Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz czosnek i rozmaryn. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Jak podawać

Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej.
Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    649 dni temu
    Jaka mąka można zastąpić mąkę pszenną? Dysponuję: jaglana, owsiana, gryczana, ryżowa, ziemniaczana, orkiszowa. Dajcie proszę znać, mam nietolerancję na białko pszeniczne, niestety muszę czymś zastąpić mąkę pszenną.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    647 dni temu
    Grissini to paluszki chlebowe, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba, ewentualnie spróbować połączenia mąki gryczanej z ryżową :)
  • Loky Loky
    1159 dni temu
    Paluchy są pyszne, zrobiłam z mąki grahamki i zamiast maku dodałam biały sezam, palce lizać!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1158 dni temu
    Brzmi doskonale!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2072 dni temu
    Paluch posmarowany oliwą bardzo dobrze będzie "trzymał" mak - mak się po prostu przylepi. Polecamy spróbować :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2073 dni temu
    Hmmm....ciekawe,tylko jak mak ma się trzymać gdy paluch posmarowany jest oliwą?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    714 dni temu
    Właśnie mak to sie do oliwy klei 😉😊
  • Gość Gość
    2077 dni temu
    Piecze się je krótko - ja nastawiam timer na 5-7 minut i patrzę - jak tylko się zarumienią, wyciągam. Albo zostawiam na jeszcze chwilę. Zależy też, jak się je grubo uformuje - te cieńsze oczywiście się będą szybciej piec i rumienić.

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    2078 dni temu
    Jaki czas pieczenia????

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2078 dni temu
    a jak długo piec w tych 200 st. C??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram