Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śmietankę zagotowujemy z miodem i zmiksowanymi, przetartymi przez sito malinami. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodajemy miękkie masło, ponownie całość miksujemy. Tak przygotowany ganasz odstawiamy do lodówki, do całkowitego zestalenia. Następnie formujemy kulki o średnicy 2 cm. Kulki układamy na papierze do pieczenia. W kulki wbijamy grube wykałaczki o długości około 10 cm (wykałaczki trzeba dociąć). Uformowane trufle z patyczkami wkładamy ponownie do lodówki.
W celu przygotowania polewy, czekoladę (białą, mleczną lub deserową) rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszając co chwilę (czekolady nie można przegrzać, maks. 50°C). Czekoladę studzimy w misce, raz na jakiś czas mieszając do momentu, aż będzie chłodna. Trufle na patyczkach zanurzamy w czekoladzie. Możemy je posypać posiekanymi orzeszkami lub pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!
Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.
Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z bakłażana z fetą
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
- Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Rolada makowa
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Wegańskie bounty owocowe
- Chlebek pizzowy
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Mrożony jogurt z owocami
- Minipizze razowe z warzywami
- Crostini z burratą à la caprese
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- DESER SZAMPAŃSKI
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Pulpety w sosie koperkowym
- Babka z niespodzianką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Szpinakowe smoothie z morelami
- Pizza rzymska
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
1234 dni temu
Czy ilość składników podana w przepisie jest prawidłowa? 25 ml śmietanki?
odpowiedz
1234 dni temu
Tak, przepis jest prawidłowy. Potrzebujesz 25 ml śmietanki.
2116 dni temu
Ile mniej więcej wychodzi sztuk z tego przepisu??
odpowiedz
2116 dni temu
Około 10-12 sztuk :)
2530 dni temu
Najlepszy deser jaki w życiu zrobiłam!
odpowiedz
2809 dni temu
Dziękuję:)
odpowiedz
2811 dni temu
Są niesamowite ale czy można je zrobić bez malin z samej czekolady ;)
odpowiedz
2810 dni temu
Oczywiście, że można :)
3451 dni temu
W ten weekend spróbuję zrobić trufle z truskawkami i na pewno dam znać jak mi wyszło :)
odpowiedz
3452 dni temu
Justyś, możesz wypróbować przepis z truskawkami. Koniecznie daj znać, jak wyszło! :)
odpowiedz
3452 dni temu
Witam. A czy zamiast malin mogą być świeże truskawki?
odpowiedz
3465 dni temu
Drogi Gościu, nie ma takiej konieczności.
odpowiedz
3465 dni temu
Czy maliny należy rozmrozić do zmiksowania?
odpowiedz
3467 dni temu
happy, koniecznie daj nam znać, jak wyszły :)
odpowiedz
3467 dni temu
Niestety nie mam możliwości kupna malin więc mam nadzieję ze będą również smaczne:)
odpowiedz
3467 dni temu
happy, malina jest smacznym urozmaiceniem, jednak możesz je pominąć :)
odpowiedz
3467 dni temu
Czy może być tez bez malin ?
odpowiedz
3521 dni temu
Gościu, ganasz można formować dłońmi - po odstaniu w lodówce nadal będzie plastyczny.
odpowiedz
3521 dni temu
jak mam do to kurcze uformować
odpowiedz
3521 dni temu
Eda, możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
odpowiedz
3521 dni temu
dlaczego tak często używasz kuchenki mikrofalowej w przepisach, przecież to niezdrowe.
odpowiedz
3531 dni temu
Alicjo, ilość zależy od tego, jak duże kuleczki będziesz lepiła.
odpowiedz
3532 dni temu
Dołączam się do poprzedniego pytania. Ile z tych produktów wyjdzie trufli?
odpowiedz
3532 dni temu
Mam jedno pytanie, ile wyjdzie z takiej ilości produktów?
odpowiedz
3532 dni temu
Przepis świetny. Wszystko wyszło idealnie. Rada dla tych, którzy marudzą - pora kupić wagę elektroniczną i wszystko robić wg przepisu. SUUUUPER !!! polecam :)
odpowiedz
3535 dni temu
Tomaszu, na wątpliwości poniżej została udzielona odpowiedź. Zwróciliśmy uwagę, jakie produkty powinniśmy wybrać, by z przygotowaniem trufli nie było problemu. Ganasz można formować, ponieważ po odstaniu w lodówce nadal będzie plastyczny.
odpowiedz
3535 dni temu
Dwie watpliwości. Po pierwsze, jak uformować ganache już zestalony w lodówce? Po drugie czy "eksperci" mogliby odnieść do wątpliwości internautek zgłoszonych powyżej?
odpowiedz
3754 dni temu
Super
odpowiedz
3866 dni temu
Przy robieniu trufli ważne jest użycie dobrej jakości produktów - masło powinno być prawdziwym masłem (nie może to być margaryna ani miks tłuszczowy), a dobrej jakości czekolada przy łamaniu wydaje odgłos charakterystycznego trzasku. Dzięki temu trufle powinny wyjść idealne.
odpowiedz
3868 dni temu
mi też wyszła papka :(
odpowiedz
3874 dni temu
lizaki wyszły bardzo smaczne na urodzinach mojej córeczki to był gwóźdź programu :)
odpowiedz
3887 dni temu
NIE POLECAM!!!!! Zrobiłam dzisiaj trufle, a raczej papkę na trufle... Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, składniki wymierzyłam co do grama. Włożyłam ganasz do lodówki i po godzinie w lodówce a następnie 2 w zamrażalniku nie stało się z nim NIC! Nadal miał lepką, ciągnącą się konsystencję, która wszystko brudziła, lepiła się do rąk i nie dało się z niej nic uformować. Zakładam, że jest coś po prostu nietak jeśli chodzi o przepis, bo jeśli czas przygotowania to godzina, to czemu po 3 godzinach masa nadal była zła? Radzę także uważać, bo to nie pierwszy przepis, który okazał się katastrofą, mimo dokładnego robienia...
odpowiedz
3890 dni temu
Przepraszam za alkohol...Jak to się stało - nie wiem.
odpowiedz
3890 dni temu
Do trufli dodaje się alkochol
odpowiedz
3890 dni temu
czy maliny mogą być świeże
odpowiedz
3894 dni temu
Aniu, synkowi z pewnością będą smakowały :)
odpowiedz
3894 dni temu
Piękne trufelki,chętnie je przygotuję na urodziny syna ,bardzo pomysłowe.
odpowiedz
3895 dni temu
Super ! I pięknie wyglądają !
odpowiedz
zobacz wszystkie