Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śmietankę zagotowujemy z miodem i zmiksowanymi, przetartymi przez sito malinami. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodajemy miękkie masło, ponownie całość miksujemy. Tak przygotowany ganasz odstawiamy do lodówki, do całkowitego zestalenia. Następnie formujemy kulki o średnicy 2 cm. Kulki układamy na papierze do pieczenia. W kulki wbijamy grube wykałaczki o długości około 10 cm (wykałaczki trzeba dociąć). Uformowane trufle z patyczkami wkładamy ponownie do lodówki.
W celu przygotowania polewy, czekoladę (białą, mleczną lub deserową) rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszając co chwilę (czekolady nie można przegrzać, maks. 50°C). Czekoladę studzimy w misce, raz na jakiś czas mieszając do momentu, aż będzie chłodna. Trufle na patyczkach zanurzamy w czekoladzie. Możemy je posypać posiekanymi orzeszkami lub pistacjami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (38)
1622 dni temu
Czy ilość składników podana w przepisie jest prawidłowa? 25 ml śmietanki?
Odpowiedz
1621 dni temu
Tak, przepis jest prawidłowy. Potrzebujesz 25 ml śmietanki.
2504 dni temu
Ile mniej więcej wychodzi sztuk z tego przepisu??
Odpowiedz
2504 dni temu
Około 10-12 sztuk :)
2918 dni temu
Najlepszy deser jaki w życiu zrobiłam!
Odpowiedz
3197 dni temu
Dziękuję:)
Odpowiedz
3198 dni temu
Są niesamowite ale czy można je zrobić bez malin z samej czekolady ;)
Odpowiedz
3197 dni temu
Oczywiście, że można :)
3839 dni temu
W ten weekend spróbuję zrobić trufle z truskawkami i na pewno dam znać jak mi wyszło :)
Odpowiedz
3840 dni temu
Justyś, możesz wypróbować przepis z truskawkami. Koniecznie daj znać, jak wyszło! :)
Odpowiedz
3840 dni temu
Witam. A czy zamiast malin mogą być świeże truskawki?
Odpowiedz
3852 dni temu
Drogi Gościu, nie ma takiej konieczności.
Odpowiedz
3853 dni temu
Czy maliny należy rozmrozić do zmiksowania?
Odpowiedz
3854 dni temu
happy, koniecznie daj nam znać, jak wyszły :)
Odpowiedz
3854 dni temu
Niestety nie mam możliwości kupna malin więc mam nadzieję ze będą również smaczne:)
Odpowiedz
3854 dni temu
happy, malina jest smacznym urozmaiceniem, jednak możesz je pominąć :)
Odpowiedz
3854 dni temu
Czy może być tez bez malin ?
Odpowiedz
3908 dni temu
Gościu, ganasz można formować dłońmi - po odstaniu w lodówce nadal będzie plastyczny.
Odpowiedz
3908 dni temu
jak mam do to kurcze uformować
Odpowiedz
3908 dni temu
Eda, możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Odpowiedz
3909 dni temu
dlaczego tak często używasz kuchenki mikrofalowej w przepisach, przecież to niezdrowe.
Odpowiedz
3918 dni temu
Alicjo, ilość zależy od tego, jak duże kuleczki będziesz lepiła.
Odpowiedz
3919 dni temu
Dołączam się do poprzedniego pytania. Ile z tych produktów wyjdzie trufli?
Odpowiedz
3919 dni temu
Mam jedno pytanie, ile wyjdzie z takiej ilości produktów?
Odpowiedz
3920 dni temu
Przepis świetny. Wszystko wyszło idealnie. Rada dla tych, którzy marudzą - pora kupić wagę elektroniczną i wszystko robić wg przepisu. SUUUUPER !!! polecam :)
Odpowiedz
3922 dni temu
Tomaszu, na wątpliwości poniżej została udzielona odpowiedź. Zwróciliśmy uwagę, jakie produkty powinniśmy wybrać, by z przygotowaniem trufli nie było problemu. Ganasz można formować, ponieważ po odstaniu w lodówce nadal będzie plastyczny.
Odpowiedz
3922 dni temu
Dwie watpliwości. Po pierwsze, jak uformować ganache już zestalony w lodówce? Po drugie czy "eksperci" mogliby odnieść do wątpliwości internautek zgłoszonych powyżej?
Odpowiedz
4142 dni temu
Super
Odpowiedz
4254 dni temu
Przy robieniu trufli ważne jest użycie dobrej jakości produktów - masło powinno być prawdziwym masłem (nie może to być margaryna ani miks tłuszczowy), a dobrej jakości czekolada przy łamaniu wydaje odgłos charakterystycznego trzasku. Dzięki temu trufle powinny wyjść idealne.
Odpowiedz
4256 dni temu
mi też wyszła papka :(
Odpowiedz
4262 dni temu
lizaki wyszły bardzo smaczne na urodzinach mojej córeczki to był gwóźdź programu :)
Odpowiedz
4275 dni temu
NIE POLECAM!!!!! Zrobiłam dzisiaj trufle, a raczej papkę na trufle... Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, składniki wymierzyłam co do grama. Włożyłam ganasz do lodówki i po godzinie w lodówce a następnie 2 w zamrażalniku nie stało się z nim NIC! Nadal miał lepką, ciągnącą się konsystencję, która wszystko brudziła, lepiła się do rąk i nie dało się z niej nic uformować. Zakładam, że jest coś po prostu nietak jeśli chodzi o przepis, bo jeśli czas przygotowania to godzina, to czemu po 3 godzinach masa nadal była zła? Radzę także uważać, bo to nie pierwszy przepis, który okazał się katastrofą, mimo dokładnego robienia...
Odpowiedz
4277 dni temu
Przepraszam za alkohol...Jak to się stało - nie wiem.
Odpowiedz
4277 dni temu
Do trufli dodaje się alkochol
Odpowiedz
4277 dni temu
czy maliny mogą być świeże
Odpowiedz
4281 dni temu
Aniu, synkowi z pewnością będą smakowały :)
Odpowiedz
4282 dni temu
Piękne trufelki,chętnie je przygotuję na urodziny syna ,bardzo pomysłowe.
Odpowiedz
4282 dni temu
Super ! I pięknie wyglądają !
Odpowiedz
zobacz wszystkie