Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 głębokie patelnie
- tarkę
KROK 1: PRAŻYMY KASZĘ
Rozgrzewamy patelnię. Wsypujemy kaszę gryczaną i prażymy przez 4 minuty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Odstawiamy. Podprażoną kaszę przesypujemy do miseczki i także odstawiamy.
KROK 3: SZKLIMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oliwy (można dodać także 1 łyżkę masła). Wyciskamy 2 ząbki czosnku, siekamy cebulę i podsmażamy je na patelni. W rondlu podgrzewamy bulion.
KROK 4: PODLEWAMY KASZĘ WINEM I BULIONEM
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy podprażoną kaszę i całość mieszamy. Podlewamy białym winem i czekamy, aż ziarna wchłoną cały płyn. Po tym czasie stopniowo dolewamy bulion – kolejną chochlę wlewamy w momencie, kiedy poprzednia porcja całkowicie wyparuje.
KROK 5: SMAŻYMY KURCZAKA
Na drugą, mocno rozgrzaną patelnię wkładamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 5-6 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.
KROK 6: DODAJEMY WARZYWA I ŚMIETANĘ
Kiedy kasza będzie miała kremową konsystencję, dodajemy do niej startą skórkę z cytryny, posiekany seler naciowy, jarmuż, zielony groszek, śmietanę oraz świeżo starty parmezan. Całość mieszamy. Dodajemy usmażonego kurczaka. Ponownie mieszamy.
Kaszotto przekładamy na talerze. Dekorujemy rukolą i startym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
- Szybkie lasagne
- Pęczotto z górskim serem i kurkami
- Burgery na sałacie
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Pudding jaglany z kaki
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Klasyczna jajecznica
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Paella z karkówką
- Tosty z gruszkami i serem
- Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Zupa pho z wołowiną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2540 dni temu
Czy może być inna kasza? Nie lubimy kaszy białej.... czy z inną kaszą postępujemy tak samo? Czy to danie będzie ok dla 3-letniego dziecka?
odpowiedz
2540 dni temu
Kaszę gryczaną, możesz zastąpić kaszą pęczak. Nie polecamy jednak tego dania dla dzieci, przed dodatek wina i intensywnych dodatków. Zajrzyj do naszych przepisów, dedykowanych dla dzieci: https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci#lista :)
2697 dni temu
Czy po dodaniu selera, groszku, smietany powinnismy calosc kilka minut gotowac? Czy ten seler ma byc miekki? Czy dodajemy i jak sie ugrzeje to juz mozna jesc?
odpowiedz
2697 dni temu
Wystarczy, że się delikatnie zagrzeje :)
2746 dni temu
Kaszotto przepyszne! Moja starsza córka, która jadła do tej pory tylko pęczak, zajadała się nareszcie kaszą gryczaną. Rewelacja!
odpowiedz
2828 dni temu
Dlaczego w przepisie nie ma żadnych przypraw? Tak ma byc?
odpowiedz
2828 dni temu
Możesz oczywiście doprawić danie według własnych upodobań, jednak we wszystkich składnikach użytych do jego przygotowania jest już bardzo dużo smaków i aromatów :)
2832 dni temu
Pani Kingo,ja dodałem jeszcze swierze prawdziwki . Mogła by Pani przygotować pici ? Toskańska potrawa można powiedzieć protoplasta spaghetti. Ręcznie rolowane . Pyszne. Sugerował bym wersje tradycyjna czyli cacio a pepe - ser i pieprz plus woda z gotowania o lekko czosnkowym aromacie.
odpowiedz
2831 dni temu
Zobaczymy co się da zrobić :)