Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę

Przygotuj wcześniej

Szpinak rozmróź i odsącz na sitku.

Przygotowanie

Pieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy nóżki.
Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek drobno siekamy i dodać razem ze szpinakiem do cebuli. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość smażyćmy na małym ogniu, ciągle mieszając. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki i dodajemy pod koniec smażenia.
Pieczarki faszerujemy masą szpinakową, posypujemy startym serem grana padano, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Jak podawać

Podajemy z bagietką i zieloną sałatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Ania Ania
    2878 dni temu
    Szybko i pysznie:)

    odpowiedz

  • APaula Odkrywa APaula Odkrywa
    3399 dni temu
    Jutro planuje zrobić ..właśnie kupiłam pieczarki wielkie...tylko ja swoje nadzieje mieskiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3834 dni temu
    przepyszne i bardzo proste danie. polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3896 dni temu
    Pycha, lubię szpinak z Lidla, jest niedrogi, lekko doprawiony z dodatkiem śmietany, mniam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3936 dni temu
    smaczne i proste danie

    odpowiedz


Przepis na pieczarki faszerowane z nadzieniem pełnym smaku

Pieczarki nadziewane to przepyszna, nieoczywista przekąska, która zachwyci nie tylko miłośników tych popularnych grzybów. W tym wydaniu kuszą one wyrazistym smakiem oraz apetycznym wyglądem. Co je wyróżnia? To pieczarki faszerowane kremowym nadzieniem ze świeżego szpinaku, dzięki któremu nabierają zupełnie nowego wymiaru – stając się specjałem, który kusi i rozpieszcza podniebienie. Szpinak i pieczarki robią doskonałe wrażenie, ale w naszej propozycji znalazło się także miejsce na włoskie akcenty w postaci suszonych pomidorów oraz sera grana padano.

W przepisie nie wskazujemy na konkretny rodzaj pieczarek, dlatego możesz wybrać dowolny wariant. Białe pieczarki cieszą się największą popularnością. Wyróżnia je jasna skórka oraz łagodny smak. Z kolei pieczarki brązowe są wyrazistsze i bardziej aromatyczne. Możesz także wybierać między zwykłymi niewielkimi pieczarkami, a takimi z większymi kapeluszami. Zależy Ci na przyspieszeniu swojej pracy? Postaw na duże pieczarki faszerowane serem! W takim wypadku w pojedynczej pieczarce znajdzie się więcej farszu, dlatego będzie ich mniej niż wskazaliśmy w przepisie. Ale wszystko zależy od Ciebie! Zarówno małe, jak i duże wegetariańskie pieczarki faszerowane z piekarnika smakują wybitnie.

Ogromna zaleta podanego przepisu na pieczarki faszerowane to jego prostota. Poradzisz sobie z nimi bez większych kłopotów, nawet przy braku doświadczenia kulinarnego. Ponadto przepis na faszerowane pieczarki wcale nie zajmie Ci wiele czasu. Otóż wystarczy nieco ponad pół godziny, aby cieszyć się ich fantastycznym smakiem. Uwaga – musisz pamiętać, aby przygotować nie tylko pieczarki. Szpinak trzeba wcześniej rozmrozić, aby czekał gotowy do późniejszego smażenia. W innym przypadku przyrządzenie potrawy zajmie nieco więcej czasu. Osoby, które nie jedzą mięsa, z pewnością ucieszy fakt, że to duże pieczarki faszerowane wegetariańskie – choć oczywiście wielbiciele mięsa mogą dodać do przepisu odrobinę ulubionej wędliny.

Jak zrobić pieczarki faszerowane? O czym pamiętać?

Jak wspomnieliśmy, pieczone pieczarki faszerowane nie są wymagającym daniem. Z podstawowym przepisem poradzisz sobie bez trudu. Ale jak zrobić pieczarki faszerowane, które okażą się zachwycające pod każdym względem?

  • Nie nadziewaj pieczarek zbyt obficie, ponieważ nadmiar nadzienia spowoduje, że staną trudne w jedzeniu, a na dodatek rozpadną się podczas pieczenia. Staraj się zachować równowagę między ilością nadzienia a wielkością kapelusza pieczarki.
  • Pieczarki zapiekane zdecydowanie najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Podawaj je na gorąco, aby w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi.
  • Nasze pieczarki nadziewane z piekarnika radzimy przyrządzić ze szpinakiem mrożonym, jednak nic złego się nie stanie, gdy sięgniesz po świeże liście. Weź jednak pod uwagę, że musisz wykorzystać ich naprawdę sporo, aby uzyskać odpowiednią ilość farszu.
  • Masz ochotę na duże pieczarki faszerowane z piekarnika, lecz nie masz akurat sera grana padano? Spokojnie, możesz zastąpić go parmezanem lub innym twardym serem. A gdy całkowicie z niego zrezygnujesz, otrzymasz nadziewane pieczarki z piekarnika w wersji wegańskiej!
  • Nieważne, czy wybierzesz grzyby małe, czy duże. Pieczarki faszerowane najlepiej smakują z szalotką! To cebula o łagodnym smaku, który doskonale komponuje się ze szpinakowym farszem. Cechuje ją lekka słodycz oraz świeży aromat. Oczywiście możesz zastąpić ją zwykłą cebulą, lecz farsz stanie się wówczas nieco ostrzejszy.
  • Szpinak nie potrzebuje wiele, aby dobrze smakować, jednak gdyby zależało Ci na urozmaiceniu kompozycji, sięgnij po zioła. Natka pietruszki, kolendra lub bazylia dobrze uzupełniają smak szpinaku. Dzięki niemu farsz zyskuje świeżość i intensywność. Możesz też eksperymentować z poziomem pikantności nadzienia. Szczypta ostrej papryki, kropla sosu tabasco czy odrobina płatków chili wzmocni smak faszerowanych wegetariańskich pieczarek.
  • Przepis na pieczarki faszerowane możesz wzbogacić o ser feta. To częsty dodatek do sosów szpinakowych. Lekko słony ser dobrze pasuje do samego szpinaku oraz czosnku, którego nie może tu zabraknąć. Inna opcja to dodatek niewielkiej ilości śmietany 30%. Uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ grozi to nadmiernym rozwodnieniem sosu.
  • Podczas pieczenia pieczarek od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika. Zdarza się, że piekarniki nieco różnią się między sobą, warto więc kontrolować stan dania.

