Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- chochlę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wywar wołowy podgrzej tak, aby był ciepły, gdy będziesz dodawać go do ryżu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Pieczarki kroimy w ćwiartki. Szalotkę siekamy bardzo drobno. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Czosnek kroimy drobno.
KROK 2: SMAŻYMY RYŻ Z DODATKAMI
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni na małym gazie. Dodajemy ryż, szalotkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tymianek.
KROK 3: DODAJEMY WINO I WYWAR WOŁOWY
Wino dolewamy do ryżu. Mieszamy od czasu od czasu do momentu, aż płyn się wygotuje. Następnie dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli.
Dodajemy jeszcze ok. 5 chochli wywaru. Każdą z nich dodajemy w momencie, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wygotowana.
KROK 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pieczarki się zarumienią.
KROK 5: DODAJEMY DO RYŻU PIECZARKI, MASŁO I SER
Przesmażone pieczarki dodajemy do ryżu razem z suszonymi pomidorami. Całość mieszamy. Dodajemy 1 chochlę wywaru.
Całość smażymy do momentu wyparowania płynu, wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy kolejne 2 chochle wywaru oraz masło pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy.
Gdy płyn wyparuje, dodajemy kolejne 2 chochle wywaru i starty ser (zostawiamy trochę do posypania gotowego dania). Całość ponownie mieszamy. `
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Danie przekładamy na talerze. Na wierzch ścieramy pozostały ser, układamy po 3 plastry szynki i kilka listków bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1254 dni temu
Da się zjeść, ale szału nie robi. A ciągnący się ser w risotto zapewnia obrzydliwą konsystencję dania...
Odpowiedz