zobacz film Kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • 2 głębokie patelnie
  • tarkę

KROK 1: PRAŻYMY KASZĘ

Rozgrzewamy patelnię. Wsypujemy kaszę gryczaną i prażymy przez 4 minuty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Odstawiamy. Podprażoną kaszę przesypujemy do miseczki i także odstawiamy.

KROK 3: SZKLIMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oliwy (można dodać także 1 łyżkę masła). Wyciskamy 2 ząbki czosnku, siekamy cebulę i podsmażamy je na patelni. W rondlu podgrzewamy bulion.

KROK 4: PODLEWAMY KASZĘ WINEM I BULIONEM

Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy podprażoną kaszę i całość mieszamy. Podlewamy białym winem i czekamy, aż ziarna wchłoną cały płyn. Po tym czasie stopniowo dolewamy bulion – kolejną chochlę wlewamy w momencie, kiedy poprzednia porcja całkowicie wyparuje.

KROK 5: SMAŻYMY KURCZAKA

Na drugą, mocno rozgrzaną patelnię wkładamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 5-6 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.

KROK 6: DODAJEMY WARZYWA I ŚMIETANĘ

Kiedy kasza będzie miała kremową konsystencję, dodajemy do niej startą skórkę z cytryny, posiekany seler naciowy, jarmuż, zielony groszek, śmietanę oraz świeżo starty parmezan. Całość mieszamy. Dodajemy usmażonego kurczaka. Ponownie mieszamy.

Kaszotto przekładamy na talerze. Dekorujemy rukolą i startym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    2540 dni temu
    Czy może być inna kasza? Nie lubimy kaszy białej.... czy z inną kaszą postępujemy tak samo? Czy to danie będzie ok dla 3-letniego dziecka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2540 dni temu
    Kaszę gryczaną, możesz zastąpić kaszą pęczak. Nie polecamy jednak tego dania dla dzieci, przed dodatek wina i intensywnych dodatków. Zajrzyj do naszych przepisów, dedykowanych dla dzieci: https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci#lista :)
  • Gość Gość
    2697 dni temu
    Czy po dodaniu selera, groszku, smietany powinnismy calosc kilka minut gotowac? Czy ten seler ma byc miekki? Czy dodajemy i jak sie ugrzeje to juz mozna jesc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2697 dni temu
    Wystarczy, że się delikatnie zagrzeje :)
  • blackblondie blackblondie
    2746 dni temu
    Kaszotto przepyszne! Moja starsza córka, która jadła do tej pory tylko pęczak, zajadała się nareszcie kaszą gryczaną. Rewelacja!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2828 dni temu
    Dlaczego w przepisie nie ma żadnych przypraw? Tak ma byc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2828 dni temu
    Możesz oczywiście doprawić danie według własnych upodobań, jednak we wszystkich składnikach użytych do jego przygotowania jest już bardzo dużo smaków i aromatów :)
  • Pennywise Pennywise
    2832 dni temu
    Pani Kingo,ja dodałem jeszcze swierze prawdziwki . Mogła by Pani przygotować pici ? Toskańska potrawa można powiedzieć protoplasta spaghetti. Ręcznie rolowane . Pyszne. Sugerował bym wersje tradycyjna czyli cacio a pepe - ser i pieprz plus woda z gotowania o lekko czosnkowym aromacie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2831 dni temu
    Zobaczymy co się da zrobić :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!