Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta). W przesianej mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki sie połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrabiamy nadal, podsypując maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.
Na koniec podsypujemy ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Masa makowo-orzechowa
Do masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie. Całość mieszamy.
Dekoracja
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku.
Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). Obie części splatamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.
Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia (strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).
Strucle smarujemy podgrzanym w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
1701 dni temu
Świetny przepis, nigdy niczego nie piekłam z drożdży, a mimo to strucla wyszła idealna.
odpowiedz
3226 dni temu
Strucla wyszła przepyszna! Nie dodałam miodu do maku ale i tak jest bardzo słodka. Ciasto cudowne! Dziękuję za przepis😊
odpowiedz
3632 dni temu
W tamtym roku upiekłam i w tym roku również. Już pachnie w piekarniku :)
odpowiedz
3658 dni temu
Amatorze, jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia dotyczące naszej masy makowej, zgłoś je przez formularz kontaktowy (https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm), a zostaną zweryfikowane przez dział zajmujący się tym asortymentem.
odpowiedz
3658 dni temu
CZY KTOŚ CZYTAŁ SKŁAD GOTOWEJ MASY MAKOWEJ, JA NIGDY TYCH ŚMIECI NIE KUPIĘ
odpowiedz
3963 dni temu
bardzo fajny i zrozumiały przepis , bardzo smaczny makowiec . wole zajrzeć tu do kuchni Lidla niż na inne niezrozumiale stronki z przepisami .
odpowiedz
3993 dni temu
Mikser Kitchen Aid jest bardzo dobry. Nie chodzi o to jak dużą ma moc, ale o to jak ją wykorzystuje. Ja mam od niedawna ten mikser, ale już zdążyłam trochę nim popracować i uważam, że warto. Pomijając jego praktyczne zastosowanie, dodatkowo jest cudowną ozdobą w kuchni.
odpowiedz
3994 dni temu
Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobty? Ponieważ kiedyś chciałam go kupić ale zauważyłam że ma tylko 300W mocy. Proszę o odpowiedz. 1 sekund temu
odpowiedz
3997 dni temu
Drożdży używamy świeżych, nie suchych.
odpowiedz
3997 dni temu
czy na pewno są to drożdze suche . 22g to prawie 4 opakowania 1 opakowanie ma 7 g. na opakowaniu jest napisane że paczuszka starcza na 500g mąki i odpowiada 25g świeżych drożdży. więc 22g suchych to prawie na 2 kg mąki a w przepisie jest 300g
odpowiedz
3998 dni temu
Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobiłam. Jest nieco ciemniejsze niż Wasza na zdjęciu strucla, ale wygląda oięknie. Zobaczymy jak w smaku :):):)
odpowiedz
3998 dni temu
GośćP, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. Jeśli strucla już nabrała odpowiedniego koloru, skróć czas pieczenia.
odpowiedz
3998 dni temu
W jakiej temp. Piec? Włożyłam na 180 st z termoobiegien, piekarnik bez termoobiegu był nagrzany do 180 st i piecze się już 30 min i jest bardzo ciemna. Chyba spaliłam :(
odpowiedz
3998 dni temu
ZROBIŁEM- WYSZŁO PRZEPYSZNE- DZIĘKUJĘ
odpowiedz
3998 dni temu
Witam, wczoraj zrobiłam struclę i chyba wszystko wyszło jak trzeba, no może troszkę za bardzo rozwałkowałam ciasto i trudno było mi ją zaplatać, ale to nie szkodzi. I jeszcze troszkę za bardzo mi sie przypiekła, ale to już chyba wina mojego piekarnika :) Spróbowałam - smakuje wyśmienicie!! Polecam!! :)
odpowiedz
3998 dni temu
Zrobiłam porcię na 2 strucle i...... wyszły OGROMNE ! Wszystkiego za dużo... Masy makowej też...tak mi się wydaje, jedną struclę zawinęłam tak jak na filmie i mak aż się wywala bokami :/ Właśnie kończy się piec, zobaczymy co z tego będzie... Pozdrawiam
odpowiedz
4004 dni temu
W tym przepisie używamy drożdży świeżych :)
odpowiedz
4004 dni temu
Witam. Mam pytanie... Czy drożdże użyte do ciasto to drożdże suche? Z góry dziękuje za odpowiedź :) Pozdrawiam.
odpowiedz
4005 dni temu
Moniko, Paweł jest cukiernikiem z prawdziwego zdarzenia :) Jest Mistrzem Polski Cukierników oraz zdobywcą laurów na konkursach cukierniczych nie tylko w Polsce, ale i na świecie :)
odpowiedz
4005 dni temu
Rewelacyjna sztrucla nawet ta gotowa masa smakuje całkiem dobrze ,dobrze ze Pan Paweł próbuje produktów z Lidla i je ulepsza , Super ze go zaprosiliście . A tak węglowe czy on naprawdę jest cukiernikiem i mistrzem czy to tylko ściema do reklamy?
odpowiedz
4005 dni temu
ala jeśli zamiast masy makowej masz po prostu zmielony mak, dodaj do niego trochę więcej bakalii i miodu i również wyjdzie pysznie! :)
odpowiedz
4006 dni temu
Zrobiłam na wypróbowanie. Rewelacyjna, zachwyciła wszystkich moich współlokatorów. Na pewno zagości na świątecznym stole:) Polecam!
odpowiedz
4006 dni temu
Prosze o Pomoc mam mak mielony i chcialabym Go wykorzystać jak mamgo przygotować Prosze i z Góry Dziękuje
odpowiedz
4008 dni temu
Przetestowałam dzis przedświatecznie i jak dla mnie rewelacja!!!!! Efektowne i smaczne!
odpowiedz
4010 dni temu
Niestety zdarza się tak, piekarniki różnie grzeją, szczególnie w opcji z termoobiegiem - niektóre przypiekają ciasta znacznie szybciej, inne wolniej. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni radzimy zmniejszyć temperaturę piekarnika lub wyłączyć termoobieg.
odpowiedz
4010 dni temu
Pyszności, ja dziś też piekę tylko na cieście francuskim, oczywiście Linessa z lidla, taka szybsza wersja:)
odpowiedz
4010 dni temu
mam pytanie do tych którzy już piekli strucle, a mianowicie jak długo jest miękka ? czy nie wysycha ?
odpowiedz
4010 dni temu
Piekłam wczoraj. Po 10 minutach już był mocno zarumieniony więc przykryłam papierem i wyłączyłam termoobieg. Według mnie trzeba zmniejszyć temperaturę lub piec bez termoobiegu.Ciasto wyszło wspaniałe! Polecam!
odpowiedz
4010 dni temu
Ustawiłam 180 stopni,termoobieg, piekłam 35 minut,dół przypalił się, a góra mocno przypiekła. Co zrobiłam źle?
odpowiedz
4012 dni temu
W zależności od tego ile bakalii oraz innych dodatków do masy makowej zamierzamy dodać, na 0,5 kg masy makowej suchego maku powinno być około 300-350 g.
odpowiedz
4012 dni temu
bardzo mnie kusi żeby upiec , ale ja i ciasto drożdżowe to wielka porażka
odpowiedz
4013 dni temu
Mama dziś zrobiła :) Strucla jest pyszna!
odpowiedz
4013 dni temu
Zamiast gotowej masy makowej ile potrzeba maku sypkiego, wole własnoręcznie zrobic.
odpowiedz
zobacz wszystkie