
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki
- trzepaczkę
- Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg)
Cukinia
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię pokrojoną wzdłuż w paski hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pokruszone pistacje i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości śliwek.
Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni). W foremce do zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.
Sos beszamelowy
Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.
Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików. Jeśli używamy mniejszego naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie ułożyć w nim pulpeciki. Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym na tarce serem gouda. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (40)
1680 dni temu
Cannelloni prezentowały się rewelacyjnie. Danie pyszne i sycące :) Natomiast jak słusznie stwierdziła poprzedniczka, czas totalnie nieadekwatny do faktycznie potrzebnego do wykonania potrawy, w moim przypadku równe 2h *całość razem z pieczeniem.
Odpowiedz
2156 dni temu
Zrobienie dania (nie wliczając pieczenia i mycia wszystkich naczyń) zajęło mi dokładnie 2 godziny zamiast 25 minut.
Odpowiedz
3088 dni temu
Łatwe i pyszne danie w sam raz na obiad dla gości. U nas podane z czarnym makaronem - "palce lizac" 😋😋😋
Odpowiedz
3212 dni temu
Pyszne i proste danie, ale zajmuje nieco dłużej niż zostało to napisane :)
Odpowiedz
3320 dni temu
Był tutaj film. Dlaczego już go nie ma? Bo był na nim Pascal?
Odpowiedz
3382 dni temu
danie pyszne rodzinka zachwycona , polecam :)
Odpowiedz
3385 dni temu
Jak grube powinny być paski cukinii?
Odpowiedz
3385 dni temu
Ok. 0,5 cm :)
3529 dni temu
Bardzo smaczne danie, na pewno będę do niego wracać. Raczej proste ale przygotowanie zajmuje jednak więcej czasu niż podano. I zastanawiam się nad sosem. Beszamel zrobiłam gęsty ale po wyjęciu dania z piekarnika okazało się, że stał się znowu rzadki, pewnie przez cukinię, która w piekarniku puściła sok. Czy u Was też tak się dzieje czy to ja gdzieś zrobiłam błąd?
Odpowiedz
3529 dni temu
Malinka, rzeczywiście - cukinia mogła puścić nieco wody. Ważne jest również dobre osuszenie warzywa po zblanszowaniu i zahartowaniu.
3499 dni temu
Nie wiem czy to jest błąd ale mój sos także po wyjęciu z piekarnika okazał się rzadki.
3542 dni temu
bardzo fajne i smaczne danie, tylko ten czas 25 minut przekłamany, chyba że nie liczyć czasu pieczenia
Odpowiedz
3567 dni temu
witam ! czy mięso na pewno nie trzeba podsmażyć na patelni przed zapieczeniem w piekarniku? Zrobiłam dokładnie tak jak podaje przepis PASCALA mieliśmy wrażenie że mięso smakuje jak ugotowane , podbnie jak "gołąbki". Zrobię to danie po raz drugi ale podsmaże mięso na patelni. Co o tym sądzicie?
Odpowiedz
3569 dni temu
czy można zamiast mięsa wieprzowego dać wołowe?
Odpowiedz
3569 dni temu
Oczywiście :)
3812 dni temu
Przyznaję, że nie jstem profesjonalnym kucharzem ale też nie gotuję od święta ale to na pewno nie jet szybkie danie i nie da się go przygotować w 25 min, chyba że mamy już wszystko pokrojone, posiekane, posmażone, i pogotowane- wtedy się zgodzę, że samo "zawijannie" pulpecików i przygotowanie sosu zajmie ok 25 min.
Odpowiedz
3653 dni temu
dokładnie..'
3824 dni temu
Bardzo pyszne i szybie danie, szybko znika z talerzy
Odpowiedz
3876 dni temu
Bardzo smaczne i proste danie. Polecam!
Odpowiedz
3901 dni temu
Danie super...zrobiłam pierwszy raz i moi goście się zajadali i juz wiem ze częściej będzie to danie gościć na moim stole :-)
Odpowiedz
3913 dni temu
Rewelacja, łatwy przepis, a danie przepyszne rodzinka sie zajadała i już zapowiedzieli ze zawsze mam to robić POLECAM !!!!!
Odpowiedz
3917 dni temu
Arku w tym przepisie nie używamy makaronu, tylko cukinię ;)
Odpowiedz
3917 dni temu
Tylko spokojnie- nie gotuję, więc pytam: ten makaron trzeba najpierw ugotować?
Odpowiedz
3930 dni temu
Naprawdę jest to dobre, puki co nie mogę znaleźć lepszego, bardziej oryginalnego przepisu na kuchni Lidla. Kurczak to się już dawno przejadł w każdej postaci, a to jest coś nowego i pysznego. POLECAM
Odpowiedz
3938 dni temu
Wyszło pysznie. polecam
Odpowiedz
3941 dni temu
Pyszne. Bardzo polecam ten przepis. My podaliśmy z makaronem szpinakowym z serii DeLux z Lidla.
Odpowiedz
3941 dni temu
Naprawdę pyszne! Polecam na następny dzień zrobić sobie makaron z resztek z tego dania (cukinii, przecieru i innych warzyw, dodać co się lubi), bo niestety zostaje jednak trochę tej cukinii, gdy chcemy użyć długich płatów, a ja nie lubię wyrzucać dobrego jedzenia :)
Odpowiedz
3942 dni temu
Drogi Gościu to danie, podobnie jak np. lasagna nie wymaga podawania dodatków w postaci sałatki.
Odpowiedz
3944 dni temu
a co do tego można podać? jakaś sałatka?
Odpowiedz
3960 dni temu
Przepyszne!
Odpowiedz
3966 dni temu
Moj maz - to uwielbia !
Odpowiedz
3971 dni temu
Przepyszne!
Odpowiedz
3975 dni temu
Rewelacja, cała moja rodzinka zajadala się. Piekłam jak w podano w przepisie 35 minut ale z termoobiegiem. Pysznie smakuje z ziemniaczkami :-)
Odpowiedz
3975 dni temu
Drogi Gościu, zapiekając bez sosu ryzykujesz, że potrawa będzie przesuszona i mało apetyczna.
Odpowiedz
3975 dni temu
A w wersji light? można upiec bez beszamelu?
Odpowiedz
3977 dni temu
Drogi Gościu, my proponujemy ziemniaki lub puree z innych warzyw :)
Odpowiedz
3977 dni temu
Roladki przepyszne :-) Ale zastanawiam się, z czym je najlepiej podać? Z ryżem czy może makaronem?
Odpowiedz
3981 dni temu
Zrobilam. Bardzo pyszne. Generalnie porcja wystarcza dla dwoch bardzo glodnych osob albo dla trojki mniej glodnych:) Czas przygotowania dluzszy niz pisza - ok 60-75 minut
Odpowiedz
3983 dni temu
a więc Pascal żyje :) świetny przepis na pewno spróbuję
Odpowiedz
3984 dni temu
Przed spróbowaniem mniam po spróbowaniu ble :) taki żart
Odpowiedz
zobacz wszystkie