Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na głębokiej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Oprószamy solą i smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut.
KROK 2: PRZESMAŻAMY RYŻ
Dodajemy ryż arborio i smażymy ok. 2-3 minut, aż ziarna się zeszklą.
KROK 3: GOTUJEMY RISOTTO
Ryż zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego. Gdy wchłonie płyn, stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu i gotujemy risotto, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Cały proces powinien zająć nam ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Mieszamy.
KROK 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli grzyby są mniejsze, przekrawamy je tylko na pół) smażymy na osobnej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zarumienią. Doprawiamy pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i smażymy chwilę, mieszając, aż lekko się zredukuje.
KROK 5: PODAJEMY RISOTTO
Przesmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego risotto. Mieszamy, aż składniki się połączą, i nakładamy risotto do miseczek. Z wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!
Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!
Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Zupa cebulowa z pulpecikami
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Tosty w jajku
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Chlebek mango
- Steki z kapusty
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Szparagi w boczku
- Scaccia z serami i salami
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Piernik z marchwi
- Chleb żytni na zakwasie
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Sałatka z soczewicy z cytrusami
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Sałatka z młodych warzyw
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
942 dni temu
Wyszlo bardzo slone. Lepiej zrobić z bulionu warzywnego a nie takiego z kostki - sól z niej + sól z sosu sojowego to za dużo.
odpowiedz
509 dni temu
To chyba oczywiste, że lepiej użyć prawdziwego bulionu, a nie z kostki :) że wyszło słone to nie wina przepisu... Wyszło pyszne, dodaliśmy płatków drożdżowych.
1191 dni temu
Wyszło pyszne! Będę wracać. Trochę tylko podrasowałam risotto, tak jak lubię, czyli na początku gdy smażymy sam ryż dodałam po 2 minutach wino, jak odparowało to dopiero bulion. A na koniec razem ze śmietaną łyżkę parmezanu. Przepyszne!
odpowiedz