
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto kruche orzechowe
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (termoobieg). Na formę wyłożoną ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Masa makowa
Masę makową łączymy z namoczonymi wcześniej rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami. Na lekko podpieczony spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją.
Dekoracja
Z ciasta, które nam zostało, wycinamy gwiazdki. Posypujemy je cukrem trzcinowym i układamy na masie makowej. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na około 25-30 minut, do momentu uzyskania złotego koloru ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Kruche gwiazdki korzenne
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Komentarze (18)
1076 dni temu
Czy mogę użyć domową masę makową (z przepisu pana Pawła na rogale) zamiast takiej gotowej ze sklepu?
odpowiedz
1074 dni temu
Marto, jak najbardziej ;)
1438 dni temu
Bożonarodzeniowe odkrycie 2019 roku, tarta wyszła przepyszna <3
odpowiedz
1802 dni temu
Bardzo dobra odmiana od tradycyjnego makowca. Delikatne i mokre ciacho!
odpowiedz
3621 dni temu
Cıasto wyszlo pycha!
odpowiedz
3628 dni temu
Padł mi właśnie blender i nie mogę zmiksować orzechów:( Jaką dobrać proporcję bez orzechów? Zastąpię je normalnie mąką?
odpowiedz
3628 dni temu
Oczywiście, że można się ratować, dostępnymi wokół materiałami :) Można też użyć kilka kamyczków.
odpowiedz
3628 dni temu
Witam, czy zamiast grochu i fasoli, można wysypać ryż albo kaszę? Ewentualnie włożyć na ciasto pustą blaszkę okrągłą? Nie kupiłam fasoli ani grochu i jestem teraz w biedzie ;)
odpowiedz
3629 dni temu
Basiu, chodzi o obciążenie tarty grochem lub fasolą, by spód za bardzo się nie podniósł.
odpowiedz
3629 dni temu
O co chodzi z tą fasolą i grochem?? "Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (termoobieg). Na formę wyłożoną ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę"
odpowiedz
3638 dni temu
Białko dodajemy w formie płynnej, bez ubijania :)
odpowiedz
3638 dni temu
Jak to jest z tym białkiem, ubijamy czy nie? Dzisiaj byłam w Lidlu i wszystkie składniki już są :)
odpowiedz
3642 dni temu
Czy do masy makowej należy dodać ubite białka?
odpowiedz
3643 dni temu
Kasiu do tego przepisu sprawdzi się forma w klasycznym rozmiarze, około 25 cm średnicy.
odpowiedz
3643 dni temu
Jakich rozmiarów ma być forma do tarty?
odpowiedz
3643 dni temu
ok i pycha
odpowiedz
3643 dni temu
Masa makowa w Lidlu sprzedawana jest w opakowaniach 900g.
odpowiedz
3643 dni temu
Dlaczego pisze : 1/2 puszki masy makowej ( 450G), skoro 1/2 puszki masy makowej ( która waży 1 kg ) to 500 g. Poprawcie to.
odpowiedz
zobacz wszystkie