Risotto z dynią

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C

Krok 1: Pieczemy dynię

Podsmażamy warzywa

Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.

 

 

 

Krok 2: Przygotowujemy risotto

Przygotowujemy paprykową salsę

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.
 

 

Krok 3: Dodajemy grana padano do risotta

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Czy łączymy dynię z ryżem. W przepisie nie znalazłam momentu połączenia

    odpowiedz

  • Artur Artur
    415 dni temu
    To kminek czy kumin? Na liście jest kminek, a w przepisie mowa o kuminie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    414 dni temu
    Arturze w przepisie używamy kuminu. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, już poprawiliśmy listę składników.
  • Kasia Kasia
    1154 dni temu
    Pycha, ale bardzo ciężkie !! Wyrzuciłam połowę masła, a i tak w sumie żałuję, że je w ogóle dałam :-) danie rewelka i na pewno będę do niego wracać (ale zero masła). Dynia pokrojoną w małą kostkę i upieczona w 20 minut. Cytryna gra tutaj pierwsze skrzypce <3

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1155 dni temu
    Czy dynia musi być obraną ze skórki ? Zastosowałam inną dynię tzw "dynia polska" z ludowej półki piecze się właśnie w piekarniku :-) A co do tymianku, ma być on pokrojony czy w całości, a potem wyciągnięty z dania ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1154 dni temu
    Kasiu, jeśli nie chcesz, nie musisz obierać tej dyni ze skórki :) Dodanie tymianku jest natomiast kwestią indywidualną - w przepisie proponujemy dodanie całych gałązek, ale równie dobrze możesz go pokroić na mniejsze części. Jeśli nie chcesz go w finalnym daniu - dodaj całe gałązki, a później je usuń. Smacznego!
  • Leahanna Leahanna
    1408 dni temu
    Boże, jakie to pyszne. Moje pierwsze risotto, moje pierwsze danie z dynią. Podane z dorszem z piekarnika, ale połowa risotto "wyszła z patelni" przed podaniem na talerz. Danie na pewno zagości na domowych imprezach. Serdecznie polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1408 dni temu
    Leahanna, bardzo nas cieszy, że pierwsze risotto i pierwsze danie z dynią okazało się strzałem w dziesiątkę! :) Na stronie Kuchni Lidla znajdziesz jeszcze więcej inspiracji z wykorzystaniem dyni. Polecamy!
  • Gość Gość
    2314 dni temu
    Risotto bardzo dobre! Mąż zajadał z dodatkiem boczku. Pycha!

    odpowiedz

  • Alfiya Polishchuk Alfiya Polishchuk
    2817 dni temu
    Dziękuję za świetny przepis, bardzo smaczne risotto!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2816 dni temu
    Polecamy również inne nasze przepisy! :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!