Tarta makowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto kruche orzechowe

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (termoobieg). Na formę wyłożoną ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.

Masa makowa

Masę makową łączymy z namoczonymi wcześniej rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami. Na lekko podpieczony spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją.

Dekoracja

Z ciasta, które nam zostało, wycinamy gwiazdki. Posypujemy je cukrem trzcinowym i układamy na masie makowej. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na około 25-30 minut, do momentu uzyskania złotego koloru ciasta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Marta Marta
    1216 dni temu
    Czy mogę użyć domową masę makową (z przepisu pana Pawła na rogale) zamiast takiej gotowej ze sklepu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1214 dni temu
    Marto, jak najbardziej ;)
  • Mart Mart
    1578 dni temu
    Bożonarodzeniowe odkrycie 2019 roku, tarta wyszła przepyszna <3

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1943 dni temu
    Bardzo dobra odmiana od tradycyjnego makowca. Delikatne i mokre ciacho!

    odpowiedz

  • Mo To Mo To
    3762 dni temu
    Cıasto wyszlo pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3769 dni temu
    Padł mi właśnie blender i nie mogę zmiksować orzechów:( Jaką dobrać proporcję bez orzechów? Zastąpię je normalnie mąką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3769 dni temu
    Oczywiście, że można się ratować, dostępnymi wokół materiałami :) Można też użyć kilka kamyczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3769 dni temu
    Witam, czy zamiast grochu i fasoli, można wysypać ryż albo kaszę? Ewentualnie włożyć na ciasto pustą blaszkę okrągłą? Nie kupiłam fasoli ani grochu i jestem teraz w biedzie ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3769 dni temu
    Basiu, chodzi o obciążenie tarty grochem lub fasolą, by spód za bardzo się nie podniósł.

    odpowiedz

  • Basia Basia
    3769 dni temu
    O co chodzi z tą fasolą i grochem?? "Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (termoobieg). Na formę wyłożoną ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3779 dni temu
    Białko dodajemy w formie płynnej, bez ubijania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3779 dni temu
    Jak to jest z tym białkiem, ubijamy czy nie? Dzisiaj byłam w Lidlu i wszystkie składniki już są :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3783 dni temu
    Czy do masy makowej należy dodać ubite białka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3783 dni temu
    Kasiu do tego przepisu sprawdzi się forma w klasycznym rozmiarze, około 25 cm średnicy.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3784 dni temu
    Jakich rozmiarów ma być forma do tarty?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3784 dni temu
    ok i pycha

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Masa makowa w Lidlu sprzedawana jest w opakowaniach 900g.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3784 dni temu
    Dlaczego pisze : 1/2 puszki masy makowej ( 450G), skoro 1/2 puszki masy makowej ( która waży 1 kg ) to 500 g. Poprawcie to.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!