zobacz film Risotto z szynką i grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • chochlę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wywar wołowy podgrzej tak, aby był ciepły, gdy będziesz dodawać go do ryżu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI

Pieczarki kroimy w ćwiartki. Szalotkę siekamy bardzo drobno. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Czosnek kroimy drobno.

KROK 2: SMAŻYMY RYŻ Z DODATKAMI

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni na małym gazie. Dodajemy ryż, szalotkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tymianek.

KROK 3: DODAJEMY WINO I WYWAR WOŁOWY

Wino dolewamy do ryżu. Mieszamy od czasu od czasu do momentu, aż płyn się wygotuje. Następnie dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli.

Dodajemy jeszcze ok. 5 chochli wywaru. Każdą z nich dodajemy w momencie, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wygotowana.

KROK 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pieczarki się zarumienią.

KROK 5: DODAJEMY DO RYŻU PIECZARKI, MASŁO I SER

Przesmażone pieczarki dodajemy do ryżu razem z suszonymi pomidorami. Całość mieszamy. Dodajemy 1 chochlę wywaru.

Całość smażymy do momentu wyparowania płynu, wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy kolejne 2 chochle wywaru oraz masło pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy.

Gdy płyn wyparuje, dodajemy kolejne 2 chochle wywaru i starty ser (zostawiamy trochę do posypania gotowego dania). Całość ponownie mieszamy. `

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Danie przekładamy na talerze. Na wierzch ścieramy pozostały ser, układamy po 3 plastry szynki i kilka listków bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Adam Adam
    937 dni temu
    Da się zjeść, ale szału nie robi. A ciągnący się ser w risotto zapewnia obrzydliwą konsystencję dania...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!