Wegańskie risotto z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na głębokiej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Oprószamy solą i smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut.

KROK 2: PRZESMAŻAMY RYŻ

Dodajemy ryż arborio i smażymy ok. 2-3 minut, aż ziarna się zeszklą.

KROK 3: GOTUJEMY RISOTTO

Ryż zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego. Gdy wchłonie płyn, stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu i gotujemy risotto, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Cały proces powinien zająć nam ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Mieszamy.

KROK 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli grzyby są mniejsze, przekrawamy je tylko na pół) smażymy na osobnej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zarumienią. Doprawiamy pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i smażymy chwilę, mieszając, aż lekko się zredukuje.

KROK 5: PODAJEMY RISOTTO

Przesmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego risotto. Mieszamy, aż składniki się połączą, i nakładamy risotto do miseczek. Z wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    30 dni temu
    Wyszło pyszne! Będę wracać. Trochę tylko podrasowałam risotto, tak jak lubię, czyli na początku gdy smażymy sam ryż dodałam po 2 minutach wino, jak odparowało to dopiero bulion. A na koniec razem ze śmietaną łyżkę parmezanu. Przepyszne!

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!