zobacz film Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę

Kasza

Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku, posiekane szalotki. Mieszamy. Dodajemy kaszę pęczak, delikatnie prażymy, cały czas mieszając. Całość zalewamy białym winem – gdy wino odparuje, wlewamy wodę tak, by przykryć powierzchnię kaszy. Gotujemy, co chwilę mieszając. Po chwili ponownie dolewamy wodę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.

Klopsiki

Mielone mięso przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do posypania kaszotto), posiekany ząbek czosnku, 1/4 startej skórki z limonki oraz sól i biały pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy rękoma. Formujemy niewielkie klopsiki, które układamy na talerzu.

Na patelni podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę i bakłażana. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, doprawiamy solą i białym pieprzem. Wrzucamy 1/4 startej skórki z limonki. Smażymy około 10 minut. Warzywa przekładamy do czystej miski.

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wykładamy pulpeciki i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy filety wycięte z pomarańczy razem z sokiem oraz mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy resztę startej skórki z limonki, odrobinę soli i białego pieprzu. Całość gotujemy. Gdy pomarańcze zaczną się rozpadać, dolewamy odrobinę wody i jeszcze chwilę gotujemy. Pulpeciki przekładamy na talerz.

Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę. Wyjmujemy gałązki tymianku. Mieszamy. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki oraz część przysmażonych warzyw (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki, masło, odrobinę wody. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem kozim.

Jak podawać

Na talerz nakładamy kaszę z warzywami i pulpecikami. Dekorujemy przysmażonymi warzywami i kilkoma listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Iza Iza
    1004 dni temu
    Danie ok, jest bardziej dla ludzi, którzy lubią delikatne smaki. Osobiście wolimy inne przepisy Pana Okrasy, bardziej wyraziste. Podsumowując danie delikatne, smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1410 dni temu
    Dosc srednie danie, ale ciekawepolaczenie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1415 dni temu
    Drogi Jerry, nie ma takiej konieczności, ale jeśli chcesz, możesz do mięsa dodać wspomniane żółtko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1418 dni temu
    co to za cudo??!! Okrasa tak swietnie opisuje przygotowanie dania ze juz sie nie moge doczekac kiedy wyprobuje ten przepis! pozdrawiam p.Okrase :)

    odpowiedz

  • GośćJerry GośćJerry
    1418 dni temu
    Panie Okrasa a czasami nie powinno się dodać jedno żółtko do mięsa dla lepszej kleistości ???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1004 dni temu
    Niekoniecznie. Ja daje jeśli robie tylko mielone, ponieważ przez bułkę namoczoną, mieso jest rzadsze. W tym przypadku nie ma tej konieczności. Klei się super i nic się nie rozpada.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1419 dni temu
    Drogi Gościu, świeży tymianek ma bardziej świeży smak i aromat, ale w razie konieczności możesz zastąpić go suszonym. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością, gdyż suszony tymianek może zdominować smak dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1420 dni temu
    Nie udało mi się kupić świeżego tymianku. Czy można użyć suszonego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1420 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak w przepisie: Ser kozi kroimy w drobną kostkę i posypujemy danie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1420 dni temu
    No dobra, a co z kozim serem? :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1421 dni temu
    Smaczne, ale bez szału.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1421 dni temu
    Kozo, o serze przeczytasz w ostatnim zdaniu czwartego akapitu :) Ser kozi kroimy w drobną kostkę i posypujemy danie.

    odpowiedz

  • Koza Koza
    1422 dni temu
    a gdzie mój ser?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1422 dni temu
    Pyyyszne! Zaskakująco dobre!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1422 dni temu
    Mleczko kokosowe zazwyczaj pojawia się w ofercie tygodnia azjatyckiego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1423 dni temu
    mleko kokosowe jest dostępne w Lidlu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram