Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą)
- pergamin do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg)
- mikser
- patelnię
- tarkę
Przygotowanie
Ciasto francuskie do przekąsek
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
Jak podawać
Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki, wtykamy do dipów, rozkładamy na talerzu z kawałkami tortilli, resztę rozkładamy na talerzu. Na małe kawałki ciasta możemy również nałożyć fasolę z makrelą, tworząc coś w rodzaju kanapeczki.
Dip z ciecierzycy
2 ząbki czosnku rozgniatamy. Ciecierzycę wraz z częścią soku przesypujemy do pojemnika miksera, dodajemy suszone pomidory i czosnek. Wszystko doprawiamy sokiem z 1/2 limonki, miksujemy na gładką i jednolitą masę, dodajemy oliwę z oliwek (ok. 80 ml), niewielką ilość soli i białego pieprzu, miksujemy.
Na suchą patelnię wsypujemy ziarna sezamu i prażymy na jasnozłoty kolor. Do dipu ponownie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i znów miksujemy. Jeśli konsystencja dipu nie jest zadowalająca, dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodajemy część ziaren sezamu z patelni i mieszamy.
Jak podawać
Dip z ciecierzycy przekładamy do miski, następnie posypujemy pozostałym prażonym sezamem. 1 ząbek czosnku kroimy w paski i dekorujemy nimi dip. Kroimy 1/2 ostrej papryki na długie paski (wcześniej wyjmujemy gniazda nasienne) i dekorujemy. Całość polewamy oliwą z oliwek (ok. 50 ml).
Fasola z makrelą
Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone. Wycinamy ciemne części, usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.
Czerwoną fasolę rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Ok. 1/4 ostrej papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli. 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. 30 g kaparów, bez zalewy, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do fasoli.
Obieramy korzeń świeżego chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z 1/2 limonki. Doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy makrelę, rwiemy ją na kawałki. Doprawiamy fasolę niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ml). Mieszamy (tylko łączymy, kawałki ryby powinny być widoczne).
Jak podawać
Nakładamy dip do 2 miseczek. Na sam wierzch ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ml) i przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki.
Serek twarogowy mielony z tortillą
Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy. Dodajemy małą łyżeczkę startego świeżego chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.
Płaty tortilli smarujemy serkiem aż po brzegi ciasta. Na każdym płacie rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z kolejnymi płatami.
Jak podawać
Każdą tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki. Pozostałą część serka wykładamy na talerz i na tym kładziemy pokrojone kawałki. Serek wykładamy jeszcze na kawałki tortilli. Każdy kawałeczek dekorujemy gałązkami koperku.
Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości. Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łososia kroimy w bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę. Koper siekamy. Pokrojone jabłko przekładamy do łososia, ale nie mieszamy. Jabłko skrapiamy odrobiną soku z limonki.
Świeży ogórek, obrany i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka). Dodajemy na talerz z jabłkiem i łososiem. Do całości dodajemy świeżo posiekany koper. 1/2 papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. Dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ml). Całość mieszamy w celu połączenia składników.
Jak podawać
Tatara wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Przekąski sylwestrowe
Coś pomidorowego, coś serowego i coś z ciasta francuskiego. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw sylwestrowych przekąsek.
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3200 dni temu
No pycha tylko lista zakupów nie doszła
odpowiedz
3677 dni temu
Drogi Gościu, sprawdzi się tutaj jakikolwiek serek twarogowy o naturalnym, śmietankowym smaku.
odpowiedz
3678 dni temu
Witam proszę mi podpowiedzieć jaki inny ser mogę użyć do tego dania aby równie dobrze komponował się z resztą produktów,ponieważ już nie ma go w sprzedaży.
odpowiedz
3793 dni temu
Drogi 123, jeśli nie przepadasz za pikantnymi daniami, możesz ograniczyć ilość ostrych przypraw oraz papryki chilli.
odpowiedz
3793 dni temu
Czemu musi wszystko takie być pikantne???
odpowiedz
3999 dni temu
Robiłam roladki z twarożkiem i łososiem - są naprawdę pyszne i wyglądają bardzo elegancko, a do tego szybko się je robi - idealna przekąska na imprezę.
odpowiedz
4006 dni temu
Oliwa z oliwek ma tutaj na celu nie tylko ochronę dipu przed wysychaniem, ale również ma istotne znaczenie smakowe, dlatego polecamy użyć jednak oliwę, nie papier :)
odpowiedz
4006 dni temu
Czy zamiast obficie oblewania dipu z ciecierzycy mogę przykryć jego powierzchnię dociskając papier do pieczenia ?
odpowiedz
4224 dni temu
udała mi sie tortilla z łososia wiem że to nie wyczyn ale mam 12 lat :D
odpowiedz
4332 dni temu
no wlasnie :), gdzie przepis?
odpowiedz
4333 dni temu
No i gdzie ten przepis?
odpowiedz
zobacz wszystkie