Jeśli sam szpinak i pieczarki to dla Ciebie za mało, możesz rozważyć dodanie do nich wędliny czy mięsa. Oczywiście stracą one wówczas swój wegetariański charakter, ale jeśli masz ochotę na taką odmianę, czemu nie! Strzał w dziesiątkę to oczywiście boczek, który często występuje w towarzystwie pieczarek. Nic dziwnego, to znakomicie uzupełniające się smaki. Nasze pieczarki będą też świetnie smakować z dodatkiem szynki parmeńskiej, która wyśmienicie zgrywa się z suszonymi pomidorami.

Pieczarki faszerowane – z czym smakują najlepiej?

Zgodnie z przepisem pieczarki faszerowane serem w piekarniku należy podawać z bagietką oraz sałatą. Chociaż nie musisz ograniczać się do tylko do tej propozycji. Pieczarki faszerowane w piekarniku dobrze smakują z różnymi rodzajami pieczywa – chlebem, focaccią czy rozmaitymi bułkami. Możesz je podawać również z lekką sałatką z mieszanki liści sałat, pomidorów koktajlowych, ogórka i np. awokado. Taką sałatkę wystarczy skropić sokiem z cytryny, a w wersji „na bogato” polać ją delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. W takim wydaniu pieczarki staną się sycącym daniem, czy to na lekki obiad, czy ciekawą kolację. Faszerowane pieczarki z piekarnika dobrze wypadną także w zestawieniu z ziemniakami czy ryżem. Mogą też stanowić dodatek do mięsnych dań. Pieczarki bezbłędnie komponują się choćby ze smażoną bądź pieczoną wołowiną i wieprzowiną. Ponadto to pyszne towarzystwo do potraw grillowanych. A jeśli masz ochotę na lekki obiad, rozważ ugotowanie zupy oraz upieczenie niewielkiego drugiego dania w postaci zapiekanych pieczarek.

Jak widać, nadziewane pieczarki fantastycznie sprawdzą się jako część menu obiadowego czy kolacji. Możesz przyrządzić je w zwykły dzień czy kiedykolwiek, kiedy przyjdzie Ci na nie ochota. Przy czym szczególnie polecamy Ci sięgać do naszego przepisu na faszerowane pieczarki z okazji rozmaitych przyjęć, czy po prostu spotkań w większym gronie rodziny, czy przyjaciół. Co więcej,  pojedyncza pieczarka faszerowana świetnie spisuje się jako przekąska na raz. To czyni ją idealną przystawką na wszelkie przyjęcia, zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Z tego względu warto rozważyć jej wykorzystanie w formie przystawki bądź po prostu imprezowej przekąski. Nie zapomnij, aby wówczas podawać je z wykałaczkami. Co więcej, jeśli zamierzasz serwować je podczas przyjęcia, ułóż je na liściach sałaty na dużym półmisku. Z pewnością zrobią duże wrażenie i pobudzą apetyt Twoich gości.

Nieważne, czy przyrządzisz małe, czy duże pieczarki z piekarnika – wierzymy, że zachwycą Cię smakiem! To prosta, lecz smakowita przekąska, która prezentuje się niezwykle efektownie. Co ciekawe, faszerowana pieczarka, czy raczej pieczarki to dość niskokaloryczne specjały. Porcja, czyli 4 pieczarki zawierają jedyne 134,6 kalorii, a całe danie to 538,4 kalorii. Możesz więc zajadać się nimi, nawet gdy dbasz o linię. Oczywiście kiedy dodasz do pieczarek więcej sera czy boczek, kaloryczność się zwiększy.

Nadziewane pieczarki to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla na faszerowane warzywa. Interesująca opcja to papryka faszerowana z oliwkami autorstwa Karola Okrasy. W przepisie znalazło się mięso, warzywa, ser i przyprawy – te proste składniki tworzą wyjątkowe danie w stylu greckim, którego musisz skosztować! Poszukujesz przekąsek na imprezę czy spotkanie towarzyskie? I tutaj nie brakuje ciekawych możliwości! Przedstawiamy Ci m.in. przekąski imprezowe, a wśród nich pinsę z kiełbasą nduja, burratą i cukinią Kingi Paruzel. Jeśli poszukujesz czegoś niezwykle lekkiego, spodobają Ci się szparagi zawijane w szynkę.. Zacznij jednak od opisywanych faszerowanych pieczarek! Dajemy słowo, że już pierwszy kęs przekona Cię do przyrządzenia ich jeszcze mnóstwo razy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!