Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C
Krok 1: Pieczemy dynię
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.
Krok 2: Przygotowujemy risotto
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.
Krok 3: Dodajemy grana padano do risotta
Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.
Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
81 dni temu
Czy łączymy dynię z ryżem. W przepisie nie znalazłam momentu połączenia
odpowiedz
468 dni temu
To kminek czy kumin? Na liście jest kminek, a w przepisie mowa o kuminie?
odpowiedz
467 dni temu
Arturze w przepisie używamy kuminu. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, już poprawiliśmy listę składników.
1207 dni temu
Pycha, ale bardzo ciężkie !! Wyrzuciłam połowę masła, a i tak w sumie żałuję, że je w ogóle dałam :-) danie rewelka i na pewno będę do niego wracać (ale zero masła). Dynia pokrojoną w małą kostkę i upieczona w 20 minut. Cytryna gra tutaj pierwsze skrzypce <3
odpowiedz
1208 dni temu
Czy dynia musi być obraną ze skórki ? Zastosowałam inną dynię tzw "dynia polska" z ludowej półki piecze się właśnie w piekarniku :-) A co do tymianku, ma być on pokrojony czy w całości, a potem wyciągnięty z dania ?
odpowiedz
1207 dni temu
Kasiu, jeśli nie chcesz, nie musisz obierać tej dyni ze skórki :) Dodanie tymianku jest natomiast kwestią indywidualną - w przepisie proponujemy dodanie całych gałązek, ale równie dobrze możesz go pokroić na mniejsze części. Jeśli nie chcesz go w finalnym daniu - dodaj całe gałązki, a później je usuń. Smacznego!
1461 dni temu
Boże, jakie to pyszne. Moje pierwsze risotto, moje pierwsze danie z dynią. Podane z dorszem z piekarnika, ale połowa risotto "wyszła z patelni" przed podaniem na talerz. Danie na pewno zagości na domowych imprezach. Serdecznie polecam
odpowiedz
1461 dni temu
Leahanna, bardzo nas cieszy, że pierwsze risotto i pierwsze danie z dynią okazało się strzałem w dziesiątkę! :) Na stronie Kuchni Lidla znajdziesz jeszcze więcej inspiracji z wykorzystaniem dyni. Polecamy!
2368 dni temu
Risotto bardzo dobre! Mąż zajadał z dodatkiem boczku. Pycha!
odpowiedz
2870 dni temu
Dziękuję za świetny przepis, bardzo smaczne risotto!
odpowiedz
2869 dni temu
Polecamy również inne nasze przepisy! :)
zobacz wszystkie