zobacz film Risotto szparagowe z kurczakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i patelnię grillową.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Szparagi

Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw (zostawiamy 5 cm od główek szparagów). Odcinamy końcówki. Z końcówek i obierek ze szparagów gotujemy wywar na wolnym ogniu, dodajemy cukier (ok. 2 łyżki) i sól. Im dłużej gotujemy wywar, tym lepiej.
Szparagi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 5 minut (al dente). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem.
Kroimy szparagi (kilka szparagów w całości zostawiamy do dekoracji), przecinamy 5 cm od główek (część z główkami odstawiamy, będziemy je grillować), pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki.

Marynata do kurczaka

W misce mieszamy 1 łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, szczypior z 1 dymki pokrojony na grubsze kawałki, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Piersi kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem. Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Gałązki pomidorów kiściowych miażdżymy za pomocą noża i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka marynujemy w miodowej marynacie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) na mniej więcej 25-30 minut.

Risotto

2 ząbki czosnku rozgniatamy. Do lekko nagrzanego naczynia wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek i cebule dymki pokrojone w kosteczkę. Czosnek i cebule szklimy. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy ryż, mieszamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Ryż zalewamy wywarem ze szparagów (ilość dozujemy, często dolewamy – do momentu, aż ryż będzie ugotowany al dente), często mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Pokrojone końcówki szparagów wrzucamy do risotto (zostawiamy części z główkami), dodajemy 2 łyżki śmietany słodkiej i masło. Doprawiamy cukrem (do smaku) i startym na tarce serem grana padano (niewielką ilość zostawiamy, będziemy jej używać później). Mieszamy, zestawiamy z ognia.

Grillowane warzywa

Pomidory kiściowe kroimy na połówki w poprzek (odcinamy piętki). 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry, posypujemy nimi pomidory. Na patelni grillowej grillujemy pomidory, szparagi (te z główkami i te pozostawione w całości do dekoracji) i karczochy.

Przed samym podaniem rozrzedzamy jeszcze risotto niewielką ilością bulionu. Mieszamy, dodajemy jeszcze niewielką ilość startego sera grana padano.

Jak podawać

Risotto wyjmujemy na talerz, posypujemy pozostałym startym serem, na risotto kładziemy pokrojoną pierś kurczaka, obok wykładamy ugrillowane warzywa.Całość dekorujemy oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • felinia felinia
    31 dni temu
    Cuuuudowne! Trochę odchudziłam - zamiast śmietanki po prostu mleko, zamiast karczochów (nie miałam) - bakłażan, "wmasowałam" też mniej masła i wyszło fenomenalnie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    30 dni temu
    Brzmi super! :)
  • Monika Monika
    405 dni temu
    Doskonały przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1105 dni temu
    Bardzo dobre risotto, kremowe i delikatne w smaku. Z podanych proporcji wychodzi ilość, którą spokojnie da się obdzielić 6 - jeśli nie więcej - osób. Moim zdaniem można zmniejszyć ilość masła i zrezygnować z karczochów bez szkody dla całości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1821 dni temu
    Przepyszne!!! Nic dodać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1823 dni temu
    polecam, pyszne i pożywne :)

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    1823 dni temu
    Danie doskonałe i dość proste, ale sporo składników musiałem kupić u konkurencji bo Lidl na Piłsudskiego w Łodzi miał spore braki w zaopatrzeniu. Nie wiem czy to odgórna polityka Lidla czy tylko tej placówki ale tydzień temu nachosy były sprzedawane jako tortilla a dziś mieszanka oliwek, pieczarek i suszonych pomidorów jako karczochy. O ile dzisiejsze by jakoś przeszło to chciałbym zobaczyć kebab zawinięty w nachosa.

    odpowiedz

  • Emi Emi
    1824 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj, tylko troszkę zmieniłam ;) Dodałam zielone szparagi i troszkę groszku. Zrezygnowałam z karczochów, bo takowych nie znalazłam. Danie pyszne! Nie wiedziałam, że to takie proste :) Na pewno wprowadzę to do naszego menu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1824 dni temu
    Panie Okrasa cebula dymka jest specjalnie spreparowana do sadzenia w ogródku , natomiast cebula , którą Pan używał w pokazie jest po prostu świeża cebulka . Nie wypada , żeby tak wspaniały kucharz mylił tak oczywiste rzeczy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1825 dni temu
    Za mało Oliwy!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram