
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kratkę z piekarnika wyłożoną pergaminem
- tarkę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotowanie
Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Umytą i wyszorowaną pomarańczę obieramy ze skórki, skórkę siekamy. Posiekaną skórkę, 1 ząbek czosnku posiekany i starty z dodatkiem soli przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę imbiru w proszku oraz sok z 1 pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, a następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę. Odstawiamy na bok na 20 minut.
Zamarynowaną polędwiczkę układamy na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewamy ją 2-3 łyżkami marynaty. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.
Obraną marchew pokrojoną w maseczki o długości ok. 5 cm przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz 3-4 łyżki wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy marchew ok. 5 minut. Dodajemy pokrojony w półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, obrany i starty na tarce imbir oraz 2 pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty.
Do czystej miseczki dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy, następnie warzywa na patelni zalewamy sokiem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.
Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ją na bok na ok. 10 minut. Sok, który wyciekł z mięsa podczas pieczenia, zlewamy do miseczki.
Warzywa wykładamy na talerz, upieczone polędwiczki kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy listkami kolendry. Polędwiczki z warzywami możemy podawać z ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Komentarze (25)
1349 dni temu
a polsku skórka z pomarańczy gorzej brzmi?
odpowiedz
2236 dni temu
co to jest "zest" z 1/2 pomarańczy?
odpowiedz
2233 dni temu
Skórka otarta z pomarańczy :)
2215 dni temu
Zest to jest specjalnym narzedziem cieniutkie paseczki skorki z pomaranczy "skrobane".
2757 dni temu
Wspaniały przepis. Myślałam że 25 minut to mało na polędwice wiec piekłam 35 i wyszło przepyszne mięsko. Niebo w gębie.
odpowiedz
2777 dni temu
Czy mięso można zamarynować dzień wcześniej?
odpowiedz
2777 dni temu
Ido, oczywiście :)
2995 dni temu
Bardzo smaczne!
odpowiedz
2998 dni temu
Przepyszne! Podałam z puree ziemniaczanym, warzywa również zrobiłam a'la puree, smakowało obłędnie!
odpowiedz
3001 dni temu
GENIALNA POTRAWA! Warzywa smakują bosko również do innych mięs. Do tej potrawy polecam pieczone ziemniaczki
odpowiedz
3002 dni temu
Puree rzeczywiście pasuje, dziękuję za radę. Potrawa bardzo smaczna, kto lubi oryginalne smaki z pewnością się nie zawiedzie. pozdrawiam
odpowiedz
3004 dni temu
Patrycjo, sprawdzą się tutaj pieczone ziemniaczki bądź purée
odpowiedz
3004 dni temu
A jaki dodatek do tego polecacie? Ziemniaki, ryż a może jeszcze coś innego. Danie mnie bardzo zachęca ale chciałabym podać je jeszcze z jakimś dodatkiem.
odpowiedz
3032 dni temu
zrobiłam tak jak w filmiku i wyszło aromatyczne,bardzo smaczne danie a warzywa z sosem to finezja smakowało całej rodzince a są wybredni .dodam ,że robi się szybko, dobre popisowe danie.
odpowiedz
3066 dni temu
A mi wyszło, super danie, polecam, zdjęcia na blogu!
odpowiedz
3066 dni temu
Niestety niewypał. Mięso wyszło suche,gdy piekłam na podanym w przepisie czasie było pól surowe,koniec końców spędziło godzinę czasu w piecu i było twarde. Warzywa też bez szału.
odpowiedz
3071 dni temu
GENIALNE DANIE! POLECAM NA SPECJALNĄ KOLACJĘ:)
odpowiedz
3075 dni temu
Smaczne mięsko i idealnie do niego pasujące warzywka :)
odpowiedz
3079 dni temu
Wyszło świetnie, polecam - na prawdę pyszne. Najważniejsze to nie przeciągnąć polędwiczki w piekarniku. Mam tylko jedno pytanie: dlaczego Pascal użył do marynaty suszonego imbiru skoro i tak miał świeży?
odpowiedz
3088 dni temu
Pascal, pycha to bylo :) Moja rodzinka odleciala ;) Polecam
odpowiedz
3100 dni temu
dodam jeszcze że nie sprawiło mi trudności, nie gotowałam przez ostatnie 2 lata nietzschego:)
odpowiedz
3100 dni temu
dałam 1 papryczkę i wszyscy w domu się posmarkali, mi smakowało:) mięso soczyste
odpowiedz
3102 dni temu
Ano taka że święta idą
odpowiedz
3103 dni temu
Jak jeden film to źle, jak są dwa jeszcze gorzej. Polakom nie da się dogodzić. Boże, widzisz i nie grzmisz!!!!
odpowiedz
3103 dni temu
A co to za okazja, że aż 2 filmy?
odpowiedz
zobacz wszystkie