resztki łusek, które mogły się do niej dostać na etapie produkcji i pakowania) oraz właściwie ją napowietrzysz, co poprawi konsystencję wypieków. Wilgotne muffiny czekoladowe na pewno na tym zyskają.

Ten prosty zabieg wykonuj nie tylko przed wypiekiem muffinów z czekoladą. Jest on niezbędny także w przypadku ciast, biszkoptów i wszelkich lekkich wypieków.

Muffiny czekoladowe na specjalne okazje

Jak sprawić, żeby muffiny czekoladowe okazały się strzałem w dziesiątkę? Pamiętaj o szczegółach! Mamy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, które sprawią, że przepis na muffinki kakaowe nie będzie miał przed Tobą tajemnic.

  • Upewnij się, że proszek do pieczenia i soda oczyszczona są świeże, ponieważ to głównie one odpowiadają za spulchnienie muffinek.
  • Zawsze używaj świeżych jajek, które wykazują lepsze właściwości spulchniające.
  • Ciasto na muffinki czekoladowe z naszego przepisu nie wymaga długiego, intensywnego mieszania. Mieszaj składniki tylko do momentu, aż się połączą. Inaczej mogą stać się je zbyt ciężkie, bo długie mieszanie zaburzy ich wyrastanie.
  • W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie delikatnie je połącz.
  • Zadbaj, aby jajka, mleko i inne mokre składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej połączysz je z suchymi składnikami.
  • Przed umieszczeniem muffinków z czekoladą z podanego przepisu w piekarniku, koniecznie go rozgrzej. Ten prosty zabieg przyspieszy ich wyrastanie.
  • Foremki wystarczy napełniać do 2/3 ich wysokości. Zbyt duża ilość ciasta zapewne zacznie wyciekać, co spowoduje, że muffiny z kawałkami czekolady nie wyrosną równomiernie.

Jak zrobić babeczki czekoladowe, które zawsze się udają?

Wiesz już, jak zadbać o znakomity smak babeczek. Ale jak zrobić muffinki czekoladowe, które urzekają również nienagannym kształtem? W jego uzyskaniu mogą Ci właściwe foremki. W przypadku tych metalowych warto wspomóc się papilotkami, które ułatwiają wyciąganie babeczek. Za to foremki silikonowe nie wymagają stosowania papilotek – to zasługa ich wyjątkowej elastyczności.

Dekorowanie czekoladowych muffinów może stać się świetną zabawą oraz okazją do wykazania się kreatywnością. Przykładowo do przepisu na czekoladowe muffinki znakomicie pasuje krem śmietankowy. Jak go zrobić? Przygotuj śmietankę kremówkę, cukier puder oraz laskę wanilii. Następnie ubijaj śmietankę z cukrem pudrem oraz wanilią do momentu, aż stanie się sztywna. Teraz pozostaje ozdobić babeczki za pomocą szprycy. Gotowe! Pamiętaj tylko, żeby nie nakładać kremu czekoladowo-orzechowego na wierzch muffinów, jeśli przygotowujesz krem śnietankowy. Szybkie muffinki czekoladowe pięknie prezentują się też udekorowane kolorowymi posypkami. Inna opcja to wykorzystanie topperów tematycznych, np. w kształcie serc na Walentynki, gwiazdek na Boże Narodzenie czy zabawnych postaci na urodziny dziecka.

Wierzymy, że nie masz już wątpliwości, jak zrobić babeczki czekoladowe! Trzymaj się naszych wskazówek, a wszystko pójdzie zgodnie z planem. Oczywiście przepis na duże wilgotne czekoladowe muffiny to tylko jeden z pomysłów na smakowite desery dostępne w Kuchni Lidla. Zachęcamy Cię do zapoznania się z pozostałymi przepisami! Z pewnością znajdziesz wśród nich wiele inspiracji. Mamy dla Ciebie inne przepisy na muffiny czekoladowe, babeczki marchewkowe, z wiśniami, a nawet piernikowe. To zarówno nieco bardziej skomplikowane, jak i proste, szybkie muffiny. A jeśli kochasz czekoladę, mega muffinki czekoladowe muszą znaleźć się na szczycie Twojej listy smakołyków do wykonania.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!