Migdałowe ciasteczka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Zmielone migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, białka oraz mąkę mieszamy razem (konsystencja powinna przypominać konsystencję marcepanu). Z masy migdałowej formujemy wałeczki o długości około 17 cm. Cały wałeczek obtaczamy w płatkach migdałowych.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki i formujemy z nich laski. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciastka studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy do momentu, aż będzie zimna. Koncówki ciastek zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Katarina Katarina
    2415 dni temu
    Bardzo dobre ciasteczka. Fakt, wychodzą trochę twarde, więc dla babć się nie nadają. Trudno się je obtacza w płatkach przez co nie wyglądają już potem na takie pięknie uformowane. Ale przymykam na to wszystko oko ze względu na smak. Zwłaszcza tej końcówki z czekoladą.

    odpowiedz

  • To ja To ja
    2893 dni temu
    Czy migdały mają być w swojej brązowej otoczce, czy białe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2893 dni temu
    Mielemy migdały bez skórki :)
  • Gość Gość
    2915 dni temu
    Białko ubite na pianę czy od taki sobie dodane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2915 dni temu
    Białek nie trzeba ubijać.
  • Gość Gość
    3260 dni temu
    Mogą być płatki kokosowe zamiast migdałów? Podoba mi się przepis,ale wolę kokos.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3590 dni temu
    Ile szt ciasteczek wychodzi z tej proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3979 dni temu
    Nie, białek nie należy wcześniej ubijać, dodajemy je do ciasta w formie płynnej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    białka ubite?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3985 dni temu
    Mnie również masa wyszła zbyt rzadka dlatego dołożyłam migdałów, cukru i mąki...teraz się pieką, zobaczymy czy wyjdą ...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3985 dni temu
    Mnie masa wyszła zbyt rzadka i nie mogłam uformować wałeczków. Jaka była tego przyczyna? Zrobiłam natomiast małe kuleczki, które upiekłam w mini mufinkowych foremkach papierowych. Wyszły niezłe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3993 dni temu
    Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce około 2 tygodni, lecz zwykle znikają znacznie szybciej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3993 dni temu
    I zrobione nie są takie śliczne jak na zdjęciu ale są pyszne ,uwielbiam migdały ! A jeszcze jedno nie są za twarde Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3997 dni temu
    Jak długo można przechowywać gotowe ciasteczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3998 dni temu
    Przyczyny zbyt twardych ciasteczek mogą być dwie: pierwsza - być może piekarnik zbyt mocno wysuszyć ciastka - w tym przypadku warto skrócić czas pieczenia do około 16 minut; druga: ciastka są zbyt cienkie - średnica wałeczka musi mieć co najmniej 1-1,5 cm. Po upieczeniu ciastka można wstawić do słoika lub szczelnej puszki i wówczas na pewno nie będą twarde :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3998 dni temu
    Masakra jakas tego nie da sie nawet przlamac. Nie.powiesze ich nawet na chionke bo jeszcze ktos beszie mial ochotr..... to bedzie obciach. Stawiam na sprawdzone przepisy

    odpowiedz

  • Viola Viola
    3999 dni temu
    Też okazały się twarde,można je tylko walcem potraktować.Może przepis to zmowa z dentystami?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4001 dni temu
    Witam, zrobiłam te ciasteczka dokładnie według przepisu i po upieczeniu okazały się niesamowicie twarde! Po prostu kamień. Czy one jeszcze zmiękną, czy to ja gdzieś popełniłam błąd? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4006 dni temu
    Justyno, białka dodajemy w formie płynnej, nie należy ich wcześniej ubijać :)

    odpowiedz

  • justyna justyna
    4006 dni temu
    witam. Mam pyatnie czy białka maja być ubite? Bo nie jest wposmiane

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4007 dni temu
    Kasiu, wspaniały pomysł z tym wieszaniem na choinkę! :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4007 dni temu
    Ładne ciasteczka,migdałowe moje ulubione :)można je powiesic na choince.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4007 dni temu
    Kolejny pyszny pomysł na ciasteczka, dopiero robiłam z orzechami i białą czekoladą z przepisu p.Pawła, a teraz na pewno zrobię te migdałowe, do tego ulubiona mleczna czekolada Fin Carre, mniam:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!