Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier puder, w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża, jednocześnie mieszając wszystkie składniki. Do całości dodajemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy (jeśli ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę (średnica 21 cm) pokrytą teflonem (jeśli używamy formy bez teflonu, należy ją wcześniej posmarować masłem). Całą formę wylepiamy dokładnie ciastem. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Aby boki tarty były wysokie i nie opadały podczas pieczenia, przygotowaną tartę w formie należy włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do pieca.
Ciasto pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do przestygnięcia. Dżem z czarnej porzeczki podgrzewamy w garnku w celu odparowania. Gorący dżem wylewamy na tartę. Tartę z dżemem wkładamy do lodówki.
Ganasz
W garnku zagotowujemy śmietankę, garnek ze śmietanką zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego kawałki czekolady deserowej. Czekamy, aż kawałki czekolady rozpuszczą się i całość mieszamy. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru.
Na tartę z przestudzonym dżemem wylewamy ganasz (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Tartę z ganaszem odstawiamy do przestygnięcia (najlepiej jeśli będzie stygnąć w temperaturze pokojowej). Tartę wyjmujemy z formy, za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy pozostawionym wcześniej ganaszem. Całą tartę delikatnie oprószamy kakao. Dekorujemy pałeczkami oraz kawałkami czekolady deserowej.
Zobacz podobne
przepisy
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.
Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (60)
564 dni temu
Wygląda świetnie ale proszę o informację jaka jest średnica foremki użytej w tym przepisie?
odpowiedz
564 dni temu
Forma, której użył Paweł, miała 21 cm średnicy.
609 dni temu
Niestety, dżem po podgrzaniu stał się kompotem.
odpowiedz
1717 dni temu
Jest tu kto? :)
odpowiedz
1716 dni temu
Jesteśmy! :) Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
1748 dni temu
hi guys :). I am looking for help for me and my girl. i am from France
odpowiedz
2236 dni temu
Witam, Nie ściągnął mi sie ganasz. Jak długo trzeba miksować aby było dobrze? Czy można go jeszcze uratować?
odpowiedz
2217 dni temu
Ganasz nabiera gęstszej konsystencji, gdy się wystudzi.
2258 dni temu
Niestety wg przepisu ganasz nie wyszedł :(
odpowiedz
2258 dni temu
A co konkretnie się nie udało? Chętnie pomożemy!
1852 dni temu
W przepisie jest błąd, zamiast 250 g śmietanki 30% trzeba dodać 250 ml śmietanki 30%. Kuchnio Lidla w tym przypadku miary są istotne. Niestety też się o tym dzisiaj przekonałem robiąc tort dla przyjaciółki wykorzystujac ganasz z waszego przepisu. POPRAWCIE TEN BŁĄD, produkty które kupiłem były z wyższej półki więc trochę się zdenerwowałem.
1852 dni temu
W przepisie nie ma błędu :) Gramatura się zgadza :)
2800 dni temu
Ciasto jest przepyszne i pięknie się prezentuje. Warto dodać dość kwaśny dżem, żeby przełamać słodkość - co ważne, to ciasto nie jest bardzo słodkie! Dzięki gorzkiej czekoladzie jest treściwe, gęste, ale nie przesłodzone - i to jego największa zaleta. Można fantazjować z różnymi smakami likierów do ganaszu.
odpowiedz
2969 dni temu
Czy śmietanka musi być UHT?
odpowiedz
2969 dni temu
Tak, UHT sprawdzi się najlepiej :)
3169 dni temu
Dzień dobry:) przepis świetny:) mam pytanie czy da się zrobić ganasz z białej czekolady?
odpowiedz
3169 dni temu
Lidio, zerknij do tego przepisu - # . Tam znajdziesz przepis na ganasz migdałowy na bazie białej czekolady :)
3253 dni temu
Tarta jest REWELACYJNA, będę na pewno robiła ją jeszcze nie raz :)
odpowiedz
3253 dni temu
Mancia, my też mamy słabość do tej tarty :)
3518 dni temu
Magdo, konfitura dodaje charakteru tarcie. Kwaskowata porzeczka przełamuje słodycz czekolady, dlatego radzimy jej nie pomijać.
odpowiedz
3518 dni temu
Mam pytanie, czy mogę nie dodawać dżemu? Czy to spowoduje że tarta sie nie uda?
odpowiedz
3539 dni temu
Dziękuję za odpowiedź, ale już za późno na mrożenie...Córka stwierdziła, że jest tak wspaniałe, że nie pozwoli zamrozić. I już został tylko kawałeczek:). A jutro mam zrobić ją ponownie!:))
odpowiedz
3540 dni temu
paproszku, można zamrozić to ciasto, jednak zabezpiecz je folią przed włożeniem do zamrażalnika.
odpowiedz
3540 dni temu
Witam, tarta wyszła bardzo ładna i smaczna. ale mam dylemat - czy mogę zamrozić kawałek? Nic się nie stanie z ganaszem?
odpowiedz
3543 dni temu
Zrobiłam, wyszła idealna! Moi goście byli zachwyceni!
odpowiedz
3693 dni temu
Kasiu, jeśli ten brak ganaszu jest bardzo rażący, możesz dorobić i uzupełnić braki :)
odpowiedz
3693 dni temu
Witam, podobnie, jak juz Ktos wczesniej wspominal, moje ciasto podczas walkowania również kruszylo się, powiedzcie prosze dlaczego, co jest nie tak?
