Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki
- trzepaczkę
- Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg)
Cukinia
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię pokrojoną wzdłuż w paski hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pokruszone pistacje i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości śliwek.
Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni). W foremce do zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.
Sos beszamelowy
Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.
Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików. Jeśli używamy mniejszego naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie ułożyć w nim pulpeciki. Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym na tarce serem gouda. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
Tradycyjne cannelloni
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Przekąski sylwestrowe
- Udka kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Tradycyjne cannelloni
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Sałatka makaronowa z cukinią
- Tabbouleh z komosą ryżową
- Klasyczna zupa ogórkowa
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Ciasto z profiterolkami
- Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Komentarze (40)
1098 dni temu
Cannelloni prezentowały się rewelacyjnie. Danie pyszne i sycące :) Natomiast jak słusznie stwierdziła poprzedniczka, czas totalnie nieadekwatny do faktycznie potrzebnego do wykonania potrawy, w moim przypadku równe 2h *całość razem z pieczeniem.
odpowiedz
1575 dni temu
Zrobienie dania (nie wliczając pieczenia i mycia wszystkich naczyń) zajęło mi dokładnie 2 godziny zamiast 25 minut.
odpowiedz
2507 dni temu
Łatwe i pyszne danie w sam raz na obiad dla gości. U nas podane z czarnym makaronem - "palce lizac" 😋😋😋
odpowiedz
2631 dni temu
Pyszne i proste danie, ale zajmuje nieco dłużej niż zostało to napisane :)
odpowiedz
2739 dni temu
Był tutaj film. Dlaczego już go nie ma? Bo był na nim Pascal?
odpowiedz
2801 dni temu
danie pyszne rodzinka zachwycona , polecam :)
odpowiedz
2804 dni temu
Jak grube powinny być paski cukinii?
odpowiedz
2804 dni temu
Ok. 0,5 cm :)
2948 dni temu
Bardzo smaczne danie, na pewno będę do niego wracać. Raczej proste ale przygotowanie zajmuje jednak więcej czasu niż podano. I zastanawiam się nad sosem. Beszamel zrobiłam gęsty ale po wyjęciu dania z piekarnika okazało się, że stał się znowu rzadki, pewnie przez cukinię, która w piekarniku puściła sok. Czy u Was też tak się dzieje czy to ja gdzieś zrobiłam błąd?
odpowiedz
2948 dni temu
Malinka, rzeczywiście - cukinia mogła puścić nieco wody. Ważne jest również dobre osuszenie warzywa po zblanszowaniu i zahartowaniu.
2918 dni temu
Nie wiem czy to jest błąd ale mój sos także po wyjęciu z piekarnika okazał się rzadki.
2961 dni temu
bardzo fajne i smaczne danie, tylko ten czas 25 minut przekłamany, chyba że nie liczyć czasu pieczenia
odpowiedz
2986 dni temu
witam ! czy mięso na pewno nie trzeba podsmażyć na patelni przed zapieczeniem w piekarniku? Zrobiłam dokładnie tak jak podaje przepis PASCALA mieliśmy wrażenie że mięso smakuje jak ugotowane , podbnie jak "gołąbki". Zrobię to danie po raz drugi ale podsmaże mięso na patelni. Co o tym sądzicie?
odpowiedz
2988 dni temu
czy można zamiast mięsa wieprzowego dać wołowe?
odpowiedz
2988 dni temu
Oczywiście :)
3231 dni temu
Przyznaję, że nie jstem profesjonalnym kucharzem ale też nie gotuję od święta ale to na pewno nie jet szybkie danie i nie da się go przygotować w 25 min, chyba że mamy już wszystko pokrojone, posiekane, posmażone, i pogotowane- wtedy się zgodzę, że samo "zawijannie" pulpecików i przygotowanie sosu zajmie ok 25 min.
odpowiedz
3071 dni temu
dokładnie..'
3242 dni temu
Bardzo pyszne i szybie danie, szybko znika z talerzy
odpowiedz
3294 dni temu
Bardzo smaczne i proste danie. Polecam!
odpowiedz
3319 dni temu
Danie super...zrobiłam pierwszy raz i moi goście się zajadali i juz wiem ze częściej będzie to danie gościć na moim stole :-)
odpowiedz
3332 dni temu
Rewelacja, łatwy przepis, a danie przepyszne rodzinka sie zajadała i już zapowiedzieli ze zawsze mam to robić POLECAM !!!!!
odpowiedz
3336 dni temu
Arku w tym przepisie nie używamy makaronu, tylko cukinię ;)
odpowiedz
3336 dni temu
Tylko spokojnie- nie gotuję, więc pytam: ten makaron trzeba najpierw ugotować?
odpowiedz
3349 dni temu
Naprawdę jest to dobre, puki co nie mogę znaleźć lepszego, bardziej oryginalnego przepisu na kuchni Lidla. Kurczak to się już dawno przejadł w każdej postaci, a to jest coś nowego i pysznego. POLECAM
odpowiedz
3356 dni temu
Wyszło pysznie. polecam
odpowiedz
3359 dni temu
Pyszne. Bardzo polecam ten przepis. My podaliśmy z makaronem szpinakowym z serii DeLux z Lidla.
odpowiedz
3360 dni temu
Naprawdę pyszne! Polecam na następny dzień zrobić sobie makaron z resztek z tego dania (cukinii, przecieru i innych warzyw, dodać co się lubi), bo niestety zostaje jednak trochę tej cukinii, gdy chcemy użyć długich płatów, a ja nie lubię wyrzucać dobrego jedzenia :)
odpowiedz
3361 dni temu
Drogi Gościu to danie, podobnie jak np. lasagna nie wymaga podawania dodatków w postaci sałatki.
odpowiedz
3363 dni temu
a co do tego można podać? jakaś sałatka?
odpowiedz
3379 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
3385 dni temu
Moj maz - to uwielbia !
odpowiedz
3390 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
3394 dni temu
Rewelacja, cała moja rodzinka zajadala się. Piekłam jak w podano w przepisie 35 minut ale z termoobiegiem. Pysznie smakuje z ziemniaczkami :-)
odpowiedz
3394 dni temu
Drogi Gościu, zapiekając bez sosu ryzykujesz, że potrawa będzie przesuszona i mało apetyczna.
odpowiedz
3394 dni temu
A w wersji light? można upiec bez beszamelu?
odpowiedz
3396 dni temu
Drogi Gościu, my proponujemy ziemniaki lub puree z innych warzyw :)
odpowiedz
3396 dni temu
Roladki przepyszne :-) Ale zastanawiam się, z czym je najlepiej podać? Z ryżem czy może makaronem?
odpowiedz
3400 dni temu
Zrobilam. Bardzo pyszne. Generalnie porcja wystarcza dla dwoch bardzo glodnych osob albo dla trojki mniej glodnych:) Czas przygotowania dluzszy niz pisza - ok 60-75 minut
odpowiedz
3402 dni temu
a więc Pascal żyje :) świetny przepis na pewno spróbuję
odpowiedz
3403 dni temu
Przed spróbowaniem mniam po spróbowaniu ble :) taki żart
odpowiedz
zobacz wszystkie