zobacz film Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier puder, w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża, jednocześnie mieszając wszystkie składniki. Do całości dodajemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy (jeśli ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę (średnica 21 cm) pokrytą teflonem (jeśli używamy formy bez teflonu, należy ją wcześniej posmarować masłem). Całą formę wylepiamy dokładnie ciastem. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Aby boki tarty były wysokie i nie opadały podczas pieczenia, przygotowaną tartę w formie należy włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do pieca.

Ciasto pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do przestygnięcia. Dżem z czarnej porzeczki podgrzewamy w garnku w celu odparowania. Gorący dżem wylewamy na tartę. Tartę z dżemem wkładamy do lodówki.

Ganasz

W garnku zagotowujemy śmietankę, garnek ze śmietanką zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego kawałki czekolady deserowej. Czekamy, aż kawałki czekolady rozpuszczą się i całość mieszamy. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru.

Na tartę z przestudzonym dżemem wylewamy ganasz (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Tartę z ganaszem odstawiamy do przestygnięcia (najlepiej jeśli będzie stygnąć w temperaturze pokojowej). Tartę wyjmujemy z formy, za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy pozostawionym wcześniej ganaszem. Całą tartę delikatnie oprószamy kakao. Dekorujemy pałeczkami oraz kawałkami czekolady deserowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Witam, Nie ściągnął mi sie ganasz. Jak długo trzeba miksować aby było dobrze? Czy można go jeszcze uratować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 godzin temu
    Ganasz nabiera gęstszej konsystencji, gdy się wystudzi. Nie Wykładamy gorącego i lejącego się na ciasto :)
  • Gość Gość
    24 dni temu
    Niestety wg przepisu ganasz nie wyszedł :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    24 dni temu
    A co konkretnie się nie udało? Chętnie pomożemy!
  • Alicja Alicja
    566 dni temu
    Ciasto jest przepyszne i pięknie się prezentuje. Warto dodać dość kwaśny dżem, żeby przełamać słodkość - co ważne, to ciasto nie jest bardzo słodkie! Dzięki gorzkiej czekoladzie jest treściwe, gęste, ale nie przesłodzone - i to jego największa zaleta. Można fantazjować z różnymi smakami likierów do ganaszu.

    odpowiedz

  • Joan Joan
    735 dni temu
    Czy śmietanka musi być UHT?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    735 dni temu
    Tak, UHT sprawdzi się najlepiej :)
  • Lidia Lidia
    935 dni temu
    Dzień dobry:) przepis świetny:) mam pytanie czy da się zrobić ganasz z białej czekolady?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    935 dni temu
    Lidio, zerknij do tego przepisu - http://kuchnialidla.pl/product/tort-migdalowy-mandorla-bezglutenowy . Tam znajdziesz przepis na ganasz migdałowy na bazie białej czekolady :)
  • Mancia Mancia
    1019 dni temu
    Tarta jest REWELACYJNA, będę na pewno robiła ją jeszcze nie raz :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1019 dni temu
    Mancia, my też mamy słabość do tej tarty :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1284 dni temu
    Magdo, konfitura dodaje charakteru tarcie. Kwaskowata porzeczka przełamuje słodycz czekolady, dlatego radzimy jej nie pomijać.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1284 dni temu
    Mam pytanie, czy mogę nie dodawać dżemu? Czy to spowoduje że tarta sie nie uda?

    odpowiedz

  • paproszek paproszek
    1305 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź, ale już za późno na mrożenie...Córka stwierdziła, że jest tak wspaniałe, że nie pozwoli zamrozić. I już został tylko kawałeczek:). A jutro mam zrobić ją ponownie!:))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1306 dni temu
    paproszku, można zamrozić to ciasto, jednak zabezpiecz je folią przed włożeniem do zamrażalnika.

    odpowiedz

  • paproszek paproszek
    1306 dni temu
    Witam, tarta wyszła bardzo ładna i smaczna. ale mam dylemat - czy mogę zamrozić kawałek? Nic się nie stanie z ganaszem?

    odpowiedz

  • Hela Hela
    1309 dni temu
    Zrobiłam, wyszła idealna! Moi goście byli zachwyceni!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1459 dni temu
    Kasiu, jeśli ten brak ganaszu jest bardzo rażący, możesz dorobić i uzupełnić braki :)

    odpowiedz

  • Kasia Gość Kasia Gość
    1459 dni temu
    Witam, podobnie, jak juz Ktos wczesniej wspominal, moje ciasto podczas walkowania również kruszylo się, powiedzcie prosze dlaczego, co jest nie tak?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1459 dni temu
    Panie Pawle, zrobiłam wszystko wg przepisu, ale za późno zorientowałam się, że moja foremka jest nieco większa od Pana... Teraz zostało mi trochę za dużo "pustego brzegu". Stąd moje pytanie: jeśli na następny dzień dorobię ganaszu i doleję go na ten już stężały, wszystko będzie w porządku? Czy może piętra się niepotrzebnie zmieszają lub coś w ten deseń? Jestem laikiem i nie umiem tego przewidzieć. Będę wdzięczna za odpowiedź!

