Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Zmielone migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, białka oraz mąkę mieszamy razem (konsystencja powinna przypominać konsystencję marcepanu). Z masy migdałowej formujemy wałeczki o długości około 17 cm. Cały wałeczek obtaczamy w płatkach migdałowych.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki i formujemy z nich laski. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciastka studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy do momentu, aż będzie zimna. Koncówki ciastek zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Chrupiące czekoladki
- Minitorcik migdałowy "Paris"
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Żurek babci
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Minipizza z kabanosami
- Karp w galarecie
- Gulasz po węgiersku
- Tarta z warzywami na patelnię
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Szparagi z szynką parmeńską
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Domowe lody szparagowe
- Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
- Sernik czekoladowy
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Ciasto z profiterolkami
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Ciasteczka owsiane z mango
- Wegański falafel burger z portobello
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Serniczkowe zajączki
- Kotleciki z batatów i kaszy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
2415 dni temu
Bardzo dobre ciasteczka. Fakt, wychodzą trochę twarde, więc dla babć się nie nadają. Trudno się je obtacza w płatkach przez co nie wyglądają już potem na takie pięknie uformowane. Ale przymykam na to wszystko oko ze względu na smak. Zwłaszcza tej końcówki z czekoladą.
odpowiedz
2893 dni temu
Czy migdały mają być w swojej brązowej otoczce, czy białe?
odpowiedz
2893 dni temu
Mielemy migdały bez skórki :)
2915 dni temu
Białko ubite na pianę czy od taki sobie dodane?
odpowiedz
2915 dni temu
Białek nie trzeba ubijać.
3260 dni temu
Mogą być płatki kokosowe zamiast migdałów? Podoba mi się przepis,ale wolę kokos.
odpowiedz
3590 dni temu
Ile szt ciasteczek wychodzi z tej proporcji?
odpowiedz
3979 dni temu
Nie, białek nie należy wcześniej ubijać, dodajemy je do ciasta w formie płynnej.
odpowiedz
3979 dni temu
białka ubite?
odpowiedz
3985 dni temu
Mnie również masa wyszła zbyt rzadka dlatego dołożyłam migdałów, cukru i mąki...teraz się pieką, zobaczymy czy wyjdą ...
odpowiedz
3985 dni temu
Mnie masa wyszła zbyt rzadka i nie mogłam uformować wałeczków. Jaka była tego przyczyna? Zrobiłam natomiast małe kuleczki, które upiekłam w mini mufinkowych foremkach papierowych. Wyszły niezłe.
odpowiedz
3993 dni temu
Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce około 2 tygodni, lecz zwykle znikają znacznie szybciej :)
odpowiedz
3993 dni temu
I zrobione nie są takie śliczne jak na zdjęciu ale są pyszne ,uwielbiam migdały ! A jeszcze jedno nie są za twarde Polecam
odpowiedz
3997 dni temu
Jak długo można przechowywać gotowe ciasteczka?
odpowiedz
3998 dni temu
Przyczyny zbyt twardych ciasteczek mogą być dwie: pierwsza - być może piekarnik zbyt mocno wysuszyć ciastka - w tym przypadku warto skrócić czas pieczenia do około 16 minut; druga: ciastka są zbyt cienkie - średnica wałeczka musi mieć co najmniej 1-1,5 cm. Po upieczeniu ciastka można wstawić do słoika lub szczelnej puszki i wówczas na pewno nie będą twarde :)
odpowiedz
3998 dni temu
Masakra jakas tego nie da sie nawet przlamac. Nie.powiesze ich nawet na chionke bo jeszcze ktos beszie mial ochotr..... to bedzie obciach. Stawiam na sprawdzone przepisy
odpowiedz
3999 dni temu
Też okazały się twarde,można je tylko walcem potraktować.Może przepis to zmowa z dentystami?
odpowiedz
4001 dni temu
Witam, zrobiłam te ciasteczka dokładnie według przepisu i po upieczeniu okazały się niesamowicie twarde! Po prostu kamień. Czy one jeszcze zmiękną, czy to ja gdzieś popełniłam błąd? Pozdrawiam
odpowiedz
4006 dni temu
Justyno, białka dodajemy w formie płynnej, nie należy ich wcześniej ubijać :)
odpowiedz
4006 dni temu
witam. Mam pyatnie czy białka maja być ubite? Bo nie jest wposmiane
odpowiedz
4007 dni temu
Kasiu, wspaniały pomysł z tym wieszaniem na choinkę! :)
odpowiedz
4007 dni temu
Ładne ciasteczka,migdałowe moje ulubione :)można je powiesic na choince.
odpowiedz
4007 dni temu
Kolejny pyszny pomysł na ciasteczka, dopiero robiłam z orzechami i białą czekoladą z przepisu p.Pawła, a teraz na pewno zrobię te migdałowe, do tego ulubiona mleczna czekolada Fin Carre, mniam:)
odpowiedz
zobacz wszystkie