
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy bulion
Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu.
Szparagi kroimy na kawałki długości ok. 2 cm. Główki podsmażamy oddzielnie na 1 łyżce rozgrzanej oliwy i odkładamy do dekoracji.
Krok 2: Podsmażamy warzywa i ryż
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.
Krok 3: Redukujemy wino
Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po ok. 5 minutach część bulionu powinna zostać wchłonięta przez ryż – wówczas dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, gdy wywar ponownie zostanie wchłonięty. Po 10 minutach dodajemy szparagi. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut.
Gdy ziarenka będą delikatnie miękkie, dodajemy mascarpone oraz starty parmezan i mieszamy.
Krok 4: Przygotowujemy sałatkę
Sałatę radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.
Risotto przekładamy na talerze, dekorujemy smażonymi główkami szparagów. Podajemy razem z sałatką i startym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Risotto grzybowe
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Komentarze (7)
499 dni temu
Gotować szparagi 40 minut?! To chyba pomyłka?
odpowiedz
498 dni temu
Drogi Gościu, w tym kroku gotujemy bulion, więc aby wyciągnąć smak szparagów należy gotować je na małym ogniu przez 40 minut.
250 dni temu
to nie pomyłka Gościu, szparagi tylko do smaku bulionowego, mało coś gotujesz a potem dziwisz fokę :D
850 dni temu
Nie rozumiem co robimy przepisu w kwestii szparagów. Naprawdę gotujemy je z innymi warzywami przez 40 minut aby zrobić bulion? To strasznie długo, chyba będą strasznie miękkie, a przecież potem dodamy je jeszcze do gotującego się ryżu...
odpowiedz
849 dni temu
Tomku, czas gotowania jest prawidłowy. Bulion, który ma być esencją wyciągniętą z warzyw, potrzebuje czasu ;) Kluczowe jest tu jednak to, aby gotować go na małym ogniu.
848 dni temu
Wg mnie tez bez sensu. Robie wlasnie to danie tak, ze bulion gotuje z koncowek, ktore wyrzuce, a szparagi pokroje i na 5 minut przed koncem gotowania ryzu dorzuce. Inaczej wyjdzie przeciez z nich papka....
250 dni temu
to sobie ugotuj je według swojego uznania, co za problem macie ludzie? jak z przepisu coś nie tak wam wyjdzie to amcie łeb od tego żeby sobie przepis poprawić po swojemu lub wyrzucić go do kosza
zobacz wszystkie