zobacz film Strucla makowo-orzechowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto drożdżowe

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta). W przesianej mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki sie połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrabiamy nadal, podsypując maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.

Na koniec podsypujemy ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Masa makowo-orzechowa

Do masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie. Całość mieszamy.

Dekoracja

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku.

Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). Obie części splatamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.

Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia (strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).

Strucle smarujemy podgrzanym w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • DeadRaccoon DeadRaccoon
    1642 dni temu
    Świetny przepis, nigdy niczego nie piekłam z drożdży, a mimo to strucla wyszła idealna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3166 dni temu
    Strucla wyszła przepyszna! Nie dodałam miodu do maku ale i tak jest bardzo słodka. Ciasto cudowne! Dziękuję za przepis😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3573 dni temu
    W tamtym roku upiekłam i w tym roku również. Już pachnie w piekarniku :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3598 dni temu
    Amatorze, jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia dotyczące naszej masy makowej, zgłoś je przez formularz kontaktowy (https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm), a zostaną zweryfikowane przez dział zajmujący się tym asortymentem.

    odpowiedz

  • AMATOR AMATOR
    3598 dni temu
    CZY KTOŚ CZYTAŁ SKŁAD GOTOWEJ MASY MAKOWEJ, JA NIGDY TYCH ŚMIECI NIE KUPIĘ

    odpowiedz

  • kaska kaska
    3903 dni temu
    bardzo fajny i zrozumiały przepis , bardzo smaczny makowiec . wole zajrzeć tu do kuchni Lidla niż na inne niezrozumiale stronki z przepisami .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3933 dni temu
    Mikser Kitchen Aid jest bardzo dobry. Nie chodzi o to jak dużą ma moc, ale o to jak ją wykorzystuje. Ja mam od niedawna ten mikser, ale już zdążyłam trochę nim popracować i uważam, że warto. Pomijając jego praktyczne zastosowanie, dodatkowo jest cudowną ozdobą w kuchni.

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    3934 dni temu
    Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobty? Ponieważ kiedyś chciałam go kupić ale zauważyłam że ma tylko 300W mocy. Proszę o odpowiedz. 1 sekund temu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3938 dni temu
    Drożdży używamy świeżych, nie suchych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3938 dni temu
    czy na pewno są to drożdze suche . 22g to prawie 4 opakowania 1 opakowanie ma 7 g. na opakowaniu jest napisane że paczuszka starcza na 500g mąki i odpowiada 25g świeżych drożdży. więc 22g suchych to prawie na 2 kg mąki a w przepisie jest 300g

    odpowiedz

  • GośćP GośćP
    3938 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobiłam. Jest nieco ciemniejsze niż Wasza na zdjęciu strucla, ale wygląda oięknie. Zobaczymy jak w smaku :):):)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3938 dni temu
    GośćP, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. Jeśli strucla już nabrała odpowiedniego koloru, skróć czas pieczenia.

    odpowiedz

  • GośćP GośćP
    3938 dni temu
    W jakiej temp. Piec? Włożyłam na 180 st z termoobiegien, piekarnik bez termoobiegu był nagrzany do 180 st i piecze się już 30 min i jest bardzo ciemna. Chyba spaliłam :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3938 dni temu
    ZROBIŁEM- WYSZŁO PRZEPYSZNE- DZIĘKUJĘ

    odpowiedz

  • Gość M Gość M
    3938 dni temu
    Witam, wczoraj zrobiłam struclę i chyba wszystko wyszło jak trzeba, no może troszkę za bardzo rozwałkowałam ciasto i trudno było mi ją zaplatać, ale to nie szkodzi. I jeszcze troszkę za bardzo mi sie przypiekła, ale to już chyba wina mojego piekarnika :) Spróbowałam - smakuje wyśmienicie!! Polecam!! :)

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    3939 dni temu
    Zrobiłam porcię na 2 strucle i...... wyszły OGROMNE ! Wszystkiego za dużo... Masy makowej też...tak mi się wydaje, jedną struclę zawinęłam tak jak na filmie i mak aż się wywala bokami :/ Właśnie kończy się piec, zobaczymy co z tego będzie... Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3944 dni temu
    W tym przepisie używamy drożdży świeżych :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    Witam. Mam pytanie... Czy drożdże użyte do ciasto to drożdże suche? Z góry dziękuje za odpowiedź :) Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3946 dni temu
    Moniko, Paweł jest cukiernikiem z prawdziwego zdarzenia :) Jest Mistrzem Polski Cukierników oraz zdobywcą laurów na konkursach cukierniczych nie tylko w Polsce, ale i na świecie :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3946 dni temu
    Rewelacyjna sztrucla nawet ta gotowa masa smakuje całkiem dobrze ,dobrze ze Pan Paweł próbuje produktów z Lidla i je ulepsza , Super ze go zaprosiliście . A tak węglowe czy on naprawdę jest cukiernikiem i mistrzem czy to tylko ściema do reklamy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3946 dni temu
    ala jeśli zamiast masy makowej masz po prostu zmielony mak, dodaj do niego trochę więcej bakalii i miodu i również wyjdzie pysznie! :)

    odpowiedz

  • Martyś Martyś
    3946 dni temu
    Zrobiłam na wypróbowanie. Rewelacyjna, zachwyciła wszystkich moich współlokatorów. Na pewno zagości na świątecznym stole:) Polecam!

    odpowiedz

  • ala ala
    3946 dni temu
    Prosze o Pomoc mam mak mielony i chcialabym Go wykorzystać jak mamgo przygotować Prosze i z Góry Dziękuje

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3948 dni temu
    Przetestowałam dzis przedświatecznie i jak dla mnie rewelacja!!!!! Efektowne i smaczne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3950 dni temu
    Niestety zdarza się tak, piekarniki różnie grzeją, szczególnie w opcji z termoobiegiem - niektóre przypiekają ciasta znacznie szybciej, inne wolniej. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni radzimy zmniejszyć temperaturę piekarnika lub wyłączyć termoobieg.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3950 dni temu
    Pyszności, ja dziś też piekę tylko na cieście francuskim, oczywiście Linessa z lidla, taka szybsza wersja:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3950 dni temu
    mam pytanie do tych którzy już piekli strucle, a mianowicie jak długo jest miękka ? czy nie wysycha ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Piekłam wczoraj. Po 10 minutach już był mocno zarumieniony więc przykryłam papierem i wyłączyłam termoobieg. Według mnie trzeba zmniejszyć temperaturę lub piec bez termoobiegu.Ciasto wyszło wspaniałe! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Ustawiłam 180 stopni,termoobieg, piekłam 35 minut,dół przypalił się, a góra mocno przypiekła. Co zrobiłam źle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3952 dni temu
    W zależności od tego ile bakalii oraz innych dodatków do masy makowej zamierzamy dodać, na 0,5 kg masy makowej suchego maku powinno być około 300-350 g.

    odpowiedz

  • Gość m Gość m
    3953 dni temu
    bardzo mnie kusi żeby upiec , ale ja i ciasto drożdżowe to wielka porażka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    Mama dziś zrobiła :) Strucla jest pyszna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    Zamiast gotowej masy makowej ile potrzeba maku sypkiego, wole własnoręcznie zrobic.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!