Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Kasza
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku, posiekane szalotki. Mieszamy. Dodajemy kaszę pęczak, delikatnie prażymy, cały czas mieszając. Całość zalewamy białym winem – gdy wino odparuje, wlewamy wodę tak, by przykryć powierzchnię kaszy. Gotujemy, co chwilę mieszając. Po chwili ponownie dolewamy wodę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.
Klopsiki
Mielone mięso przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do posypania kaszotto), 1 posiekany ząbek czosnku, 1/4 startej skórki z limonki oraz sól i biały pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy rękoma. Formujemy niewielkie klopsiki, które układamy na talerzu.
Na patelni podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę i bakłażana. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, doprawiamy solą i białym pieprzem. Wrzucamy 1/4 startej skórki z limonki. Smażymy około 10 minut. Warzywa przekładamy do czystej miski.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wykładamy pulpeciki i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy filety wycięte z pomarańczy razem z sokiem oraz mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy resztę startej skórki z limonki, odrobinę soli i białego pieprzu. Całość gotujemy. Gdy pomarańcze zaczną się rozpadać, dolewamy odrobinę wody i jeszcze chwilę gotujemy. Pulpeciki przekładamy na talerz.
Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę. Wyjmujemy gałązki tymianku. Mieszamy. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki oraz część przysmażonych warzyw (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki, masło, odrobinę wody. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem kozim.
Jak podawać
Na talerz nakładamy kaszę z warzywami i pulpecikami. Dekorujemy przysmażonymi warzywami i kilkoma listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Trudno się zdecydować, czy ta potrawa lepiej smakuje czy wygląda. Chyba musisz przekonać się o tym osobiście.
Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
3195 dni temu
Danie ok, jest bardziej dla ludzi, którzy lubią delikatne smaki. Osobiście wolimy inne przepisy Pana Okrasy, bardziej wyraziste. Podsumowując danie delikatne, smaczne.
odpowiedz
3601 dni temu
Dosc srednie danie, ale ciekawepolaczenie
odpowiedz
3607 dni temu
Drogi Jerry, nie ma takiej konieczności, ale jeśli chcesz, możesz do mięsa dodać wspomniane żółtko.
odpowiedz
3609 dni temu
co to za cudo??!! Okrasa tak swietnie opisuje przygotowanie dania ze juz sie nie moge doczekac kiedy wyprobuje ten przepis! pozdrawiam p.Okrase :)
odpowiedz
3609 dni temu
Panie Okrasa a czasami nie powinno się dodać jedno żółtko do mięsa dla lepszej kleistości ???
odpowiedz
3195 dni temu
Niekoniecznie. Ja daje jeśli robie tylko mielone, ponieważ przez bułkę namoczoną, mieso jest rzadsze. W tym przypadku nie ma tej konieczności. Klei się super i nic się nie rozpada.
3611 dni temu
Drogi Gościu, świeży tymianek ma bardziej świeży smak i aromat, ale w razie konieczności możesz zastąpić go suszonym. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością, gdyż suszony tymianek może zdominować smak dania.
odpowiedz
3611 dni temu
Nie udało mi się kupić świeżego tymianku. Czy można użyć suszonego?
odpowiedz
3612 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie: Ser kozi kroimy w drobną kostkę i posypujemy danie.
odpowiedz
3612 dni temu
No dobra, a co z kozim serem? :P
odpowiedz
3613 dni temu
Smaczne, ale bez szału.
odpowiedz
3613 dni temu
Kozo, o serze przeczytasz w ostatnim zdaniu czwartego akapitu :) Ser kozi kroimy w drobną kostkę i posypujemy danie.
odpowiedz
3613 dni temu
a gdzie mój ser?
odpowiedz
3613 dni temu
Pyyyszne! Zaskakująco dobre!
odpowiedz
3614 dni temu
Mleczko kokosowe zazwyczaj pojawia się w ofercie tygodnia azjatyckiego :)
odpowiedz
3614 dni temu
mleko kokosowe jest dostępne w Lidlu?
odpowiedz
zobacz wszystkie