
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Drożdże mieszmy z cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, posiekaną bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i stanie się gładkie, elastyczne i lśniące. Można wyrobić ciasto końcówką z hakiem, przez mniej więcej 10 minut.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Po tym czasie ciasto dzielimy na około 10 równych części i formujemy bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułeczki w dość sporych odstępach.
Odstawiamy na 20-25 minut do napuszenia. Pieczemy około 17-20 minut w temp. 210°C.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Zobacz przepisy
na święta
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
2121 dni temu
jak zrobić taki ładny kształt bułki jak na zdjęciu?
odpowiedz
2121 dni temu
Z ciasta należy uformować wałeczek. Następnie "związać" taki wałeczek ciasta. Tak, jakbyśmy wiązali supeł. Dwa końce ciasta zlepiamy ze sobą :)
3268 dni temu
suszone pomidory suche, czy w zalewie?
odpowiedz
3268 dni temu
annno, polecamy pomidory suszone z zalewy :)
3697 dni temu
Przeżyję :) Dziękuję bardzo, miałam dylemat, bo te bułeczki przypominają mi włoskie pieczywo, a nie wydaje się, żeby Włosi kiedykolwiek odnotowali istnienie innego rodzaju mąki niż śnieżnobiała :P
odpowiedz
3697 dni temu
Sweetstudent, możesz, ale wtedy bułeczki staną się trochę cięższe i bardziej zbite.
odpowiedz
3697 dni temu
Można zastąpić połowę mąki pszennej mąką pełnoziarnistą?
odpowiedz
4007 dni temu
Wspaniałe ;)
odpowiedz
4025 dni temu
Drogi gościu, ze względu na dodatek drożdży, które nieustannie pracują, raczej nie rekomendujemy przygotowania ciasta wcześniej. Proponujemy jednak wieczorem upiec bułeczki, jednak tylko na tyle, by były lekko podpieczone (nie przyrumienione, lecz już nie surowe), a rano włożyć je do piekarnika ponownie i przypiec ich wierzch. Będą ciepłe i chrupiące!
odpowiedz
4025 dni temu
Czy jest możliwość wyrobienia ciasta wieczorem i odstawienia na noc? Tak aby z samego rana upiec świeże bułeczki?
odpowiedz
4081 dni temu
Rzeczywiście- wszystko ładnie wyrosło! Wspaniałe są, dziękuję za inspiracje!
odpowiedz
4081 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej wyrośnie :)
odpowiedz
4081 dni temu
Zaczyn bez mąki? Urośnie?
odpowiedz
4095 dni temu
sialka, wszystkie dodatki mile widziane! Z oliwkami musiały być pyszne! :)
odpowiedz
4095 dni temu
Bułeczki palce lizać ja dodałam jeszcze oliwki :)
odpowiedz
4173 dni temu
Dokładnie tak, są to dwa skręcone ze sobą wałki ciasta :)
odpowiedz
4175 dni temu
Jak je uformowac aby byly takie jak na obrazku? Czy to sa dwa walki splecione a konce pod spodem?
odpowiedz
4187 dni temu
A więc kupię i zrobię : )) dziękuję za odpowiedź : )
odpowiedz
4188 dni temu
Niestety żaden inny zamiennik nie zastąpi nam smaku i struktury suszonych pomidorów.
odpowiedz
4190 dni temu
rozumiem, że suszonych pomidorów nie da się niczym zastąpić? koncentratem, jakąś przyprawą..? czymkolwiek : )
odpowiedz
4303 dni temu
dobre :)
odpowiedz
zobacz wszystkie