odpowiedz
3693 dni temu
Panie Pawle, zrobiłam wszystko wg przepisu, ale za późno zorientowałam się, że moja foremka jest nieco większa od Pana... Teraz zostało mi trochę za dużo "pustego brzegu". Stąd moje pytanie: jeśli na następny dzień dorobię ganaszu i doleję go na ten już stężały, wszystko będzie w porządku? Czy może piętra się niepotrzebnie zmieszają lub coś w ten deseń? Jestem laikiem i nie umiem tego przewidzieć. Będę wdzięczna za odpowiedź!
odpowiedz
3845 dni temu
Zamiast deserowej użyłam mlecznej czekolady; tarta wyszła przepyszna!
odpowiedz
3869 dni temu
Ja do ganaszu dodałam mleczną czekoladę (tylko deserowa jest dla mnie za gorzka). Zamiast amaretto whiskey. Wyszło super.
odpowiedz
3872 dni temu
megg, po wsadzeniu do lodówki tarta powinna się lekko zagęścić.
odpowiedz
3874 dni temu
Tarta super, tylko wyszła mi za rzadka. Panie Pawle co zrobiłam źle? właśnie wsadziłam do lodówki może trochę się jeszcze zejdzie :(
odpowiedz
3882 dni temu
Drogi Gościu ganasz z czekoladą mleczną będzie znacznie słodszy, jeśli jednak nie będzie Ci to przeszkadzać, śmiało możesz zamienić czekoladę deserową na mleczną.
odpowiedz
3882 dni temu
Czy można zastąpić czekoladę deserową czekoladą mleczną?
odpowiedz
3893 dni temu
Drogi gościu, tak, amaretto można pominąć.
odpowiedz
3894 dni temu
Czy mogłabym pominąć amaretto ?
odpowiedz
3897 dni temu
yuyuyt
odpowiedz
3897 dni temu
No dla mnie za gorzka ta tarta
odpowiedz
3897 dni temu
Witam tarta wygląda smakowicie ja z tego przepisu wziełam sobie ciasto i drzem porzeczkowy mase zrobiłam z maskarpone czekolada biała i likierem kawowym i na wierzch bita smietane ,pychota
odpowiedz
3899 dni temu
Danuto, w naszej Cukierni Lidla znajdziesz desery, które nie wykorzystują mąki pszennej np. owocowe kremy, musy, koktajle. Na cieplejsze dni polecamy również parfait waniliowe z malinami. Proponujemy też przepis na chrupiące czekoladowe ciasteczka - # lub kokosanki - https://kuchnialidla.pl/duet-kokosanek
odpowiedz
3899 dni temu
Czy macie pomysły na dania i desery bez mąki pszennej? mryras From
odpowiedz
3899 dni temu
Magdo, blacha na tartę powinna mieć ok. 25 cm średnicy.
odpowiedz
3899 dni temu
Chciałabym się dowiedzieć na blachę o jakich wymiarach podane są składniki?
odpowiedz
3899 dni temu
Mysle ze wstawianie komentarzy na temat wygladu Pana Pawla i jego koszul jest bardzo nie na miejscu i odznacza sie brakiem kultury. Jest to strona kulinarna a nie pokaz mody a wypieki Pana Pawla sa przepyszne i raczej na tym powinny sie skupic niektorzy forumowicze.
odpowiedz
3899 dni temu
Panu Pawełkowi lekko się przytyło i koszule maławe się zrobiły w pewnych miejscach i guziki ledwo wytrzymują
odpowiedz
3900 dni temu
Doris, otrzymana masa powinna mieć gęstą konsystencję. Nieco sztywnieje po całkowitym ostudzeniu.
odpowiedz
3902 dni temu
jak długo musi to stać, aby masa zrobiła się sztywna?
odpowiedz
3904 dni temu
Nie wiem co źle zrobiłam, ale moje ciasto podczas wałkowania się kruszy :(
odpowiedz
3905 dni temu
ten guzik nad paskiem, który ledwo opina ciało nie pozwala mi skupić się na przepisie :))))))))))))) Panie Pawle, proszę zmienić koszulę na chyba rozmiar większą................
odpowiedz
3906 dni temu
właśnie chłodzi się w lodówce:) wygląda cudownie ciekawe jak smakuje
odpowiedz
3906 dni temu
na prawdę apetyczny przepis, z pewnością wypróbuję ;)
odpowiedz
3906 dni temu
Wygląda obłędnie, do tego z pysznymi lidlowskimi czekoladami, mniam.
odpowiedz
3907 dni temu
Pyszna tarta !
odpowiedz
3907 dni temu
Moniko, koniecznie napisz nam, jak smakowała!
odpowiedz
3907 dni temu
Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję przepis !!!
odpowiedz
3907 dni temu
Icurek, dziękujemy za czujność, przepis już został uzupełniony o brakującą część. Makowiec, forma ma około 22 cm średnicy.
odpowiedz
3907 dni temu
Trochę zjadło przepis...:)
odpowiedz
3908 dni temu
Proszę o podanie średnicy formy.
odpowiedz
3908 dni temu
Dajecie spokuj z tą czekoladą !!!!
odpowiedz
3908 dni temu
Szwedzki torcik migdałowy bardzo mi zasmakował w Lidlu chciałabym go sam zrobic, ale nie znam przepisu może pan Paweł ma przepis na niego.
odpowiedz
zobacz wszystkie