
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz drobno posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jak podawać
Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej.
Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane papryki z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Komentarze (10)
2395 dni temu
Jaka mąka można zastąpić mąkę pszenną? Dysponuję: jaglana, owsiana, gryczana, ryżowa, ziemniaczana, orkiszowa. Dajcie proszę znać, mam nietolerancję na białko pszeniczne, niestety muszę czymś zastąpić mąkę pszenną.
odpowiedz
2393 dni temu
Grissini to paluszki chlebowe, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba, ewentualnie spróbować połączenia mąki gryczanej z ryżową :)
2905 dni temu
Paluchy są pyszne, zrobiłam z mąki grahamki i zamiast maku dodałam biały sezam, palce lizać!
odpowiedz
2904 dni temu
Brzmi doskonale!
3818 dni temu
Paluch posmarowany oliwą bardzo dobrze będzie "trzymał" mak - mak się po prostu przylepi. Polecamy spróbować :-)
odpowiedz
3819 dni temu
Hmmm....ciekawe,tylko jak mak ma się trzymać gdy paluch posmarowany jest oliwą?
odpowiedz
2460 dni temu
Właśnie mak to sie do oliwy klei 😉😊
3823 dni temu
Piecze się je krótko - ja nastawiam timer na 5-7 minut i patrzę - jak tylko się zarumienią, wyciągam. Albo zostawiam na jeszcze chwilę. Zależy też, jak się je grubo uformuje - te cieńsze oczywiście się będą szybciej piec i rumienić.
odpowiedz
3824 dni temu
Jaki czas pieczenia????
odpowiedz
3824 dni temu
a jak długo piec w tych 200 st. C??
odpowiedz
zobacz wszystkie