
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy bulion
Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu.
Szparagi kroimy na kawałki długości ok. 2 cm. Główki podsmażamy oddzielnie na 1 łyżce rozgrzanej oliwy i odkładamy do dekoracji.
Krok 2: Podsmażamy warzywa i ryż
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.
Krok 3: Redukujemy wino
Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po ok. 5 minutach część bulionu powinna zostać wchłonięta przez ryż – wówczas dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, gdy wywar ponownie zostanie wchłonięty. Po 10 minutach dodajemy szparagi. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut.
Gdy ziarenka będą delikatnie miękkie, dodajemy mascarpone oraz starty parmezan i mieszamy.
Krok 4: Przygotowujemy sałatkę
Sałatę radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.
Risotto przekładamy na talerze, dekorujemy smażonymi główkami szparagów. Podajemy razem z sałatką i startym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Risotto grzybowe
Włoska klasyka dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Komentarze (0)
zobacz wszystkie