Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki
  • trzepaczkę
  • Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg)

Cukinia

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię pokrojoną wzdłuż w paski hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pokruszone pistacje i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości śliwek.

Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni). W foremce do zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.

Sos beszamelowy

Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.

Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików. Jeśli używamy mniejszego naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie ułożyć w nim pulpeciki. Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym na tarce serem gouda. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Gość Gość
    1304 dni temu
    Cannelloni prezentowały się rewelacyjnie. Danie pyszne i sycące :) Natomiast jak słusznie stwierdziła poprzedniczka, czas totalnie nieadekwatny do faktycznie potrzebnego do wykonania potrawy, w moim przypadku równe 2h *całość razem z pieczeniem.

    odpowiedz

  • Moona Moona
    1781 dni temu
    Zrobienie dania (nie wliczając pieczenia i mycia wszystkich naczyń) zajęło mi dokładnie 2 godziny zamiast 25 minut.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2713 dni temu
    Łatwe i pyszne danie w sam raz na obiad dla gości. U nas podane z czarnym makaronem - "palce lizac" 😋😋😋

    odpowiedz

  • Daria Daria
    2837 dni temu
    Pyszne i proste danie, ale zajmuje nieco dłużej niż zostało to napisane :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2945 dni temu
    Był tutaj film. Dlaczego już go nie ma? Bo był na nim Pascal?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3006 dni temu
    danie pyszne rodzinka zachwycona , polecam :)

    odpowiedz

  • KBeata KBeata
    3010 dni temu
    Jak grube powinny być paski cukinii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3010 dni temu
    Ok. 0,5 cm :)
  • Malinka Malinka
    3154 dni temu
    Bardzo smaczne danie, na pewno będę do niego wracać. Raczej proste ale przygotowanie zajmuje jednak więcej czasu niż podano. I zastanawiam się nad sosem. Beszamel zrobiłam gęsty ale po wyjęciu dania z piekarnika okazało się, że stał się znowu rzadki, pewnie przez cukinię, która w piekarniku puściła sok. Czy u Was też tak się dzieje czy to ja gdzieś zrobiłam błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3153 dni temu
    Malinka, rzeczywiście - cukinia mogła puścić nieco wody. Ważne jest również dobre osuszenie warzywa po zblanszowaniu i zahartowaniu.
  • Gość Gość
    3124 dni temu
    Nie wiem czy to jest błąd ale mój sos także po wyjęciu z piekarnika okazał się rzadki.
  • Hans Hans
    3167 dni temu
    bardzo fajne i smaczne danie, tylko ten czas 25 minut przekłamany, chyba że nie liczyć czasu pieczenia

    odpowiedz

  • KAJA KAJA
    3191 dni temu
    witam ! czy mięso na pewno nie trzeba podsmażyć na patelni przed zapieczeniem w piekarniku? Zrobiłam dokładnie tak jak podaje przepis PASCALA mieliśmy wrażenie że mięso smakuje jak ugotowane , podbnie jak "gołąbki". Zrobię to danie po raz drugi ale podsmaże mięso na patelni. Co o tym sądzicie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3194 dni temu
    czy można zamiast mięsa wieprzowego dać wołowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3193 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    3437 dni temu
    Przyznaję, że nie jstem profesjonalnym kucharzem ale też nie gotuję od święta ale to na pewno nie jet szybkie danie i nie da się go przygotować w 25 min, chyba że mamy już wszystko pokrojone, posiekane, posmażone, i pogotowane- wtedy się zgodzę, że samo "zawijannie" pulpecików i przygotowanie sosu zajmie ok 25 min.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3277 dni temu
    dokładnie..'
  • Iwona Iwona
    3448 dni temu
    Bardzo pyszne i szybie danie, szybko znika z talerzy

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3500 dni temu
    Bardzo smaczne i proste danie. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3525 dni temu
    Danie super...zrobiłam pierwszy raz i moi goście się zajadali i juz wiem ze częściej będzie to danie gościć na moim stole :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3538 dni temu
    Rewelacja, łatwy przepis, a danie przepyszne rodzinka sie zajadała i już zapowiedzieli ze zawsze mam to robić POLECAM !!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3541 dni temu
    Arku w tym przepisie nie używamy makaronu, tylko cukinię ;)

    odpowiedz

  • arek arek
    3542 dni temu
    Tylko spokojnie- nie gotuję, więc pytam: ten makaron trzeba najpierw ugotować?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3554 dni temu
    Naprawdę jest to dobre, puki co nie mogę znaleźć lepszego, bardziej oryginalnego przepisu na kuchni Lidla. Kurczak to się już dawno przejadł w każdej postaci, a to jest coś nowego i pysznego. POLECAM

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3562 dni temu
    Wyszło pysznie. polecam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3565 dni temu
    Pyszne. Bardzo polecam ten przepis. My podaliśmy z makaronem szpinakowym z serii DeLux z Lidla.

    odpowiedz

  • April April
    3566 dni temu
    Naprawdę pyszne! Polecam na następny dzień zrobić sobie makaron z resztek z tego dania (cukinii, przecieru i innych warzyw, dodać co się lubi), bo niestety zostaje jednak trochę tej cukinii, gdy chcemy użyć długich płatów, a ja nie lubię wyrzucać dobrego jedzenia :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3566 dni temu
    Drogi Gościu to danie, podobnie jak np. lasagna nie wymaga podawania dodatków w postaci sałatki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3569 dni temu
    a co do tego można podać? jakaś sałatka?

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3585 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

  • ewesta ewesta
    3591 dni temu
    Moj maz - to uwielbia !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

  • kjbak kjbak
    3600 dni temu
    Rewelacja, cała moja rodzinka zajadala się. Piekłam jak w podano w przepisie 35 minut ale z termoobiegiem. Pysznie smakuje z ziemniaczkami :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Drogi Gościu, zapiekając bez sosu ryzykujesz, że potrawa będzie przesuszona i mało apetyczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3600 dni temu
    A w wersji light? można upiec bez beszamelu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3601 dni temu
    Drogi Gościu, my proponujemy ziemniaki lub puree z innych warzyw :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3601 dni temu
    Roladki przepyszne :-) Ale zastanawiam się, z czym je najlepiej podać? Z ryżem czy może makaronem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3606 dni temu
    Zrobilam. Bardzo pyszne. Generalnie porcja wystarcza dla dwoch bardzo glodnych osob albo dla trojki mniej glodnych:) Czas przygotowania dluzszy niz pisza - ok 60-75 minut

    odpowiedz

  • mario mario
    3608 dni temu
    a więc Pascal żyje :) świetny przepis na pewno spróbuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    Przed spróbowaniem mniam po spróbowaniu ble :) taki żart

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!