Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kratkę z piekarnika wyłożoną pergaminem
  • tarkę
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)

Przygotowanie

Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Posiekany zest z pomarańczy oraz ząbek czosnku posiekany i starty z dodatkiem soli przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę imbiru w proszku oraz sok z 1 pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, a następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę. Odstawiamy na bok na 20 minut.

Zamarynowaną polędwiczkę układamy na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewamy ją 2-3 łyżkami marynaty. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.

Paseczki marchwi przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz 3-4 łyżki wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy marchew ok. 5 minut. Dodajemy pokrojony w półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, starty imbir oraz pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty.

Do czystej miseczki dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy, następnie warzywa na patelni zalewamy sokiem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.

Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ją na bok na ok. 10 minut. Sok, który wyciekł z mięsa podczas pieczenia, zlewamy do miseczki.

Warzywa wykładamy na talerz, upieczone polędwiczki kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy listkami kolendry. Polędwiczki z warzywami możemy podawać z ryżem jaśminowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Ania Ania
    612 dni temu
    co to jest "zest" z 1/2 pomarańczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    609 dni temu
    Skórka otarta z pomarańczy :)
  • Gość Gość
    591 dni temu
    Zest to jest specjalnym narzedziem cieniutkie paseczki skorki z pomaranczy "skrobane".
  • Gość Gość
    1133 dni temu
    Wspaniały przepis. Myślałam że 25 minut to mało na polędwice wiec piekłam 35 i wyszło przepyszne mięsko. Niebo w gębie.

    odpowiedz

  • ida ida
    1153 dni temu
    Czy mięso można zamarynować dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1153 dni temu
    Ido, oczywiście :)
  • Ala Ala
    1371 dni temu
    Bardzo smaczne!

    odpowiedz

  • www.supergotowanie.pl www.supergotowanie.pl
    1374 dni temu
    Przepyszne! Podałam z puree ziemniaczanym, warzywa również zrobiłam a'la puree, smakowało obłędnie!

    odpowiedz

  • wisienka1986 wisienka1986
    1377 dni temu
    GENIALNA POTRAWA! Warzywa smakują bosko również do innych mięs. Do tej potrawy polecam pieczone ziemniaczki

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1379 dni temu
    Puree rzeczywiście pasuje, dziękuję za radę. Potrawa bardzo smaczna, kto lubi oryginalne smaki z pewnością się nie zawiedzie. pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1380 dni temu
    Patrycjo, sprawdzą się tutaj pieczone ziemniaczki bądź purée

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1380 dni temu
    A jaki dodatek do tego polecacie? Ziemniaki, ryż a może jeszcze coś innego. Danie mnie bardzo zachęca ale chciałabym podać je jeszcze z jakimś dodatkiem.

    odpowiedz

  • grazaGość grazaGość
    1408 dni temu
    zrobiłam tak jak w filmiku i wyszło aromatyczne,bardzo smaczne danie a warzywa z sosem to finezja smakowało całej rodzince a są wybredni .dodam ,że robi się szybko, dobre popisowe danie.

    odpowiedz

  • www.domnaglowie.pl www.domnaglowie.pl
    1442 dni temu
    A mi wyszło, super danie, polecam, zdjęcia na blogu!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1442 dni temu
    Niestety niewypał. Mięso wyszło suche,gdy piekłam na podanym w przepisie czasie było pól surowe,koniec końców spędziło godzinę czasu w piecu i było twarde. Warzywa też bez szału.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1447 dni temu
    GENIALNE DANIE! POLECAM NA SPECJALNĄ KOLACJĘ:)

    odpowiedz

  • Justek Justek
    1451 dni temu
    Smaczne mięsko i idealnie do niego pasujące warzywka :)

    odpowiedz

  • Rook Rook
    1455 dni temu
    Wyszło świetnie, polecam - na prawdę pyszne. Najważniejsze to nie przeciągnąć polędwiczki w piekarniku. Mam tylko jedno pytanie: dlaczego Pascal użył do marynaty suszonego imbiru skoro i tak miał świeży?

    odpowiedz

  • Chris Chris
    1464 dni temu
    Pascal, pycha to bylo :) Moja rodzinka odleciala ;) Polecam

    odpowiedz

  • KAsia KAsia
    1476 dni temu
    dodam jeszcze że nie sprawiło mi trudności, nie gotowałam przez ostatnie 2 lata nietzschego:)

    odpowiedz

  • KAsia KAsia
    1476 dni temu
    dałam 1 papryczkę i wszyscy w domu się posmarkali, mi smakowało:) mięso soczyste

    odpowiedz

  • Gość1 Gość1
    1478 dni temu
    Ano taka że święta idą

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1479 dni temu
    Jak jeden film to źle, jak są dwa jeszcze gorzej. Polakom nie da się dogodzić. Boże, widzisz i nie grzmisz!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1479 dni temu
    A co to za okazja, że aż 2 filmy?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram