
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
Przygotowanie
Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku. Marynujemy je w niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki). Każdy kawałek polędwiczki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
Polędwiczki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Grzyby rozmrażamy i kroimy na grube kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów. Wszystkie składniki delikatnie szklimy z dodatkiem masła.
Następnie dodajemy whisky oraz wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objetość o połowę.
Do zredukowanego sosu dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy. Doprawiamy niewielka ilościa soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
Na gotowym sosie układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
Jak podawać
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Komentarze (46)
558 dni temu
Jaka sałatka cU surówka będzie pasować do tego dania?
odpowiedz
556 dni temu
Aneto, dobrze sprawdzi się tu modra kapusta z kwaśnym jabłkiem i suszonymi śliwkami (opcjonalnie) lub surówka z białej kapusty.
907 dni temu
Witam :) Czy polędwiczki smażymy na tym brzegu owinietym boczkiem (czyli na boczku) czy poledwiczki smażymy na tym brzegu gdzie nie ma boczku?
odpowiedz
905 dni temu
Polędwiczki obsmażamy z każdej strony :)
872 dni temu
Ja smażyłem na bokach bez boczku. Tłuszcz z boczku i tak się wytapiał i wszystko ładnie się zarumieniło. Danie mega!
967 dni temu
Przepyszne danie, testowałam w poprzednie święta Bożego narodzenia i teraz, w sezonie grzybowym. Ze świeżymi mieszanymi grzybami leśnymi smakowało rewelacyjnie. Do tego delikatne kopytka z pietruszką i...palce lizać. Przepis powędrował do mojej znajomej na Cypr, tak jej smakowało w Polsce, że zechciała powtórzyć u siebie. Mają tam Lidla, więc pewnie dostanie wszystkie składniki. Pozdrawiam wszystkich grzybiarzy smakoszy :)
odpowiedz
1214 dni temu
Nie wyobrażam sobie podanie takiej potrawy z kaszą, kto to wymyślił? Równie dobrze można by podać kawior z kapustą kiszoną. Coś takiego podaje się tylko z dobrym makaronem typu linguine, fettuccine lub tagliatelle.
odpowiedz
948 dni temu
A jednak radzę spróbować, z jęczmienną wiejską smakuje fenomenalnie.
1338 dni temu
Polędwiczki w sosie grzybowym - niebo w gębie! Tylko nie żałować składników ( whisky dałem nieco więcej) Nawet znajoma, która uważa, że tylko ona dobrze gotuje, miała ochotę wylizać talerz!!
odpowiedz
1729 dni temu
czy można użyć szynki szwardzwaldzkiej, zamiast boczku? Czy koniecznie musi być boczek, żeby się wysmażył óźniej na patelni ? Proszę o pomoc ! :)
odpowiedz
1728 dni temu
Szynka szwarcwaldzka też się tutaj sprawdzi :)
1924 dni temu
Mam w domu suszone grzyby. Czy trzeba je namoczyć przed dodaniem?
odpowiedz
2134 dni temu
Czy zamiast podgrzybków mogą być kurki?
odpowiedz
2134 dni temu
Oczywiście, również się sprawdzą :)
501 dni temu
Robiłem kilka razy obie wersje i moim zdaniem kurki smakują nawet lepiej :) Niemniej w obu przypadkach danie rewelacyjne
2323 dni temu
Boczek sparzony wędzony, pokrojony cieniutko w sklepie mięsnym. Danie nieco dłużej dusiłam. Było wyśmienite. Polecam.
odpowiedz
2408 dni temu
Zrobiłam z boczkiem surowym o grubości 2 cm tak jak polędwiczki i wyszło twarde mimo że duszę juz 20 min .tzn boczek twardy . Co złe zrobiłam ?
odpowiedz
2408 dni temu
Olka, do tego przepisu stosujemy boczek, który jest pakowany w plastrach - są one cienkie, dzięki temu danie szybko jest gotowe.
1277 dni temu
Boczek grubości 2 cm?!! Nic dziwnego, że twarde. A swoja droga jak udało Ci się owinąć tym polędwiczki?
2412 dni temu
Jak owijamy te polędwiczki? Plaster boczku ma zasłaniać górę i spód, czy owijamy brzegi polędwiczki? Ja nie wiem jak owijać, żeby powstały steki:/
odpowiedz
2411 dni temu
Owijamy boki polędwiczki :)
2450 dni temu
Świetny przepis. Polecam!
odpowiedz
2470 dni temu
Ale rewelacja! Pierwszy raz robiłam coś z polędwicy i nie żałuję; ) Palce lizać (no i talerz)... Polecam wszystkim. Marta
odpowiedz
2467 dni temu
Marto, mamy nadzieję, że będziesz wracała do tego przepisu :)
2472 dni temu
Mistrzostwo świata! Wyśmienite danie, palce lizać itd, itd :) Nie miałam tylko surowego boczku, za to był gotowany i musiałam pokroić na cieńsze plasterki niż polędwiczki żeby starczyło na każdy kawałek mięska, mała improwizacja:) Polecam to danie, bardzo polecam, po prostu przepyszne! I bajecznie proste i szybkie do przyrządzenia:) Przepis Karola super!
odpowiedz
2635 dni temu
Anika30, w przepisie użyto surowego :)
odpowiedz
2636 dni temu
Czy boczek ma być surowy?
odpowiedz
2667 dni temu
Whisky ma dosyć charakterystyczny smak, więc smak dania z pewnością się zmieni. Jeśli jednak wolisz dodać samo wino, koniecznie napisz nam, jak smakowało!
odpowiedz
2667 dni temu
Czy różnica w smaku będzie duża jeśli nie dodamy whisky, a samo wino?
odpowiedz
2688 dni temu
Dwa razy robiłem. PYCHA!! Tylko za drugim razem użyłem śmietany 18%. Smakowało podobnie a było mniej tłuste
odpowiedz
2705 dni temu
robiłam i polecam :)
odpowiedz
2715 dni temu
Danie jest przepyszne. Robiłem już 2 razy i na pewno jeszcze zrobię.
odpowiedz
2734 dni temu
Pychotka!!!
odpowiedz
2735 dni temu
Zrobiłam.... jakie to pyszne :) zamiast sosu sojowego dałam zmysłowy ocet balsamiczny- doskonale przełamał smak :) Polecam :*
odpowiedz
2772 dni temu
A po co Wam film? Przecież wszystko jest jasno opisane. Czy w jakichkolwiek książkach kucharskich kiedykolwiek były filmy?? Wystarczy umieć czytać. Potrzeba Wam filmu, który pokazuje jak się posypuje mięso przyprawami, czy jak się wkłada mięso na patelnie, a może nie wiecie jak posiekać cebulę i do tego potrzebny jest film? Ludzie, niedługo będziecie potrzebować filmów instruktażowych jak się ubrać i jak rano wyjść z domu. Paranoja...
odpowiedz
2773 dni temu
gdzie fiml ????
odpowiedz
2773 dni temu
Dlaczego nie ma filmu do tej recepty? A na ulotce jest napisane ZOBACZ FILM?
odpowiedz
2775 dni temu
Alkohol wyparowuje w czasie obróbki cieplnej. Więc syneczkowi nie zaszkodzi :-)
odpowiedz
2775 dni temu
SYNECZKOWI Z ALKOHOLEM?
odpowiedz
2775 dni temu
A gdzie film ?? Na ulotce napisane ze jest
odpowiedz
2775 dni temu
MacGregor - dokładnie tak, jak mówisz :)
odpowiedz
2775 dni temu
steki zawijamy w boczek tak żeby boczek pokrył "brzegi walca" czy jakoś inaczej? ;)
odpowiedz
2775 dni temu
I kto by pomyślał że to takie smakowite? Warto poświęcenia czasu by te pyszności przygotować!
odpowiedz
2775 dni temu
Mniam ja piernieczę ale to jest PYSZNE zrobilem se w domu i syneczek sie zachwyca :D NIEBO W GEBIE POLECAM!!!!1
odpowiedz
2776 dni temu
mmmm... oj tak tak.. slinka leci mniam mniam
odpowiedz
2776 dni temu
Właśnie na dziś zaplanowałam taki obiad, tyle tylko, że z kurkami :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie