
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)
Farsz
Gotujemy ryż.
Drobno siekamy czosnek, cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i kruszymy ser sałatkowy typu greckiego. Czosnek rozcieramy z solą.
Mięso mielone mieszamy w misce z czosnkiem roztartym z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem sałatkowym typu greckiego. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy.
Papryki
Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne.
Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok przez 35-40 minut.
Sos
150 g oliwek siekamy drobno, dodajemy 100-150 g śmietany 18% i pokrojony ząbek czosnku.
Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
Jak podawać
Upieczone papryki przekładamy na talerz. Sos przelewamy do mniejszej miseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Komentarze (78)
120 dni temu
Liczyliśmy na nową odsłonę tego dania, bo uwielbiamy papryki faszerowane, ale niestety - te by najgorszymi jakie kiedykolwiek jedliśmy.Farsz nie był soczysty (a mięso było dobrej jakości, bo sama mieliłam), papryki po 40 minutach za twarde, a ich "kapelusze" już po 20 minutach przypieczone (gdyby piekły się dalej, po 40 minutach byłyby zwęglone). Jedyny plus to sos, który był ciekawy w smaku, ale będę go wykorzystać raczej do innych dań, bo tutaj nie bardzo nam pasował i za bardzo schladzal potrawę.
odpowiedz
1463 dni temu
Pyszne danie :) W dodatku szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane. Polecam.
odpowiedz
2253 dni temu
Czy konieczny jest ser sałatkowy? Czy inaczej farsz się "rozleci" ;)
odpowiedz
2253 dni temu
Można pominąć, jednak niewątpliwie wzbogaca smak farszu :)
2331 dni temu
danie jest pyszne ale trzeba piec 1 godzine w 190 c a nie 40 min bo po 40 minutach w 180 to sie nawet mieso nie scięło
odpowiedz
2268 dni temu
u nas się wszystko udało przy podanym czasie i temp pieczenia
2676 dni temu
Świetny przepis!!! Polecam
odpowiedz
3211 dni temu
potwierdzam, że papryki wspaniałe. na pewno je jeszcze zrobię.
odpowiedz
3249 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz zamienić zielone oliwki na czarne :)
odpowiedz
3249 dni temu
Nie jestem fanką oliwek, choć te czarne w zapiekance Pascala bardzo mi przypasowały. Czy do sosu można użyć czarnych? Chyba mają łagodniejszy smak.
odpowiedz
3308 dni temu
Papryki były pyszne i sycące. Sos nadawał wyrazistości. Ja tą ilością farszu nadziałam 5 papryk, może mniejsze papryki miałam. Jedyne co mi przeszkadzało to jednak zbyt duża ilość czosnku. Następnym razem jak będę robiła tą potrawę (a na pewno ją powtórzę) to z mniejsza ilością czosnku.
odpowiedz
3388 dni temu
Zrobiłam z mięsem z indyka. Farsz średnio mi smakował. Za mało podduszony choć piekłam 55 min. Natomiast sos z oliwek i czosnku - pycha. Pomimo tego zrobię jeszcze raz z mięsem wołowo-wieprzowym, na pewno będzie lepsze.
odpowiedz
3397 dni temu
Cudowny smak. Kocham pana Okrasę od najmłodszych lat życia :-*
odpowiedz
3501 dni temu
Łukaszu tak, feta będzie doskonała :)
odpowiedz
3503 dni temu
Czy ten ser to może być ser feta? Nie mam Lidla w moich stronach a takiego sera jak stosuje p. Karol nie widzę na półkach...
odpowiedz
3620 dni temu
Papryki w połączeniu z sosem z oliwkami - rewelacja, choć podany przepis należy trochę zmodyfikować: 1) pieczenie w piekarniku bez termoobiegu (grzałka górna i dolna) - ok. 1 godziny w 185st., 2) ilościowo składników jest na 3 papryki, na pewno nie na 4 (dałam 300g mięsa i 100g nieugotowanego ryżu, po ugotowaniu ok. 230g) 3) dla lubiących potrawy "mokre" - do sosu użyć należy więcej śmietany/jogurtu, podana porcja starczyła mi do 2 papryk:-( Ale mimo wszystko przepis - pychotka!
odpowiedz
3622 dni temu
Już siedzą w piekarniku:) ale zamiast sera sałatkowego greckiego kupiłam przez przypadek włoski;) ciekawe jak będą smakowały?? Pozdrawiam!
odpowiedz
3641 dni temu
Wyszły mi ponoć pyszne, pomyliłam się i dodałam za dużo czosnku ale wszyscy zjedli ze smakiem. ;)
odpowiedz
3642 dni temu
Przepyszne danie :) Sos oliwkowy rewelacja!!!
odpowiedz
3657 dni temu
Panie Karolu, muszę przyznać, że swoje pierwsze faszerowane papryki zrobiłam właśnie z tego przepisu i nie mam zamiaru już go nigdy więcej zmieniać! Przepyszne! Trafiły na stałe do menu:) Pozdrawiam serdecznie:)
odpowiedz
3745 dni temu
Coś pysznego, pozycja ta zagościła na stałe w moim menu:-) Sos oliwkowy - pychotka
odpowiedz
3758 dni temu
Papryki bardzo proste i szybkie do zrobienia i do tego bardzo pyszne:)
odpowiedz
3768 dni temu
Bardzo dobre. Żadnych dodatków, zmian... Po prostu rewelacyjny przepis!
odpowiedz
3791 dni temu
Robiłam papryki wczoraj. Zamiast z sosem podałam je z bagietką posmarowaną tapenadą z czarnych oliwek. Gościom smakowało! Z powodzeniem starcza 1 papryka na osobę, bo porcje są bardzo sycące
odpowiedz
3828 dni temu
Ja dodałam jeszcze na dno ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Palce lizać :)
odpowiedz
3870 dni temu
Zrobiłam dziś na obiad ... REWELACJA!!!!!!! polecam :)
odpowiedz
3879 dni temu
Robiłam bardzo pyszne
odpowiedz
3907 dni temu
Wspanialy przepis, bardzo wszystkim smakowalo. Sos genialny, mimo, ze nie lubie oliwek. Polecam!
odpowiedz
3939 dni temu
Bardzo fajny przepis. Papryki bardzo sycące i smaczne. Do tego sos idealnie komponuje się z całością. Na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis :)
odpowiedz
3952 dni temu
w szkole robiliśmy coś podobnego
odpowiedz
4017 dni temu
Bardzo bardzo smaczne. Proste i szybkie. A sos to pozytywne zaskoczenie :) Polecam!
odpowiedz
4029 dni temu
Te papryki to teraz "moje" danie popisowe w domu !!!!
odpowiedz
4040 dni temu
Bardzo dobre jedzenie i bardzo syte spokojnie można się najeść (gołąbki po grecku).
odpowiedz
4045 dni temu
Sos:bardzo prosty,ale za to bardzo pyszny. Mam nadzieje,że będzie pyszne,ponieważ wygląda pysznie to i napewno pysznie smakuje to cudne danie.
odpowiedz
4054 dni temu
pyszne:) sosik rewelacja
odpowiedz
4062 dni temu
... a do tych papryczek podałam brokuły w sosie serowym, zapieczone z serem
odpowiedz
4062 dni temu
przepis świetny, wyszło pysznie, sos wbrew pozorom idealnie dopasowany
odpowiedz
4064 dni temu
A sosik z oliwkami przepyszny, nigdy się z takim przepisem nie spotkałam a teraz wszedł na stałe do naszego menu i fajnie pasuje do obiadu nie tylko takiego :)
odpowiedz
4064 dni temu
Fajny przepis, robiliśmy już kilkukrotnie i za każdym razem od razu znikało w mgnieniu oka! :))) Zawsze posypuje jeszcze serem żółtym :)
odpowiedz
4070 dni temu
SUPER TESTOWALIŚMY
odpowiedz
4071 dni temu
Rewelacja! Robiłam dzis i na pewno jeszcze wroce do tego przepisu! W ogole uwazam, ze Lidl mial swietny pomysl z p. Okrasa i p, Pascalem! Dziekiuje za super przepisy!!!
odpowiedz
4072 dni temu
robiłam już 3 razy, super przepis!
odpowiedz
4085 dni temu
a co podaliscie do tych papryczek? nie wiem czy moje glodomory najedza sie sama papryka z farszem ;/
odpowiedz
4087 dni temu
Rewelacja.... Po prostu pychota! Na pewno będę robić :))))
odpowiedz
4087 dni temu
Chociaz nigdy w zyciu tego nie jadlem, natomiast wole keftedes pascala. Minus dla Okrasy!!!!!!
odpowiedz
4090 dni temu
Skorzystałem z zamieszczonego przepisu i zrobiłem tę potrawę dzisiaj na obiad. To wyśmienite danie wejdzie już na stałe do mojego jadłospisu.
odpowiedz
4090 dni temu
bardzo dobre
odpowiedz
4099 dni temu
uwielbiam paprykę faszerowana...ale zawsze gotowałam w sosie pomidorowym, następnym razem upiekę ;) i nigdy nie dodawałam takiej ilości cebuli....a szkoda ;) lubię cebule.... przepis na 6+.......
odpowiedz
4101 dni temu
nie wiem czy dobre bo zanim zdążyłam podać gościom szklanki, napoje itp wszystkie papryczki zniknęły. Kolejny raz zwracam uwagę że zdjęcie u Okrasy jest praktycznie takie samo jak ostateczna potrawa - i to jest super!
odpowiedz
4103 dni temu
Rewelacyjny przepis!!!
