Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondelek
- sitko
- garnek
- mała patelnia
- łyżka do mieszania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kurki starannie oczyść i umyj, a następnie wymocz je przez 5 minut w ciepłej wodzie. W międzyczasie obierz i pokrój szalotkę oraz czosnek. Gdy kurki się wymoczą, odcedź je i delikatnie osusz.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozpuść 15 g masła i dodaj 60 ml oliwy, a następnie podsmaż na tej mieszance szalotkę i czosnek. Warzywa powinny się zeszklić.
KROK 3: DODAJEMY RYŻ
Do rondelka wrzuć ryż i podsmażaj go przez kilka minut, aż stanie się delikatnie przezroczysty.
KROK 4: DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI
Dodaj do ryżu wino, a następnie wymieszaj i pozwól mu się zredukować. Po chwili dodaj 200 ml bulionu i ponownie zamieszaj. Poczekaj, aż ryż wchłonie bulion, a potem powtórz tę czynność, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż stanie się lekko al dente.
KROK 5: SMAŻYMY KURKI
Gdy risotto się gotuje, przejdź do podsmażania grzybów. Na patelni rozpuść resztę masła, a następnie wrzuć kurki. Grzyby powinny smażyć się przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Po usmażeniu odstaw patelnię na bok.
KROK 6: NADAJEMY RISOTTO OSTATECZNY SMAK
Do ryżu dodaj kurki oraz starty parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie zamieszaj. Gdy risotto stanie się gładkie i kremowe, możesz przełożyć je na talerze. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!
Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!
Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
Przepis na risotto z kurkami
Zastanawiasz się, z czym serwować risotto z kurkami? A może chciałbyś przyrządzać je równie dobrze, co topowi szefowie kuchni? Chociaż przygotowanie risotto może wydawać się skomplikowane, to znając techniki stosowane przez profesjonalnych kucharzy to zwykła kaszka z mlekiem. Chcesz poznać tajniki mistrzowskiego gotowania, by Twoje letnie risotto z kurkami smakowało jak z najlepszej restauracji?
Jak przyrządzić risotto z kurek?
Risotto z kurek to wspaniałe danie, które przywodzi na myśl piękną, złocistą jesień lub późne lato. Żeby ryż z kurkami smakował wyśmienicie, należy uzbroić się w cierpliwość oraz wysokiej jakości składniki. Jak zrobić risotto z kurkami?
Zacznij od przygotowania doskonałych składników. Włoskie risotto jest tak pyszne właśnie dzięki nim. Kluczowymi składnikami tego pysznego dania są oliwa, masło, wino (niech będzie jak najmniej słodkie) oraz ser. Wybierz długo dojrzewający ser z oznaczeniem DOP, które świadczy o jakości danego produktu i jego regionalności. Taki certyfikat ma wiele produktów marki Italiamo.
Z jakiego ryżu robi się risotto? Do przyrządzania risotto z kurkami nadają się dwie odmiany ryżu — Arborio oraz Carnaroli. Charakteryzują się one sporą ilością skrobi, która nadaje risotto kremową konsystencję. Jeśli użyjesz do tego dania innego rodzaju ryżu, jego struktura nie będzie tak gładka, a ziarenka po prostu się rozgotują.
W risotto ważny jest także bulion! Użyj własnoręcznie przygotowanego wywaru. Unikaj kostek rosołowych oraz innych zamienników klasycznego bulionu — uwierz nam, różnica jest wyczuwalna.
Jeśli przyrządzasz risotto z kurkami lub innymi grzybami, zadbaj o odpowiednie ich oczyszczenie. Nie ma nic gorszego niż piasek wchodzący w zęby podczas jedzenia. Gdy używasz do gotowania grzybów suszonych, postaraj się je namoczyć w ciepłej wodzie kilkanaście minut przed rozpoczęciem gotowania risotto. Wodę z moczenia kurek zachowaj i dodaj do gotującego się bulionu. Ten sposób pozwoli Ci pogłębić grzybowy smak dania.
Co dodać do ryżu z kurkami?
Risotto z kurkami to wspaniała baza do eksperymentów kulinarnych, która wdzięcznie łączy się z innymi składnikami. Z czym można zrobić risotto? Do tego dania pasują dodatki warzywne, mięsne oraz rybne. Zacznij od modyfikacji polegających na dodaniu ulubionych warzyw.
Jeśli przepadasz za warzywami z gatunku dyniowatych, postaw na risotto z kurkami i cukinią lub typowo jesienne risotto z dynią i kurkami, które podczas gotowania nabierze lekko pomarańczowego odcienia. Późne lato to czas, w którym dojrzewa także bób, a jego cena w sklepach jest znacznie niższa niż na początku sezonu. Jeśli tak jak my, jesteś fanem tego warzywa, koniecznie wypróbuj pomysł na risotto z bobem i kurkami. Do risotto z kurkami na winie pasują także inne warzywa takie jak marchewka, suszone pomidory, oliwki, seler naciowy czy szparagi.
Równie ciekawym dodatkiem do risotto są wszelkie mięsa oraz wędliny. Najbardziej klasyczną kompozycją jest risotto z kurkami i kurczakiem w ziołach, ale tak samo pysznie smakuje z dodatkiem mięsa mielonego lub indyka. Jeśli chciałbyś dodać daniu bardziej intensywnego smaku, wybierz risotto z kurkami i boczkiem. Wytapiający się tłuszcz nada mu niesamowitej głębi! Doskonałym dodatkiem mogą okazać się także dojrzewające wędliny (np. prosciutto crudo), a także kiełbasy (np. chorizo lub włoska salsiccia). Nie przepadasz za mięsem? Wybierz do risotto białą rybę taką jak sandacz lub okoń.
Sposób podawania risotto z kurkami
Jak podać ryż z kurkami w elegancki sposób? Szkoły serwowania tego dania są różne, ale dwie najpopularniejsze formy podania to głęboki talerz oraz płaski, duży talerz z lekko uniesionymi rantami. Risotto w głębokim talerzu układa się na środku, usypując z ryżu kopiec. Wszelkie ozdoby układa się zazwyczaj na rantach talerza lub na wierzchu risotto. Często dodatkowo układa się je w ringu (metalowej formie), który pomaga uformować z risotto pożądany kształt.
Druga forma podania risotto jest bardziej rustykalna i polega ona na nałożeniu risotto na talerz i rozprowadzenia go na całą powierzchnię talerza, aż po sam rant. Tak serwowane risotto często wzbogaca się przyozdobieniem w formie kleksów z sera (np. ricotty) lub pesto, tworząc na powierzchni dania ciekawe wzory. Spróbuj obie formy podania i sam zdecyduj, która jest lepsza!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z serem cheddar
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Zupa z cukinii z kurkami
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Wegański strogonow z kurek
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Risotto z kurczakiem
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Risotto pomidorowe
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Kanapki z ceviche z łososia
- Pesto ze szpinaku
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Wegański lunchbox do pracy
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Precle z warzywami
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Ser feta w sezamowej panierce
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)