Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- sitko
- foremki do zapiekanek
- mikser lub blender
- rękaw cukierniczy
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- kratę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Sos
Do garnka dajemy otartą skórkę i sok z pomarańczy, starty imbir oraz posiekany czosnek z niewielką ilością soli. Cały czas mieszając dodajemy cukier oraz indonezyjski sos sojowy. Garnek stawiamy na palniku, gotujemy na małym ogniu. Sos redukujemy. Pokrojoną w talarki papryczkę chili z pestkami wrzucamy do gotującego się sosu.
Zapiekanka
W garnkach zagotowujemy wodę z solą, blanszujemy osobno różyczki brokułu i kalafiora. Następnie hartujemy je w misce z zimną wodą z dodatkiem lodu. Odsączamy z nadmiaru wody.
W czystym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, smażymy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz małe kawałki sera gorgonzola. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Do sosu dodajemy żółtka, cały czas mieszając.
Część sosu beszamelowo-serowy wykładamy na dno foremek do zapiekanek. Na sosie układamy różyczki brokułu i kalafiora, które ponownie przykrywamy sosem. Układamy kolejną warstwę warzyw, zalewamy sosem, posypujemy startym serem grana padano. Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 15 minut.
Ziemniaczki duchesse
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy, przekładamy do garnka i miksujemy do uzyskania konsystencji purée. Garnek stawiamy na palniku, ziemniaki suszymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, dodajemy żółtka i bardzo energicznie mieszamy, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego; na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwką z oliwek wyciskamy masę, tworząc małe gniazdka. Tak przygotowane ziemniaczki duchesse wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy 5-10 minut do momentu zarumienienia (ziemniaczki pieczemy równocześnie z zapiekankami).
Polędwiczki
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oliwy z oliwek około 2 minut z każdej strony. Podsmażone polędwiczki układamy na kawałku pergaminu na kracie z piekarnika. Wkładamy do piekarnika, w którym pieką się zapiekanki i ziemniaki, pieczemy przez 8-10 minut. Zlewamy nadmiar wody, która wyciekła z polędwiczek podczas pieczenia. Mięso odstawiamy na bok.
Jak podawać
Polędwiczkę kroimy w plastry na ukos, układamy je na talerzu i polewamy sosem sojowym. Obok układamy ziemniaczki. Polędwiczkę dekorujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z zapiekanką z brokułami i kalafiorem.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Duet nalewkowy
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Krem borówkowy z karmelem
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Klasyczna jajecznica
- Scaccia z serami i salami
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Pęczotto z burakiem i kozim serem
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Palia w cytrynach
- Mini Pancakes na patyku
- Zupa instant
- Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- DESER SZAMPAŃSKI
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2936 dni temu
Świetny przepis. Zwłaszcza sos, ale realny czas przygotowania to 2.5-3h.
odpowiedz
3284 dni temu
Czy pistacje mają być solone? Nie znalazłam w Lidlu niesolonych.
odpowiedz
3284 dni temu
Drogi Gościu, pistacje użyte w przepisie są solone :)
3368 dni temu
Jestem po prostu zaszokowany tym mikserem robiącym puree.
odpowiedz
3539 dni temu
MNIAM
odpowiedz
3545 dni temu
Danie wspaniałe. Czasochłonne, ale warte czasu spędzonego w kuchni. tutaj w moim wydaniu: http://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2015/01/kuchnia-lidla-poledwiczka-wieprzowa-w.html
odpowiedz