
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz czosnek i rozmaryn. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jak podawać
Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej.
Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna włoska przystawka sprawdzi się na każdym stole.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Faszerowane papryki z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Komentarze (10)
1504 dni temu
Jaka mąka można zastąpić mąkę pszenną? Dysponuję: jaglana, owsiana, gryczana, ryżowa, ziemniaczana, orkiszowa. Dajcie proszę znać, mam nietolerancję na białko pszeniczne, niestety muszę czymś zastąpić mąkę pszenną.
odpowiedz
1502 dni temu
Grissini to paluszki chlebowe, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba, ewentualnie spróbować połączenia mąki gryczanej z ryżową :)
2014 dni temu
Paluchy są pyszne, zrobiłam z mąki grahamki i zamiast maku dodałam biały sezam, palce lizać!
odpowiedz
2013 dni temu
Brzmi doskonale!
2927 dni temu
Paluch posmarowany oliwą bardzo dobrze będzie "trzymał" mak - mak się po prostu przylepi. Polecamy spróbować :-)
odpowiedz
2928 dni temu
Hmmm....ciekawe,tylko jak mak ma się trzymać gdy paluch posmarowany jest oliwą?
odpowiedz
1569 dni temu
Właśnie mak to sie do oliwy klei 😉😊
2932 dni temu
Piecze się je krótko - ja nastawiam timer na 5-7 minut i patrzę - jak tylko się zarumienią, wyciągam. Albo zostawiam na jeszcze chwilę. Zależy też, jak się je grubo uformuje - te cieńsze oczywiście się będą szybciej piec i rumienić.
odpowiedz
2933 dni temu
Jaki czas pieczenia????
odpowiedz
2933 dni temu
a jak długo piec w tych 200 st. C??
odpowiedz
zobacz wszystkie