Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- chochlę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wywar wołowy podgrzej tak, aby był ciepły, gdy będziesz dodawać go do ryżu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Pieczarki kroimy w ćwiartki. Szalotkę siekamy bardzo drobno. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Czosnek kroimy drobno.
KROK 2: SMAŻYMY RYŻ Z DODATKAMI
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni na małym gazie. Dodajemy ryż, szalotkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tymianek.
KROK 3: DODAJEMY WINO I WYWAR WOŁOWY
Wino dolewamy do ryżu. Mieszamy od czasu od czasu do momentu, aż płyn się wygotuje. Następnie dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli.
Dodajemy jeszcze ok. 5 chochli wywaru. Każdą z nich dodajemy w momencie, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wygotowana.
KROK 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pieczarki się zarumienią.
KROK 5: DODAJEMY DO RYŻU PIECZARKI, MASŁO I SER
Przesmażone pieczarki dodajemy do ryżu razem z suszonymi pomidorami. Całość mieszamy. Dodajemy 1 chochlę wywaru.
Całość smażymy do momentu wyparowania płynu, wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy kolejne 2 chochle wywaru oraz masło pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy.
Gdy płyn wyparuje, dodajemy kolejne 2 chochle wywaru i starty ser (zostawiamy trochę do posypania gotowego dania). Całość ponownie mieszamy. `
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Danie przekładamy na talerze. Na wierzch ścieramy pozostały ser, układamy po 3 plastry szynki i kilka listków bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowany makaron lumaconi
- Czekoladowy sen
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Jajka po rosyjsku
- Granita truskawkowa
- Kruche ciasteczka – przepis
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Crostini z burratą à la caprese
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Krokiety z szynką serrano
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Sałatka z makaronu soba
- Risotto z kurczakiem
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Sernik na zimno w słoiku
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Lasagne jabłkowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Sernik na zimno z mango
- Słodko-słony bezowiec
- Torcik daktylowy
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
917 dni temu
Da się zjeść, ale szału nie robi. A ciągnący się ser w risotto zapewnia obrzydliwą konsystencję dania...
odpowiedz