Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz drobno posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jak podawać
Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej.
Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.
Zobacz podobne
przepisy
Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Pierniki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2830 dni temu
Jaka mąka można zastąpić mąkę pszenną? Dysponuję: jaglana, owsiana, gryczana, ryżowa, ziemniaczana, orkiszowa. Dajcie proszę znać, mam nietolerancję na białko pszeniczne, niestety muszę czymś zastąpić mąkę pszenną.
odpowiedz
2828 dni temu
Grissini to paluszki chlebowe, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba, ewentualnie spróbować połączenia mąki gryczanej z ryżową :)
3340 dni temu
Paluchy są pyszne, zrobiłam z mąki grahamki i zamiast maku dodałam biały sezam, palce lizać!
odpowiedz
3339 dni temu
Brzmi doskonale!
4253 dni temu
Paluch posmarowany oliwą bardzo dobrze będzie "trzymał" mak - mak się po prostu przylepi. Polecamy spróbować :-)
odpowiedz
4254 dni temu
Hmmm....ciekawe,tylko jak mak ma się trzymać gdy paluch posmarowany jest oliwą?
odpowiedz
2895 dni temu
Właśnie mak to sie do oliwy klei 😉😊
4258 dni temu
Piecze się je krótko - ja nastawiam timer na 5-7 minut i patrzę - jak tylko się zarumienią, wyciągam. Albo zostawiam na jeszcze chwilę. Zależy też, jak się je grubo uformuje - te cieńsze oczywiście się będą szybciej piec i rumienić.
odpowiedz
4259 dni temu
Jaki czas pieczenia????
odpowiedz
4259 dni temu
a jak długo piec w tych 200 st. C??
odpowiedz