odpowiedz
4107 dni temu
przepis trafiony ale u mnie sos nie przejdzie dlatego wzięłam sos od "Pascala
odpowiedz
4109 dni temu
przepis obledny, danie zrobione w 100% wedlug przepisu i wyszlo przepysznie - jedynie moja tato musial dosolic... uklony dla szefa kuchni
odpowiedz
4110 dni temu
Mariolu, tym farszem możesz z powodzeniem napełnić cukinie, kabaczki lub nawet bakłażana. Smacznego!
odpowiedz
4110 dni temu
dla mnie jednak troche zbyt mdle. co do miekkosci papryk, to ja trzymalam tylko 30 min i byly super, bo chrupiace. sosik rewelacja!
odpowiedz
4110 dni temu
Papryczki wyszły obłędne nawet w Szwecji nasi pyrzyjaciele byli pod ogromnym kulinarnym wrażeniem. Mam tylko pytanie czym można zastąpić w tym daniu paprykę
odpowiedz
4111 dni temu
za dużo soli w tych przepisach...
odpowiedz
4112 dni temu
Papryczki rewelacyjne a z sosem to juz poezja. Nie przepuszczalam ze mi tak posmakuje, ale maz sie uparl, wiec nie mialam wyjscia i trzeba bylo zrobic. nie zaluje,polecam
odpowiedz
4112 dni temu
pysznosci:-)
odpowiedz
4112 dni temu
Dlaczego w filmiku nie ma wzmianki o ryzu a w przepisie - w okienku - jest. Ma byc ten ryz czy nie ?????????
odpowiedz
4112 dni temu
farsz super, sosik też ale po tych przepisowych 40 min miałam jeszcze twarde papryki.
odpowiedz
4113 dni temu
Gosiuwko, widać nawet najlepszym zdarzają się błędy w kuchni :) Przekażemy kucharzowi. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4113 dni temu
Danie dobre, ale czegoś brakuje w farszu np: oliwek lub trochę kaparów aby zaakcentować farsz
odpowiedz
4113 dni temu
Dlaczego niby uznany kucharz nawet na wizji robi tak kardynalny błąd, jakim jest szorowanie ostrzem noża po desce do krojenia? Strasznie to razi. Zrozumiałabym to u zwykłej gospodyni domowej, ale nie u kogoś, kto twierdzi, że jest profesjonalistą...
odpowiedz
4113 dni temu
Kolejne świetne danie! Polecam!
odpowiedz
4113 dni temu
Papryki powinny być znacznie dłużej w piekarniku. Danie takie sobie , sama robię znacznie lepsze. Cebulkę należy podsmażyć , mięso również. Polecam zaostrzyć.
odpowiedz
4114 dni temu
To jest po prostu przepyszne! Od razu zrobiłam 8 papryczek. Nawet sam farsz, surowy niesamowicie smakuje:) A sos ekstra, co mnie zdziwiło, bo nie cierpię oliwek. Karol super przepis, dzięki:)
odpowiedz
4114 dni temu
Sos świetny! Papryki bardzo dobre, chociaż na mój gust powinny być w piekarniku co najmniej godzinę. Polecam!
odpowiedz
4114 dni temu
Chyba wybrałem za duże papryki bo mi z podanych proporcji farszu starczyło tylko na 3 sztuki:( Właśnie się pieką:)
odpowiedz
4115 dni temu
Pycha, dzieci wcinają;-)
odpowiedz
4115 dni temu
papryki obłędne, przepyszny oryginalny smak.na pewno będę często wracała do tego przepisu.
odpowiedz
4115 dni temu
Super przepis:)papryczki są przepyszne,a ten sos...mmmmmmmmmm...palce lizać!!!POLECAM
odpowiedz
4115 dni temu
Właśnie zrobione i już zjedzone !!!!! Pychota !!!! A mój mąż wcinał aż mu się uszy trzęsły.
odpowiedz
4115 dni temu
Zaprasza do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją przepisu Karola Okrasy. http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-5-Vol-2.html
odpowiedz
4115 dni temu
Bardzo dobre danie. Nie rezygnujcie z sosu. Jest super i świetnie pasuje do całości. To kolejne danie od Okrasy i żadne nie rozczarowało:)
odpowiedz
4116 dni temu
zrobione. dziś będę wcinać
odpowiedz
4116 dni temu
Rewelacja Polecam
odpowiedz
4116 dni temu
ale dlaczego z oliwkami ???
odpowiedz
4117 dni temu
Ostatnio robiłem papryki faszerowane. Zamiast ryżu do mojego farszu użyłem kaszy gryczanej, a zamiast mięsa podduszonych z cebulką pomidorów i pieczarek. Całość doprawiłem estragonem, na wierzch położyłem zółty ser i uparowałem moje papryki w parowarze. Polecam - były pyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie