Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Śmietankę zagotowujemy z miodem i przetartymi malinami. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodajemy miękkie masło, ponownie całość miksujemy. Tak przygotowany ganasz odstawiamy do lodówki, do całkowitego zestalenia. Następnie formujemy kulki o średnicy 2 cm. Kulki układamy na papierze do pieczenia. W kulki wbijamy grube wykałaczki o długości około 10 cm (wykałaczki trzeba dociąć). Uformowane trufle z patyczkami wkładamy ponownie do lodówki.

W celu przygotowania polewy, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszając co chwilę (czekolady nie można przegrzać, maks. 50°C). Czekoladę studzimy w misce, raz na jakiś czas mieszając do momentu, aż będzie chłodna. Trufle na patyczkach zanurzamy w czekoladzie. Możemy je posypać orzeszkami, pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    306 dni temu
    Najlepszy deser jaki w życiu zrobiłam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    586 dni temu
    Dziękuję:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    587 dni temu
    Są niesamowite ale czy można je zrobić bez malin z samej czekolady ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    586 dni temu
    Oczywiście, że można :)
  • Justyś Justyś
    1227 dni temu
    W ten weekend spróbuję zrobić trufle z truskawkami i na pewno dam znać jak mi wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1228 dni temu
    Justyś, możesz wypróbować przepis z truskawkami. Koniecznie daj znać, jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    1229 dni temu
    Witam. A czy zamiast malin mogą być świeże truskawki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1241 dni temu
    Drogi Gościu, nie ma takiej konieczności.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1242 dni temu
    Czy maliny należy rozmrozić do zmiksowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1243 dni temu
    happy, koniecznie daj nam znać, jak wyszły :)

    odpowiedz

  • happy happy
    1243 dni temu
    Niestety nie mam możliwości kupna malin więc mam nadzieję ze będą również smaczne:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1243 dni temu
    happy, malina jest smacznym urozmaiceniem, jednak możesz je pominąć :)

    odpowiedz

  • happy happy
    1243 dni temu
    Czy może być tez bez malin ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1297 dni temu
    Gościu, ganasz można formować dłońmi - po odstaniu w lodówce nadal będzie plastyczny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1297 dni temu
    jak mam do to kurcze uformować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1297 dni temu
    Eda, możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

    odpowiedz

  • eda eda
    1297 dni temu
    dlaczego tak często używasz kuchenki mikrofalowej w przepisach, przecież to niezdrowe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1307 dni temu
    Alicjo, ilość zależy od tego, jak duże kuleczki będziesz lepiła.

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1308 dni temu
    Dołączam się do poprzedniego pytania. Ile z tych produktów wyjdzie trufli?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1308 dni temu
    Mam jedno pytanie, ile wyjdzie z takiej ilości produktów?

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1309 dni temu
    Przepis świetny. Wszystko wyszło idealnie. Rada dla tych, którzy marudzą - pora kupić wagę elektroniczną i wszystko robić wg przepisu. SUUUUPER !!! polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1311 dni temu
    Tomaszu, na wątpliwości poniżej została udzielona odpowiedź. Zwróciliśmy uwagę, jakie produkty powinniśmy wybrać, by z przygotowaniem trufli nie było problemu. Ganasz można formować, ponieważ po odstaniu w lodówce nadal będzie plastyczny.

    odpowiedz

  • tomasz tomasz
    1311 dni temu
    Dwie watpliwości. Po pierwsze, jak uformować ganache już zestalony w lodówce? Po drugie czy "eksperci" mogliby odnieść do wątpliwości internautek zgłoszonych powyżej?

    odpowiedz

  • natalia  strzelczyk natalia strzelczyk
    1531 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1642 dni temu
    Przy robieniu trufli ważne jest użycie dobrej jakości produktów - masło powinno być prawdziwym masłem (nie może to być margaryna ani miks tłuszczowy), a dobrej jakości czekolada przy łamaniu wydaje odgłos charakterystycznego trzasku. Dzięki temu trufle powinny wyjść idealne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1645 dni temu
    mi też wyszła papka :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1651 dni temu
    lizaki wyszły bardzo smaczne na urodzinach mojej córeczki to był gwóźdź programu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    NIE POLECAM!!!!! Zrobiłam dzisiaj trufle, a raczej papkę na trufle... Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, składniki wymierzyłam co do grama. Włożyłam ganasz do lodówki i po godzinie w lodówce a następnie 2 w zamrażalniku nie stało się z nim NIC! Nadal miał lepką, ciągnącą się konsystencję, która wszystko brudziła, lepiła się do rąk i nie dało się z niej nic uformować. Zakładam, że jest coś po prostu nietak jeśli chodzi o przepis, bo jeśli czas przygotowania to godzina, to czemu po 3 godzinach masa nadal była zła? Radzę także uważać, bo to nie pierwszy przepis, który okazał się katastrofą, mimo dokładnego robienia...

    odpowiedz

  • viaGość viaGość
    1666 dni temu
    Przepraszam za alkohol...Jak to się stało - nie wiem.

    odpowiedz

  • viaGość viaGość
    1666 dni temu
    Do trufli dodaje się alkochol

    odpowiedz

  • Gość 1 Gość 1
    1666 dni temu
    czy maliny mogą być świeże

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1670 dni temu
    Aniu, synkowi z pewnością będą smakowały :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1671 dni temu
    Piękne trufelki,chętnie je przygotuję na urodziny syna ,bardzo pomysłowe.

    odpowiedz

  • mipi mipi
    1671 dni temu
    Super ! I pięknie wyglądają !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram