Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wykałaczki

Przygotowanie

Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku. Marynujemy je w niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki). Każdy kawałek polędwiczki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.

Polędwiczki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.

Grzyby rozmrażamy i kroimy na grube kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów. Wszystkie składniki delikatnie szklimy z dodatkiem masła.

Następnie dodajemy whisky oraz wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objetość o połowę.

Do zredukowanego sosu dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy. Doprawiamy niewielka ilościa soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.

Na gotowym sosie układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut.

Jak podawać

Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Gość Gość
    389 dni temu
    Bardzo dobre - polecam

    odpowiedz

  • Grzesiek Grzesiek
    803 dni temu
    Zrobiłem na próbę i wylizałbym talerz🤤👍

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1455 dni temu
    Jaka sałatka cU surówka będzie pasować do tego dania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1454 dni temu
    Aneto, dobrze sprawdzi się tu modra kapusta z kwaśnym jabłkiem i suszonymi śliwkami (opcjonalnie) lub surówka z białej kapusty.
  • Gość Gość
    1804 dni temu
    Witam :) Czy polędwiczki smażymy na tym brzegu owinietym boczkiem (czyli na boczku) czy poledwiczki smażymy na tym brzegu gdzie nie ma boczku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1803 dni temu
    Polędwiczki obsmażamy z każdej strony :)
  • Komorowsky Komorowsky
    1770 dni temu
    Ja smażyłem na bokach bez boczku. Tłuszcz z boczku i tak się wytapiał i wszystko ładnie się zarumieniło. Danie mega!
  • Dag Dag
    1864 dni temu
    Przepyszne danie, testowałam w poprzednie święta Bożego narodzenia i teraz, w sezonie grzybowym. Ze świeżymi mieszanymi grzybami leśnymi smakowało rewelacyjnie. Do tego delikatne kopytka z pietruszką i...palce lizać. Przepis powędrował do mojej znajomej na Cypr, tak jej smakowało w Polsce, że zechciała powtórzyć u siebie. Mają tam Lidla, więc pewnie dostanie wszystkie składniki. Pozdrawiam wszystkich grzybiarzy smakoszy :)

    odpowiedz

  • kip faking kip faking
    2111 dni temu
    Nie wyobrażam sobie podanie takiej potrawy z kaszą, kto to wymyślił? Równie dobrze można by podać kawior z kapustą kiszoną. Coś takiego podaje się tylko z dobrym makaronem typu linguine, fettuccine lub tagliatelle.

    odpowiedz

  • Qlencja Qlencja
    1845 dni temu
    A jednak radzę spróbować, z jęczmienną wiejską smakuje fenomenalnie.
  • Grzesiek Grzesiek
    2236 dni temu
    Polędwiczki w sosie grzybowym - niebo w gębie! Tylko nie żałować składników ( whisky dałem nieco więcej) Nawet znajoma, która uważa, że tylko ona dobrze gotuje, miała ochotę wylizać talerz!!

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    2626 dni temu
    czy można użyć szynki szwardzwaldzkiej, zamiast boczku? Czy koniecznie musi być boczek, żeby się wysmażył óźniej na patelni ? Proszę o pomoc ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2626 dni temu
    Szynka szwarcwaldzka też się tutaj sprawdzi :)
  • Gość Gość
    2821 dni temu
    Mam w domu suszone grzyby. Czy trzeba je namoczyć przed dodaniem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3031 dni temu
    Czy zamiast podgrzybków mogą być kurki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3031 dni temu
    Oczywiście, również się sprawdzą :)
  • Gość Gość
    1398 dni temu
    Robiłem kilka razy obie wersje i moim zdaniem kurki smakują nawet lepiej :) Niemniej w obu przypadkach danie rewelacyjne
  • ania ania
    3220 dni temu
    Boczek sparzony wędzony, pokrojony cieniutko w sklepie mięsnym. Danie nieco dłużej dusiłam. Było wyśmienite. Polecam.

    odpowiedz

  • olka olka
    3305 dni temu
    Zrobiłam z boczkiem surowym o grubości 2 cm tak jak polędwiczki i wyszło twarde mimo że duszę juz 20 min .tzn boczek twardy . Co złe zrobiłam ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Olka, do tego przepisu stosujemy boczek, który jest pakowany w plastrach - są one cienkie, dzięki temu danie szybko jest gotowe.
  • Gość Gość
    2175 dni temu
    Boczek grubości 2 cm?!! Nic dziwnego, że twarde. A swoja droga jak udało Ci się owinąć tym polędwiczki?
  • Gość Gość
    3309 dni temu
    Jak owijamy te polędwiczki? Plaster boczku ma zasłaniać górę i spód, czy owijamy brzegi polędwiczki? Ja nie wiem jak owijać, żeby powstały steki:/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3309 dni temu
    Owijamy boki polędwiczki :)
  • JustKate JustKate
    3347 dni temu
    Świetny przepis. Polecam!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3367 dni temu
    Ale rewelacja! Pierwszy raz robiłam coś z polędwicy i nie żałuję; ) Palce lizać (no i talerz)... Polecam wszystkim. Marta

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3365 dni temu
    Marto, mamy nadzieję, że będziesz wracała do tego przepisu :)
  • Gosia Gosia
    3369 dni temu
    Mistrzostwo świata! Wyśmienite danie, palce lizać itd, itd :) Nie miałam tylko surowego boczku, za to był gotowany i musiałam pokroić na cieńsze plasterki niż polędwiczki żeby starczyło na każdy kawałek mięska, mała improwizacja:) Polecam to danie, bardzo polecam, po prostu przepyszne! I bajecznie proste i szybkie do przyrządzenia:) Przepis Karola super!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3533 dni temu
    Anika30, w przepisie użyto surowego :)

    odpowiedz

  • anika30 anika30
    3533 dni temu
    Czy boczek ma być surowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3564 dni temu
    Whisky ma dosyć charakterystyczny smak, więc smak dania z pewnością się zmieni. Jeśli jednak wolisz dodać samo wino, koniecznie napisz nam, jak smakowało!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3564 dni temu
    Czy różnica w smaku będzie duża jeśli nie dodamy whisky, a samo wino?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3586 dni temu
    Dwa razy robiłem. PYCHA!! Tylko za drugim razem użyłem śmietany 18%. Smakowało podobnie a było mniej tłuste

    odpowiedz

  • JustKate JustKate
    3602 dni temu
    robiłam i polecam :)

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    3612 dni temu
    Danie jest przepyszne. Robiłem już 2 razy i na pewno jeszcze zrobię.

    odpowiedz

  • ewa ewa
    3631 dni temu
    Pychotka!!!

    odpowiedz

  • Pani Kuchareczka w pończoszkach ;) Pani Kuchareczka w pończoszkach ;)
    3632 dni temu
    Zrobiłam.... jakie to pyszne :) zamiast sosu sojowego dałam zmysłowy ocet balsamiczny- doskonale przełamał smak :) Polecam :*

    odpowiedz

  • MeffiGość MeffiGość
    3670 dni temu
    A po co Wam film? Przecież wszystko jest jasno opisane. Czy w jakichkolwiek książkach kucharskich kiedykolwiek były filmy?? Wystarczy umieć czytać. Potrzeba Wam filmu, który pokazuje jak się posypuje mięso przyprawami, czy jak się wkłada mięso na patelnie, a może nie wiecie jak posiekać cebulę i do tego potrzebny jest film? Ludzie, niedługo będziecie potrzebować filmów instruktażowych jak się ubrać i jak rano wyjść z domu. Paranoja...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    gdzie fiml ????

    odpowiedz

  • kucharek-Gość kucharek-Gość
    3670 dni temu
    Dlaczego nie ma filmu do tej recepty? A na ulotce jest napisane ZOBACZ FILM?

    odpowiedz

  • innyGość innyGość
    3672 dni temu
    Alkohol wyparowuje w czasie obróbki cieplnej. Więc syneczkowi nie zaszkodzi :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3672 dni temu
    SYNECZKOWI Z ALKOHOLEM?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3672 dni temu
    A gdzie film ?? Na ulotce napisane ze jest

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3672 dni temu
    MacGregor - dokładnie tak, jak mówisz :)

    odpowiedz

  • MacGregor MacGregor
    3673 dni temu
    steki zawijamy w boczek tak żeby boczek pokrył "brzegi walca" czy jakoś inaczej? ;)

    odpowiedz

  • Zbigniew  z  ŻuławGość Zbigniew z ŻuławGość
    3673 dni temu
    I kto by pomyślał że to takie smakowite? Warto poświęcenia czasu by te pyszności przygotować!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3673 dni temu
    Mniam ja piernieczę ale to jest PYSZNE zrobilem se w domu i syneczek sie zachwyca :D NIEBO W GEBIE POLECAM!!!!1

    odpowiedz

  • Asia Niko Asia Niko
    3673 dni temu
    mmmm... oj tak tak.. slinka leci mniam mniam

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3673 dni temu
    Właśnie na dziś zaplanowałam taki obiad, tyle tylko, że z kurkami :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!