Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Drożdże mieszmy z cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Cebulę podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, pokrojone suszone pomidory, cebulę, bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i stanie się gładkie, elastyczne i lśniące. Można wyrobić ciasto końcówką z hakiem, przez mniej więcej 10 minut.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).

Po tym czasie ciasto dzielimy na około 10 równych części i formujemy bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułeczki w dość sporych odstępach.

Odstawiamy na 20-25 minut do napuszenia. Pieczemy około 17-20 minut w temp. 210°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • annna annna
    793 dni temu
    suszone pomidory suche, czy w zalewie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    793 dni temu
    annno, polecamy pomidory suszone z zalewy :)
  • Gość Gość
    1222 dni temu
    Przeżyję :) Dziękuję bardzo, miałam dylemat, bo te bułeczki przypominają mi włoskie pieczywo, a nie wydaje się, żeby Włosi kiedykolwiek odnotowali istnienie innego rodzaju mąki niż śnieżnobiała :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1222 dni temu
    Sweetstudent, możesz, ale wtedy bułeczki staną się trochę cięższe i bardziej zbite.

    odpowiedz

  • sweetstudent sweetstudent
    1222 dni temu
    Można zastąpić połowę mąki pszennej mąką pełnoziarnistą?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1532 dni temu
    Wspaniałe ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1550 dni temu
    Drogi gościu, ze względu na dodatek drożdży, które nieustannie pracują, raczej nie rekomendujemy przygotowania ciasta wcześniej. Proponujemy jednak wieczorem upiec bułeczki, jednak tylko na tyle, by były lekko podpieczone (nie przyrumienione, lecz już nie surowe), a rano włożyć je do piekarnika ponownie i przypiec ich wierzch. Będą ciepłe i chrupiące!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1550 dni temu
    Czy jest możliwość wyrobienia ciasta wieczorem i odstawienia na noc? Tak aby z samego rana upiec świeże bułeczki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1606 dni temu
    Rzeczywiście- wszystko ładnie wyrosło! Wspaniałe są, dziękuję za inspiracje!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1607 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej wyrośnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1607 dni temu
    Zaczyn bez mąki? Urośnie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    sialka, wszystkie dodatki mile widziane! Z oliwkami musiały być pyszne! :)

    odpowiedz

  • sialka sialka
    1620 dni temu
    Bułeczki palce lizać ja dodałam jeszcze oliwki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1698 dni temu
    Dokładnie tak, są to dwa skręcone ze sobą wałki ciasta :)

    odpowiedz

  • 1111 1111
    1700 dni temu
    Jak je uformowac aby byly takie jak na obrazku? Czy to sa dwa walki splecione a konce pod spodem?

    odpowiedz

  • alannah22 alannah22
    1712 dni temu
    A więc kupię i zrobię : )) dziękuję za odpowiedź : )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1713 dni temu
    Niestety żaden inny zamiennik nie zastąpi nam smaku i struktury suszonych pomidorów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1715 dni temu
    rozumiem, że suszonych pomidorów nie da się niczym zastąpić? koncentratem, jakąś przyprawą..? czymkolwiek : )

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1828 dni temu
    dobre :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram