Risotto grzybowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Namaczamy suszone borowiki

Suszone borowiki zalewamy 150 ml wrzącej wody i pozostawiamy na 10 minut. Grzyby osączamy na gęstym sitku. Zostawiamy wodę z moczenia grzybów. Borowiki opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce.

Krok 2: Gotujemy risotto

Szalotki obieramy i kroimy drobno. Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów, a następnie stopniowo dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. Na drugiej patelni podsmażamy dymkę, pieczarki i borowiki na 1 łyżce gorącego masła przez 8-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe masło i parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Jagoda Jagoda
    2186 dni temu
    Łatwe i super smaczne. Napewno zrobie nie raz i swietnie komponuje sie ze swieza pietruszka

    odpowiedz


Risotto z grzybami – garść podstawowych informacji       

Grzybowe risotto, czy też po prostu risotto z grzybami, to jeden ze specjałów kuchni włoskiej. Warto o nim pamiętać, gdy zaczyna się sezon na borowiki. Podobnie jak inne rodzaje risotto, także to borowikowe wywodzi się z północnej części Półwyspu Apenińskiego. Risotto z grzybami w swoim ojczystym kraju nosi dumne miano risotto ai funghi. Jako primo piatto z zasady podawane jest przed daniem głównym. Nie zmienia to jednak faktu, że wykorzystując nasz przepis na risotto z grzybami, musisz wziąć pod uwagę, że to właśnie ono stanie się gwiazdą obiadu lub kolacji!

Wierzymy, że przygotowane zgodnie ze wskazówkami Kuchni Lidla risotto z grzybami pozwoli Ci poznać oryginalny smak tej włoskiej potrawy. Przy okazji zrozumiesz, dlaczego to właśnie grzybowe risotto z borowikami i pieczarkami jest jedną z najciekawszych odmian tego słynnego dania.

Jak zrobić dobre risotto z grzybami? Zwróć uwagę na jakość składników!

Całą niezbędną wiedzę związaną z tym, jak zrobić włoskie risotto z grzybami, znajdziesz oczywiście w naszym przepisie. Pamiętaj, że sekret smaku, który wyróżnia risotto grzybowe, tkwi w starannym doborze składników oraz w przestrzeganiu zaprezentowanych w przepisie instrukcji.

Najważniejszym składnikiem risotto grzybowego są bez wątpienia grzyby. W tym przypadku mowa o dwóch popularnych rodzajach – uniwersalnych pieczarkach i przepysznych suszonych borowikach.

Równie ważnym składnikiem włoskiego risotto z grzybami jest ryż. Zgodnie z włoską tradycją kulinarną do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się ryż o wysokiej zawartości skrobi – krótki lub o średniej długości ziaren. Do najbardziej lubianych przez Włochów odmian ryżu wybieranych do przyrządzania risotto grzybowego (i nie tylko grzybowego!) należą Arborio, Baldo, Carnaroli, Martelli czy Padano.

Na wyborny smak opisywanej potrawy duży wpływ ma także białe wino. Oczywiście, pragnąc zadbać o prawdziwie włoski charakter dania, możesz sięgnąć po jedno z popularnych win lokalnych. Świetnie spisze się np. Pinot Grigo, ale odpowiednie okażą się też jednak odmiany międzynarodowe, czyli np. Chardonnay.

Kolejny ważny składnik włoskiego risotto z grzybami to dodawany na samym końcu parmezan. Ten wyrazisty twardy ser stanowi istotny dodatek do wielu skarbów kulinarnych Italii. Także wtedy, gdy planujesz risotto grzybowe, musisz pamiętać o tym specjale z regionu Emilia-Romania. Jego pikantny, bogaty w owocowe nuty smak perfekcyjnie komponuje się pozostałymi składnikami risotto. Jeśli jednak nie masz pod ręką parmezanu, możesz zastąpić go np. grana padano o nieco zbliżonym smaku i strukturze.

Jakie grzyby do risotto? Świeże czy suszone?

Polecany specjał kulinarny to risotto z grzybami leśnymi, czyli borowikami, oraz pieczarkami. Zgodnie z przepisem do stworzenia potrawy powinny trafić grzyby suszone. Risotto z grzybami suszonymi urzeka cenionym przez smakoszy smakiem umami i akcentami przywodzącymi na myśl orzechy. Walory tych naturalnych składników czynią je idealnymi kompanami potraw świątecznych, mięsa czy makaronów. Dodają też kulinarnej magii specjałowi takiemu jak risotto z borowikami, czyli inaczej risotto z prawdziwkami.

Do risotto z grzybami leśnymi wykorzystaj jednak nie tylko prawdziwki, lecz również pieczarki. Zalecamy wybór pieczarek brązowych. Dlaczego? Otóż cechują się one nieco intensywniejszym smakiem i aromatem niż pieczarki białe. Oznacza to, że nie wypadną blado na tle prawdziwków goszczących w risotto z leśnymi grzybami! Wręcz przeciwnie. Odpowiednio zaznaczą swoją obecność, w interesujący sposób wzbogacając kompozycję smakową. W odróżnieniu od borowików nie muszą być to jednak grzyby suszone. Wystarczy, że umyte i pokrojone na drobne kawałki surowe grzyby wrzucisz w odpowiednim momencie na patelnię i podsmażysz wraz z dymką oraz borowikami na maśle.

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na risotto z grzybami, jeśli cenisz zróżnicowane, lecz idealnie uzupełniające się smaki. Z pomocą Kuchni Lidla przygotuj jedną z najciekawszych włoskich potraw w swoim domu i przenieś się myślami do ciepłego Południa!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!