    odpowiedz

  • Hanczez Hanczez
    1611 dni temu
    Zamiast deserowej użyłam mlecznej czekolady; tarta wyszła przepyszna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1635 dni temu
    Ja do ganaszu dodałam mleczną czekoladę (tylko deserowa jest dla mnie za gorzka). Zamiast amaretto whiskey. Wyszło super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1638 dni temu
    megg, po wsadzeniu do lodówki tarta powinna się lekko zagęścić.

    odpowiedz

  • megg megg
    1640 dni temu
    Tarta super, tylko wyszła mi za rzadka. Panie Pawle co zrobiłam źle? właśnie wsadziłam do lodówki może trochę się jeszcze zejdzie :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1648 dni temu
    Drogi Gościu ganasz z czekoladą mleczną będzie znacznie słodszy, jeśli jednak nie będzie Ci to przeszkadzać, śmiało możesz zamienić czekoladę deserową na mleczną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1648 dni temu
    Czy można zastąpić czekoladę deserową czekoladą mleczną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1659 dni temu
    Drogi gościu, tak, amaretto można pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Czy mogłabym pominąć amaretto ?

    odpowiedz

  • utyuyt utyuyt
    1662 dni temu
    yuyuyt

    odpowiedz

  • Paweł Gość Paweł Gość
    1663 dni temu
    No dla mnie za gorzka ta tarta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    Witam tarta wygląda smakowicie ja z tego przepisu wziełam sobie ciasto i drzem porzeczkowy mase zrobiłam z maskarpone czekolada biała i likierem kawowym i na wierzch bita smietane ,pychota

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1665 dni temu
    Danuto, w naszej Cukierni Lidla znajdziesz desery, które nie wykorzystują mąki pszennej np. owocowe kremy, musy, koktajle. Na cieplejsze dni polecamy również parfait waniliowe z malinami. Proponujemy też przepis na chrupiące czekoladowe ciasteczka - http://kuchnialidla.pl/product/Chrupiace-ciasteczka-czekoladowe lub kokosanki - http://kuchnialidla.pl/product/duet-kokosanek

    odpowiedz

  • Danuta Danuta
    1665 dni temu
    Czy macie pomysły na dania i desery bez mąki pszennej? mryras From

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1665 dni temu
    Magdo, blacha na tartę powinna mieć ok. 25 cm średnicy.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1665 dni temu
    Chciałabym się dowiedzieć na blachę o jakich wymiarach podane są składniki?

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    1665 dni temu
    Mysle ze wstawianie komentarzy na temat wygladu Pana Pawla i jego koszul jest bardzo nie na miejscu i odznacza sie brakiem kultury. Jest to strona kulinarna a nie pokaz mody a wypieki Pana Pawla sa przepyszne i raczej na tym powinny sie skupic niektorzy forumowicze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1665 dni temu
    Panu Pawełkowi lekko się przytyło i koszule maławe się zrobiły w pewnych miejscach i guziki ledwo wytrzymują

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1666 dni temu
    Doris, otrzymana masa powinna mieć gęstą konsystencję. Nieco sztywnieje po całkowitym ostudzeniu.

    odpowiedz

  • Doris Doris
    1668 dni temu
    jak długo musi to stać, aby masa zrobiła się sztywna?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1670 dni temu
    Nie wiem co źle zrobiłam, ale moje ciasto podczas wałkowania się kruszy :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1671 dni temu
    ten guzik nad paskiem, który ledwo opina ciało nie pozwala mi skupić się na przepisie :))))))))))))) Panie Pawle, proszę zmienić koszulę na chyba rozmiar większą................

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1672 dni temu
    właśnie chłodzi się w lodówce:) wygląda cudownie ciekawe jak smakuje

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1672 dni temu
    na prawdę apetyczny przepis, z pewnością wypróbuję ;)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1672 dni temu
    Wygląda obłędnie, do tego z pysznymi lidlowskimi czekoladami, mniam.

    odpowiedz

  • mipi mipi
    1673 dni temu
    Pyszna tarta !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1673 dni temu
    Moniko, koniecznie napisz nam, jak smakowała!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1673 dni temu
    Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję przepis !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1673 dni temu
    Icurek, dziękujemy za czujność, przepis już został uzupełniony o brakującą część. Makowiec, forma ma około 22 cm średnicy.

    odpowiedz

  • Icurek Icurek
    1673 dni temu
    Trochę zjadło przepis...:)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1673 dni temu
    Proszę o podanie średnicy formy.

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    1674 dni temu
    Dajecie spokuj z tą czekoladą !!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1674 dni temu
    Szwedzki torcik migdałowy bardzo mi zasmakował w Lidlu chciałabym go sam zrobic, ale nie znam przepisu może pan Paweł ma przepis na niego.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram