Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy, siekamy i smażymy na oliwie z oliwek w dużym garnku, aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty. Dolewamy białe wino, a następnie ⅓ gorącego bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy porcjami pozostałe ⅔ bulionu aż do momentu, gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, a ryż będzie ugotowany al dente.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory suszone kroimy w kostkę i dodajemy do risotta razem z kaparami, skórką otartą z cytryny, serkiem mascarpone i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3: PODSMAŻAMY KREWETKI
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Krewetki myjemy, osuszamy i krótko podsmażamy na patelni. Dodajemy oliwę z oliwek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej smażymy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 4: PODAJEMY RISOTTO
Risotto nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy przesmażone krewetki. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.
Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Sałatka Cobb
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Risotto ze szparagami
- Makaron z sosem blue cheese
- Zabajone z owocami
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Risotto z cukinią
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Pesto ze szpinaku
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Wegański lunchbox do pracy
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Precle z warzywami
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Magdalenki w stylu francuskim
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Kanapki z ceviche z łososia
- Ser feta w sezamowej panierce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)